keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Saran päivänä Sara-kirjoja


Tänään nimipäivänäni esittelen kaimakirjojani, joiden päähenkilönä on Sara-niminen tyttöhahmo. Idean kirjoitukseeni sain Tuijata-blogin Naistenviikkohaasteesta. Sara-nimeä voisi pitää hyvin tyttökirjallisena, sillä tunnetuimmat Sara-tyttökirjat meillä Suomessa lienevät Anni Swanin Sara ja Sarri sekä Sara ja Sarri matkustavat. Kirjat ilmestyivät 1920-1930-lukujen vaihteessa. Jo aikaisemmin 1910-luvulla oli ilmestynyt kanadalaisen Lucy Maud Montgomeryn Sara Stanleysta kertova Sara Tarinatyttö ja sen jatko-osa Sara ja kultainen tie. Tuija Lehtinen loi taas 1990-luvulla modernin tyttökirjallisen hahmon Sara Niinistön. Punkkaritytöstä kertovia kirjoja ovat: Sara@gracymail.com, Nottingham kesällä kello 6, Sara ja levottomat jalat sekä Missä olet Sara? Viimeksi mainittu nuortenkirja ilmestyi 2009 ja tällä vuosituhannella on myös ilmestynyt muutamia heppatyttökirjoja, joiden päähenkilönä seikkailee Sara-niminen tyttö, kuten Asta Ikosen kirjassa Sara ylittää esteet.

Sara on nimenä vuosituhansia vanha ja heprealaisperua. Sen rinnakkaisnimiä ovat Saara ja Sarah. Nimi voi tarkoittaa ruhtinarta tai prinsessaa. Suomessa Sara nimeä voidaan pitää myös  luontonimenä, sillä meillä on sarakasveja, jotka muistuttavat ulkonäöltään heinäkasveja. Silloin kuin minä olin lapsi, Sara nimenä oli harvinainen  ja nimeäni väännettiin aina Saaraksi, mikä oli hyvin ärsyttävää. Nykyään Sara-nimi on kuitenkin yleistynyt ja se on tullut suomalaiseen almanakkaan. Olisi hauskaa vierailla joskus Saran kylässä, joka sijaitsee Karvialla.

Sara - Tarinatyttö (The Story Girl, 1911, suom. Sisko Ylimartimo)
Sara ja kultainen tie (The Golden Road 1913, suom. Sisko Ylimartimo)

"Emme koskaan olleet kuulleet sellaista ääntä. En koskaan, myöhemminkään elämässäni, ole kuullut sellaista ääntä kuin hänen. En kykene kuvailemaan sitä. Saattaisin sanoa sitä kirkkaaksi; saattaisin sanoa sitä suloiseksi; saattaisin sanoa sitä värähteleväksi ja kauas kantavaksi ja helähtäväksi kuin kello; kaikki tämä pitäisi paikkansa, mutta ei kuvailisi ollenkaan Tarnatytön äänelle ominaista laatua. Jos äänellä olisi väri, hänen äänensä muistuttaisi sateenkaarta. Se sai sanat elämään." (18)

Sara Stanley on 14-vuotias valovoimainen tarinankertoja ja kirjojen keskipiste. Saran serkku Beverley muistelee lapsuuttaan Saran ja muiden lasten seurassa kauniilla Prinssi Edwardin saarella. Kirjat koostuvat pitkälti Saran kertomista tarinoista, jotka saa kuulijansa ja lukijansa eläytymään voimakkaasti kertomuksiin. Saran tarinat ja sanat ovat niin vaikuttavia, että ne ovat tulleet uniini saakka. Jatko-osaa leimaa surumielisyys ja kaipuu, tietoisuus lapsuuden ystävien eroamisesta toisistaan. L.M. Montgomery on itse niin ilmiömäinen tarinankertoja kirjailijana huumoria unohtamatta. Olen blogannut aikaisemmin kummastakin kirjasta Sara Tarinatyttö ja Sara ja kultainen tie.

