sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Kuohuvan kujeilevat ja murhaavat kirjamessut











 


Tämän vuoden Helsingin kirjamessut ovat olleet minulle monien ihmisten kohtaamisia ja kirjallisia keskusteluja. On ollut aivan mahtavaa nähdä koko messuhalli täynnä tuhansia ja tuhansia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita kirjoista ja lukemisesta. Kolmen päivän aikana kävin kuuntelemassa muutamia haastatteluja, mutta enimmäkseen kiertelin messuhallissa paikasta toiseen, nautin tunnelmasta ja pysähdyin juttelemaan, tuttujen tai uusien ihmisten kanssa. Bongasin monta entistä kirjastokollegaani, kirjailijoita ja totta kai kirjabloggaajia. Ensimmäisenä päivänä suunnistin kiireellä messuhallin portaat alas, sillä olin omasta luomastani aikataulusta myöhässä ja siihen aikatauluttaminen sai sitten jäädäkin. Pysähdyin Rosebudin osastolle, kun näin Anneli Aueria haastateltavan. Uteliaisuudesta jäin kuuntelemaan ja selasin samalla hänen kirjaansa Murhalesken muistelmat. Kirja lähti mukaani Auerin omistuskirjoituksella, ja keskustelimme signeerauksen yhteydessä kirjoista. Auer kertoi vankilassa olleen hyvän kirjaston, josta löytyi paljon luettavaa. Hän kertoi pitävänsä dekkareista. Tyttökirjatutkijana tein myös vakiokysymykseni: lukiko hän tyttökirjoja lapsuudessaan ja oliko hänellä suosikkityttökirjoja? Kerron teille vastauksen myöhemmin.

Suunnistin sen jälkeen jännittävän hämmentävissä tunnelmissa antikvariaattiselle puolelle, joka on minulle aina yksi kirjamessujen kohokohdista. Tulin sattumalta suoraan antikvariaattiin (nimeä en valitettavasti muista), joka oli täynnä vanhoja dekkareita ja salapoliisitarinoita aivan mahtavilla kansikuvilla. Kysyin neuvoa, sillä halusin löytää naisen kirjoittaman vanhanajan dekkarin, jossa olisi päähenkilönä naissalapoliisi. Se ei ollutkaan mikään helppo tehtävä, sillä "ennen vanhaan" dekkareita kirjoittivat pääasiassa miehet, poikkeuksena Agatha Christie. Christien dekkareiden suomalaiset ensipainokset (kuva) olivatkin aika hintavia! Löysimme kuitenkin yhden kohtuuhintaisen 1940-luvun dekkarin, josta en kerro enempää kuin vasta luettuani sen.

Torstaina kävin kuuntelemassa keskustelua nuorista, digistä ja kirjoista - kuinka tavoittaa milleniaalit? Milleniaalit tarkoittaa 2000-luvulla syntyneitä. Keskustelemassa olivat mm. Pojatkin lukee-kampanjan vetäjä Mikko Toiviainen ja Ville Kormilainen (entisen Suosikki-lehden päätoimittaja). Mukana keskustelussa oli myös nuoren ääni, Kallion lukiota käyvä tyttö. Hänen mukaansa nuoret eivät sisäistä lukemaansa sähkökirjasta. Nuoret näyttäisivät pitävän paljon enemmän paperisista kirjoista. Tämä on mielenkiintoista, koska ylioppilaskirjoitukset muuttuvat sähköisiksi, lukiokirjat e-kirjoiksi ja mitä se sitten merkitsee oppimisen kannalta. Keskustelua herätti myös koulujen kirjalistat, joita pidettiin aivan liian perinteisinä ja vanhahtavina. Ongelmana pidettiin myös kirjojen löydettävyyttä, miten löytää valtavasta valikoimasta nuorelle kiinnostava kirja. Olin hämmästynyt, koska kirjastotyössäni olemme käyneet vinkkaamassa esimerksi juuri lukiolaisille mahdollisimman monipuolista ja modernia kirjallisuutta ja totta kai nuortenkirjallisuutta. Nuoret tulevat sitten perästäpäin kyselemään niitä kirjoja ja jos ne on lainassa, niin sitten mietitään muuta. Koen hyvin tärkeäksi koulun ja kirjaston välisen yhteistyön. Toivottavasti isoistakin kaupungeista löytyy resursseja kirjavinkkaamiseen yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille! Tämä lisäisi kirjojen löydettävyyttä. Nuoret tulevat kirjastoon tai kirjasto menee nuorten luokse. Itse olisin valmis heti paikalla kirjoittamaan nuorille vinkkikirjan!

