sunnuntai 14. elokuuta 2011

Kaari Utrio: Oppinut neiti






Kaari Utrion Oppinut neiti (2011, Amanita) hyppäsi suorastaan syliini painotuoreena kaupan hyllystä. Vielä Jane Austenin maailman jälkitunnelmissa kävelin kotikauppaani ja katselin mahdollisia uutuuskirjoja, kun tämä hurmaavan niminen kirja osui silmiini. Ei mennyt kahta sekuntiakaan, kun kirja oli ostoskärryissä ja samana iltana sukelsin historiallisen epookkiromaanin maailmaan. Suomalaiseen 1800-luvun säätyläiselämään siirtyminen englantilaisesta sääty-yhteiskunnasta sopi itse asiassa vallan mainiosti. Tämän takia teen aina varovaisesti lukusuunnitelmia, koska ikinä ei tiedä, mitä ihania yllätyksiä tulee eteen.




Kirja lähtee liikkeelle Pietarista, jossa oppinut neiti ja Smolnan naisopiston kasvatti, kotiopettajatar Sofia Malm törmää kirjaimellisesti paroni Christian Hackfeltiin ja tämän setään majuri Hackfeltiin. Yllättäviä tapaamisia heidän välillään tulee vielä lisää ja neiti jää herrojen mieleen rohkeilla ja itsenäisillä mielipiteillään. Ylpeää paronia neidin mielipiteet lähinnä ärsyttävät. Sofia on riippumaton, erinomaisen koulutuksen saanut ja vieläpä aatelinen, joka ansaitsee itse elantonsa.



Äitinsä sairastuttua Sofia matkustaa takaisin Suomeen ja Lappiin, missä hänen veljensä toimii Porojärven kirkkoherrana. Sofia emännöi pappilaa äitinsä kuoltua. Silvan kartanon paroni on puolestaan levoton maailmanmatkaaja, joka ei millään tahtoisi asettua aloilleen ja isännöimään kartanoaan. Ikävystynyt paroni lähtee setänsä kanssa tutkimusmatkalle Lappiin, jossa he taas kohtaavat Sofian. Tutkimusmatkailijat asuvat useita kuukausia Porojärven pappilassa ja tutustuvat lappalaisten elämään, jossa luokkaerot häviävät ja kaikki auttavat ja tukevat toisiaan. Paroninkin elämään tulee tarkoitusta ja hänen maailmankatsomuksensa muuttuu. Sofia kantaa huolta ja ottaa rohkeasti kantaa siihen, että lappalaisten tulisi saada koulutusta omalla kielellään. Nämä mielipiteet herättävät myöhemmin myös kohua Helsingin seurapiireissä.



Sofia siirtyy serkkutyttöjensä kotiopettajattareksi Solbergan kartanoon ja paronikin asuu vieressä omassa kartanossaan. Paroni on tavoiteltu naimakauppa ja sopivia vaimoehdokkaitakin on useampi, mutta paroni on kiinnostunut vain yhdestä naisesta, varattomasta Sofiasta. Hankalaksi asian tekee, miten saada ilmaistua Sofialle omat, hellät tunteensa. Sofiakin salaa omat tunteensa, muuttuu alistuvammaksi ja varmuus ropisee pois mamsellina toimiessaan. Siihen vaikuttaa osaltaan melkein koko pitäjää rautaisella otteella hallitseva ruustinna Anna Pihlman. Juonitteluja ja valtasuhteita, romantiikkaa unohtamatta on siis Utriomaiseen tyyliin luvassa.



En ole pitkään aikaan lukenut Kaari Utrion historiallisia romaaneja, lähinnä tietokirjoja ja tämä oli ensimmäinen epookkiromaani, jonka olen lukenut kirjailijan uudemmasta tuotannosta. Yli 400-sivuinen kirja tuli luettua melkeinpä kertaheitolla. Kerronta on sujuvaa, rakenne toimivaa ja historiallinen asiantuntemus paistaa tekstin läpi. Pidin kaikista eniten romaanissa Lapin kuvauksesta ja myöhemmin menneen maailman Helsinki-kuvauksesta, jossa ihasteltiin Aleksanterin Yliopistoa tai ihmeteltiin Suurtorin kokoa.



