tiistai 18. lokakuuta 2016

Rhian Tracey: Neljän tytön kirjakimppa


Neljän tytön kirjakimppa (Karisto, 2006, suom. Laura Syysnummi) on uusin löytöni nykytyttökirjallisuudesta. Kymmenen vuotta sitten ilmestynyt tyttöromaani toimii hyvin tässäkin ajassa nuorille, vaikka ei ole vielä somen ja älypuhelinten kyllästyttämää aikakautta. Pääosassa ovat lukeminen ja kirjat.

15-v. kirjoja rakastava Mary haluaa osallistua suositun radiojuontajan lanseeraamaan uuteen ohjelmaan nuorten lukupiiriin. Opettajansa välityksellä ja vähän pakottamanakin lukupiiri muodostuu neljästä samaa koulua käyvästä tytöstä. Maryn lisäksi lukupiirin kuuluvat Meena, Bea ja Atlanta. Tytöt eivät entuudestaan tunne toisiaan kovinkaan hyvin ja lukupiirin alku lähtee nihkeästi käyntiin. Tytöillä on omia ongelmia ja murheita, joiden kanssa kamppailevat: Kapinallisella Meenalla on taipumusta hankkiutua ikävyyksiin ja poikaystävät vaihtuvat tiheään tahtiin. Bea taas kärsii vanhempiensa erosta ja äitinsä poissaolosta. Amerikkalainen Atlanta tuntee itsensä yksinäiseksi ja ulkopuoliseksi brittiläisessä koulumaailmassa. Lisäksi hän kokee kiusaamista muiden oppilaiden taholta. Marylla näyttää alkuun kaikki olevan hyvin. Hän pärjää koulussa ja pitää nettikysymyspalstaa nuorille, jotka tarvitsevat neuvoja. Marylla on myös kiva poikaystävä.

Radioasemalta annetaan kirjalista, josta tytöt saavat aina päättää kuukauden kirjan. He saavat myös ohjeet, miten valmistautua keskustelemaan kirjasta radion suorassa, mutta nauhoitetussa lähetyksessä. Kaikki tytöt innostuvat vähitellen lukupiiristä, lukevat kirjoja ja valmistautuvat huolellisesti lähetyksiin. Lukukokemuksia jaetaan, väitellään sisällöistä ja keskustelu on lennokasta. Tytöt ystävystyvät keskenään ja muodostavat ystäväpareja. He jakavat myös henkilökohtaisen elämänsä kokemuksia ja salaisuuksia. Ystävyyssuhteisiin tulee kuitenkin säröjä ja Mary osoittautuukin petolliseksi.

Neljän tytön kirjakimppa on kerrottu jokaisen tytön näkökulmasta. Lisäksi näkökulmien välillä on kursiivilla kirjoitettu kaikkitietävä, selittävä kertoja,  jonka minun mielestäni olisi voinut hyvinkin jättää pois. Kertojan tarkoitus lienee opettavainen. Pidin kuitenkin kokonaisuudessaan Traceyn kirjasta ja se sisältää teineille kirjavinkkejä sekä vinkkejä lukupiirin perustamiseen. Judy Blumen kirja Forever kuulosti kiinnostavalta, mutta sitä ei ole valitettavasti suomennettu.

Kirja on ilmestynyt tytöille suunnatussa Siskodisko-sarjassa. Oletteko lukeneet sarjan muita kirjoja tai suosittelisitteko jotain? 

4 kommenttia:

  1. En ole ennen kuullutkaan kirjasta, tai tuosta Siskodisko-sarjasta, mutta kuulostaa sellaiseslta kirjalta, jonka mielelläni lukisin. :)
    Tiia

    VastaaPoista
  2. Siskodiskosta olen lukenut Päivi Lukkarilan Talliterapiaa sekä sen jatko-osan Koetetaan kestää Nanna. Sekä Emmy Abrahamsonin Kuinka selvityä puolalaisesta äidistä.

    Kaikki olivat "herätelainoja" ilmestymisvuotenaan. Olivat näkyvästi esillä kirjastossa ja tarttuivat matkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä joku kerta tutustua Päivi Lukkarilan heppakirjoihin! Kiitos vinkistä Nipre!

      Poista