lauantai 19. tammikuuta 2013

Tyttökirjallista huvittelua!


Ostin itselleni joululahjaksi Tiina-DVD:n! Anni Polvan Tiina-kirjoihin perustuva TV-sarja sisältää kuusi puolen tunnin mittaista jaksoa. Sarja on Ylen toimittama ja Elävästä arkistosta voi katsoa siitä videopätkiä. Sarjassa kuvataan 1950-lukua, ja ensimmäisessä osassa Tiina muuttaa perheensä kanssa kaupunkiin ja kerrostaloon. Tiinan äiti on hyvin tarkka raha-asioissa, sillä asunto on ostettu omaksi. Luistimiin ei ole varaa, mutta tyttö pääsee kuin pääseekin luistelemaan uusilla hienoilla terillä ystävällisen kaupan sedän ansiosta. Tiina tutustuu uusiin kavereihin naapurin Juhaan, Leilaan, Elviin ja Kalleen. Olen katsonut nyt kolme jaksoa ja aivan myyty Juulia Salosen esittämään reippaaseen ja oikeudenmukaisuutta pohdiskelevaan Tiina-tyttöön!


Aikaisemmin hankin itselleni Heidi-DVD:n, joka taas perustuu Johanna Spyrin Heidi-kirjoihin. Sarjan alussa orpotyttö Heidi muuttaa Sveitsin Alpeille erakoituneen ja jörön isoisänsä luokse. Myöhemmin Heidi matkustaa Frankfurtiin ja tutustuu Klara-tyttöön, joka on pyörätuolissa. Sarja on jo tuttu minulle lapsuudestani ja olen katsonut uudestaan noin puolet sarjan jaksoista. Kaiken kaikkiaan niitä on 26 osaa. Tämän katsomisessa on ihanaa nostalgiaa, vaikka kuvan laatu ei välttämättä olekaan niin hyvä!


Viime vuonna hankin myös L.M. Montgomeryn Anna-kirjoihin perustuvan kanadalaisen tv-sarjan kaksi dvd-osaa. Ensimmäinen dvd-osa, jossa orpo Anna saapuu Avonleaan Marillan ja Matthewin luo, puuttuu minulta harmikseni kokonaan. Sarjan kaksi ensimmäistä tuotantokautta on kuvattu 1980-luvulla ja kolmas 2000-luvun alussa. Anna Shirleytä esittää punapäinen, hauska Megan Follows. Huomasin myös, että neljäskin tuotantokausi on tehty muutama vuosi sitten, mutta Annaa esittävä näyttelijä on vaihtunut. Emmy-palkitun Anna-sarjan tekijä Kevin Sullivan on tehnyt myös tunnettua Tie Avonlea-sarjaa. Kumpaakin on esitetty Suomessa Ylen tv-kanavilla. Anna-sarjan aion katsoa, kun saan sen puuttuvan osan!


Louisa May Alcottin Pikku naisia-kirjasta on tehty useita elokuvaversioita. Olen nähnyt vain 1994 valmistuneen version ja siitäkin on jo aikaa. Jokunen aika sitten sain elokuvan vhs:nä kirpparilta, mutta en ole edes testannut toimiiko se. Ilokseni elokuva esitettiin tällä viikolla televisiossa ja nauhoitin sen digiboxille. Haluaisin myös hankkia Katherine Hepburnin tähdittämän Pikku naisia vuodelta 1933 sekä Elizabeth Taylorin tähdittämän vuodelta 1949.


Tänään aion kuitenkin nauttia uudemmasta Pikku naisia-elokuvasta. Mikäs sen mukavampaa kuin juoda samalla kuumaa kaakaota tästä minua varten tehdystä ihanasta mukista, jonka sain lahjaksi ystävältä!

Oletteko te katsoneet näitä tyttökirjoihin perustuvia tv- tai elokuvasovituksia? Puuttuuko minulta teidän mielestänne joku olennainen? Tämäkin on hauska keräilyharrastus!

25 kommenttia:

 1. Tuttuja on. Heidiä muistan katsoneeni vain muutaman jakson, mutta minulla oli Heidi-kirjoja, jotka oli kuvitettu tuon sarjan kuvilla.

