Kirjablogini 4-v. synttäreiden kunniaksi kyselen teiltä kaikkien aikojen tyttökirjaklassikkoa! Tyttökirjallisuus syntyi 1800-luvun jälkipuoliskolla anglosaksisella kielialueella. Olen koonnut tyttökirjallisuuden klassikoita erilliselle sivulle, joka löytyy blogin yläpalkista. Nämä tyttökirjat ovat toimineet esikuvina tyttökirjallisuuden kehittymisessä ympäri maailmaa. Äänestä listalta kaikkien aikojen tyttökirjaklassikkoa! Kerro myös, miksi kirja on mielestäsi kaikkien aikojen klassikko!
Kaikkien vastanneiden kesken arvon 30€:n lahjakortin Tyttökirjaklassikot-verkkokauppaani. Vastausaikaa on 8.9.12 klo 23.59 asti! Anonyymina voi myös äänestää, mutta silloin ei voi osallistua arvontaan.
Listani on hieman subjektiivinen ja joku kirja voi ihmetyttää. Alcottia pidetään tyttökirjallisuuden uranuurtajana ja Pikku naisista kaikki lähti liikkeelle. Suomessa kuitenkin suomennettiin häneltä ensimmäiseksi Tytöistä parhain! Olen valikoinut listaani yksittäisiä kirjoja, mitkä on Suomessa suomennettu jo melko varhain ja tulleet tutuksi monen sukupolven ajan. Monet kirjoista saivat jatkoa sarjaksi asti. Tyttökirjallisuuden kuningattareksi tituleeratulta Montgomeryltä on peräti kolme kirjaa listassa. Onko punapää ylivoimainen voittaja? Haastetta riittää, sillä Anna saa monta kovan luokan vastustajaa.
Rauniolinna tunnetaan nykyään paremmin nimellä Linnanneidon lokikirja. Se on luokiteltu tyttökirjaklassikoksi ja pakkohan minun on se lukea, täyttääkö se määritelmän. Laura Ingalls Wilderin Pieni talo preerialla ilmestyi Suomessa ensimmäiseksi Laura-sarjasta, vaikka se on jo kolmas osa. Myönnän, että sarja on aukko tyttökirjallisessa sivistyksessäni. Rosenhillin tytöt eli A World of Girls: The Story of a School on Britanniassa yksi tyttökirjallisuuden klassikoista. Meille suomalaisille se on vähemmän tunnettu, koska siitä ei ole otettu uusia painoksia. Kirja on lukulistallani.
Jännittyneenä jään odottelemaan vastauksianne ja toivon että sana leviää kyselystäni! Teen äänestystuloksesta oman erillisen postauksen. Tyttökirjajuttuja on myös lisää tulossa lähiaikoina.
Kuva Just Patty-kirjasta (St Ursula-koulun tytöt).
Onnea 4 vuotta vanhalle blogillesi! Se on pitkä aika se :)
VastaaPoistaListalla on monta aika kovaa vastakkain, mutta pakko sanoa viimeksi lukemani Dodie Smithin Linnanneidon lokikirja eli Rauniolinna. Kirja ei suoranaisesti ole paras näistä, mutta muistikuvani siitä ovat tietysti tuoreimmat, ja sanoisin sen olevan erilaisin. Olen aina arvostanut erilaisuutta ja pientä kapinamieltä ja sitä kirjassa on.
Hienon listan olet koonnut! Valinta oli vaikea, mutta kyllä Pieni Runotyttö on minulle se kaikista kaikkein, johon palaan yhä uudelleen aivan kuten äitinikin aikoinaan.
VastaaPoistaOlen lukenut aika vähän tyttökirjaklassikoita ja Montgomeryn Annaankin olen tutustunut vasta aikuisiällä. Anna-sarja on kolahtanut sen verran lujasti, että vastaan siis ihanan Annan nuoruusvuodet!
