lauantai 11. heinäkuuta 2009

Merri Vikin Lotta-kirjat


Kesäisenä päivänä, kun haluaa rentoutua tahi muuten vain kaipaa huoletonta elämää, niin kannattaa tutustua hauskoihin Lotta-kirjoihin. Merri Vikin Lotta-sarja oli ehdottomasti yksi lemppari tyttökirjasarjoista, joita olen lukenut. Lämmin muisto lapsuudestani on, kun luin yhdessä tätini kanssa Lotta-kirjoja ja kuulin tätini valtavat naurunremahdukset. Lotta-kirjojen lukeminen ei siis mitenkään ole ikään sidottua ja olenkin nyt aikuisena lukenut niitä uudelleen ja nauranut ääneen. Toinen lapsuusmuistoni liittyen Lotta-kirjoihin on, kun olin lukenut kaikki siihen mennessä ilmestyneet kirjat, niin katselin aina kirjastossa kaihoten ruotsinkielistä Lycka till, Lotta, jota ei ollut vielä suomeksi kirjastoon hankittu. Kirjan etukannessa Lotta säteili ihanassa valkoisessa hääpuvussa komea Paul vierellään. Eli kyseessähän on Onneksi olkoon, Lotta (1983), jonka luin sitten myöhemmin.


Lotta-sarjassa seikkailee päähenkilönä Marie-Sofie Charlotta Månsson eli tuttavallisesti Lotta. Lotta on iloinen, huoleton tyttö, jolle sattuu kaikenlaisia kommelluksia niin koulussa, kotona, matkoilla tai missä ikinä hän liikkuukin. Tavatonta ei ole, että Lotta on jäänyt jonnekkin lukkojen taakse tai etsii jotain tärkeää kadottamaansa kirjaa tai esinettä. Lotan seikkailuissa ja töppäilyissä on yleensä mukana hänen paras ystävänsä Giggi, joka on taas luonteeltaan rauhallinen kuin temperamenttinen ja toimelias Lotta. Lotan perhe on perinteinen, johon kuuluvat vanhempi veli ja kaksoissiskot sekä äti ja isä. Lapsuuden tuttavasta Paulista tulee sarjan tärkeä hahmo, jota Lotta ensin inhoaa ja sitten ihastuu. Lotalla on myös laaja ystävä- ja tuttavapiiri, joista löytyy hauskoja hahmoja ja karikatyyreja.


Lotan kasvamista ja elämänvaiheita seurataan kirja kirjalta. Kaiken kaikkiaan Merri Vik eli oikealta nimeltään Ester Ringnér-Lundgren (1907-1993) kirjoitti 47 Lotta-kirjaa vuosina 1958-1991. Lotta-kirjoissa välittyy lämmin ja elämänmyönteinen tunnelma. Ne kuvaavat idyllistä ja turvallista perhe-elämää ruotsalaisessa pikkukaupungissa ja miljöössä ja minusta tällaisia kirjoja tarvitaan ehdottomasti. Kirjoissa on loistavaa tilannekomiikkaa. Itse en osaa sanoa, mikä olisi suosikkikirjani Lotta-sarjasta, mutta eniten minua hauskuuttavat alkupään Lotta-kirjat, jotka sijoittuvat koulumaailmaan. Lotta ei ole aina kovinkaan tarkkaavainen koulutunneilla ja aiheuttaa erityisesti luokanopettajalleen Kihara-Fridolfille niin sanotusti harmaita hiuksia. Tässä tiivistetty näyte kirjasta Lotta, älä lannistu (1960):


