sunnuntai 21. elokuuta 2011

Bianca Turetsky: Muotimatkaaja Titanicin kannella

Oletteko koskaan haaveillut aikamatkailusta? Minä olen. Olen kuvitellut itseni historian sivuille hetkeksi elämään jonkun toisen elämää. Tai olen toivonut olevani kirjan sivuilla fiktiivisessä menneessä maailmassa. Aikamatkustamisesta kertovat kirjat, tv-sarjat tai elokuvat ovat aina kiehtoneet minua.

Turetskyn Muotimatkaaja Titanicin kannella (2011, WSOY) vie nuoren tytön Louise Lambertin aikamatkalle surullisen kuuluisalle Titanicille. Louise on amerikkalainen koulutyttö, joka rakastaa vintagevaatteita. Kaikki eivät kuitenkaan ymmärrä hänen viehtymystään vanhoihin vaatteisiin etenkään koulutoverit tai oma äiti. Louise etsii koulun tanssiaisiin pukua ja hän saa kutsun hieman erikoisten rouvien Marlan ja Glendan pitämään vintage-myymälään. Solahtaessaan ihanaan vanhan ajan pukuun, hän siirtyy 100 vuotta ajassa taaksepäin Titanicin kannelle ja muuntuu 17- vuotiaaksi näyttelijätär Alice Baxteriksi.

Kolme asiaa, jotka saivat minut koukuttumaan tähän kirjaan olivat aikamatkustaminen, Titanic ja aivan upea kirjan muotikuvitus vintagevaatteista, jotka on luonut Sandra Suy. Kirja on hyvin kirjoitettu, se ei mässäile tragedialla. Kirja on oivallinen sekoitus fiktiota ja faktaa, historiaa ja muotia sekä seikkailua. Minulle kirjasta tuli voimakas mielleyhtymä Cameronin Titanic elokuvaan, kun Rose eikun Louise juoksee lainehtivilla käytävillä. Tietysti minun piti tarkastaa kirjassa esiintyviä historiallisia henkilöitä ja löysin wikipediasta Titanicin matkustajalistan, jossa oli mukana myös monta suomalaista. Oli koskettavaa ja surullistakin nähdä, mikä valtava ero oli ensimmäisen ja kolmannen luokan matkustajien, eloonjääneiden välillä.

Muotimatkaaja Titanicin kannella (The Time-traveling Fashionista) on Bianca Turetskyn esikoisteos ja kirjailijaa omaa itse valtavan vintage-kokoelman. Minä odotan nyt jatko-osaa, koska täytyyhän Louisen taas solahtaa johonkin mekkoon ja siirtyä toiseen historialliseen aikaan. Minusta idea on aivan loistava! Kirja on nuortenkirjavinkkini, mutta suosittelen nopealukuista kirjaa myös aikuisille naisille ja niille, jotka ovat joskus leikkineet paperinukeilla.

18 kommenttia:

 1. Kiitos muistutuksesta! :) Ihailin tätä kirjaa kesällä, kun se oli pikkusiskojen kirjahyllyssä, mutta unohdin laittaa nimen muistiin. Kuvat oli upeita ja ideakin on pitkästä aikaa jotain muuta kuin vampyyreita ja ihmissusia.

  Minulla on yksi ikivanha Titanic-kirja, jossa on liitteenä matkustajaluettelo. Se on tosiaan surullinen lista.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä(kin) suosituksesta! Sattuneesta syystä yritän nyt lueskella nuortenkirjoja ja tämän haluan ehdottomasti lukea:)

  VastaaPoista
 3. Oi, kuulostaa kyllä todella lyömättömältä yhdistelmältä! Tämä täytyy ehdottomasti jossakin vaiheessa lukea, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 4. Hei Maija, olen samaa mieltä tämä idea on raikas! Muistatko minkä niminen on se Titanic-kirja? Minua alkoi kiinnostaa, onko ilmestynyt joku kirja, joka kertoisi näistä suomalaisista matkustajista ja heidän kohtaloistaan?