  Anna-sarjasta olen tykännyt ja katsonut sen useampaan kertaan telkkarista. 1&2-kaudet ovat hyviä ja kolmaskin on ihan kiva, vaikka poikkeaakin kirjojen tapahtumista paljon. 4. kausi on aivan erilainen. Anna on siinä leskeksi jäänyt kirjailija, joka muistelee lapsuuttaan ennen Vihervaaraa, joka taas on aivan erilainen kuin aikaisemmin on annettu ymmärtää. En tykännyt yhtään.

  Ihana tuo sinun mukisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauhko, Anna-sarjaa olen joskus katsonut TV:stä, mutta en muista siitä paljonkaan ja olenko katsonut ehkä vain jotain jaksoja siitä. Neljäs tuotantokausi ei kiinnosta ollenkaan jo tuon Mervin kertomaan perusteella!

   Poista
 2. Olen nähnyt nuo kaikki; Tiina-sarja tuli tv:stä kun olin sopivan ikäinen ja nyt lainasimme sen ja katsoimme tyttöjen (5 ja 7) kanssa, hekin tykkäsivät.

  Tuo Anna-sarja on iki-ihana! Taisin nähdä ensin tuon sarjan (se tuli telkkarista kun olin 9 tai 10) ja sitten lukea kirjat. Mistä löysit nuo dvd:t? Myös Avonlea-sarjaa katsoin ja tykkäsin, tosin sarjaa jatkettiin vähän liian pitkään ja taso laski.

  Ei ainakaan ihan heti tule mieleen mitään hyvää tyttökirjadramatisointia, jota ei tässä ole mainittu. Jostain syystä kaikki Runotyttö-draamat, joita olen nähnyt, ovat olleet jotenkin outoja, en ole jaksanut katsoa ekoja jaksoja enempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, Tie Avonlea-sarjaa seurasin jossain vaiheessa aktiivisesti. Sarjaa on näytetty monta kertaa ja muistaakseni viime vuonnakin. Nyt taitaa tällä hetkellä tulla juuri tuo Runotyttö-sarja, mutta en ole sitä koskaan katsonut ja ei se taida olla Montgomeryä lainkaan.

   Anna-sarjat ostin ihan Prismasta, mutta ykkösosaa ei ollut silloin. Voisi taas yrittää etsiä...

   Poista
 3. Anna-sarja on mun suosikki, tosin vähemmän nykyään kuin aiemmin, ja ensimmäinen osa on niistä paras. Sitä neljättä EI KANNATA KATSOA, se on täysin ei-Montgomerya ja siitä tulee vain paha mieli (Anna on muka valehdellut koko menneisyytensä, ei ole orpo jne...). Lisäksi se on tehty muistaakseni kysymättä edes Montgomeryn perikunnalta lupaa. Ilmeisesti tuolla ah niin ihania sarjoja ja elokuvia ennen tuottaneella Kevin Sullivanilla oli iskenyt rahapula jossain vaiheessa, niin alkanut tehtailla vähän oman mielensä mukaan tuotantoja.

  Nuita Anna-sarjan osia on myytävänä Discshop.fi-sivustolla, itsehän ostin muinoin tekstittämättömät versiot ja harmittaa hirveästi, kun niissä on joitakin kohtauksia joihin olisi kaivannut edes englanninkieliset tekstit.

  Runotyttö-sarja on ihan kamala, siinä on kans otettu vähän omia vapauksia ja tehty ihanista kirjoista jotain niin tökeröä roskaa. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mervi, hui tuo neljäs kausi! En hanki! Kävin myös www.anne3.com-sivustolla, joka on Anna-sarjan viralliset sivut. Ehkä hankin ensimmäisen kauden sitten vain englanniksi, jos en löydä sitä versiota suomenkielisellä teksityksellä...