Sara ja Sarri (1927)
Sara ja Sarri matkustavat (1930)

"Sarri tarttui ojennettuun käteen. Se oli hieno ja pehmeä. Oi, niin erilainen kuin hänen oma, työn ja kylmän veden turmelemaan kouransa. Ja miten suloinen Sara oli! Ei ainoakaan tyttö kirkonkylässä ollut niin kaunis, ei edes kanttorin Viola, jota kaikki sanoivat kaunottareksi." (15)

Suloisuudestaan huolimatta hemmoteltu ja rikas Sara Krank on rasavillityttö, joka kiipeilee puissa ja villitsee kiltin ja köyhän sukulaistyttönsä Sarrinkin (Saara). Tytöt ovat parhaat ystävykset, jotka kokevat yhdessä huimia seikkailuja. Jatko-osaa voisi kuvailla matkakirjaksi, kun tytöt matkustavat ympäri Eurooppaa. Anni Swan loi klassista tyttökirjallisuutta Suomessa, ja varsinaisen itsenäisiä tyttötoimijoita nämä "Sarat" ovat. Olen kirjoittanut kummastakin kirjasta aikaisemmin enemmän täällä.

Sara@gracymail.com (1998)

"Eteisessä mä seisahduin kapean ja korkean seinäpeilin eteen. Mä katsoin kuvaani. 158 cm, jossa ei ollut laaksoja eikä kukkuloita. Rinnat hätinä A-kokoa, kasvot pienet ja kolmiokulmaiset. Molemmissa korvanlehdissä neljä rengasta ja vasemmalla puolella alimpana pieni ruuvi, että kukaan ei voi väittää, etteikö mulla olisi ruuvit tallella. Toisessa korvassa alimpana pieni hakaneula, muisto mun kiivaista jengiajoista joita mä en tahtonut miettiä." (17)

Sara Niinistö on kirjasarjan alussa 16-vuotias kovis punkkarityttö, joka on ehtinyt kokea kovia nuoren elämänsä aikana. Saran äiti uusperheineen lähettää helsinkiläistytön enonsa luo asumaan, jotta tämä saisi elämänsä raiteilleen. Sara aloittaa kymppiluokan, mutta ei halua tutustua kehenkään pienessä tuppukylässä. Kavereita kuitenkin tuppautuu itsenäisen ja omapäisen Saran seuraan ja toisista tulee lopulta tärkeitä ystäviä, kuten Sara lopussa huomaa. Netissä Sara tutustuu myös salaperäiseen englantilaiseen Markiin. Sara on omaa luokkaansa rohkeana villikkotyttönä, ja olen aivan myyty Lehtisen ronskiin ja humoristiseen tyyliin. Luen ehdottomasti muutkin Sara-jatkokirjat!

Sara ylittää esteet (2014)

"Kyllä, hän oli ihan se sama Sara kuin eilenkin, sillä erotuksella, että eräs virstanpylväs naiseuteen johtavalla tiellä oli ohitettu. Kyllä tähän alkuhämmennyksen jälkeen tottuisi. Nyt kun hän oli suojautunut asianmukaisella tavalla, hän tunsi olonsa jopa itsevarmaksi."  (14)

13-vuotias Sara lähtee parhaan ystävänsä kanssa kesälomalla ratsastusleirille viehättävään kartanomiljööhön. Siellä Sara tutustuu muihin tyttöihin, joista Camilla-niminen ilkeä tyttö tekee kiusaa erityisesti Saralle. Sara ei kuitenkaan vähästä lannistu, vaikka hänen pitkä lettinsäkin leikataan yön aikana irti. Sara puolustaa heikompiaan ja on hyväsydäminen tyttö, perinteisten tyttösankarittarien tavoin. Ratsastusretket ja hevosten hoitaminen on leirillä parasta ja mukana on pientä jännitysmomenttia. Opettavainen, mutta viihdyttävä heppatyttökirja ja plussaa kuukautisten käsittelystä.

Sara - Salaisuuksien verkko (2015)

"Sara on vaikuttava näky, kulki hän missä tahansa. Luoja oli suonut hänelle uskomattoman pitkät ja hoikat sääret, kauniit kasvot ja kurvikkaan sopusuhtaisen vartalon, jossa jokaisen miehen silmä lepäsi, ja jota jokainen varmasti halusi. (5)


Tämä Marjo Rinteen Sara-kirja ei ole siis tyttökirja vaan eroottinen, pehmopornoa sisältävä naisten viihdekirja! Päähenkilönä on 24-vuotias Sara Hamilton, joka asuu San Franciscossa parikymppisten kämppisten Maisien ja Doloresin kanssa. Sara on korkeastikoulutettu, joka haaveilee vaatesuunnittelijan urasta. Hän tapaa komean ja rikkaan hurmurin Michael Goldsmithin hakiessaan työpaikkaa tämän omistamasta yrityksestä. Saran sydämen vie kuitenkin kaunis ja salaperäinen nainen, nimeltä Amanda. Sara salaa ystäviltään uuden heränneen seksuaalisen suuntauksensa. Kirja on vielä minulla kesken, joten en tiedä, mitä Saralle ja hänen ystävilleen käy salaisuuksien verkossa!

