perjantai 23. marraskuuta 2012

Mila Teräs: Perhosen varjo


Mila Teräksen Perhosen varjo (Otava, 2012) on yhtä aikaa kaunis ja herkkä kuin rankka ja raaka kirja. Se kuvaa nuoren tytön sairastumista syömishäiriöön, kaloreiden ja suupalojen pakonomaista laskemista, itsensä piinaamista loputtomilla juoksulenkeillä, tunne-elämän ahdistuneisuutta ja minäkuvan vääristymistä. Samalla kirja kuitenkin lumoaa lukijan pehmeällä ja sadunomaisemalla tunnelmallaan ja johdattaa taianomaiseen maailmaan.

"Peili on viileä ja vaiti. Kuvani katsominen sen sameasta ja läikikkäästä pinnasta kauhistuttaa minua. Silti minun on katsottava." (68)

Linnea on melkein 14-vuotias ja avioerolapsi. Hänestä tuntuu, että omat vanhemmat eivät enää näe häntä eivätkä ole kiinnostuneita tyttärensä asioista. Linnea kokee äitinsä uuden kumppanin kodin ahdistavana ja matkustaa kesälomallaan isoäitinsä luo, Usvalan kartanoon. Puutarhojen ja perhosten ympäröimä Usvala on tytölle rakas paikka lapsuudesta. Isoäiti, Maria Florensia ja hänen taloudenhoitajansa Hedvig valmistavat hajuvesiä ja kukkavoiteita myyntiin puutarhan kukista. Salaperäisen ja kauniin isoäidin huhutaan kylällä olevan jo yli satavuotias. Suvun salaisuudet, oudot katoamistapaukset ja kylän tarinat metsästä ja sen vanhasta väestä sekä keijuista herättävät tytön kiinnostuksen.

"Öisen puutarhan tuoksu ei katoa aamullakaan. Kaikki Usvalan huoneet ovat täyttyneet makeista, raskaista aromeista. Kannan niitä koko ajan hiuksillani, ihollani ja syvällä keuhkoissani." (148)

Linnea ystävystyy elämäniloisen Valerian kanssa ja yhdessä he yrittävät saada valokuvaa valkosiipisestä perhosesta, joka tulee Linnean uniin. Tyttö rakastuu myös kylässa saksofonia soittavaan söpöön Mikaeliin, jonka soittamassa unenomaisessa sävelmässä on jotain tuttua. Linnea on aina tuntenut olevansa erilainen kuin muut, ja isoäiti sanoo tytön olevan kohtalon ratkaisija. Salaisuudet paljastuvat lopulta, ja Linnean on tehtävä valinta omasta tulevaisuudestaan.

"Metsä kutsuu minua luokseen.
Joskus pienenä minusta tuntui samalta kuin nyt - siltä, etten aivan kokonaan kuulu tähän todellisuuteen. Että jossakin on paljon todempi ja kauniimpi maailma, josta olen oikeasti kotoisin." (185)

Perhosen varjo yhdistää kiehtovasti fantasian elementtejä Linnean koskettavaan kasvutarinaan. Teräksen kauniista kielestä minulle tuli voimakkaasti mieleen L. M. Montgomeryn vaikuttavat luontokuvaukset. Salaisen puutarhan ystäviä kirja voi myös viehättää!

Hennan blogista kuulin syksyllä kirjasta ensimmäisen kerran, ja Kirsi on lukenut hiljattain Teräksen Tyttö tulevaisuudesta. Minä toivoisin kirjailijalta vielä jatkoa Linnean tarinaan ja sadunhohtoiseen maailmaan!

8 kommenttia:

 1. Sara, niin mielelläni olisin tämän lukenut Blogistanian kuopus -haasteeseen, mutta minulla on kauhu kahta aihetta kohtaan: syömishäiriöt ja/tai huumeet. Toisaalta aikakin loppuu kesken, sillä tavoittelen KAHDEN VIIKON joulua. R. ottaa lomaa ja elämme kuin joulun ihmemaassa...

  Palataan 1.12....jännää!

  VastaaPoista
 2. Leena, vaikka aihe onkin varmasti raskas, niin tässä on paljon muutakin. Kirjassa on myös ripaus salaista puutarhaa, mikä voi sinua viehättää! Jospa jonain päivänä vielä tartut tähän...

  Joululomasi kuulostaa hyvältä ja palataan pian asiaan! :)

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Tämä on hieno kirja ja suosittelen sinua lukemaan pian! :)

   Poista
 4. Tämä kyllä vaikuttaa mielenkiintoiselta! Luulenpa että luen jossakin vaiheessa. Harmi vain, etten taida ehtiä ennen viikonloppua.. Toisaalta Kuopuksen valitseminen tuntuu jo nyt tarpeeksi hankalalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintti, hienoa että kiinnostuit! Kuopus on tosi lähellä ja valinta tulee olemaan vaikeaa...

   Poista
 5. olen itsekin lukenut tämän kirjan ja myös suosittelen tätä kyllä lämpimällä kädellä kaikille, jotka vähänkään asiasta kiinnostuvat(:

  VastaaPoista
 6. Oi, aivan ihana kirja, vaikkakin kyllä hieman sekava. Minusta anoreksia ei kirjassa tule niin kovasti ilmi, mikä on mukavaa.
  Suosittelen!!!

  VastaaPoista