tiistai 19. helmikuuta 2013

Aino-Inkeri Kumara: Ulla, Peikkotyttö - sydäntäsärkevä tyttökirja


"Ulla vihasi koulua ja odotti kesää. Silloin saisi juosta paljain jaloin metsässä eikä kukaan pilkkaisi eikä nauraisi häntä..."

Ulla on 10-vuotias maalaiskansakoulua käyvä tyttö, jota kiusataan koulussa. Arkaa Ullaa pidetään erilaisena kuin muut eikä kukaan halua leikkiä hänen kanssaan. Kiusaajina ovat luokan tytöt ja mikä pahinta kiusaajien joukossa on oma sisar Vuokko. Ullaa nimitellään peikkotytöksi, rumaksi ja omituiseksi. Kiusaaminen on jatkuvaa, mutta Ulla ei halua kertoa opettajalleen, koska häpeää. Ullan kotona ovat välinpitämättömät vanhemmat, joilla on aina kiire maatilan töissä eikä Ulla pysty puhumaan äitinsä kanssa asioistaan.

Ullasta tulee epävarma ja tarkkaamaton tunneilla. Koulunkäynti menee yhä huonommin. Tytön palvoma ja ihailema opettajakin nöyryyttää Ullaa kerta toisensa jälkeen ja lopulta usko opettajan oikeudenmukaisuuteen karisee kokonaan. Ulla uskoo itsekin tyttöjen ja sisarensa pilkkaan, että hän ei ole oikea ihminen vaan ruma peikkolapsi, joka on tuotu metsästä. Ulla alkaa pelätä ihmisiä ja on hyvin yksinäinen. Onneksi koulu kuitenkin loppuu ja kesäloma alkaa. Silloin Ullaa kohtaa odottamaton käänne elämässä. Ympäristön vaihdos, välittävät aikuiset ja uusi ystävyys antavat mahdollisuuden alkaa alusta tytölle, joka uskaltaa taas olla oma itsensä.

Ulla, Peikkotyttö (Otava, 1956) on sydäntäsärkevää luettavaa, vaikka kaikki kääntyykin lopulta parhain päin. Kirjassa kuvataan herkästi kiusatun ja loukatun lapsen turvattomuutta ja yksinäisyyttä. Vaikka kirjan tapahtumissa on mukana juonivetoisesti vähän seikkailuakin ja jännitystä, niin tarina on hyvin koskettava. Aikuisista on tehty varsin epämiellyttäviä ja jonkin verran epäuskottaviakin. Tähän vanhaan tyttökirjaan olisin pienenä tyttösenä kuitenkin rakastunut, jos sen olisin silloin lukenut! Kirjassa on kaunis Lauri Mannisen kuvitus.

En muista lukeneeni aikaisemmin rankasta koulukiusaamisesta perinteisissä tyttökirjoissa. Tuleeko teille mieleen joku lukuvinkki?

14 kommenttia:

 1. En muista mitään rankkaa koulukiusaamista, mutta monissa tyttökirjoissahan oli juuri tällainen 'tuhkimo-tarina' eli ensin syrjitty perheessä ja kavereiden keskuudessa ja sitten tulee joku sankariteko tms., joka muuttaa kaiken.

  Minusta tuntuu, että noita epämiellyttäviä ja mielivaltaisia aikuisia riitti. Asiasta on vaiettu liikaa. Jopa oppilaan kotitausta vaikutti, miten opettaja ja muut vanhemmat suhtautuivat lapseen. Seurasin sivusta kun en muuta voinut. Silloin. Olin itse primus ja siksi myös eräässä vaiheessa kiusattu, mutta oppilaiden taholta. Riitti jos jonkun vanhemmat olivat eronneet. Se leimasi lapsen 'rikkinäisen kodin lapseksi' ja suhtautuminen oli sen mukaista.

  Että sinä löydätkin näitä harvinaisuuksia...