VastaaPoistaOnnea somalle blogillesi! :)
Louisa M. Alcottin Tytöistä parhain :).
VastaaPoistaLuin sen kun olin 11 ja se teki syvän vaikutuksen. Jotenkin ihastuin 1800-lukuun silloin.
Onnea, blogisi on päässyt kunnioitettavaan ikään! Ihanaa, että pidät täällä tyttökirjojen lippua korkealla.
VastaaPoistaMutta ihan mahdoton kysymys! Miten noista kaikista, ihanista, voi valita? Vastaan nyt kuitenkin Pikku naisia. Annat, Runotytöt ja Sininen linna ovat minulle rakkaampia, mutta Pikku naisia on eniten _tyttökirja_. (Ja sitä paitsi ihka ensimmäinen genrensä edustaja, jonka luin.)
Onnea pitkästä blogi-iästä! Minulle ainainen ihanuus ja klassikkojen klassikko on Montgomeryn Pieni runotyttö :)
VastaaPoistaIhan ensimmäiseksi: Onnea ihanalle blogillesi! Arvostan hyvin paljon omistautumistasi tyttökirjoille. Jatka samaan malliin.
VastaaPoistaAika visainen kysymys, sillä monet listalla olevat kirjat ovat todella hienoja ja ihania. Pikku naiset ja muutkin Alcottin kirjat samoin kuin Anna- ja Runotyttö-sarjat ovat minulle hyvin rakkaita, mutta silti Montgomeryn Annan nuoruusvuodet on ylitse muiden. Kirja on minulle hyvin rakas ja Anna oli minulle lapsena esikuva, jonka kohtaloon samaistuin, vaikka en todellakaan ole elänyt samanlaista lapsuutta. Annan nuoruusvuodet (ja oikeastaan koko sarja) on myös ollut mulle hyvin tärkeä lohtukirja vaikeassa elämänvaiheessa.
Äänestän
VastaaPoistaLucy Maud Montgomery: Annan nuoruusvuodet 1908 (suom. 1920)
Mulla on post -it tunnustus sinulle
http://joklaaja.blogspot.fi/2012/08/post-it-tunnustus.html elokuun alussa, yritin laittaa 1.9, mutta meni 1.8 :)
Onnea ja halaus, Sara! Komea blogiura. :-)
VastaaPoistaTuntuu vaikealta äänestää, kun ei ole kaikkia ehdokkaita vielä luettu. Anna-kirjat ovat hienoja, mutta silti kallistuisin Pikku naisiin tai Iloiseen tyttöön... Sanotaan Pikku naisia; siinä on tyttömäisyyttä ja tyttökirjojen maailmankuvaa mukavasti useamman persoonallisuuden kautta.
(Kauhea valinta!)
Onnea blogille. Valinta on vaikea. Sydän yrittää sanoa Pikku Heidi, mutta järki tällä kertaa voitti ja äänestän Pikku naisia, tuota tyttökirjojen prototyyppiä!
VastaaPoistaÄänestän.
VastaaPoistaEn kai voi äänestää muita kun Annan nuoruusvuosia, sillä se on ollut myös minulle (ja tiedän että monelle muulle) portti tyttökirjojen maailmaan.
Sara, et voinut tehdä minulle tätä;-)
VastaaPoistaSaanhan sanoa kaksi? Voit sitten vaikka diskata minut, vaikka mainostan sinua palkissani;-)(Pieni painostus ja lahjonta on aina sallittua, sanoi Merin opettajakummitäti.)
Sanon, että Salainen puutarha ja Sininen linna.
Molemmat ovat elämäni tienviittoja. Salaisen puutarhan luettuani, viitottui kaikki mihin tähtäsin ja tuo kirja ei ole ikinä ollut pois kirjastoni hyllyltä, ei siis edes Merin huoneessa...Sininen linna taas on se kaikki muu, mikä on aina ollut minulle tärkeää eli aito syvä rakkaus, joka voittaa kaikki esteet, sillä kahta rakastavaista ei erota mikään, ei kukaan. Ja miten Montgomery sen kertookaan!
