maanantai 30. huhtikuuta 2012

Lastenkirjainstituutti lasten- ja nuortenkirjallisuuden asialla

Tällä hetkellä luen tutkimukseeni liittyviä tyttökirjoja vauhdikkaasti, mutta niistä en tänne blogiini ehdi juurikaan kirjoittamaan, kun pitäisi väsätä tutkimusartikkelia. Jostain tyttökirjasta lupaan kyllä postata jossain vaiheessa. Viimeisen kuukauden aikana olen käynyt puhumassa viime vuonna ilmestyneistä tyttökirjoista Tampereella ja Seinäjoella. Osallistuin Lastenkirjainstituutin Kirjakori 2011 seminaariin, joka järjestettiin tänä vuonna Tampereen lisäksi myös Seinäjoella. Kirjakori järjestetään joka vuosi ja sinne kokoontuu lasten- ja nuortenkirjallisuuden parissa työskenteleviä sekä muita alasta kiinnostuneita. Rouva Huu on kirjoittanut tarkemman raportin Tampereen seminaarista.


Tampereella sijaitsevan Lastenkirjainstituutin Kirjakori 2011 näyttely on esillä instituutin kirjastossa 16.5. asti. Suosittelen tutustumaan niille, jotka liikuskelevat siellä suunnalla. Suomessa julkaistaan vuosittain noin 1400-1500 lasten- ja nuortenkirjaa. Kirjakori-näyttelyssä on esillä 1369 kirjaa. Kirjat on saatu lahjoituksina sekä kotimaisilta että ulkomaisilta kustantajilta. Ensimmäistä kertaa lasten ja nuorten proosan (sadut, helppoluiset lastenkirjat, lastenromaanit, nuortenromaanit) kotimaisuusaste nousi yli 50 %. Koko näyttelyn kotimaisuusaste on 36% (Kirjakori 2011-näyttelyn mukaan).


Lasten- ja nuortenkirjallisuus lajeittain jakaantuu seuraavasti: kuvakirjat 37%, tietokirjat 17%, nuortenkirjat 16%, sarjakuvat 13%, lastenkirjat 12% sekä muut 5%. Toiminnanjohtaja Maria Ihosen mukaan kotimaisten kuvakirjojen osuus on kasvanut. Kotimaisia kuvakirjoja julkaistiin viime vuonna yli kaksi kertaa enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Kirjakorin tilaston mukaan kuvakirjojen kotimaisuusaste on 25 prosenttia (128). Äkkiseltään laskin, että viime vuonna ilmestyneiden nuortenkirjojen kotimaisuusaste on 37% (83). Kotimaisten tietokirjojen nousu on ollut vielä suurempaa. Kaikista lasten tietokirjoista kotimaisten osuus on jo 43% (99).

Tutkimustyössäni käytän paljon Lastenkirjainstituutin tietokantoja, jotka ovat vapaasti käytettävissä netissä. Onnet-tietokannasta voi tehdä lasten- ja nuortenkirjahakua. Koivu ja tähti-verkkotietokannasta löytyy Suomessa ilmestynyt nuorisokirjallisuus vuosilta 1543–1899. Suosittelen myös tutustumaan laadukkaaseen lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja sen tutkimusta tukevaan Onnimanni- lehteen. Lastenkirjainstituutti tekee tärkeää työtä edistämällä kotimaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden tuntemusta ja tutkimusta. Toimintaa voi tukea liittymällä kannatusyhdistyksen jäseneksi tai vaikkapa tilaamalla Onnimannin.

3 kommenttia:

  1. Tein työharjoitteluni tuolla ihanassa instituutissa vuonna 2005. Siellä oli mukavaa ja todellakin instituutti on oikea kultasaareke lasten- ja nuortenkirjallisuuden suhteen. Etenkin tutkimustyölle sieltä saa paljon apua.

    Ja Onnimannikin on hieno lehti. Kirjoitin sinne arvosteluja vielä vuonna 2007, mutta sen jälkeen työt ja kirjoittaminen veivät liikaa aikaa..kaiholla muistelen aikoja. Ja iloitsen, että instituutti jaksaa olla olemassa :)

    Suosittelen siellä vierailemista!

    VastaaPoista
  2. Hienoa kuulla Helmi-Maaria! Ajattelin itsekin instituutissa vieraillessani, että olisipa ihana työpaikka! :)

    VastaaPoista
  3. Sulla kivaa kiirettä.

    P.S.
    jag har en liten utlottning.

    VastaaPoista