sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Tyttökirjojen sankarittaria - tunnustuksia

Sain Magdalena Hailta ja Piiltä tunnustukset jo yli kuukausi sitten ja lämmin kiitos niistä heille! Tunnustukseen kuuluu kertoa kahdeksan satunnaista asiaa itsestään. Näin sunnuntai-illan ratoksi aloin miettiä salaisia tunnustuksia itsestäni! Kuinkas ollakaan, päädyin tyttökirjallisiin tunnustuksiin, nimittäin omiin lapsuuden sankarittareihini, joita valitsin kahdeksan. Tässä he ovat:

1. Gulla. Martha Sandwall-Bergströmin luoma Gulla-sarja on vaikuttavin lapsuuteni tyttökirjasarja. Gulla-tyttö oli minun sankarittaristani ykkönen. Gulla on selviytyjä, vaikeuksien kautta voittoon kerrottu romanttinen Tuhkimo-tarina. Kirjoissa on idealismia: köyhyyden ja työläisten olojen parantamista, sorrettujen puolesta puhumista sekä hyvyyden ja pahuuden taistelua. Gulla on liian hyvää ollakseen totta!

Seuraavat sankarittaret eivät ole paremmuusjärjestyksessä, mutta ne ovat olleet tärkeitä tyttökirjojen sankarittaria minulle.

2. Louisa Alcottin Pikku naisien kapinallinen ja kirjoittava poikatyttö Jo


3. Merri Vikin hauska ja viihdyttävä Lotta


4. L.M. Montgomeryn humoristisen ja koskettavan kasvutarinan Anna


5. Carolyn Keenen feministinen esikuvani ja todellinen sankari Neiti Etsivä eli Paula


6. Eleanor H. Porterin positiivisen ajattelun esikuvani Pollyanna


7. Anni Polvan oikeudenmukaisuutta edustava, rohkea ja joskus ärsyttäväkin poikatyttö Tiina


8. Anni Swanin hellyttävä luonnonlapsi ja Tuhkimo-tarinan Iris

Tunnustusta en laita eteenpäin, mutta haastan vain kaikkia bloggaavia kertomaan lapsuutensa lasten- tai nuortenkirjojen sankareistaan tai sankarittaristaan. Olisi kiva kuulla myös omista tyttökirjojen sankarittaristanne Top 8!

18 kommenttia:

 1. Aika lailla tuttu lista, Anna, Jo, Lotta, Tiina ja Paula ainakin ovat omalla listalla, lisäksi ihailin joitakin heppakirjojen hahmoja mutta ne ovat unohtuneet. Lisäksi listaisin Mirkan ja Masan sekä Pepin ja Ronja Ryövärintyttären.

  Tulin muuten kerran ajatelleeksi, että aika moni oma idoli on punatukkainen, liekö sieltä peräisin se että puoli elämää olen värjännyt omat hiukset punaiseksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mervi, minäkin kiinnitin huomioni tuohon punatukkaisuuteen! Edustaako tuo väri jotain erilaista, ei-tavanomaista, rajoja rikkovaa tyttöhahmoa?

   Poista
 2. Minun täytyy kyllä tutustua tuohon Gullaan, johon en tyttövuosinani enkä myöhemminkään ole törmännyt!

  Ihana tunnustus, voisin hyödyntää ideaa omiin "rästissä" oleviin tunnustuksiin vastaamisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, suosittelen ilman muuta tutustumaan Gulla-sarjaan! Odottelen sinun tyttökirjallisia tunnustuksiasi... :)

   Poista
 3. Tiina ja Paula olivat minunkin suosikkejani noin 11-vuotiaaseen saakka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Helmi-Maaria sinun lapsuutesi tyttösankarittarista! :)

   Poista
 4. Kiva, että tuot esiin Gullan! En ole ennen nähnyt niistä mainintaa suomenkielisessä yhteydessä, vaikka tiedän että ne on käännetty. Itse ahmin koko sarjan ruotsiksi kun olen kaksikielinen. Muutenkin kaikki mainitsemasi sankarittaret ovat hyvin tuttuja. Aionastaan Pollyannan luin vasta vanhempana, joten sen tialalle voisin mainita Ruby Fergusonin heppatyttö Lauran, josta kertovat kirjat olivat mun eka heppasarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen muuten ajatellut, että seuraavan kerran lukisinkin Gulla-kirjoja på svenska. Yhden Lotta-kirjan olen lukenut ruotsiksi ja voisi lukea enemmänkin, koska se hyvää kielen harjoitusta! Laura-heppakirjoihin en ole tutustunut, vaikka muita heppakirjasarjoja tuli kyllä luettua.

