torstai 23. elokuuta 2012

Terhi Rannela: Taivaan tuuliinTerhi Rannela kirjoitti ajankohtaisen teoksensa Taivaan tuuliin (2007, Otava) ennen Suomea ravisuttaneita kouluampumisia puhumattakaan viime vuoden järkyttävästä Norjan joukkomurhasta. Rannelan teoksessa mennään terrori-iskua kouluunsa suunnittelevan Auran pään sisään. Aura Hiljanen on nimensä mukaisesti hiljainen ja syrjäänvetäytyvä tyttö, josta tulee koulukiusattu koulun vaihdoksen myötä.


Kirjan alussa lähdetään liikkeelle tuhoa enteilevästä lopusta ja siirrytään sen jälkeen 11-vuotiaan Auran elämään, jonka muuttaa äidin kuolema. Auran vanhemmat ovat tutkijoita ja äidin tutkimustyö naisterroristista Ulrike Meinfhofista jää keskeneräiseksi. Joel-isä turruttaa itseään juomalla ja Aura on yksinäinen. Psykologin luona tyttö pystyy käsittelemään äitinsä menetystä, mutta turvallinen koti ja kouluympäristö vaihtuvat uusiksi. Uudessa koulussa Auraa haukutaan läskiksi ja huoritellaan. Opettajat eivät puutu kiusaamiseen eikä tyttö kerro siitä kenellekään. Aura ei kuitenkaan alistu mielessään vaan hakee voimaa kirjallisuudesta ja sankaritarhahmoista. Henkiseksi äidiksi hänelle tulee lopulta Ulrike Meinfhof ja kiinnostus terroristiin muuttuu yhä pakkomielteisemmäksi.


Kirjassa seurataan Auran vaiheita nuoreksi aikuiseksi saakka. Tyttö on huippuälykäs ja perfektionisti, joka suoriutuu koulusta kuin koulusta kiitettävin paperein. Ystäviä hänellä ei ole, mutta kohtalokkaaksi muodostuu samanmielisen Henrin tapaaminen ja siitä seurannut vuosien suhde. Aurasta tulee Ulrike ja Henristä Andreas (Baader, Meinfhofin terroristiystävä). Henrille Aura on kuitenkin vain projekti, josta voi kouluttaa terroristin. Mies on taitava manipuloimaan ja Aura on alistuja, vai onko. Narsisteja he ovat molemmat. Kaikkivoipaisuuden tunne, suuruuskuvitelmat ja tunteettomuus ovat heidän maailmaansa. "Minulla on paljon valtaa. Voin lopettaa kenen tahansa elämän siihen paikkaan. Olen kuin Jumala. Olen Jumala. Olen Pallas Athene. Olen enemmän." (206).


Terhi kirjoittaa hyvin ja koukuttavasti kuten aina. Kirjan muiden henkilöiden näkökulmat tuovat myös kiinnostavaa vaihtelua. Sävy on kuitenkin lohduton ja se kuvaa tämän päivän turvatonta maailmaamme erittäin onnistuneesti. Suosittelen kirjaa yläkouluikäisille koulussa luettavaksi yhdessä opettajan kanssa. Se sisältää vakavia teemoja koulukiusaamisesta, yksinäisyydestä, ahdistuneisuudesta, vihasta, koston oikeutuksesta, moraalista aina opettajien ja vanhempien välinpitämättömyyteen. Vaikka ennaltaehkäisystä puhutaan paljon, niin silti emme voi ikinä tietää varmasti, milloin vieressämme istuu psykopaatti. Sanattomaksihan tämä vähän veti.

Taivaan tuuliin on ilmestynyt pokkarina tänä vuonna ja teos on käännetty saksaksi nimellä Blown away. Kirjailijan kotisivuilta löytyy myös esittely.

"- Siellä, missä väkivalta hallitsee, ainoa vastaus on väkivalta, Aura sanoo paljaiden jalkojen lävähtäessä lattiaan. Nyt hän on sisäistänyt lauseesta jokaisen kirjaimen. Se ei ole enää pelkkää sanahelinää." (249)

6 kommenttia:

 1. Kiitos, kun nostit esiin. Tämä on kirja, josta puhun edelleen, joka ainoalla koulukeikalla ja josta tulee palautetta aina vain.

  VastaaPoista
 2. Hei Terhi ja kiitos kommentistasi! Seuraavan kerran, kun nähdään, niin haluaisin kuulla enemmänkin nuorten antamasta palautteesta ja lukukokemuksista. Kirja tuli niin pelottavan lähelle todellisia tapahtumia!

  VastaaPoista
 3. Huh, tärkeä aihe... uskaltaisinkohan lukea?

  VastaaPoista
 4. Elma Ilona, uskalla vaan! Kirjassa ei kuvata suoraan varsinaista verilöylyä tai väkivaltaa. Ne ajatukset ovat karmivia ja mihin ne sitten johtaa. Mielelläni kuulisin sinun mietteitäsi kirjasta!

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana kirja. Luen tällä hetkellä toista kertaa tämän viikon sisällä. Rakastan kirjaa, vaikka ikää löytyy vasta vähän päälle 12 vuotta. Minulla on ollut jo aina outo maku kirjojen suhteen, mutta ei voi mitään. Ja tämä on nyt taas turhaa tietoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Black Mermaid, kiva kuulla sinusta ja ei ole todellakaan turhaa tietoa! Kirjamakuja on monenlaisia ja minäkin luen välillä ääripäästä toiseen kirjoja. :) Taivaan tuuliin on kyllä hyvä kirja, jonka voisin lukea myös uudestaan!

   Poista