Jos Jane Austenin kirjat joskus vaikuttivatkin pitkäpiimäisiltä, niin Utrion romaanit lähtivät aina mukaan kirjaston hyllystä. Rakas muisto liittyy lapsuuteeni, kun luin yhdessä mummini kanssa Kaari Utrion kirjoja. Tämä tyylikäs ja charmantti nainen on tehnyt uraauurtavaa työtä suomalaisten naisten asian edistämisessä ja olen hänen kanssaan joskus istunut samassa kahvipöydässä. Uusimman romaanin Oppineen neidin on kustantanut Amanita, joka on kirjailijan perheen omistuksessa. Tällä viikolla asiasta myös uutisoitiin, kun kerrottiin Utrion siirtyneen Tammelta pois ja vastaisuudessa hänen kirjansa kustantaa perheyritys. Kaari Utrion kotisivuilta löytyy esittely Oppineestä neidistä ja piirroksia kirjaan liittyvistä historiallisista paikoista.

20 kommenttia:

  1. Tätä kirjaa täytyykin katsoa kirjakaupasta ostosilmällä seuraavan kerran kun kukkarossa on muutankin kuin kuitteja ^^ Kiitos kattavasta selostuksestasi (:

    VastaaPoista
  2. Ostin tämän keskiviikkona, vielä en kuitenkaan ole ehtinyt lukea tätä kun on ollut kaikenlaista hässäkkää ja haluan kaikessa rauhassa nauttia tästä. Innolla kyllä odotan Utrio kuuluu pitkäaikaisiin suosikkeihini :)
    Empäs olekkaan huomannut tuota kustantamon vaihtumista..

    Meilläkin Utrion lukeminen on perheessä, osa hyllyssäni olevista Utrioista on nimittäin "peritty" äidiltäni ja mummiltani (äidinäidiltä).. Ja äidilleni tapaan kiikuttaa uudet Utrioni lainaan luettuani ne ensin :)

    VastaaPoista
  3. Huomasin tämän kirjan ilmestymisen Hesarissa olleista mainoksista. Kiitos nopeasti ilmestyneestä arviosta! Vaikuttaa mielenkiintoiselta, varsinkin tuo Lappi-osuus.

    VastaaPoista
  4. Hei, kiitos kaikille kommenteista! Vaikka olenkin katsonut syksyn uutuusluetteloita, niin Utrion uusin kirja oli jäänyt huomaamatta ehkä juuri kustantamon vaihdon takia. Sen takia olin yllättynyt kaupassa ja itse asiassa se taisi olla keskiviikko-päivä. Kirja taisi juuri silloin ilmestyä! Suosittelen kyllä kaikille kiinnostuneille tämän kirjan lukemista :)

    VastaaPoista
  5. On ehdottomasti minun lukulistallani, kiitos ennakkokurkistuksesta :-)

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa kiinnostavalta; ja minuunkin vetoaa tuo kirjan nimi :). En ole aiemmin lukenut romaania Utriolta; tietokirjoistaan olen pitänyt paljon. Tätä ei kyllä varmaan ihan heti saa kirjastosta...

    VastaaPoista
  7. Luulin kommentoineeni tätä, mutta enkö ollutkaan? Joka tapauksessa, minäkin saan kirjan käsiini toivottavasti pian.

    Luin arviosi sikanopeasti, palaan lukemaan tarkemmin sitten kun itsekin olen kirjan lukenut. :)

    VastaaPoista
  8. Hei Booksy yritin olla paljastamatta liikaa! Luinkin blogistasi, että tämä kiinnostaa sinua.

    Hei Maria pistä kuitenkin kirjastoon varaukseen, vaikka jonoa varmasti on! Luulen, että pitäisit tästä ja pääsisit sitten Utrion romaanien makuun.