   Poista
 5. Anna Shirley, Pikkupappilan Ulla, Krisse (Konttisen kirjassa Hymyile, Krisse), Melukylän Liisa, Saariston lapsien Pampula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, mukavaa kuulla, että Aili Konttisen Krisse-hahmo on ollut vaikuttava. Luin kirjan jokunen aika sitten tutkimustani varten. :)

   Poista
  2. Olen pitänyt itse asiassa kaikista Konttisen kirjojen päähenkilöistä. Tein joskus muinoin muinoin Konttisen kirjoista proseminaariesitelmänkin kotimaisen kirjallisuuden laitokselle :-) Kuvitelin aina, että Konttisen omakuva oli se kiltti vanha eläkeläisope Uhmamielimorsamessa - mutta kun tuonnoin luin Nuorisokirjailijaklassikoista Konttisesta, niin alkoi tuntua, että ehkä hän sittenkin oli se tiukempi tapaus samassa kirjassa...?

   Poista
 6. Onpas sinun blogillesi ominainen tunnustuslista! :D Tyttökirjat ovat minunkin sydäntäni lähellä, ja nyt uusintalukemista odottaa mm. Anni Polvan Tiina.

  Oma Top8... Anna Shirley on ehdottomasti kärjessä, samoin Pikku naisia -sarjan kaikki tytöt (lasken nämä yhdeksi, en osaa valita suosikkiani!), Pikkupappilan Ulla, Tiina, Tytöistä parhain -Polly, Sara ja Sarri -kirjojen Sara.

  Suosikkina kuitenkin ehkä Anna Shirley: Anna on kaikista vanhin tuttavuuteni.

  Vähän vanhempana luin Mary Marckin Eeva-sarjaa, ja sekä Hertta että Eeva ovat jääneet mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pii, sinulla on hyviä sankaritarhahmoja! :) Pollya en niinkään muista ja pitäisikin lukea Tytöistä parhain uudelleen. Anni Swanin Sara-kirjoja en ole lukenut uudestaan, jostain jännästä syystä... Eevaa ja Herttaa ajattelin minäkin, mutta jäivät sitten tuosta listastani pois.

   Poista
 7. Ihania kirjoja kaikki tyynni, ja mainioita hahmoja, kirjansankarittaria, oma listani voisi hyvinkin näyttää samalta, mutta Annan ja Pikku naisten Jo:n rinnalle laittaisin kyllä myös Uuden kuun Emilian. Mainio tyttökirjasankari on myös Gunvor Fossumin Hymysuu ja Leena Härmän Tuittupää ja myös Marie Louise Ficherin Delia. On vaikea laittaa järjestykseen, kun kaikki ovat niin ihania ja mukaansatempaavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino, harkitsin Emiliaa myös, mutta Anna tuli sittenkin voimakkaammin lapsuudestani mieleen. Noita muita mainitsemiasi kirjoja en ole lukenutkaan. Fossumin tyttökirjat vaikuttavat kiinnostavilta!

   Poista
 8. Nyt muistan: Jo oli minunkin suosikkini!

  Gulla vaikuttaakin kiinnostavalta...

  Iris on ensimmäinen oikea kirja, jonka sain ja se on vieläkin tallella.

  VastaaPoista
 9. Leena, suosittelen ilman muuta Gulla-kirjoja! Niitä on kiva keräillä hyllyynkin, kun kirjoissa on niin kauniit kansikuvitukset. :) Jo, niinpä Leena, sopii hyvin sinunkin sankaritar-hahmoksi!

  VastaaPoista
 10. No niin, omia suosikkejani löytyy täältä:

  http://sininenlinna.blogspot.fi/2012/12/joulukalenterin-luukku-12.html

  Kiitos inspiraatiosta! :)

  VastaaPoista