Nuortenkirjailijoita en ehtinyt tänä vuonna kuuntelemaan ollenkaan, mutta bongasin Maria Turtschaninoffin, Inkeri Kontron ja Johanna Sinisalon puhumassa spekulatiivisesta fiktiosta ja suomikummasta - Finnish Weirdistä. En ole vielä tarttunut fantasiaromaaniin Naondeliin, mutta nuorille lukiolaisille vinkkaisin luettavaksi Sinisalon fantasia-scifimäisen Ennen päivänlaskua ei voi, josta löytyy jännittävän murhamaisia tunnelmia. Torstaina kävin kuuntelemassa suomentaja Jaana Kapari-Jatan haastattelun uudesta Harry Potter ja kirottu lapsi-kirjasta, josta on otettu jo 100 000 kappaleen ensipainos. Veikkaukseni on, että myös milleniaalit, uudet sukupolvet tarttuvat tähän kirjaan. Perjantaina kävin ikään kuin pyörähtämässä messuilla ja kuuntelin omien teinipoikieni kanssa Cheekin eli Jaren haastattelun uudesta kirjastaan. Tämäkin elämäkerta tarttui mukaani. Lisäksi torstaina, jolloin olen ollut näköjään tosi ahkera, kuuntelin Kaisa Korhosen, Minna Maijalan ja Sirpa Kähkösen keskustelua radikaalista Minna Canthista. Minna oli tulinen ja voimakas naisasianainen, jolla oli taistelijan luonne. Omilla kirjoituksillaan hän  muutti Suomen lainsäädäntöä. Mutta Minnakin olisi halunnut murhata jonkun miehen, joka ärsytti vanhoillisilla mielipiteillään. Minulta meni ohi Kähkösen jutussa tämän miehen nimi... Maijalan Minna Canthin elämäkerta lähti myös mukaani kirjamessuilta.

Lauantai-aamuni alkoi aikaisin kirjabloggaajien ja kirjailijoiden Claes Anderssonin, Riitta Jalosen, Hannu Mäkelän, Anja Snellmannin ja Tuula-Liina Variksen kanssa yhteisellä aamiaisella. Kirjailijat kertoivat uusista kirjoistaan, keskustelimme ja herkuttelimme. Tilaisuus oli antoisa, viisas ja lämminhenkinen. Kiitän tässä yhteydessä WSOY:tä ja Tammea tämän tilaisuuden järjestämisestä! Meitä kirjabloggaajia oli paljon ja kirjablogien määrä on hienosti kasvanut alkuajoista. Tilaisuudessakin puhuttiin kauniisti vanhenemisesta ja konkareista ja tietyllä tapaa tässä alkaa tuntea itsensä "vanhaksi" kirjablogien maailmassa. Kuohuvat tunnelmat kuuluvat taas välillä minun kirjamessuohjelmaani. Perjantain loppuillasta en nyt mainitse mitään muuta erityistä kuin hyvät fiilikset! Lauantaina oli aivan mahtavaa tavata ihanat konkaribloggaajat Leena Lumi ja Katja Jalkanen eli Lumiomena. Aika vaan lensi, kun meillä oli kuulumisten vaihtoa ja kirjapuhetta. Tapasin myös Ainon Sheferijm-blogista ja meitä yhdistää niin tyttökirjajutut, että pitää ajan kanssa taas keskustella lisää. Lisäksi tapasin paljon muitakin ihania kirjabloggaajia. Onneksi on kirjablogit, joissa keskustelu jatkuu!

