lauantai 23. elokuuta 2014

Tuomo Kuitunen: Kaakkurin huuto


Kun koulukiusaamiskeskustelu on käynyt taas vilkkaana koulujen alkaessa, niin tartuin Kuitusen nuortenkirjaan Kaakkurin huuto (Tammi, 2009), joka käsittelee myös kiusaamisteemaa. Kirjan päähenkilöä kuudesluokkalaista Mikaa kiusataan koulussa ja koulun ulkopuolella, mutta hän ei ole ainoa kiusaamisen uhri, sillä osansa kiusaamisesta saa Mikan ihastuksen kohde Meri. Kiusaajana ja päällepäsmärinä toimii Mikan naapuriin muuttanut samanikäinen poika Kapa. Mika vetäytyy syrjään tutusta kaveriporukastaan ja yksinäisyydessään pakenee metsään, jossa hänelle avautuu uusi ja kaunis maailma. Metsässä ahdistus häviää ja siitä tulee hänen turvapaikkansa, jonne hän vaeltaa yhä uudestaan ja uudestaan. Siellä hän tutustuu myös erikoiseen ja pelottavaan erakkoon, joka elää pääasiassa omavaraisesti luonnon antimilla.

Kirjan rinnakkaistarinana kulkee rauhoitetun linnun Kaan tarina. Mika kuulee ensimmäisen kerran metsässä juuri kaakkurin valittavat huudot ja kiinnostuu linnusta. Hän alkaa tarkkailla lintuja ja tehdä havaintoja luonnosta. Kirjassa on erittäin asiantuntevaa luonnonkuvausta, mutta samalla sitä sävyttää surumielisyys ja taustalla uhkaavat vaarat. Tämä kirja sopii syksyyn, vaikka se alkaa keväästä. Se on Mikan kasvutarina, jossa hän lopulta rohkaistuu vastustamaan kiusaajaansa ja kyseenalaistamaan asioita. Mika ei hyväksy eläinten ja luonnon tappamista ja aihetta pohditaan kirjassa eri näkökulmista. Pidin paljon kirjan haikeasta tunnelmasta ja suosittelen sitä koulujen lukemistoon viides-seitsemäsluokkalaisille.

Tuomo Kuitunen on eläkkeelle jäänyt luokanopettaja, joka on kirjoittanut kolme nuortenkirjaa. Kirjoja on saatavilla e-kirjoina. Hän pitää blogia Tuomon kuva ja sana, jossa on sekä kirja-arvioita että luonnon ihmeitä. Toivottavasti Tuomo innostuisi kirjoittamaan taas uuden nuortenkirjan, koska pojille tarvitaan kotimaista nuortenkirjallisuutta!

Kiusaamis-aihetta käsitellään paljon Maria Aution nuortenkirjoissa. Olisin kiinnostunut  kuulemaan vinkkejä myös muista koulukiusaamista käsittelevistä nuortenkirjoista!

2 kommenttia:

  1. Onhan noita koulukiusaamiskirjoja vaikka kuinka paljon, jos ei se ole pääteema, niin ainakin sivujuonne... Äkkiseltään mieleen tulee Raili Mikkasen Kalpeat naamat. Otavan(?) koulukirjastosarjaa, ala-asteikäisille suunnattu. Se kyllä kannattaa eka-tokaluokkalaisille lukea (elleivät lue itse). Merja Jalon Nea-sarjassa käsitellään tallikiusaamista. En tiedä lasketaanko Jonas Gardellin kirjat nuortenkirjoiksi, mutta esim. En komikers uppväxt (Koomikon synty) kertoo myös koulukiusaamisesta. Kyseinen kirja aloittaa 3-osaisen sarjan. Toinen osa on Ett ufo gör entre (Kummajainen astuu kehiin) ja viimeisenä Jenny (en tiedä onko sitä suomennettu).

    VastaaPoista
  2. Nipre, kiitos lukuvinkeistäsi! Jalon uusimpia Nea-kirjoja olenkin muutaman lukenut. Täytyypä käydä kirjastossa katsomassa noita kirjavinkkejäsi.

    VastaaPoista