sunnuntai 24. helmikuuta 2013

K.M. Peyton: Iki-ihana Christina-sarja

Oletteko lukeneet iki-ihanaa romanttista Christina-sarjaa? Tämä K.M. Peytonin palkittu englantilainen sarja suomennettiin 80-luvulla ja siitä on tehty TV-versiokin Flambards, jota en ole tosin nähnyt. Luin Christina-kirjat n. 11-vuotiaana, ala-asteikäisenä ja ne tekivät minuun lähtemättömän ja syvän lukujäljen. Muistan luokkakaverini kanssa keskustelleeni kirjoista ja kiistelleeni sarjan mieshahmoista. Kuka heistä on se oikea Christinalle? Mark, Will vai Dick? En muista, kumpaan lopulta päädyin - Markiin vai Dickiin. Mutta mielessäni on ollut Mark ja on edelleen. Melkein kolmekymmentä vuotta myöhemmin palasin kirjoihin uudestaan.
Sarjan päähenkilönä on orpotyttö Christina, joka muuttaa 12-vuotiaana Flambardsin kartanoon raajarikkoisen enonsa ja kahden täysin erilaisen poikaserkkunsa Markin ja Willin luokse. 21-vuotiaana Christinan on määrä saada suuri perintö haltuunsa, ja rahavaikeuksiin joutuneella eno Russelilla on suunnitelmana naittaa vanhin poikansa Mark Christinan kanssa. Tyrannimaista ja julmaa enoa ei kiinnosta mikään muu elämässä kuin hevoset ja ketunmetsästys. Koska Russell ei voi enää itse ratsastaa, niin hänen poikiensa on ratsastettava senkin edestä. Mark on tullut isäänsä jopa ylimielisen ja häikäilemättömän luonteensa puolesta, mutta herkkä ja oikeudenmukainen Will taas vihaa ratsastamista ja metsästämistä. Williä sen sijaan kiinnostavat lentokoneet ja lentäminen. Christinankin on opeteltava ratsastamaan ja siinä häntä auttaa nuori tallirenki Dick. Dickin opissa Christinasta kehittyy taitava ratsastaja.
Christina ihastuu ensin Dickiin, Williä hän rakastaa ja Markia hän vihaa sekä rakastaa. Nämä kolme miestä ovat Christinan elämän tärkeimmät ihmiset hänen kasvaessa ja kehittyessä nuoreksi naiseksi. Draamaa ja juonenkäänteitä ei puutu Christinan tarinasta. Se on vahvaa, elämänmakuista, joskus verenmakua suussa, julmaa, mutta kaunista ja surullista. Kirjat saavat lapsuuden minäni laukkaamaan yhä uudelleen hevosen selässä vapaana yli esteitten ja lentämään taivaalla hurjissa silmukoissa Christinan kanssa. Christina-sarja on ollut yksi vahva tyttökirjallisuuden esikuvistani, mutta olen halunnut pitää sen itselläni - tähän asti!

Neliosainen sarja sijoittuu 1900-luvun alkupuolelle ja kuvaa maaseudun kartanoelämää jyrkkine säätyeroineen sekä ensimmäisen maailmansodan vaiheita. Peyton kuvaa kirjoissa realistisesti englantilaista luokkayhteiskuntaa, henkilöiden sisäisiä ristiriitoja luokkarajojen välillä ja ensimmäisen maailmansodan vaikutuksia brittiläiseen yhteiskuntaan. Vaikuttavaa on kirjailijan asiantuntemus hevosiin ja ratsastamiseen sekä lentokoneiden historiaan ja lentämiseen liittyvissä kuvauksissa.

Peyton kirjoitti kolme ensimmäistä kirjaa Kartanon varjoissa (Flambards), Pilvilinnoissa (The Edge of the Cloud) ja Takaisin kartanoon (Flambards in Summer) 60-luvun lopulla. Neljäs osa Uusilla teillä (Flambards Divided) ilmestyi yli kymmenen vuotta myöhemmin. Seksuaalisuus on häivytetty tyttökirjamaisen viattomasti aikaisemmista osista, mutta viimeisimmässä kirjassa tuodaan rohkeammin esiin seksuaalisuutta ja intohimoa. Uusilla teillä on mielestäni enemmänkin aikuisten kirja ihmissuhdekiemuroineen kuin nuortenkirja. Ihmetystä herätti, kuten aikaisemminkin (lapsena lukiessa) Dickin muuttuminen sovinistiksi ja Markin luonne lempeämmäksi. Mikä sai kirjailijan kirjoittamaan tavallaan uudenlaisen lopun?

Suosittelen Christina-sarjaa tyttökirjaluokituksesta välittämättä ennen kaikkea miehille! Mielelläni keskustelen edelleen Markista, Willistä ja Dickistä sarjan lukeneiden kanssa...

18 kommenttia:

  1. Tällaisia postauksia lukiessa harmittaa, etten itse lukenut juuri ollenkaan tyttökirjoja pienenä. Heti lukemaan opittuani suoraan vain fantasiahyllyn eteen, ellei heppakautta ja muutamia poikkeuksia lasketa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. VJ, nyt on aika "ottaa vahinko takaisin"! Christina-sarjasta voi vaikkapa aloittaa, koska jos sinulla on ollut heppakausi, niin tämähän sarja on sinulle omiaan. Sitä paitsi Christina-kirjat sopivat hyvin aikuislukijalle!

      Poista
  2. Ihanaa, että kirjoitit Christina-kirjoista! Minäkin ahmin näitä 1980-luvulla ja olen aina toisinaan katsellut kirjasarjan kirjoja antikvariaateissa. Nyt tuntuu, että pakko on lukea ainakin yksi Christina-kirja ja katsoa, saavutanko edes osan lapsuuden lukutunnelmista.