Kirjahankintoja en tehnyt kovinkaan monta, mutta yksi tyttökirjalöytö on vähintä, mitä odotan messuilta. Se löytö tuli minun eteeni viimeisenä kirjamessupäivänäni, lauantaina. Anni Swanin Kaarinan kesäloma vuodelta 1935. En ole koskaan nähnyt kirjasta tuollaista kansikuvaa, ja tuttuja meille yleensä ovat Martta Wendelinin kuvittamat Swanin kirjat. Valitettavasti kansikuvittajasta ei löydy tietoa. Lähdinpä kirjamessuilta siis tyytyväisen oloisena ja ajattelin, että kivaa kun Helsingin kirjamessut ovat taas ensi vuonna. Jatkuvuus on tärkeää...Ai niin, pitikö minun vielä kertoa jotain ylipitkäksi venyneessä messubloggauksessani. Eikö se ikinä lopeta! Tosiaan. Anneli Auer luki nuoruudessaan tyttökirjoja ja hänen suosikkejaan olivat Neiti Etsivät ja Tiina-kirjat.


16 kommenttia:

  1. Perjantaina mekin pysähdyttiin kuuntelemaan Aueria, kun sattumalta mentiin just ohi. :) Paljon olet ehtinyt! Me ei niinkään, kun oltiin vain yksi päivä.
    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia, ollaan varmaan jossain lähellä toisiamme pyöritty. :) Kävittekö bloggaajapisteessä Boknäsin osastolla? Luen sitten blogistanne, jos kerrotte messukuulumisianne.

      Poista
  2. Mukava oli ohimennen nähdä, vaikkei juuri ehdittykään sanoja vaihtaa...

    Vanhan ajan naisdekkaristeja oli muitakin kuin Christie, ainakin muutamassa blogissa esillä ollut Dorothy Sayers ja omassa blogissani vilahtaneet Mary Roberts Rinehart, Vera Caspary, Ngaio Marsh ja Josephine Tey, ja Margery Allinghamistakin olen kuullut (näiden vähäiset käännökset taitavat olla tulleet vasta myöhemmin eli englanniksi pitää lukea)...mutta naispäähenkilöt ovat näilläkin harvinaisia, rikosten setvijät ovat pääosin miehiä. Neiti Marple ja Rinehartin Hilda Adams taitavat olla poikkeuksia...
    Mutta erityisesti luulen että jos et ole lukenut niin pitäisit Christien 20-luvun seikkailudekkarista Ruskeapukuinen mies, siinä on vähän tyttökirjojen henkeä mukana :)
    (piti käydä googlaamassa mikä kirja tuo Murhaaja kujeilee on, näkyy olevan Crooked house eli myöhemmin suomennettu Väärän vänkyrä talo)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietysti, minun olisi pitänyt kysyä tämäkin kysymys kirjabloggaajilta! :) Dorothy Sayersia olen toki aikaisemmin lukenut, mutta nyt luettelit todella paljon täysin tuntemattomia naidekkaristeja. Tulen vielä kurkkaamaan blogistasi juttujasi heistä... Minun pitää siis lukea uudestaan Ruskeapukuinen mies, jonka olen joskus nuoruudessani lukenut, jolloin ahmin Christien dekkareita!

      Poista
  3. Dekkareista, joissa nainen selvittää rikoksia on ainakin Christien neiti Marplen ja Tommyn ja Tuppencen ohella Patricia Wentworthin Neiti Silver, joita on ainakin jonkin verran suomennettu. Neiti Silvereissä on hyvin paljon samaa kuin Neiti Marplessa, mutta siinä, missä neiti Marple kutoo sukkia, osaa neiti Silver itsepuolustustaitoja, jos oikein muistan. Kannattaa tutustua.
    Kiitos sinulle, oli mukava tavata. Oma kirjamessubloggaukseni ilmaantuu, kunhan ehdin "toipua" tarpeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkennus, Patricia Wentworthin naisdekkarisankari on Miss Silver.

      Poista
    2. Kiitos Aino tästäkin kirjavinkistä! Patricia Wentworthin dekkareita en ole koskaan lukenut. Neiti Marpleja ja Tommy & Tuppenceja toki. Näkemisiin pian! :)

      Poista
  4. Voi, voi, olisimme voineet R:n kanssa jättää hotelliaamiaisen väliin ja tulla kirjalliselle aamiaiselle. Olin halunnut tavata etenkin Riitta Jalosen...ja tietty kokea livsti, miten nuoressa porukassa me toimimme:)

    Olen jokaisella muulla messulla päässyt vanhoihin kirjoihin, mutta nyt kun olimme vian yhden päivän, en ehtinyt. En tajunnutkaan, että sinä olit siellä joka päivä!

    Anneli Auer olisi ollut ihan kiinnostava tavata! Pidän hänen rauhallisesta esiintymistyylistään, joka on ihan erityistä nykyään.