  Hei Susa ja Amma, olkaatte hyvä ja hienoa, kun teitä opettajia kiinnostavat uudet nuortenkirjat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ilmestynyt kirja Titanicin pohjoismaalaisista matkustajista, nimeltään Titanic - Suomalaisten siirtolaisten uponneet unelmat. Kirjoittanut Claes-Göran Wetterholm. Sen löytää kirjastosta ;)

   Poista
 5. Sara, kirjan nimi on Titanicin kohtalonyö ja sen on kirjoittanut Walter Lord. Tämä on vuodelta 1957, mutta muistelen nähneeni uuden painoksen joitakin vuosia sitten. Eli löytynee kirjastosta. En enää muista sisältöä kovin tarkasti, mutta muistelisin, että tässä kuvattiin jonkin verran myös alempien luokkien matkustajien oloja. Matkustajaluetteloon on erikseen merkitty kursiivilla pelastuneiden nimet.

  VastaaPoista
 6. Sara, minua jäi mietityttämään se blogissasi hiljattain ollut keskustelu, josta mainitsit Lukijoiden yhteisö -postaukseni kommentissa - aiheena oli siis kirjailijan intentio vs. miten lukija lukee tai jotain sinnepäin. Kerrotko missä postauksessasi se oli?

  Oletko muuten lukenut Showalterin kirjaa A Literature of Their Own, josta postasin tänään? Se kuulostaa niin sinun kirjaltasi, naiskirjaillisuuden traditiota, Ch. Brontea ja Virginia Woolfia :).

  VastaaPoista
 7. Hei Maria tulen blogiisi lukemaan postauksesi!

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa hauskalta ja kiinnostavalta kirjalta! Ja ajatus aikamatkailusta... Joo, se on kovin tuttu. Lapsena olin mielessäni milloin minkäkin aikakauden edustaja ja pohdin aina kovasti, millaisin pistoin entisajan vaatteet oli kursittu kokoon, että kestivät tanssiaiset sun muut. :)

  VastaaPoista
 9. Hei Jenni, minä muistan, kun lapsena kaivelin mummini juhlavaatteita ja joskus niihin pukeuduin ja olin jossain historiallisessa ajassa tai tanssiaisissa... (vaikka ei ne nyt vanhan ajan vaatteita ollut, mutta minun päälläni ne näyttivät tarpeeksi pitkiltä mekoilta. Nykyään ne olisivat vintagea!

  Hei Hannele, suosittelen kyllä lukemaan kirjan!

  VastaaPoista
 10. Sara, aikamatkailen elokuvamielikuvissani ja niissä olen aina sama eli Tohtori Zivagon Lara, joka on myös on ollut toinen kirjoittajanimimerkkini vuosikausia.

  Mutta: Olen hyvin vahvoissa mielikuvissani ollut usein mukana Titanicilla...Joskus tuntuu, että olenkin.

  Niin...luokkaerot suorastaan räjähtivät kun näki, miten eriarvoisia oltiin niinkin järkyttävässä tilanteessa, kuolemaa vasten katsoessa.

  VastaaPoista
 11. Hei Leena, minä en ole nähnyt Tohtori Zivagoa, mutta hauska kuulla, että sinäkin "harrastat" aikamatkailua. Titanic-elokuvan olen kyllä nähnyt monta kertaa, se on niin vaikuttava!

  VastaaPoista
 12. Nyt hiukan vanhaan kommentoin mutta innostuin etsimään tietoa jatko-osasta. On tulossa syyskuussa 2012 ja löytyy englanniksi sivuja hakusanalla the timetraveling fashionista 2

  VastaaPoista
 13. toi on mun mielestä tosi hyvä kirja viidennen luokan opiskelijalle. Olen itsekkin viidennellä ja meidän pitää lukea vuoden aikana 10 kirjaa ja tämä oli yksi niistä. todella helppo ja nopea lukuinen.Sopii kaikille nuorille kuin vanhoille :D .

  VastaaPoista
 14. En ole koskaan nähnyt Titanic-elokuvaa, mutta tämä kirja on yksi ehdottomia suosikkejani

  VastaaPoista
 15. jatko-osa on tehty vielä 2:n kirja.
  THE TIME-TRAVELING FASHIONISTA AT THE PALACE OF MARIE ANTOINETTE ja
  TIME-TRAVELING FASHIONISTA AND CLEOPATRA, QUEEN OF THE NILE.
  Ne eivät ole vielä tehty suomennoksia. :(
  pahoitteluni huonon suomenkieltäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tulleista kommenteista! :)

   Anonyymi aivan mahtavaa, että kerroit nuo jatko-osien nimet, todella kiinnostavan kuuloisia! Harmi, kun niitä ei ole edes mihinkään kirjastoon täällä hankittu, mutta täytyypä katsoa, jos tilaan jostain verkkokaupasta...

   Poista