    Kiitos tästä, Sara!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja aivan mahtavaa, että olet lukenut näitä kirjoja! Minä sain osan kirjoista kirppareilta ja kirjaston poistohyllystä! Jotain kirjaston poistokappaleita minulla on kaksi kappaletta, ja tarvittaessa voin lainata niitä! :)

      Poista
  3. En ole lukenut, mutta oikeestaan voisin etsiä kun vaikuttaa mielenkiintoiselta sarjalta. T: se 12v anonyymi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että kiinnostuit! Sarjaa löytyy ainakin Helmet-kirjastosta ja kirjoja voi varata omaan kotikirjastoosi, jos asut pääkaupunkiseudulla.

      Unohdin tuossa postauksessa mainita, että WSOY:n kannattaisi ehdottomasti ottaa sarjasta uusi painos. Jospa saisin aikaiseksi ehdottaa!

      Poista
  4. Täytyy tunnustaa etten ole koskaan kuullutkaan. Nyt kyllä uteliaisuus heräsi :)

    VastaaPoista
  5. Elma Ilona, näistä kirjoista en ole nähnyt missään juttua, mikä on tavallaan harmi! Hyvä, että kiinnostuksesi heräsi, jos saisit kirjat jostain käsiisi!

    VastaaPoista
  6. Minäkin luin Christina-kirjoja, ja muistan että Dick oli alussa suosikkini, mutta Dick sitten tosiaan muuttui vähemmän ihanaksi. Muistan ollaani siitä kirjailijalle hiukan loukkaantunut.

    En muista kirjoista oikeastaan kauhean paljon, mutta nuo kansikuvat ovat jääneet todella elävästi mieleen.

    VastaaPoista
  7. Liisa mahtavaa, että olet lukenut Christina-kirjoja! Nuo kansikuvat ovat kyllä todella upeat! (vaikken taida ollakaan ihan objektiivinen)

    VastaaPoista
  8. Kuulostaa enempi nuorten aikuisten romaaneilta kuin ihan varhaisteinien. Kannet ovat tuttuja osittain, mutta en ole koskaan perehtynyt näihin, nyt sain pienen kiinnostuksen poikasen syntymään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näiden kirjojen kohdilla luokittelu olisikin vaikeaa, mutta sijoittaisin nämä molempiin sekä nuorten että aikuisten luokkaan.

      Poista
  9. Olen lukenut Christinat moneen kertaan ja vieläkin muistan tapahtumat lähes ulkoa... kaikki sarjan osat löytyvät omasta hyllystäni. Rakastin jo lapsena tuota perienglantilaista tunnelmaa ja Flambardsin liittyvää rappioromanttista fiilistä. Nämä kirjat voisin lukea nyt aikuisena uudelleen, pitääkin mennä kaivelemaan kirjahyllyjä->

    Christinan miehistä Mark oli aina suosikkini, Will oli liian kiltti ja Dick jotenkin ärsyttävä. :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petriina, ihanaa kun löytyy muitakin Christina-faneja! Meillä ompi siis sama suosikkimies Mark, jossa on kaikista eniten särmää! Ehdottomasti kannattaa lukea aikuisenakin. :)

      Poista
  10. Miten paljon kirjoja olen lukenutkaan, mutta Christinasta en ole kuullut mitään tätä ennen. Ehkä luin jo tällöin venäläisiä klassikoita...

    Christina uusille teillä on jännittävä kansi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, luulen että viehättyisit näihin! Perin englantilaista kartanoelämää ja hevoskulttuuria, mutta lisäksi ajankuvaus on kiinnostavaa!

      Poista
  11. Satuin lukemaan tämän bloggauksen sattumalta, kun etsin viime vuoden Kuopus-kisassa menestyneitä. Kuulostaa sen verran hyvältä, että tuota ensimmäistä kirjaa on pakko jossakin vaiheessa kokeilla. :)

    VastaaPoista
  12. En tiedä mikä Markissa oli, mutta jostain kumman syystä hän oli se mieshahmo, joka minuun vetosi. Muistan lukeneeni kyseisen kirjasarjan joskus 10-15 vuotta sitten ja rakastuin palavasti tähän sarjaan teini-ikäisenä. Ehkä se oli jotain niin mahtavaa siihen aikaan ja tekisi kyllä mieli lukea uudelleen, mikäli jostain vaan saisi löydettyä kyseisen kirjasarjan. Pahaa pelkään itse, etten tuu ainakaan lähikirjastosta löytään, jolleivat ole siirtäneet sitä varastoihin, koska sarja kuitenkin sen verran iäkäs, että tilan puute saattanut johtaa hävitykseen. Ehkä koitan kuitenkin löytää joko kirjastoista tätä tai jostain muualta, sillä harmittaisi vietävästi, jos en vielä saisi lukea tätä sarjaa ja kokeilla, vieläkö näin vuosikymmen tai melkein kaksi, niin vieläkö tuntuu samalta kuin nuorena tyttönä tätä lukiessa ja vieläkö esim. Mark oli kaikesta huolimatta se ykkönen mieshahmoissa. Ja onneksi oli Facebookissa eräässä ryhmässä keskustelua nostalgisista kirjoista ja kirjasarjoista, sillä muuten en välttämättä vieläkään muistaisi kirjan nimeä saati kirjailijaa, vaan ainoat muistikuvat perustuisi juoneen sekä Williin, sillä Will oli kuitenkin mulle hahmoista se, jonka sotilasvaiheet lentäjänä muistin vuosienkin jälkeen. Ehkä sen vuoksi aikanaan kiinnostuin WW1 ja WW2 aikaisista kirjoista myös, vaikkei historiallisten kirjojen lukeminen ole vieläkään päättynyt omalta osaltani.

    VastaaPoista