Hyvää Naistenviikkoa!

21 kommenttia:

 1. Linkit Montgomeryn Sara-kirjoihin: https://sarankirjat.blogspot.fi/2010/11/sara-tarinatytto.html, https://sarankirjat.blogspot.fi/2011/02/lm-montgomery-sara-ja-kultainen-tie.html
  Linkki Swanin Sara ja Sarri-kirjoihin: https://sarankirjat.blogspot.fi/2013/06/anni-swan-sara-ja-sarri-kirjat.html

  VastaaPoista
 2. Iloista nimipäivää Sara :)

  Kiva postaus Sara-kirjoista :)
  Hyvää Naistenviikkoa!

  VastaaPoista
 3. Hyvää nimipäivää! Olipa ihana postaus, ja aika monta Sara-kirjaa olitkin löytänyt. Olen lukenut Saran ja Sarrin lapsena, pitääpä joskus lukea se uudestaan.

  VastaaPoista
 4. Nimipäiväonnittelut, Sara! Mainio Sara-kooste ja osuu nappiin Naistenviikolle.

  VastaaPoista
 5. Kivoja kirjavinkkejä! Olen sunnuntaina menossa erään pikku-Saran 6-vuotissynttäreille, jokohan jaksaisi kuunnella Saraa ja Sarria äidin lukemana? Oma lukeminen on vielä ehkä vähän hidasta tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! En tiedä, jaksaako hän vielä kuunnella keskittyen, mutta parin vuoden päästä tai sitten itse lukea 9-10-vuotiaana. :)

   Poista
 6. Minullakin on yksi sarja, jossa on sara-niminen päähenkilö ja tänään luin yhden kirjan, jossa oli sara-niminen naishenkilö. Sara tuntuu olevan aika suosittu tytön nimi kirjoissa. Kirjoitan omista naistenviikon lukukokemuksista jälkijunassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Aino, kuulostaa kiinnostavalta tuo Sara-sarja! Vinkkaa kun postaat siitä. :)

   Poista
  2. Minulla on pari postausta Margare Eppin Sara-sarjasta blogissani.
   https://sheferijm.blogspot.fi/search/label/Epp%20Margaret
   Täytyy vinkata, jos tulee muitakin Sara-kirjoja vastaan.

   Poista
 7. Nimpparionnea! Mukavan kekseliäs nimipäiväkooste naistenviikolla. Anni Swanin Sarat ja Sarrit ovat tuttuja. Noista muista eniten kiinnostavat Montgomeryn Sara-kirjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula! Tutustu ihmeessä Montgomeryn Sara Tarinatyttöön! :) Kirjastossa taitavat löytyä aikuisten kaunon puolelta.

   Poista
 8. Olipa mukava Saran päivän juttu. :) En ole lukenut näistä yhtään kirjaa, mutta Swanin Saran kyllä kiinnostaa kovasti. Ajattelin, että joku Swanin kirja sopisi seuraavalle lukumaratonille, ja näitä Sara-kirjoja voisi olla kiva kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! Sara ja Sarri olisi oiva valinta seuraavalle maratonille. :)

   Poista
 9. Ihastuttava Sara-koonti naistenviikon nimissä!

  VastaaPoista
 10. Sara, luin aikanaan Sara-kirjat, mutta ei niistä jäänyt mitään kovin vahvaa muistijälkeä. Toisin kuin paljon myöhemmin suomennetusta Montgomeryn kirjasta Pat - Vanhan kartanon valtiatar, jonka tunnelma jäi minuun.

  Sara on kaunis nimi ja saraheinäkin on kaunis. Ymmärrän, että tuo pitkä vokaalivenytys ärsytti sinua. Minua taas se kun joku sanoi Meriä Meeriksi! Tänään tosin totesin R:lle, että 'mieti nyt, kaikissa muissa maissa olisin Lena, vain Suomessa Leena.'

  <3

  VastaaPoista
 11. Leena muistan kyllä, että Montgomeryn Pat oli sinun kirjasi! <3

  VastaaPoista