   Poista
 4. Annaa olen katsonut telkkarista useampaan kertaan. Tiinan olen nähnyt kerran, enkä tiennytkään sen löytyvän DVD:nä! Pitää tutkia löytyisikö kirjastosta vai ostaisinkohan ikiomaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, löysin joulun alla edullisesti Tiina-dvd:n meidän Prismasta niin kuin tuon Anna-sarjankin olin hankkinut samasta paikasta aikaisemmin. Onhan se ihan kiva olla itsellä! :)

   Poista
 5. Komppaan Maijaa, sikäli että pitää tutkia löytyisikö tuota Tiinaa jostain! Minä en edes tiennyt, että tuollainen tv-sarja on tehty. Jos olisi häntä, heiluttaisin nyt sitä innoissani. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Booksy, en minäkään ollut sarjaa nähnyt ennen kuin näin sen kaupan hyllyllä! Jostain kirjasta tai artikkelista olin lukenut, että Tiinasta on tehty myös tv-versio.

   Poista
 6. Tiinaa lukuunottamatta olen katsonut, Annaa jopa useamman kerrankin, ehdoton suosikkini kun on.
  Tiina ei kuulunut omaan nuoruuteeni, poikavaltaisessa suvussa tuo poikakirjojen osuus oli suurempi. Pertsaa ja Kilua katsoin mielikseni Teemalta taannoin.

  VastaaPoista
 7. PS Tie Avonleaan oli aivan ihana, perustuu Sara kirjoihin. Tosiaan se 4 kauden Anna oli kammottava.

  VastaaPoista
 8. Tiinat luin pienenä, vasta nyt aikuisena olen nähnyt (ja hankkinut) tv-sarjan ja sen innoittamana lukenut ison kasan kirjoja uudestaan!

  Anna-sarjan kaksi ekaa osaa on nyt hankittu dvd:llä, hyvin vähän näin sitä pienenä. Pikku naisia sekä eri versio Heidistä (1965, saksaksi) ovat lapsuuden lemppareita.

  Ei saa unohtaa Pientä taloa preerialla! Nyt on koko sarja hankittu dvd-hyllyyn, Tiinan tapaan vasta aikuisena katsottu vaikka lapsena luettu.

  Tiinan tilasin YLE-shopista!

  - Maaria -

  VastaaPoista
 9. Tiina-sarjaa en olekaan televisiosta nähnyt, Heidin muistan ja se oli ihan hyvä kirjanmukaan menevä sarja, josta pidin kovasti. Anna-sarjakin oli ihan mielenkiintoinen, siinä vain pikkaisen tökki ne kohdat, jotka ei mielestäni menneet ihan niinkuin kirjoissa, mutta parempi se oli kuin tämä Emilia-sarja, joka nyt menee tv:ssä uusintana, sitä en edes tohdi katsoa, on se sellaista repostelua.

  VastaaPoista
 10. Minulla on kaikki nuo 3 sullivanin tuottamat Anna- dvd:t. Ensimmäinen dvd löytyy suomeksikin tekstitettynä. Minä taisin omat Anna- dvd:t ostaa Oulun anttilalta ja olen niitä nähnyt myös joissain kirjastoissa lainahyllyillä. Eli kyllä löytyvät, kun etsii. Kokeile myös huuto.net.
  Hetkeksi jo innostuin 4:stä dvd:stä, mutta en kyllä uskalla katsoa. Megan Follows on minulle ainut oikea "elokuva Anna". Olin pari vuotta sitten taidekoulussa harjoittelussa. Lastenelokuvaviikolla olimme taideryhmäläisten kanssa elokuvissa ja näimme ihan leffateatterissa Tiina-sarjan jaksoja. Olivat kiinnostavia katsoa. Lapsena taisin vain yhden Tiina-kirjan lukea. Heidi-sarja ja pikku naisia ovat lapsuudesta tuttuja.

  VastaaPoista
 11. Tiina-dvd oli kirjastossa ja koin jonkinlaisen nostalgiaelämyksen nähdessäni sen :) En sitten tiedä olenko nähnyt sen lapsena vai oliko mielleyhtymä vain niin vahva luettujen kirjojen takia...

  Heidiä olen tainnut lapsena katsoa, mutta en muista siitä kuin pieniä väläyksiä.