"Korviini alkoi kantautua vaimeaa pörinää. Sitten seurasi hiljaisuus. Jälleen pörinää ja taas hiljaisuus. Se oli varmasti ampiainen - missä, missä? Ei kai sentään minun kimpussani! Katseeni pälyili ympäristöä - nyt pörinä kuului jälleen - aivan läheltä... Tuolla! Kihara-Fridolfin toisella kengällä! Pieninkin varomaton liikahdus Kihara-Fridolfin taholta- ja ampiainen pistäisi! Minun oli toimittava ripeästi. Mutta miten - enhän ylettynyt. Enkä voinut varoittaakaan Kihara-Fridolfia, se veisi liian pitkän ajan. Katseeni osui pulpetillani olevaan viivoittimeen. Hetkeäkään epäröimättä sieppasin sen, nousin, kurkotin eteenpäin ja sivalsin napakasti Kihara-Fridolgin kenkää. Siitä syntyi hirveä metakka! Kihara-Fridolf älähti tukahtuneesti hämmästyksestä. Pulpettini romahti rämähtäen kumoon. Menetin tasapainoni ja suistuin mukkelis makkelis."


Jatkon toivottavasti luette itse. Löysin hyvät linkit Lotta-kirjoihin, joista saa tietoa kirjoista ja kirjailijasta enemmänkin osoitteissa: http://www.estersallskap.se/index.html http://hem.passagen.se/lottabok/lotta.html

10 kommenttia:

 1. Hei, ajattelin tässä vain kertoa, että lueskelin blogiasi, yleensä kun se tuntuu ihmisiä ilahduttavan :) Oikein hyviä arvosteluja, ja hyviä kirjoja olet lukenut! Minäkin rakastan tyttökirjoja täydestä sydämestäni :D Pistäydy blogiani lueskelemassa jos kiinnostaa!

  Eve

  VastaaPoista
 2. Hyvä tietää että Lottia voi lukea aikuisenakin. :) Luin näitä lapsena ja nuorena paljon, joskus olen hypistellyt Lottia mutten ole uskaltanut aloittaa uudestaan - jos vaikka menee lukumuistot pilalle... Nyt uskallan!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteistanne Eve ja Salla! Kävin lukaisemassa teidänkin kiinnostavia blogejanne.

  VastaaPoista
 4. Hej! Jag sökte efter Lotta eller Ester Ringnér-Lundgren och hittade hit. Vad skriver du om? Jag är medlem i Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren som du länkar till. Är du medlem?

  Hello! I searched the Internet for the words Lotta or Ester Ringné-Lundgren and found my way here. Vad do write about? I am a member of the Sällskapet of Ester Ringnér-Lundgren which you link to. Are you also a member?

  VastaaPoista
 5. Hej Anna R! Jag skrev meddelandet till er Sällskapet för Ester Ringnér Lundgren gästbok.

  VastaaPoista
 6. Rakastan Lotta-kirjoja ja olen lukenut ne kaikki! Ensimmäisen Lotta-kirjani luin varmaan 8-9-vuotiaana... Ne ovat aina olleet lähellä sydäntäni.

  VastaaPoista
 7. Hei Emilia ja kiva, kun kommentoit Lotta-kirjoja! :)

  VastaaPoista
 8. Lotta kirjat on aivan mahtavia, olemme siskoni kanssa niihin täysin koukussa vielä vanhemmallakin iällä. Rentona kesäpäivänä ei ole mitään parempaa kuin pino Lotta-kirjoja ja naposteltavaa, kuten asiaan kuuluu :)

  VastaaPoista
 9. Hei Sofia ja kiitos kommentistasi! Minäkin olen ajatellut, että tässä kesän lähestyessä tartun taas muutamaan Lotta-kirjaan. Olen niitä jo hypistellyt käsissäni ja ne houkuttavat! :)

  VastaaPoista
 10. Hiukan vanha postaus, mutta kommentoin silti. Täällä myös yksi vanha Lotta-fani. Ostin aikoinaan n.15 vuotiaana kirpparilta melkein kaikki Lotta-kirjat. Olin sitä ennen lainannut kirjastosta ja tykkäsin niin kovasti, että halusin omaksi. Säilytin niitä yli 20 vuotta kirjahyllyssä pölyttymässä - ja nyt vuonna 2022 - 12-vuotias tyttäreni ahmii niitä myös. Hyvä kirja ei siis vanhene :)

  VastaaPoista