lauantai 6. heinäkuuta 2013

Tampereella Tiinan jalanjäljilläVietin eilen mukavan päivän Tampereella yhdessä lapsuudenystäväni kanssa. Tutustuimme Tiina-raittiin, joka on yksi Tampereen ensimmäisistä kulttuuriraiteista. Raitti vie kirjailija Anni Polvan lapsuusmaisemiin Tammelaan ja samalla Tiina-kirjojen tapahtumiin.  

Kierroksemme alkoi aamulla Tammelantorilta, missä aloin mieluilla itselleni uutta kesämekkoa. Jäätelö ja mansikat saivat jäädä, kun mieluisaa mekkoa ei löytynytkään ja lähdimme sitten etsimään Anni Polvan lapsuudenkotia. Ystäväni ja minä jaamme yhteisiä lapsuusmuistoja, sillä olemme tunteneet toisemme jo ekasta luokasta lähtien, asuneet ja leikkineet samassa talossa ja pihapiirissä.

Anni Polvan perhe asui ensin vuokralla, mutta tytön ollessa 11-vuotias perhe muutti omaan asuntoon Kullervonkatu 27:ään. Talo on todella ihastuttava vaaleanpunainen kaksikerroksinen puutalo vehreässä pihapiirissä. Polva on kuvannut kirjoissaan Tiinan kotia samankaltaiseksi kuin omaa lapsuudenkotiaan.


Sen jälkeen suunnistimme kuuluisille tornitaloille Ilvespuistoon. Talot on rakennettu 50-luvun vaihteessa ja niitä on ollut alunperin yhdeksän. Nyt laskin kaverini kanssa, että taloja on jo kymmenen. Muistatteko mainintoja tornitaloista Tiina-kirjoissa?


Ilvespuistossa täytyy tietenkin olla ilves!


Liisankallio on sitten muuttunut Tiina-kirjojen päivistä! Kalliollehan Tiina ja Juha aina kiipesivät yhdessä. No, minäkin kiipesin kallion korkeimmalle paikalle, jossa on nykyään Kalevan kirkko. Se on rakennettu 1966.


Reima ja Raili Pietilän suunnittelema kirkko on todella korkea ja avara. Kirkkosalin alttariveistos on nimeltään "Särkynyt ruoko."


Tammelasta suunnistimme keskustaan päin ja meidän piti vielä nähdä Anni Polvan Tammelan koulu, jota hän on kuvannut ensimmäisessä Tiina-kirjassa. Se ei kuitenkaan tullut vastaan meidän reitillämme ja vaikka kävimme monessa puistossa päivän aikana, niin Sorsapuistokaan ei osunut kohdalle. Anni Polva kävi kansakoulun jälkeen tyttölyseota ja "Tipalan" voisikin katsastaa sitten seuraavalla Tampereen reissulla.


Halusimme nähdä päivän päätteeksi vielä Tampereen tuomiokirkon ja Hugo Simbergin maalauksia. Siinä matkan varrella tuli pieni vaateliike vastaan ja ikkunassa tämä mekko, joka jäi sitten päälle. Tiinalla taisivat mekot repeytyä usein leikin (tai tappelun) temmellyksessä ja Tiinan äiti sai aina niitä korjailla. Minusta hän ei hyväksynyt, että tytöt käyttävät housuja. Virkistäkääpäs nyt muistianne, milloin Tiina sai alkaa käyttää housuja tai farkkuja?!

19 kommenttia:

 1. Mukava postaus, olen käynyt Tampereella useastikin, mutta nämä maisemat muutamaa kuvaa lukuunottamatta ovat jääneet näkemättä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, olen aina käynyt Tampereella ohikulkumatkalla tai jossain tietyssä kohteessa. Nyt oli oikein mukavaa kierrellä kaupunkia ja tutustua paremmin! :)

   Poista
 2. Tiina sai farkut lahjaksi Amerikan-tädiltään ja sitten hän jynssäsi ne kylpyhuoneessa kuluneen näköisiksi, kun kuuli, että ei kukaan pidä farkkuja "uudenuutukaisina". Tästä Tiinan äiti antoi tytölle ankarat nuhteet, mutta lempeämpi isä sanoi, että tyttö saa tehdä omalleen mitä haluaa. En nyt muista, mikä sarjan kirjoista tämä oli, mutta ei ihan alkupään kirja kuitenkaan.

  Mielenkiintoinen postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aino! Muistin nyt tuon saman jutun, kun kirjoitit siitä! En minäkään muista, mistä Tiina-kirjasta se on.

   Poista
 3. Enpä ole ennen tiennyt, että Tampereelta löytyy tuollaisia "raitteja" Monta mielenkiintoista bongasin, kuten esimerkiksi Viidan ja Linnan raitit. Pitääpä joskus tehdä retki Tampereelle ja kävellä läpi jokunen niistä.

  Ja kiva, että se kesämekko löytyi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, nuo muutkin Tampereen kulttuuriraitit ovat kyllä kiinnostavia ja kesäisin ne olisivat mainioita retkikohteita.