  VastaaPoista
 2. Totta Leena! Tuhkimo-tyylisiä tarinoita riittää tyttökirjoissa ja onhan tässä sitäkin! Ulla tekee myös sankariteon, kun joutuu veden varaan pienen pojan kanssa ja yrittää pelastaa heidät. Tämä taas luo Ullalle hyvää mainetta uudessa ympäristössä ja koulussa. Kiitos Leena sain taas uutta näkökulmaa! Ullan tarina ei koskaan vanhene ja se kyllä riipaisi! ):

  VastaaPoista
 3. Haa, tutun näköinen kirja :)

  Pientä kähinää kai on monissa kirjoissa, sellaista että omaluonteinen tyttö ei ole opettajien tai "suosittujen" tyttöjen suosikki, mutta ne tapaukset mitkä tulevat mieleen ovat kuitenkin sen verran itsetuntoisia ettei mitään rankempaa kiusausta tule.

  Mutta Leenaa komppaan kyllä että tiedän sellaisia paikkakuntia joissa on ainakin ollut varsin tiukka nokkimisjärjestys ja se näkyy kyllä myös koulussa myös siinä miten opettajat oppilaita kohtelevat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos hdcanis tästä tyttökirjalöydöstä! On varsinainen aarre! :)

   Poista
 4. Tämä on kirja, jonka kyllä haluan saada käsiini ja lukea. Jo kansikuva herättää vahvan kiinnostuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino, tämä tyttökirja on varmasti sinulle mieleen! Kirja on Otavan tyttöjen kirjasto-sarjaa ja toivottavasti saat sen käsiisi!

   Poista
 5. Oi, tämä kuulostaa todellakin lukemisen arvoiselta! Ihan jäi kutkuttamaan kamalasti, mitä silloin kesällä tarkkaan ottaen tapahtuu, mikä saa tytön elämän muuttumaan. Kuulostaa hyvin koskettalta, kuten sanoit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna J, kirjastostakin voisi yrittää lainata kirjaa. Pääkaupunkiseudulta löytyy sekä Varastokirjastosta. Suosittelen kyllä!

   Poista
 6. Moi!
  Tuo Ulla, Peikkotyttö vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta. Oon muuten 12-vuotias tyttö, mutta eksyin tänne blogiin ja oon katellu tyttokirjaklassikot.fi-sivuakin... Tiiän kyllä että tää blogi ja se verkkokauppa on niin kun aikuisille mutta oon ite varsinainen lukutoukka ja kiinnostunu kaikista klassikoista ja tyttökirjoista nii tätä on kiva lukea! Sori jos tunkeilen mutta netissähän sitä eksyy kaikenlaisille sivuille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Tämä blogini on kaikille iästä riippumatta (verkkokauppa on eri asia)! Kiva kuulla, että luet tyttökirjoja. Täällä niistä juttua riittää! Huomasitko tuon kirjoituskutsuni, jossa pyydän kirjoittamaan suomalaisten tyttökirjojen lukukokemuksista? Voit kirjoittaa minulle omista mielikirjoistasi, jos siltä tuntuu. Olisi todella hienoa! :)

   Poista
  2. Kiitos. Voin katsoa sitä kirjoituskutsua. :D

   Poista
 7. Minä samaistuin Ulla peikkotyttöön ja minua kiusattiin kovasti.Olin kuin tuo Ulla peikkotyttö nimikin oli melkein sana kuin minulla .Kirjan tyttö oli Ulla Rasi. Olen lukenut kirjan aikuisena,sain sen luettavaksi kirjaston kautta ja se tilattiin jostain eteläsuomesta. No kirjahan oli vähän naivi näin aikuisen luettavaksi mutta muistot nousi pintaan.

  VastaaPoista
 8. Minua haukuttiin Rasin pullaksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin juuri Maria Aution nuortenkirjan Paperisudet, joka käsittelee myös koulukiusaamista. Kohdehenkilö on tässäkin tyttö ja kiusaajina enimmäkseen tytöt. Hyvä kirja, josta kirjoitan pian blogiini.

   Poista