Viime mainitusta kirjasta saan kiittää sinua!
Olen armoitettu, sillä elämä antoi kaksi: Salaisen puutarhan ja Sinisen linnan.
PS. Ja tietysti Onnea Upealle 4-vuotiaalle blogillesi♥
VastaaPoistaOnnea blogisynttäreiden johdosta! Ja vau, mikä arvonta!
VastaaPoistaVaikka itselleni ehdottomasti rakkaimmat tyttökirjat ovat L.M. Montgomeryn Anna- ja Runotyttö-kirjat, on ääni kuitenkin annettava kirjalle Pikku naisia. Klassikkoja ovat toki kaikki mainitsemasi kirjat, mutta Pikku naisia -kirjan tuntee likipitäen jokainen, se on jo eräänlainen käsite. On tehty elokuvasovitukset ja haettu muihinkin teoksiin inspiraatiota neljästä sisaruksesta. Lapsetkin leikkivät yhdessä Alcottin sankarittaria.
Kiitos kaikille kommenteistanne ja ilahduttavista sanoistanne! <3
VastaaPoistaIhanasti vastauksissanne on hajontaa ja perusteluja. Mutta tilanne on tällä hetkellä tiukka! Annan nuoruusvuodet ja Pikku naisia ovat kärjessä ja tasatilanteessa. Kolmantena on Pieni runotyttö.
Tämä on huisin jännittävää ja olen todella innoissani kuten arvaattekin!
Kyllä se Annan nuoruusvuodet on aika selvä ykkönen minun listassani, Salainen puutarha jää selvästi kakkoseksi, vaikka rakas sekin oli. Pikku naiset-sarjasta kosketti etenkin toinen osa, Viimevuotiset ystävämme.
VastaaPoistaNiin ja onnea nelivuotiaalle, olisin halunnut tehdä kuten Leenakin (olisi halunnut) ja nostaa muutaman muunkin teoksen, mutta Annalla mennään.
VastaaPoistaOnnea valtavasti!
VastaaPoistaMinulla on tyttökirjasivistyksessä valtavia aukkoja. Esim. tuo Pikku Naisia on lukematta.
Tarinoista rakkaimpia ovat olleet Pikku Heidi ja Setä Pitkäsääri. valinta on vaikea, mutta äänestän Setä Pitkäsäärtä!
Paljon onnea 4-vuotiaalle :)
VastaaPoistaTulipa vaikea valinta... Noista listaamistasi tyttökirjaklassikoista voisin valita joko vasta aikuisiällä lukemani Louisa M. Alcottin Pikku naisia tai sitten ainoastaan tv-ohjelmasta tutun Laura Ingalls Wilderin Pieni talo preerialla -kirjan. Koska jälkimmäinen on tuttu jo lapsuudesta ja on ollut yksi ensimmäisiä tv-suosikkejani vastaan sen, eli ääneni menee Pieni talo preerialla -kirjalle. Aion kyllä lukea sen kirjanakin :)
Onnea nelivuotiaalle!
VastaaPoistaOlen lukenut aivan liian vähän tyttökirjaklassikoita (tuollakin listalla oli vain kaksi luettua, yksi lukulistalla ja parista muusta olen vain kuullut)... Pitäisi ottaa vaikka ensivuonna lukuohjelmaan täydentää tuota aukkoa. Tähän mennessä suosikikseni on kuitenkin noussut Pikku naisia.
Onnea vaan! Äänestys on kiva, ihana, että tyttökirjoja nostetaan esille. Aikanaan luettu ja omistettukin kaikki paitsi Mende ja Smith. Sinistä linnaa en itse laske tyttökirjoihin, vaan rakkausromaaniksi (olettehan lukeneet myös Missalonghin naiset, joka on rinnakkaisteos, ainakin melkein). Äänestän Burnettin Salaista puutarhaa, se oli sittenkin rakkain, vaikka Tytöistä parhain oli ensimmäisen kirjaesitelmäni aihe noin 40 vuotta sitten :) Burnettin luin myös jo lukioikäisenä englanniksi ja keräilin sieltä kasvien nimiä :)
VastaaPoistaVoi ei, tähän on mahdoton vastata! Listalta läheisimpiä minulle ovat Tytöistä parhain, Annan nuoruusvuodet ja Sininen linna. Anna-sarjasta rakastin kyllä eniten Annan unelmavuosia. Juuri nyt haluaisin lukea uudelleen Tytöistä parhaimman, joten valitsen siis sen!
VastaaPoistaListalta löytyy monta vanhaa tuttua, mutta valinta on silti helppo, Annan nuoruusvuodet. Anna on kulkenut seuranani lapsuusvuosista alkaen, yhä vieläkin näin kypsemmällä iällä :-)
VastaaPoistaOnnea 4-vuotiaalle!
VastaaPoistaAnnan nuoruusvuosia minäkin äänestän, vaikka Sininen linna on rakas, samaten Salainen puutarha ym.ym.
Montgomeryn Pieni runotyttö on minun suosikkini.
VastaaPoistaOnnea neljävuotiaalle!
Onnea blogisynttäreiden johdosta!
VastaaPoistaKaikkien aikojen tyttökirjaksi olisin äänestänyt Anna ystäväämme, mutta koska sitä ei ole listalla, niin annan äänen Annan nuoruusvuosille. Anna-sarja taitaakin olla ainoa tyttökirjasarja, jonka olen lukenut kokonaan.
Onnea synttäreiden johdosta! :)
VastaaPoistaPakko antaa ääneni Montgomeryn Annalle, klassikko ja useaan kertaa luettu.
Ingalsin Laura tulee kakkosena ja sitten Runotyttö tältä listalta.
Onnittelut nelivuotiaalle!
VastaaPoistaIhana äänestys :) En kaikkia kirjoja ole listaltasi lukenut, mutta monta kuitenkin. Ja moni niistä on tärkeä ja rakas.
Kaikkien aikojen tyttökirjaksi on kuitenkin pakko äänestää Montgomeryn Annan muoruusvuosia. Annat olivat minulle lapsuudessa niin tärkeitä kirjoja: suuria lukuelämyksiä, jotka vaikuttivat ajatteluun ja mieltymyksiin ja varmasti koko tapaan katsella maailmaa. Runotytöt ovat nykyään minulle ehkä jopa rakkaampia, mutta äänestän Annaa, koska Anna oli nimenomaan tyttöiässä tärkeämpi.
Anna oli myös tyttökirjasankarittarista ehkä eniten sellainen, jota ihaili ja jonka kaltainen olisin halunnut olla. Senkin takia Anna on ykkönen.
Lucy Maud Montgomery: Pieni runotyttö on rakkain, on tullut luettua monta kertaa. Erilaiset tunteen kirjot kiehtovat ja sitä näissä tyttökirjoissa on...
VastaaPoistaOnnea ihanalle blogillesi! ♥
VastaaPoistaOlipas vaikea tehtävä, on niin monta tärkeää kirjaa, joista on vaikea valita sitä tärkeintä. Minulle läheisimpiä ovat Pieni talo preerialla (jonka olen lukenut varmaan kymmenesti, siis koko sarjan), Pieni runotyttö, Annan nuoruusvuodet ja Salainen puutarha. Taidan kuitenkin valita Pienen runotytön, kun itsekin kynäilin nuorena kaikenlaista ja samaistuin niin vahvasti ihanan päättäväiseen Emiliaan. :)
Vaikka rakkaita ovat monet tyttökirjat Pikku naisista Pieneen taloon preerialla ja monet siitä väliltä, niin ehdoton tyttökirjasuosikki on Montgomeryn Annan nuoruusvuodet. Luen sen vieläkin melkein joka vuosi vaikka ensimmäisestä lukukerrasta taitaa olla jo yli kaksikymmentä vuotta... :)
VastaaPoistaOnnea blogisynttäreiden johdosta! :)
Äänestän Pikku naisia. Johonkin oli päädyttävä, vaikka moni tuossa listassa olisi äänen ansainnut. Terveisin uusi lukijasi Mari
VastaaPoistaEhdottomasti Annan nuoruusvuodet :)
VastaaPoistaOnnea pian nelivuotiaalle blogille, teet tärkeää työtä tyttökirjojen puolesta. <3
VastaaPoistaKysymyksesi onkin aika vaikea. Kuten monen muunkin, myös minun tekisi mieleni valita useampi kirjat. Pikku naisia on minulle rakas ja se on varmaan maailmankirjallisuuden merkittävin tyttökirja. Vastaan silti, että Annan nuoruusvuodet: se aloittaa Anna-sarjan eikä millään tyttäkirjasarjalla ole ollut minulle samanlaista merkitystä kuin Annoilla. Olen saanut Annoista iloa, lohdustusta, terapiaa ja jopa ruokareseptejä.
Päätös parhaan kirjan paikasta on hankala - Salainen puutarha! Seitsemän sisarusta! Runotyttö, ja kaikki muutkin suosikkini! Tässähän ihan tulee sellainen olo, että kun yhden valitsee niin tekee vääryyttä muille, ehkä niille tulee paha mieli... Hmm, tai sitten suhtaudun vain lapsuuden rakkaisiin lukukokemuksiini liian tunteellisesti?
VastaaPoistaSain kuin sainkin siis päätöksen vihdoin tehtyä, ja valintani on Pikku Naiset. Tytöistä parhain on ehkä ollut minulle jotenkin henkilökohtaisempi ja läheisempi, mutta Pikku Naiset oli ensimmäinen lukemani tyttökirja. Ja alkupisteitä pitää kunnioittaa.
Ja ihan hurjasti onnea kirjallisen merkkipäivän johdosta!
Valintani teen muistelemalla "kultaisia lapsuuden vuosia" jolloin olen listassa olevia kirjoja lukenut ensimmäisen kerran. Listassa olevien kirjojen kansia katselemalla ja sitä 10-vuotiasta pikkutyttöä muistelemalla vahvin tunne tuli kirjan Susan Coolidge: Katyn toimet kohdalla. Ehkä senkin takia etten ole noihin kirjoihin kajonnut sitten lapsuuden. Muistan ihailleeni vanhanajan koulu- ja elämäntyyliä ja taisinpa jopa leikkiä sellaisia leikkejä omassa leikkimökissäni kotipihallamme kun en ollut nenä kirjassa kiinni :)
VastaaPoistaKiittelen taas ihanista vastauksistanne ja tervetuloa mukaan uudet lukijat! Nyt en ole jyvällä tilanteesta, mutta näppituntumani on, että tuo aikaisempi mainitsemani kolmen kärki jyrää Annan johdolla! Ja onhan siellä mainittu paljon muitakin. Teen sitten koostetta näistä vastauksistanne.
VastaaPoistaHienoa, että jaatte tyttökirjojen lukemisen syviä tuntoja ja muistojanne! :)
Pakko äänestää Annan nuoruusvuosia, vaikken nykyään osaa valita Annan ja Runotytön välillä. Nuorempana Anna oli selvä suosikki. Ja Anna oli ysinkertaisesti se ensimmäinen. Ensimmäinen noista tyttökirjoista, jonka luin ja johon ihastuin, jonka jälkeen luin tyttökirjaklassikoita kuin liukuhihnalta. Lisäksi Anna oli Montgomeryn ensimmäinen ja maailmanlaajuisesti eniten suosiota niittänyt hänen kirjoistaan. Anna on inspiroinut myöhempää tyttökirjallisuutta Peppi Pitkätossusta alkaen. Tärkeä kirja ympäri maailmaa. Sama pätee tietysti moniin muihin listan kirjoihin, mutta mulle henkilöhohtaisesti Montgomery on paljon ylitse muiden. Muut ovat suloisia muistoja, mutta Montgomery ja hänen kirjansa ovat ja tulevat aina olemaan aktiiivinen osa elämääni.
VastaaPoistaTästä äänestyksestä on kyllä mielenkiintoista nähdä voittaja!
VastaaPoistaItse äänestän Montgomeryn Annan nuoruusvuosia, vaikka mielessä kävivät myös Runotyttö sekä Pikku naisia. Anna vain on sellainen tempperamenttinen neitokainen, että hänen seuraansa hakeudun kaikken mieluiten. Häneen myös tutustuin kaikkein ensimmäisenä kaikista tyttökirjaklassikoista, joten voinen sanoa myös sen vaikuttavan vahvaan tunnesiteeseen!
Listaltasi löytyy hyllystäni myös Linnanneidon lokikirja, johon en ole vielä paremmin tutustunut! Pitääpä tarttua, kunhan löytyy ylimääräistä aikaa ja kirjarakoa. Samoin Salainen puutarha houkuttelee, enköhän senkin kimppuun vielä joskus ehdi, kun sekin eräästä klassikkokokoelmateoksestani löytyy.
Ja onnea vuosipäivästä! (:
Onnittelut ihanalle blogille!
VastaaPoistaMinä annan ääneni Montgomeryn Annan nuoruusvuosille. Se on ensimmäisiä lukemiani tyttökirjoja ja kestänyt runsaan määrän uudelleenlukuja. Montgomeryn muutkin kirjat ovat merkittäviä, mutta Anna on etusijalla.
Listalta olen lukenut kaikki lukuunottamatta Rosenhillin tyttöjä. Websterin St. Ursula-koulun tytöt oli jossain vaiheessa myös tärkeä kirja.
St. Ursula -koulun tytöt! Mulla on heikko kohta sisäoppilaitoskirjojen suhteen ja se on yksi ensimmäisistä tyttökirjoista jonka luin ja joka jaksaa vuodesta toiseen olla yhtä hyvä.
VastaaPoistaJa onnea blogille kanssa, tietty!
Sara, näithän mitä vastasin sinulle blogissani...
VastaaPoistaSiis riippuu siitä, mistä katsoo: Nyt tästä hetkestä ja koko elämän kaari vai katsonko sitä pikku-Leenana, joka oli kuin Anna. Mutta missään tapauksessa en mainitsisi vain yhtä kirjaa, vaan koko Anna-sarjan, vaikka se Gilbertiin ihastumisaika olikin aika huisia.
Mutta haasteesi on nyt KAIKKIEN AIKOJEN, joten pysyn S-kirjoissa;-) Asiasta puolet olet itse aiheuttanut antamalla minulle Sinisen linnan, sillä siellä minä edelleen luistelen Valancyna tähtitaivaan alla...
♥
Annan nuoruusvuodet vaikka monikin ehdokkaista on ollut suosikkejani. :)
VastaaPoistaPieni Runotyttö on suosikkini joten se saa ääneni.
VastaaPoistaääneni menee tälle:
VastaaPoistaAnnan nuoruusvuodet
Pitkään pohdin valitsenko Pikku naisia vai Annan nuoruusvuodet.
VastaaPoistaPikku naisia on tyttökirjagenren selkeä esikuva (kirjallinen päähenkilö Jo, herttainen kuoleva sisko Beth, Järkevä Meg ja turhamainen pikkusisko Amy). Mutta en koskaan pitänyt kirjailijan ratkaisusta naittaa Jo "ikivanhalle" ukolle ja turhamainen Amy pääsi naimisiin iki-ihanan Laurien kanssa :-)
Yllä olevan perustelun vuoksi valitsen oman lempikirjani näiden ehdokkaiden joukosta eli Annan nuoruusvuodet.
Kylläpä pistit vaikean valinnan eteen, eihän noista ihanuuksista voi valita, ja sitten vielä Anni Polvan Tiina kipittää hyvää vauhtia Montgomeryjen, Alcottien ja muiden kansainvälisten hahmojen perässä puhumattakaan Iiris rukasta tai Ullasta (Pikkupappilassa, Ulla ja Mark). Laura Ingals Wilderin kirjat ovat ehdottomasti ihania, aivan toista kuin se televisiosarja, jolla ei juurikaan ollut tekemistä kirjojen hengen kanssa, en kuitenkaan jostain syystä osaa pitää niitä varsinaisesti tyttökirjoina. Kyllä se minun valinta kohdistuu joko Montgomeryyn tai Alcottiin, mutta onko se Anna vai Runotyttö, kun molemmat ovat tärkeitä, vai sittenkin Pkku naisia, kovasti myös tekisi mieleni kääntää katseeni Australiaan ja Turnerin sisarussarjaan, puhumattakaan Gulla-tytöstä, oi joi, kyllä tämä on vaikeaa, pakko minun on kaapata kaikki kirjat syliini ja pitää tiukasti kiinni.
VastaaPoistaKyllä se mieli sinne Alcotin Pikku naisiin kuitenkin kallistuu ... ehkä. :)
Minullakin on isoja aukkoja tyttökirjallisuudessa, ja lähdenkin miettimään omaa ääntäni sillä perusteella, että minkä kirjan lukukokemuksen muistan voimakkaimmin ja sillä perusteella ääni menee kyllä `Pieni talo preerialla`-kirjalle.
VastaaPoistaOnnea blogisynttäreistä, hieno saavutus.
Nimimerkki MT:
VastaaPoistaTyttökirjoja luin tyttönä paljon :), ja palaan niihin aina uudelleen vaikka tyttövuosista on jo aikaa. Kaikkein rakkain tyttökirja on Montgomeryn Sininen linna ja se on tehnyt voimakkaimman vaikutuksen, vaikka kyllä siinä kantapäillä kulkevat muutkin Montgomeryn kirjat, Coolidgen kirjoja luen aina uudelleen, Ingalls Wilderiä samoin. Luen kirjoja vuorotellen suomeksi ja englanniksi, ehkä siinä säilyy tuoreus paremmin.
Miten tuttuja nimiä, ja miten paljon ne aikanaan merkitsivätkään! Olin oikea lukutuoukka enkä ole siitä parantunut myöhemmässäkään elämässä. Kyllä näistä Pikku Naisia vetää pisimmän korren, luin sen monta kertaa ja aina se lämmitti mieltä.
VastaaPoistaAnnan nuoruusvuodet on itselleni ylivoimainen ykkönen!
VastaaPoistaTäysin subjektiivisesta näkövinkkelistä ykköseksi nousee Pieni runotyttö.
VastaaPoistaHei.
VastaaPoistaHieno blogi ja upea äänestys..ennätän ehkä mukaan.
Vaikea kyllä valita...
Kaikki nuo ihanuudet olen lukenut moneen moneen kertaan, mutta kuka on nyt sitten se ykkönen tässä?
Äänestän : Salainen Puutarha!
Kikka
Onnea blogille!
VastaaPoistaÄäneni menee ehdottomasti Pikku naisille!
Onnea neljästä hienosta vuodesta, Sara! Olen pitänyt äänestyksesi linkkiä blogissani, mutta en valitettavasti ole voinut itse osallistua. Tyttökirjat eivät ole olleet minun juttuani.
VastaaPoistaTodella hienoa päästä näkemään äänestyksen tulokset, sillä siitä saan parhaat lukuvinkit tyttökirjojen maailmaan! :-)