tiistai 24. syyskuuta 2013

Dana-tytöt - tylsää!


Halusin palata jännittävien Dana-tyttöjen seikkailujen pariin ja lukaisin kaksi sarjan ensimmäistä osaa: Kivitiikerin salaisuus ja Jäätyneen suihkukaivon salaisuus. Kirjat ovat ilmestyneet Suomessa 1976 (Karisto). Lapsena ahmin kaikki 70-80-lukujen vaihteessa suomennetut 17 osaa. Sarjassa päähenkilöinä ovat orvot siskokset Louise ja Jean Dana, jotka asuvat Harriet-tätinsä luona (lomilla) ja käyvät Starhurstin sisäoppilaitosta. Tummatukkainen Louise on 17-vuotias ja vuoden vanhempi vaaleahiuksista Jeania. Tytöt ovat amatöörietsiviä, jotka ratkaisevat arvoituksia Neiti Etsivän, Paula Drewn tapaan. Dana-tytöt-sarjan pseudonyyminä tekijänä toimii sama Carolyn Keene kuin Neiti Etsivä-sarjankin ja se on myös Stratemayer syndikaatin tuottama kirjasarja. Carolyn Keenen nimimerkin taakse kätkeytyy useampia haamukirjoittajia.

Luulin ensimmäisen suomennetun osan Kivitiikerin salaisuuden johdattavan enemmän sarjan taustoihin, mutta se alkoi niin kuin tytöt ja kaikki muu olisivat lukijoille entuudesta tuttuja. Toinen osa Jäätyneen suihkukaivon salaisuus avasi kuitenkin enemmän henkilöhahmoja. Koulumiljööseen sijoittuva seikkailu kiinnostikin minua paljon enemmän, vaikka siinä oli epäloogisia tai sekavampia juonikuvioita. Kummatkin kirjat olivat oikeastaan pettymyksiä minulle lukukokemuksina ja yllättävän tylsiä. Ne eivät ole niin hyviä kuin Neiti Etsivät! Lapsuuden mielikuvani Dana-tytöistä oli jotenkin hohdokkaampi ja paljon, paljon jännittävämpi.

Sarjan sekavuutta voisi osaltaan selittää se, että kyseessä eivät ole edes ensimmäiset osat. Yhdysvalloissa Dana-tytöt-sarja ilmestyi jo vuonna 1934 ja ensimmäinen osa oli nimeltään By the Light of Study Lamp. Kirjaa ei ole suomennettu lainkaan. Sarjassa ilmestyi useita osia, joita ei ole suomennettu. Dana-tyttöjä alettiin tuottaa uudelleen 1970-luvulla ja kirjoja käännettiin silloin myös suomeksi. Englanninkielisestä wikipediasta löytyy tietoa sarjan historiasta siitä kiinnostuneille.

Vaikka sisäoppilaitoskertomukset kiehtovat minua, niin Dana-tytöissä piilee jonkinlaista elitismiä ja tytöt ovat etuoikeutettuja keskiluokkaan kuuluvia koulutyttöjä. Kouluympäristössä tämä asetelma varsinkin korostui. Koululaisromaanien tapaan päähenkilöt Louise ja Jean ovat lahjakkaita ja tunnollisia tyttöjä. Isosisko Louise on kaikessa hyvä mihin ryhtyykin, kuten taitoluistelussa. Neiti Etsivän täydellisyys ei ärsytä minua, koska Paula on vaan niin hyvä toimintasankaritar-hahmo!

Oletteko lukeneet Dana-tyttöjä? Muistatteko jotain sarjan osaa, mikä myös sijoittuu heidän kouluympäristöönsä, sisäoppilaitokseen? Sellaisen voisin vielä kokeilla lukea, mutta nyt palaan Cornwellin jännärin loppusivuille. Sen jälkeen haluan lukea minulle täysin uuden tyttökirjan, joten taukoni jäi aika lyhyeksi...

19 kommenttia:

 1. Oi joo, muistan lukeneeni ainakin muutaman sarjan kirjan joskus varhaisteininä ja tykkäsin valtavasti! Saattoi olla juuri tämän sarjan kohdalla, että olisin halunnut lukea lisääkin, mutta pienen paikkakunnan kirjastossa ei ollut enempää. Ehken kuitenkaan enää uskaltaisi näihin palata, aika kullatkoon muistot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura kiva kuulla, että Danat ovat sinulle tuttuja! Minä olin pitkään ajatellut, että haluan lukea uudestaan, mutta tulipahan nyt kokeiltua. :)

   Poista
 2. Jei, Dana-tytöt! Molemmat näistä olen tainnut lukea, varmuudella ainakin Jäätyneen suihkukaivon. Kaikki Danat muistaakseni luin penikkanana, mitä kirjastosta löytyi, joten todennäköisesti siis myös tuon Kivitiikerin. Minulla on myös sellainen mielikuva, että Danat olisivat olleet jotenkin "hurjempia" kuin Neukkarit, ja pidinkin siis Danoista jopa enemmän! Harmittelin siihen aikaan aina sitä, kun Danoja oli niin vähän ja Neukkareita kauhea kasa, vaikka niistäkin toki pidin. Minulla on ollut projektina mielessä lukea esim. pari Neukkaria, miksei vaikka Danojakin, mutta vielä en ole päässyt ajatusta pidemmälle. Pitäisi vaikka järjestää jokin viikonloppu, ja kasa lapsuuden suosikkeja, ja lukea niitä vino pino! Pituudellahan näitä ei ole pilattu.

