keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Silkkihienot siteet - Anni Swanin ja Otto Mannisen kirjeenvaihtoa


Antero Mannisen ja Hellevi Arjavan toimittama Silkkihienot siteet (SKS, 2000) kuvaa kirjailijoiden Anni Swanin ja Otto Mannisen välistä kirjeenvaihtoa vuosina 1898-1908. Ajallisesti kirjeissä painottuu 1900-luvun alkupuoli: heidän seurustelun alkamisesta avioliiton solmimiseen ja ensimmäisen lapsen syntymään.

Anni ja Otto tutustuivat toisiinsa koulukaupungissaan Mikkelissä jo 1890-luvulla. Otto taisi ihastua Anniin alusta alkaen. Ensimmäisen kerran hän kosi neitosta 1904, mutta sai rukkaset. Vuoden eron jälkeen seurustelu alkoi varovaisesti uudelleen. Pari kihlautui helmikuussa 1906. He salasivat kihlauksensa kaikilta ja julkaisivat sen vasta juhannuksena Hopeavuoren huvilassa, Swanin perheen kesänviettopaikassa.

Ennen suhteensa syvenemistä Anni ja Otto tekivät myös yhteistyötä Anni Swanin saduissa. Otto auttoi Annia oikeakielisyyskysymyksissä ja sepitti runoja satuihin. Swanin sisaruksista, Nelman puolison Christian Sibeliuksen on sanottu puuskahtaneen heistä näin:

"He lukevat ja lukevat korrehtuuria, kunnes ovat harmaapäisiä ja ihmettelevät, miksi emme menneet naimisiin."

Naimisiin pari meni kuitenkin helmikuussa 1907. Avioituessaan Anni Swan oli 32-vuotias ja Otto oli kolme vuotta häntä vanhempi. Heidän poikansa Antero Manninen syntyi marraskuussa samana vuonna. Hellevi Arjava toinen kirjan toimittajista on Anteron tytär ja Annin ja Oton lapsenlapsi.

Kirjassa on kirjeitä on kaiken kaikkiaan noin 140. 60 kirjettä on Anni Swanilta ja reilut 50 Otto Manniselta. Loput kirjeet ovat heidän muuta kirjeenvaihtoaan, usein sisarustensa kanssa. Suurin osa Anni Swanin lähettämistä kirjeistä Manniselle luultiin lopullisesti hävinneen ja ne löytyivät vasta, kun kirja oli jo painovaiheessa. Sen takia nämä kirjeet on sijoitettu erilliseen osioon kirjan lopussa. Kirjeet on kuitenkin numeroitu, joten kirjeenvaihtoa voi seurata, mihin väleihin ne kuuluvat. Lukiessa kirjaa täytyy pitää kahdesta kohdasta auki ja kirjanmerkki on siinä hyvä apuväline.

Alkuvaiheen kirjeissä korostuu vielä epävarmuuden tunteita molemmin puolin ja epäilyksiä siitä, ovatko he sopivia toisilleen. Ehkäpä myös vapauden menetyksen pelkoa. Kumpikin on tottunut olemaan yksin. Samalla niissä on hurjaa ikävää ja kaipausta toista kohtaan. Anni työskenteli kansakoulunopettajana Helsingissä ja Otto teki suomennostöitä Kangasniemellä. Kirjeet ovat välillä hyvinkin sentimentaalisia, tunteiden purkauksia. Anni ja Otto olivat erossa toisistaan pitkiäkin aikoja kihlauksen jälkeen. Otto rakennutti heidän yhteistä pesäänsä, kesäkotia Kotavuorta.

Kirjeet lähentävät ja yhdistävät paria silkkihienoin sitein. He kutsuvat toisiaan rakkaiksi, antavat toisilleen suloisia hellittelynimiä: Kultasirkkasi, satutyttöseni, kotamuoriseni, kotavaari ja uneksivat unia toisistaan. Rakkautta, lämpöä ja tunnelmaa voi lukiessa hengittää sisään. Samalla se saa miettimään, että tällaisia pitkiä, romanttisia kirjeitä ei varmaankaan enää sähköisen teknologian vallitessa kirjoiteta...

Kirjeitä on kiinnostavaa lukea, sillä saan niistä tiedonsirpaleita Anni Swanin elämästä ja ajatuksista, vaikka tietynlainen salaperäisyys verhoaa häntä, aina. Kirjeissä on arkisen elämän kuvausta, historiallista ajankuvaa ja kulttuurin henkeä niin kuin myös teoksissa Yhdeksän mustaa joutsenta ja Mustat joutsenet ja heidän jälkipolvensa (joka on minulla vielä kesken). Ne sisältävät taas Swanin sisarusten välistä kirjeenvaihtoa. Niitä kirjeitä on raskaampi lukea ja sekin vaikuttaa, että kirjoittajia on yhdeksän!

