Tämä viikko onkin kulunut vauhdikkaiden seikkailujen parissa. Ensiksi luin Magdalena Hain Kerjäläisprinsessan (Karisto, 2012), joka on seikkailua maailmassa, jota ikinä ei ollut. Romaani on ensimmäinen suomalainen nuortenkirja, jossa kuvataan vaihtoehtohistoriallista todellisuutta, steampunkia. Steampunkissa tapahtumat sijoittuvat yleesä viktoriaanisen ajan ja fiktiivisen teknologian maailmaan ja sen esikuvina pidetään 1800-luvun tieteiskirjailijoita Mary Shelleytä, Jules Verneä ja H.G. Wellsiä.
Gigi ja Henry, Kerjäläisprinsessan nuoret päähenkilöt ovat parhaat ystävykset, jotka ajautuvat vaarallisiin seikkailuihin, kun Gigin perheeseen kohdistuu pommi-isku. Gigi on umbrovialainen prinsessa, jonka kuninkaallinen perhe on paennut vallankumousta kaukaiseen Keloburgin satamakaupunkiin. Vallananastaja, Luopioksi kutsuttu, kuitenkin löytää heidät.
Ihmissusia, salakuljettajia, verta, räjähtäviä pommeja, sota-koneita ja ilma-aluksia tihkuva maailma ei ihan ollut minun mieleeni. Ehkä odotin enemmän syvempää kuvausta vaihtoehtohistoriasta, ja kirja jäi ohueksi henkilöhahmoiltaan. Pitkästymään en kuitenkaan päässyt kirjan parissa, sillä jännittävät tapahtumat etenevät nopeasti. Kerjäläisprinsessa on trilogian avausosa, ja Gigin ja Henryn seikkailut jatkuvat myöhemmin lisää. Morre ja Nafisan ovat lukeneet myös kirjan.
Vauhdikasta menoa ja jännitystä ei puutu tästäkään seikkailuromaanista. Nemo Rossin Rooman sudet (WSOY, 2012) vie lukijansa Italiaan; Rooman antiikin historiaan ja arkeologisille kaivauksille sekä tutustuttaa Rooman kaupungin perustajien Romuluksen ja Remuksen tarinaan. Pääosissa ovat suomalaiset sisarukset Kaius ja Silva sekä heidän ystävänsä Leo, jotka käyvät samaa koulua. Yhdessä nuoret ryhtyvät selvittämään mystisen Rooman susipapiston arvoitusta ja hämärämiesten touhuja vuoristossa.
Kaius on isänsä tavoin kiinnostunut historiasta ja tutkii antaumuksella kirjastojen vanhoja opuksia. Kaksoissisar Silva on taas tietokonenörtti ja hakkeri, joka surffailee ja murtautuu (liiankin) helposti salaisiin tietokantoihin. Leo on enemmän toiminnan miehiä. Nokkelat ja uteliaat nuoret joutuvat huimiin seikkailuihin ja todellisiin vaaroihin aina loppuhuipentumaan saakka.
Rooman sudet on hyvin mukaansatempaava ja siinä on hyödynnetty aikuisten jännityskirjallisuudessa tuttua koukkua, jossa johdatellaan pahan, vastapuolen näkökulmaan. Vaikutuksen tekevät lisäksi historialliset faktatiedot, italialainen kulttuuri ja miljöö. Kirjailija itse toimii antiikin tutkijana ja latinankielen opettajana. Pidin tästä seikkailusta ja olisin pitänyt siitä myös 10-11-vuotiaana, joka oli minulle Neiti Etsivien kulta-aikaa! Todennäköisesti ja toivottavasti tämä on kirjasarjan avaus arkeomysteereille. Kirjan ovat lukeneet myös Maria ja Morre.
Huomenna onkin sitten jännittävä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Kuopus-kilpailu 2012! Muistakaa äänestää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti