maanantai 21. marraskuuta 2011

Tiina, Iris ja Virva suomalaisen tyttökirjallisuuden suosikkihahmoja

Anni Polvan Tiina sai eniten ääniä vaikuttavimpana suomalaisena tyttökirjahahmona blogi-kyselyssäni. Vastauksissa Tiinaa kuvattiin reippaaksi, rehelliseksi, rehdiksi, rohkeaksi, railakkaaksi, rämäpäiseksi ja poikamaiseksikin. Tiina on selviytyjä, vaikka joutuukin vaikeuksiin. Tiina on kuitenkin tavallinen tyttö, joka on ollut monelle lukijalle esikuvana. Tiinaan voi samaistua tai Tiina edustaa jotain sellaista, mitä itsekin haluaisi olla.


Anni Polva (1915-2003) kirjoitti 29 Tiina-kirjaa 30 vuoden aikana. Ensimmäinen osa Tiina ilmestyi 1956 ja viimeinen osa Taitaa olla rakkautta, Tiina 1986. Tiina-kirjoista on otettu lukuisia painoksia (Karisto) näihin päiviin saakka ja kirjoja on myyty yli miljoona kappaletta. Polva sai aikalaisiltaan kritiikkiä sarjakirjamaisuudesta ja viihteellisyydestä, mutta nuoret tyttölukijat ovat rakastaneet Tiinaa sukupolvesta toiseen. Kirjailija sai useita nuorten lukijoiden äänestämiä Plättä-palkintoja. Vasta 90-luvulla Anni Polvan merkitys tunnustettiin nuortenkirjallisuudessa ja Suomen Kirjailijaliitto palkitsi hänet tunnustuspalkinnolla.

Toiseksi suosituimmaksi tyttökirjahahmoksi nousi Anni Swanin Iris. Jos Tiinan lukijoita kiehtoi kerrostaloelämä, niin Iris rukassa (1916) kiehtoo maalais-kaupunkiasetelma. Helsinki näyttäytyy ihmeellisenä ja eksoottisena kaupunkina. Monet samaistuvat Iriksen hahmoon ulkopuolisena, joka yrittää sopeutua uuteen ympäristöön. Iris on herttainen maalaistyttö, kömpelö ja halveksittukin. Iris on myös selviytyjä, joka yrittää tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.


Suomalaisen tyttökirjaperinteen luojan Anni Swanin (1875-1958) muutkin tyttökirjalliset hahmot saivat mainintoja kuten Sara ja Sarri, Ulla, Kaarina ja Ritva.


Kolmanneksi suosituimmaksi tyttökirjalliseksi hahmoksi sijoittui Rauha S. Virtasen (1931-) Virva Selja. Virvaakin luonnehditaan ulkopuoliseksi ja kömpelöksi. Virvaan samaistutaan ja lukijat tuntevat erityisen läheiseksi Virvan kirjallisen ja haaveilevan hahmon. Selja-sarjan sisarusparvesta mainittiin myös Margarita ja Kris Selja.


Mary Marckin monet tyttökirjahahmot saivat myös mainintoja, joista Hertta on säväyttänyt lukijoita räväkkyydellään. Uudemman sukupolven tyttökirjoista mainittiin Tuija Lehtisen Mirkka ja Masa tyttöhahmot sekä Anu Jaantilan Sanna. Hevostyttökirjoista mainittiin Merja Jalon Nummelan ponitallin Kikka. Paljon tuli vastauksissa myös hajaääniä. Kolmen kärki ei yllättänyt, sillä aikaisemmassa vaikuttavin suomalainen tyttökirja-kyselyssäni tulokset olivat samansuuntaiset.