  Winona Ryderin ja kumppaneiden tähdittämän Pikku naisia -elokuvan näin vasta reilu vuosi sitten, heti sen jälkeen kun olin lukenut kyseisen kirjan. Tarkoitus oli tallentaa se digiboxille, mutta unohdin :(

  VastaaPoista
 12. Kiva kuulla Sirpa, Maaria, Aino, Niina ja Villasukka kirjahyllyssä suosikeistanne! Pikku naisia tuli tässä katsottua ja se on ihana elokuva! Gabriel Byrne professori Bhaerina on paljon sympaattisempi kuin itse kirjan hahmo! :)

  VastaaPoista
 13. Kymmenosaisesta Laura-sarjastani tehtiin kolme tv-sarjaa, kaksi kuusiosaista Laura sekä Laura kesäleirillä, ja neliosainen Laura kaupungissa. Itse olen tyytyväinen vain ensimmäiseen, joka noudattaa kutakuinkin kirjojen henkeä ja tapahtumia. Kahdessa jälkimmäisessä käsikirjoittaja Katri Manninen otti vallan ja pani omiaan. Ei kunnioittanut enää alkuperäisinä kirjoja, kuten tyttäreni sanoi. Laura todellakin toimi täysin minun tiettyjä moraalisääntöjäni vastaan ja ihan väärän pojan kanssa kaiken kukkuraksi. Kirjailija on siis usein melko avuton tv- tai elokuvatoteusten suhteen. Minä kierin maan päällä harmissani, mutta taatusti Montgomery ja muut vanhat klassikkorouvat rouvat pyörivät haudoissaan nähtyään pilven reunalta, miten etenkin Anna pilattiin täysin tv-sarjassa. Luin pitkästä aikaa eilen Alcottin kirjan Tytöistä parhain, ja vaikka siinä uskonnolllista paatosta onkin, onneksi kevyesti, niin yllätyin naisasiapuolesta ja itsenäisten taiteilijanaisten kuvauksesta. Seuraavaksi tartun Kahdeksaan serkukseen ja Kun ruusu puhkeaa -kirjaan. Odotan mielenkiinnolla, ovat jo melko hämärän peitoissa muistoissani. t. Tuija Lehtinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, onpa ikävää, että alkuperäinen kirjojesi idea ja henki hävitettiin! Monesti kirjojen pohjalta tehdyt elokuvat ovat epäonnistuneita ja niissä ei ole päästy samaan tasoon tai toteutukseen. Viimeksi petyin esim. Puhdistukseen. Toki poikkeuksiakin on ja hyviä sellaisia. Pikku naisia elokuvana oli aika onnistunut ja kirjan henkeä tavoitettu sopivasti.

   Alcottia en ole pitkään aikaan lukenut ja minullakin on suunnitteilla lukea uudestaan jotain noista mainitsemistasi kirjoista! :)

   Poista
 14. Hei,

  jos et ole vielä löytänyt Anna-sarjan ensimmäistä osaa, niin vinkkaan, että Helsingin Stockmannilta se löytyy. Ostin juuri omani sieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon vinkistäsi! Käyn siellä pian!

   Poista
  2. Kävin ja sain varmaan viimeisen kappaleen! Katsoin heti ensimmäisen osan. :)

   Poista
 15. Muut ovat tuttuja paitsi ei Annan neljäs kausi, ja sitä en todellakaan edes aio koskaan katsoa... En ole katsonut edes kolmatta, mutta I ja II kaudet olen ostanut cdon.com-sivustolta.

  Yksi dramatisointi tästä puuttuu: joskus 1990-luvulla tv:stä tuli sarjana Mary Marckin Eevan luokka. Ei ole tainnut näkyä sittemmin tv:ssä eikä ilmeisesti ole dvd:lläkään julkaistu, mutta ainakin Elävässä arkistossa on jotakin pätkiä.

  VastaaPoista
 16. Lainasin kirjastosta "Tiina" -sarjan ja katsoin sen kokonaan saman tien :D Tiina on aivan ihana persoona ja on harmi, että sarjaa tehtiin ainoastaan 6 jaksoa. Innostus kirjasarjaa kohtaan heräsi jälleen. Tiina oli yksi suosikkikirjasarjoistani lapsena ja nyt tuntuu siltä, että olisi kivaa lukea se taas uudelleen :)

  Muista postauksessa mainituista sarjoista olen katsonut "Heidin" ja joitakin pätkiä "Anna" -sarjasta. "Pikku naisista" olen nähnyt uusimman elokuvasovituksen.

  VastaaPoista