    Hei Salla, minulla oli tämän juttuni kanssa julkaisemisvaikeuksia jotain bloggerin oikutteluja. Jos kommentoit vain päässäsi, minulla on välillä tapana tehdä niin :) Odotan arviotasi!

    VastaaPoista
  9. Jos Jane Austenin kirjat voivat vaikuttaa pitkäpiimäisiltä huonojen käännösten takia, hänellä oli huumoria, taas tehty uusi filmikin.

    VastaaPoista
  10. Hei Hannele, suomennoksetkin toki voi vaikuttaa ja parastahan varmaan olisikin lukea alkuperäiskielellä Austenia, jos ehtisi (hitaampaa). Mutta kuten edellisessä postauksessa kirjoitinkin Järki ja tunteet oli kaukana tylsyydestä ja vei mukanaan. Mikä uusi elokuva Austenin kirjoista on tulossa?

    VastaaPoista
  11. sorry, tarkoitin Charlotte Brönten Jane Eyre, ensi-ilta ens kuus

    VastaaPoista
  12. voi, voi miten nämä kolme sisarusta menee ihan sekaisin.... suomeksi yritän keksiä nimet (Emily Brontë: Humiseva harju hänen ainoa teos)

    Charlotte Brontë on kirjoittanut Jane Eyre, ja siitä taas ihan uusi elokuva. Mikä näköjään suomeksi Kotiopettajattaren romaani..

    VastaaPoista
  13. Brontën Kotiopettajattaren romaani on lempikirjojani. Olen siitä jonkun TV-sarjan joskus katsonut ja minulla on siitä joku dvd-elokuvakin hyllyssä. Tuosta uudesta elokuvasta en ole kuullutkaan!

    VastaaPoista
  14. (mielenkiintoista, minä juuri tilannut tuon Mary Wollstonecraftin kirjan Naisten oikeuksien puolustus :)

    VastaaPoista
  15. Sara, siis minä arovstan hirveästi Kaari Utriota ja hänen historiallisia naistutkimuksiaan etc., mutta en ole päässty niihin kiinni. Ain aolen aikonut. Tämä kirja kiinnitti huomiotani nimellään ja ajalla, jota se kuvaa.

    Tuo minua näissä menneen maailman kirjoissa lievästi ärsyttää, että jahkataan ja jahkataan tunteiden kertomisessa. Montgomeryn Sinisessä linnassa ei ollut mitään sellaista vaan kun alkoi tapahtumaan, nin todella myös tapahtui.

    Olen kova likka ikävystymään, joten liika hidasta ei saa olla, mutta en pidä myöskään muutamista ylikierroksia käyvistä, joissa ei pysy millään lukija mukana. Taidan olla aika kranttu...

    Kiva, että otit tämän esille. Kiitos! Minusta alkaa tuntua, että minun sopisi lukea joku Utrion naistutkimusteos...

    VastaaPoista
  16. Nyt olen uskaltautunut minäkin kirjakauppaan (nopeasti sisään ja ulos, mission impossible: sieppaa vain yksi kirja) ja lukenut tämän :-) Erinomaisesti jatkaa tätä 1800-luvun tapakomedioiden sarjaa, olen ihan hykerrellyt tämän kanssa. Nam.

    Mmm, jos ei olisi kädet täynnä ihania uusia kirjoja, nyt pitäisi lukea uudestaan Saippuaprinsessa, se sijoittuu osapuilleen samaan aikaan muistaakseni.

    VastaaPoista
  17. Hei Booksy jään odottelemaan juttuasi Oppineesta neidistä. Minä hankin hiljattain Utrion Pappilan neidot antikvariaatista ja ajattelin lukaista sen.

    VastaaPoista
  18. Toivottavasti Neidotkin maistuvat :-)

    VastaaPoista
  19. Minä lainasin tänään kirjastosta Kaari Utrion Oppinut neiti ja olen lukenut vähän matkaa.
    Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta.

    VastaaPoista