torstai 19. huhtikuuta 2012

Tyttökirja, joka yllätti - Maja Jäderin-Hagfors: Anneli yllättää

Viehätyin alunperin tämän kirjan kauniiseen kansikuvaan, jossa nuori tyttö onnellisena hymyilee juuri valmistuneena ylioppilaana ruusut sylissään. Vanhanajan herttainen tyttökirja, jossa sankaritar ponnistelee vaikeuksien kautta voittoon. Mielikuvani kirjasta ei ihan vastannut sen todellisuutta vaan pääsi myös yllättämään lukijansa.


Tarinassa on tottakai sankaritar - 15- vuotias Anneli. Anneli on aina jäänyt vanhempien kaksossisarustensa Kaarinan ja Ullan varjoon. Kaksoset ovat kauniita, elinvoimaisia ja älykkäitä. He ovat suorittaneet ylioppilastutkinnon ja käyvät töissä. Anneli on kaikkea muuta kuin sisarensa. Hän on mitättömän näköinen ja heikko terveydeltään. Hän on lopettanut koulunkäynnin. Hän viettää päivät kotona ja laittaa ruokaa perheelleen. Hän on hieman ulkopuolinen ja hyvin epävarma itsestään ja siitä, mihin pystyy. Tulevaisuus näyttää pelottavalta. Annelin äiti on kiireinen yrittäjä, joka haluaa tyttärensä töihin liikkeeseensä. Annelin vanhemmat ovat eronneet ja isällä on uusi perhe. Anneli ei ole nähnyt isäänsä vuosiin.


Anneli tutustuu samassa talossa asuvaan maalaistyttöön Annaan, joka opiskelee salaa keskikoulututkintoa. Annan yllytyksestä Annelikin alkaa opiskella salaa perheeltään. Tyttöjä auttaa samassa korttelissa asuva professori. Tämä ymmärtää nuorisoa ja nuoria, jotka eivät vielä tiedä, mitä elämältään haluavat. Professorin tukemana ja ohjauksessa tytöt valmistautuvat ylioppilaskirjoituksiin kuukausien ajan ja suorittavat lopulta tutkinnon. Ajallisesti tarina etenee nopeasti.


Kirjan tapahtumat sijoittuvat Tukholmaan toisen maailmansodan aikaan. Tytöt saavat valkolakin samana päivänä, kun Saksa on luhistunut ja rauhakin saadaan "maailmaan". Kirjassa tuodaan esille pakolaisten eli maahanmuuttajien huonoa kohtelua ja heihin kohdistuvia ennakkoluuloja. Yksi kirjan sivuhenkilöistä puolalainen Marie on paennut perheensä kanssa Ruotsiin. Marie on ollut kotimaassaan opettajana ja työskentelee uudessa maassa kampaajana. Omaa koulutusta vastaavaa työtä ei löydy pakolaisille. Marien vanhemmat ovat eristäytyneet kotiinsa. Marie ystävystyy samassa talossa asuvien tyttöjen kanssa sekä yksinäiseen kotirouvaan, rouva Sjolhelmiin.


Herra Sjolhelm jättää vaimonsa toisen naisen takia. Rouva Sjolhelm yrittää itsemurhaa hukuttautumalla, mutta Anna pelastaa hänet ammeesta ja elvyttää. Tämä oli se suurin yllätys, jota en osannut odottaa. Loppujen lopuksi rouva Sjolhelmille käy hyvin. Kirja päättyy kaiken kaikkiaan tyttökirjamaisen onnellisesti. Kaksossisarukset löytävät kumpikin itselleen miehet. Koko perhe iloitsee yllätystutkinnosta, ja Anneli tapaa vihdoin isänsä. Kirja on tietyllä tavalla naiivi, mutta pintaraapaisee vakavia aiheita. Se yllätti.


Maja Jäderin-Hagfors (1882-1953) on ollut Ruotsissa tunnettu tyttökirjoistaan. Wikipedian tietojen mukaan hän kirjoitti 22 tyttökirjaa. Monet niistä käsittelevät työssäkäyviä tyttöjä ja heidän ongelmiaan. Anneli yllättää (suom. I. Sara) ilmestyi Suomessa 1947. Ilmeisesti se on samana vuonna ilmestynyt Ruotsissa Sonjas prövning nimellä. Muita hänen suomennettuja teoksiaan ovat Kaksoset, Tästä alkoi tytön tie, Omin päin ja Eeva.


Vielä on pari päivää aikaa vastata vaikuttavin ruotsalainen tyttökirjahahmo-kyselyyni. Tällä kirjalla osallistun Marian Tuntemattomat tyttökirjat-haasteeseen.

5 kommenttia:

 1. Vaikuttaa viehättävältä, mie en ollut tästä kirjasta tai kirjailijasta kuullutkaan.

  Ihana, että tyttökirjan päähahmo on nimeltään Anneli :)

  VastaaPoista
 2. Kirjan kansi tosiaankin viehättää ja lupaa jotain suloista. Toisaalta kuulostaa ihan erityisen hyvältä, että kirja pääsi yllättämään. Minäkin voisin lukea tämän mielelläni.

  VastaaPoista
 3. Kansi on tosiaan suloinen ja sisältäkin kuulostaa mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
 4. Hei Unni, en ollut tästä kirjailijasta minäkään ennen kuullut mitään, kunnes tämä kirja tuli vastaan. Meillähän on kotimainenkin tyttökirjasarja, jonka päähenkilönä on myös Anneli! :)

  Hei Katja ja Maria, paljastin jo aikalailla kirjan sisältöjä, kun ajattelin, että kirjaa on kuitenkin niin vaikea saada mistään. Ehkä jostain kirjastosta?

  Se, mikä yllätti oli juuri, kun ajattelen teoksen ilmestymisen ajankohtaa 40-lukua, niin nämä teemat avioerot, pettäminen, yksinhuoltajuus ja jopa itsemurha! En tiedä, milloin näitä aiheita on tullut suomalaisiin tyttökirjoihin tai nuortenkirjoihin (ei ainakaan itsemurha noin aikaisin!), mutta eiköhä se selviä minulle jossain vaiheessa...

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta Itsekin olen löytänyt kirpparilta muutaman vanhan tyttökirjan, jotka odottavat lukuvuoroaan.

  VastaaPoista