    Minäpä yritin hankkia yhden uuden dekkarin ja sitä ei messuilla ollut: Toivottavasti Suomalainen kirjakauppa harjukaupungissa ei petä.

    Oli tosi ihana tavata♥

    VastaaPoista
  5. Ehkäpä ensi vuonna tai sitä seuraavana vuonna tulette sitten R:n kanssa kirjalliselle aamiaiselle! Kiitos vielä R:lle valokuvasta! :) Riitta Jalosen Kirkkaus on odottamassa lukupinossani. Minulta meni nyt ohi se dekkari, mitä etsiskelit, mutta luenpa sitten varmaan siitä blogistasi ja siitä yhdestä löydöstäsi minkä näytit minulle. Minä luin yhden nykyajan dekkarin, josta yritän kirjoittaa pian tänne... Näkemisiin sinullekin Leena! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, toivotaan...Ole hyvä psta! Jos muistat, vinkkaa, kun olet blogannut Kirkkauden. No, olisit takuulla arvannut eli Slaughterin uusin. Se taitaa olla matkalla luokseni...

      Sargassomeri siintää nyt Lumissa!

      Näkemisiin Sara!<3

      Poista
  6. Hienon kirjalöydön teit (siis tuo Swanin kirja). Minä opetan alakoulussa, ja myös meidän oppilaillemme on tarjolla taitavan kirjastohenkilökunnan kirjavinkkauksia. Ehkäpä tämä on ihan paikkakuntakohtaista? Enkä kyl tiedä, vinkataanko meilläkään enää lukiolaisille tai ammattikoululaisille. Minä olisin halunnut kuunnella tuota Muten ravoiteaa milleniaalit -keskustelua, mutta en päässyt messuille vielä torstaina. Perjantaina pääsin onneksi kuuntelemaan tablettikoulukeskustelua. Minna Rytisalo kertoi, että heidän koulussaan noin 1/3 oppilaista valitsee sähköiset oppimateriaalit, 1/3 perinteiset oppikirjat ja 1/3:lle ei ole väliä, kumpaa käyttävät. Minä itse luin yliopistoaikana mieluummin perinteistä kirjaa.

    VastaaPoista
  7. Kia olet aivan oikeassa! Vinkkaaminen vaihtelee varmasti paikkakunnittain ja on kiinni paljon henkilökunnankin resursseista. Lukioiden ja ammattikoulujen kanssa voisi kirjastotkin tehdä paljon enemmän yhteistyötä, mutta tosiaan miten riittää kaikkeen henkilökuntaa, kun kirjastoalalla on vähentynyt koko ajan työpaikat. Lisäksi pieniä sivukirjastoja valitettavasti lakkautetaan.

    Perjantaina minäkin olisin halunnut mielellni kuulla tuon tablettikoulukeskustelun, mutta en ehtinyt vielä silloin messuille. Minun omat poikani ovat aloittaneet juuri lukion ja heillä on e-kirjoja kielissä. Ainakin näin alkuun ovat tykänneet, mutta kokeisiin taas tykkäävät lukea perinteisestä, painetusta kirjasta!

    VastaaPoista
  8. Ihana otsikko tässä postauksessasi, se toi hymyn huulilleni. Muutenkin mukava blogikirjoitus - kyllä messuille mahtuu monenlaista! Sinä ehdit kuunnella vaikka mitä. Minua hieman harmittaa, että torstai ja perjantai menivät osin kipeänä, mutta onneksi viikonloppuna olo jo koheni.

    VastaaPoista
  9. Katja, onneksi kuitenkin tervehdyit ja pääsit messuille! Minusta tuntuu aina, että pitäisi kuunnella paljon enemmän, mutta ensi vuonna sitten taas uusia kirjapuheenaiheita! :)

    VastaaPoista
  10. Ihana lukea näitä muiden kirjabloggareiden messupostauksia. Vaikuttaa siltä, että kaikilla on ollut kivaa ja kiireistä. :-) Kaikkea on nähty ja hirveästi jäi näkemättä. Näin kävi minullekin. :-) Ensi kerralla istutaan tosiaan kunnolla alas juttelemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reeta, näin tehdään! Seuraaviin kirjamessuihinhan on enää vain vajaa vuosi hih! :)

      Poista