  Ihana postaus! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! :) Minäkin muistan harmitelleeni silloin pienenä, että Dana-tyttöjä on paljon vähemmän kuin Neiti Etsiviä. Luulen, että Danoissa minua viehättivät silloin nuo jännittävät kansikuvat. Neiti Etsivät kestävät paremmin kyllä uusintalukemisen, ainakin minulla.

   Poista
 3. En ole lukenut näitä sen jälkeen kuin lapsena (toisin kuin Neiti Etsiviä), jotenkin jäi se mielikuva että olivat tylsempiä tai hahmot vähemmän kiinnostavia. Ja lisäksi lukemisen vähyyttä selittänee se, että näitä ei meidän kirjastossa ollutkaan kuin pari kappaletta vissiin, toisin kuin Neiti Etsiviä joita oli melkein koko sarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mervi, Neiti Etsiviä on aina kyllä riittänyt kirjastossa, koska sarjasta on ilmestynyt useita uusintapainoksiakin ainakin alkupään osista. Dana-tyttöjä sain pari lahjaksikin, jotka ovat toki tallella vieläkin, mutta niiden uusintalukemisesta en ole vakuuttunut.... :)

   Poista
 4. En olisi näitä muistanut lainkaan :) Olen varmasti lukenut kaikki, mitkä vain kirjastossamme on ollut. Mutta en muista sen kummemmin, mitä olen pitänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsi, Dana-tytöt eivät ole olleet niin suosittuja kuin Neiti Etsivät eikä niistä ole taidettu ottaa kovin montaa uusintapainosta, kun vain muutamista. Olisipa hauska tietää, kuinka lainattuja Neiti Etsivät ovat nykyään kirjastossa?

   Poista
 5. MInulla on kaksi tähän sarjaan kuuluvaan kirjaa, olen saanut ne lahjaksi äidiltäni ja siksi niitä "arvostan", mutta muuten en oikein ole näihin tykästynyt. En muista nyt äkkiseltään mitkä osat minulla on, ja mistä ne kertoivat, täytyisi kai lukea uudelleen, alkupään neiti Etsivät ovat kyllä paljon kiinnostavampia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino, mitkähän kirjat sinulla on? Minä olen saanut lahjaksi Kadonneen järven arvoitus ja Lohkarevuoren arvoitus, mutta eivät ne sisäoppilaitosmaailmaan sijoitu.Nämä nyt luetut kirjat olen hankkinut jostain antikvariaatista tai kirpparilta. Alkupään Neiti Etsivät ovat kyllä hyviä! :)

   Poista
  2. Dana-tytöt on maalla, joten en pääse tarkistamaan, mutta muistelisin, että toinen on Kummituslaguunin arvoitus (tästä olen aika varma) ja toinen jäätyneen suihkukaivon salaisuus tai sitten vaihtoehtoisesti tuo kivitiikerin salaisuus en ole jälkimmäisestä varma, kallistun jäätyneen suihkukaivon salaisuuteen, mutta muistini on kyllä tämän suhteen aika hatara. :)

   Poista
 6. En ole näistä ennen kuullut, mutta nyt kyllä alkoi kiinnostaa :) Täytyypä käydä kirjastossa lainaamassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Culturelle, toivottavasti löydät kirjastosta vielä Danoja tai ainakin näitä kahta ensimmäistä. Muut sarjan osat ovat varmaankin siirtyneet poistoihin tai varaston puolelle...kun ovat jo sen verran vanhempia.

   Poista
 7. Itse olen lukenut varmaan kaikki suomennetut kirjat ja tykkäsin valtavasti (siis lapsena). Nyt oma 13-vuotiaani on ahminut kaikki kirjastosta löytyneet Dana-tytöt, ja taitaapa neidin kirjahyllystäkin löytyä muutama. Täytynee katsoa. Tyttö teki juuri inventaariota kirjoistaan ja pari Ikean kassillista kirjoja siirtynee jonnekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tytön kirjahyllystä löytyi Pyhän linnun arvoitus, jossa ainakin osittain ollaan sisäoppilaitoksessa

   Poista
  2. Kiitos Laura L tiedosta! Yritänpä etsiä käsiini vielä tuon Pyhän linnun arvoituksen. Muistan, että se oli tosi jännä - lapsempana! :)

   Poista
 8. Minäkin luin Dana-tyttöjä ja muistelen pitäneeni niitä parempina kuin Neiti Etsiviä varmaan juuri siksi, että olivat paksumpia (olivatko ne?) ja vähemmän suosittuja. Mutta en ollut näihinkään erityisen ihastunut. Nostalgiankaipuussani luen aina toisinaan lapsuuteni kirjasuosikkeja, mutta Danat-tyttöjen pariin ei ole ollut ikävä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, itse asiassa Danat ovat tosiaan paksumpia kuin Neiti Etsivät, mutta en tiedä, onko teksti vähän väljempi? Danoissa on myös kuvitus, joka oli aika kivaa silloin kun niitä luki innolla. :)

   Poista
 9. luin lapsena näita. keskimmäinen tytär sai etu nimekseen dana ja 3 tyttäreni harriet, niinn paljon ne muhun vaikutti

  VastaaPoista