   Ja olen niin tyytyväinen mekkooni! :)

   Poista
 4. Asuin Tammelassa kaksi vuotta, mutta en ikinä silloin kuullutkaan tällaisesta. :) Olen näköjään asunut samalla kadullakin kuin Anni Polva aikoinaan. En yhtään pienenä tajunnut, mihin Tiina-kirjat sijoittuvat. On kuitenkin ihan kiva tajuta, että aikuisempana olen asunut ja kulkenut aika lailla samoissa maisemissa.

  VastaaPoista
 5. Ajatella Annami, että olet Tiinan kulmilla asunut! :) Minusta olisi hienoa, jos siinä puutalossa lukisi kyltissä Anni Polvan lapsuudenkoti. Se Kaivokadun (20) asunto, missä perhe asui ensin on jo purettu.

  VastaaPoista
 6. Voi miten suloinen tuo vaaleanpunainen talo! Myös uusi kesämekkosi on ihana :)
  Ja onpa Tampereella tosiaan kulttuuriraitti poikineen tarjolla, mielenkiintoisia osui silmään heti ensimmäisellä plaraamisella monta.

  VastaaPoista
 7. Mukavan kuuloinen reissu Tampereelle, suosikkikaupunkiini, jonne kaipaan 2,5 vuotta Helsingissä asuttuani kovasti takaisin. Pitäisi itsekin ryhdistäytyä ja tehdä jonkinlaisia "pyhiinvaelluksia" kiinnostaviin kohteisiin, mutta on muka niin vaikeaa se suunnittelu... ;) Mutta onhan tässä aikaa.

  Kaunis mekkokin vielä, ihanat värit!

  VastaaPoista
 8. Kiva kuulla tällaisesta raitista ja reissusta! Mikä parempaa kesämatkailua, kirjallisia maisemia ja onnistunut mekko-ostos :-)

  VastaaPoista
 9. Maija, Suketus ja Arja kiitos kommenteistanne! Unohdin kokonaan kertoa, että kesämekko on ihan Pariisista asti. Onneksi on alennusmyynnit! :)

  VastaaPoista
 10. Sara, mieheni on Nokialta, joten Tampere on hänelle kuin kotikaupunki, jota siten minäkin olen saanut seisoa niin tammelan torilla mustamakkarajonossa kuin Nokialla Teutorin kioskilla syömässä maailman kuuluisinta kuumaa koiraa, josta on kirjoittanut mm. joku naisten lehti...nimeä en vain muista. Ukso tai älä: Munkki jonka välissä on hampparin väärää! Siitä on ollut kulttuurit kaukana, mutta onneksi sain kuulla Hair-musikaalin Tampreella vuonna kirves ja kivi enkä ikinä unohda.

  Minä en lukenut Tiina kirjoja. Olenko joku outo...Luin kaikki Viisikot ja Montgomeryt, tietty Iiris rukan etc, mutta en just Tiinoja. Kauniissa talossa on Polva saanut asua. Jotenkin niin sun ja mun väriä;)

  Kiitos kulttuurimatkasta Tampereelle♥ Kohta sinne taas, mutta ihan muissa merkeissä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena! :) Mustaamakkaraa en tällä matkalla syönyt, mutta olimme syömäpaikassa, joka oli Tammerkosken rannalla ja sitten sen jälkeen oli ihana kahvila ihan kosken päällä siinä Verkarannassa!

   Poista
 11. Mahtavan kierroksen olette tehneet :) Minä en yhtään muistanut, että Tiinat sijoittuvat Tampereelle! Sorsapuisto on oikein kiva paikka, kävimme siellä viime kesänä.

  Onnea uudelle mekolle, hyvä että pysyi ehjänä ;) Tiinalla tosiaan repesi pumpulimekko jos toinenkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onneksi on mekko vielä pysynyt ehjänä, kun minäkään en ole kovin käsityötaitonen niin kuin ei tuo Tiinakaan. ): Sorsapuisto nyt jäi meiltä tällä kertaa käymättä, mutta seuraavalla kerralla sitten! :)

   Poista
 12. Muistelisin, että Tiina olisi saanut kirjoissa useammatkin housut. Jotkut housut taisi saada äidiltään, kun oli Juhan kanssa lähdössä pyöräretkelle.

  Ainakin yhdet farkut Tiina sai kummitädiltään, joka oli kylässä. Tiina vaihtoi housut heti jalkaansa ja lähti ulos, vaikka äiti yritti estellä, mutta kummitäti antoi luvan. Ulkona pihan lapset järjestivät konttauskilpailun korttelin ympäri, jonka seurauksena Tiinan farkut olivat muodikkaasti vaalentuneet ja kuluneet, mistä Tiinan äiti ei tykännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kiinnitin taas huomioni, kun Tiinalla oli tässä 80-luvun kirjassa Tiina ja vieras poika hame päällä siellä luontoleirillä, mutta varavaatteina housut, jotka tulivatkin sitten tarpeeseen.

   Poista