Anni Swanin ja Otto Mannisen avioliittoa pidettiin onnellisena ja se kesti yli neljä vuosikymmentä, kunnes kuolema erotti. Anni Swan (1875-1958) eli vielä kahdeksan vuotta miehensä jälkeen ja kirjoitti loppuun asti.

Silkkihienot siteet sisältää liitteinä myös Anni Swanin muutamia satuja sekä Otto Mannisen runoja. Monet teoksen mustavalkoisista valokuvista ovat Mannisen ottamia.

Minua huvitti pitkään tämä, kun Aino Swan kirjoittaa sisarelleen Saimi Järnefeltille Anni-siskon kihlauksen julkistamisesta ja Oton Hopeavuoressa käynnistä näin:

"Anni näkyy olevan kovasti kiintynyt Ottoonsa, hänen ajatuksensa ovat vaan Kangasniemellä ja hänen humöörinsä on mitä parain. Heitä oli niin hauska nähdä yhdessä, vaikka emme paljon saaneet nauttia heidän seurastaan kun melkein aina olivat metsässä."

Anni Swanin elämästä ja sisaruksista kiinnostuneille: Hellevi Arjava on kirjoittanut myös kulttuurihistoriallisen romaanin Swanin tytöt.

9 kommenttia:

  1. Nykyäänkin kirjoitetaan pitkiä romanttia 'kirjeitä' ja jopa nerudaksi, mutta ne ovat sähköposteja. Ne voidaan tulostaa, kätkeä sitten piirongin pohjalle ja jälkipolvet voivat viedä ne järkytyksestä toivuttuaan kustantamoon.

    Kiinnostavaa, sillä pidin kovasti Anni Swanista. Kuitenkin lienee kesympää kuin vaikka pariskunnan Vita Sackwille-West ja Harold Nicolsonin kirjeenvaihto. Lue Erään avioliiton muotokuva heti kun ehdit;)

    Kirjan nimi on hurmaava ja myös kansi.

    VastaaPoista
  2. Leena, sähköpostilla varmasti kirjoitetaan kirjeitä, mutta perinteiset paperiset kirjeet taitavat nykyään olla harvinaisuuksia.

    Niin, mikä sitten on kesympää...rivien välistäkin täytyy välillä lukea. Luen kyllä tuon kirjan jossain vaiheessa...nyt vielä menee kotimaisten kanssa aikaa! :)

    VastaaPoista
  3. Anni Swan ja Otto Manninen olivat tyypillinen 1900-luvun alun pari. Suomessa ajanhenki oli pitkään ihanteellista. 1950-luvulle asti oli hyvin pitkiä, ihanteellisia seurusteluja ja kihlauksia. Tunteet purettiin kirjeissä, keskusteluissa ja haaveissa.

    Englannissakin se oli normaalitilanne ja säilyi samanlaisena vielä toisen maailmansodan jälkeenkin. Viikko pari sitten oli TV:ssä dokumentti avioliitosta Englannissa, ja se kertoi samaa.

    1800-luvun lopulla syntyneet Vita ja Harold olivat Englannissakin täysin poikkeuksellinen pari, aateliston ja yläluokan ihmisiä, jotka elivät täysin muista piittaamatta.

    Vita Sackville-Westin kapinallisuus saattoi johtua osittain siitä, että tyttönä hän ei perinyt kotilinnaa Knolea, vaan sen sai veli. Nythän perimyslakia koetetaan muuttaa, ja ajateltiin, että prinsessan syntymä olisi vauhdittanut sitä..

    VastaaPoista
  4. Minulla on kolme Manninen - Swan -teosta, joista kaksi Otto Mannisen sukuun liittyvää ja sitten Anni Swaniin liittyvä Mustat joutsenet. Tämäkin olisi mielenkiintoinen lisä sarjassa. Paitsi Anni Swan kirjailijana minua kiinnostaa teos myös sukututkimuksen vuoksi, sukujuuria kun levittäytynyt Kangasniemellekin. Ajankuva tietysti on sekin kiinnostava.

    VastaaPoista
  5. Tämä vaikuttaa kiinnostavalta, sekä henkilöidensä että ajankuvansa puolesta. Olen lukenut Swanin tytöt, mutta tuo Yhdeksän mustaa joutsenta olisi varmasti myös kiinnostava juuri sisartematiikan kannalta.

    VastaaPoista
  6. Kuulostaapa kiinnostavalta kirjalta ja ihana tuo kannen valokuva!

    VastaaPoista
  7. Sahköposteita on vaikeampi kirjoittaa tuollaista kirjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1950-luvulla vanhempani naimisiin, koska minä tulossa, monta tuollaista juttua. Ei tainnutolla sen romanttisempaa.

      Poista
    2. Oli se romanttista. Koko 1950-luku ja pitkälle 1960-luku olivat viattomuuden aikaa Suomessakin. Morsiamet olivat yleensä kokemattomia. 1950-luvulla "pakkoavioliitot" olivat erikoistapauksia ainakin maaseudulla.

      Poista