Kiitän kaikkia sydämellisesti kyselyyni osallistuneita! Kyselyyn saa edelleen vastata, mutta arvonta on päättynyt! Arvoin tyttökirjapaketin voittajan, jossa minua avusti reipas koululainen. Tyttökirjapaketti menee Lurulle Lurun lukuihin. Onnea voittajalle! Lisäksi haluan palkita kyselyni mainostamisesta ja linkittämisestä omaan blogiinsa. Tiedän vain, että vastaajat pitävät tyttökirjoista, mutta en osaa päättää, minkä tyttökirjan lähettäisin. Senpä takia Karoliina Kirjavasta kammarista, Maria Sinisen linnan kirjastosta, Leena Lumi sekä Rouva Huu Lastenkirjahyllystä saavat 10€:n lahjakortin Tyttökirjaklassikot-verkkokauppaani.


Lupaan vaivata teitä jatkossakin tyttökirjakyselyilläni, mutta nyt vähäksi aikaa pidän taukoa.

8 kommenttia:

 1. Onnea voittajille!

  Oli mukava lukea lukijoittesi mielipiteitä omista suosikkihahmoistaan. Itse mainitsin omaksi suosikikseni Iiriksen, mutta myös Virva Selja, Mary Marckin hahmot sekä Anu Jaantilan Sanna ovat olleet minulle läheisiä. Tiinoja luin, mutta niihin en koskaan aidosti kiintynyt.

  On kyllä hienoa, miten laaja määrä kotimaisiakin tyttökirjahahmoja nousi esiin sinne kaikkein rakkaimpien joukkoon.

  VastaaPoista
 2. Oi, ihana yllätys tuo lahjakortti, kiitos <3 Menenkin heti kurkkimaan kauppaasi!

  Eniten mainintoja saanut Tiina ei ole koskaan ollut minulle läheinen, mutta Iris ja Virva ovat minunkin suosikkejani. Hauska oli myös huomata, että olen ehkä saanut nimivalinoihini alitajuisia vaikutteita suomalaisista tyttökirjoista, sillä tässäkin postauksessa on mainittu kahden tyttäreni kaimat :).

  VastaaPoista
 3. Oi, kiitos!

  Saankohan sillä kympillä sen Sinisen linnan uudestaan;-)

  En muuten olisi arvannut Tiinaa ykköseksi. Itse en lukenut Tiinaa, eikä myöskään meidän Meri, mutta toki Tiinan ovat kaikki tiennneet. Iris rukka oli minun ykköseni suomalaisissa ja ulkomaisissa olisi ollut tietysti Anna.

  Lupaan nyt, tehdä sen tyttökirjakoosteen ennen joulua! Kuvittele: Minä julistan sen tässä, joten en voi enää perääntyä.

  VastaaPoista
 4. Näitä vastauksia on ollut todella hauska lukea. Minä kuulun niihin, joille Tiina ei ollut erityisen tärkeä hahmo, vaikka luinkin varmaan kaikki Tiinat. Iris ja Virva Selja sen sijaan ovat olleet minullekin tärkeitä hahmoja.

  VastaaPoista
 5. Ooo, lueskelin postausta innolla ja olin iloissani huomatessani Lurun voittajaksi (hän kun paitsi pitää hyvää blogia myös lukee niin tyttökirjoja kuin vähän vastaavia modernin maailman chicklitromaaneja), mutta että minäkin voitin jotakin niin ihanaa kuin lahjakortin tyttökirjavalikoimiisi! Todella iloinen yllätys! Kiitos, ja palaan pian asiaan. <3

  VastaaPoista
 6. Voi miten ihana yllätys (ja edelleen ihana keskustelunaihe)! Näin hyvää arpaonnea ei olekaan kohdalleni osunut sen jälkeen kun kultaisella 80-luvulla voitin Lintsin naruonginnasta unelmieni leluapinan!

  VastaaPoista
 7. Sara-Kulta, kiitos♥

  Ja kiitos siitä, että signeerasit minulle OMAKSI;-) Olen ollut kuin hukassa ilman...

  Minusta kaikki tuntuu nyt siniseltä ja toivon, että sinusta tuntuu jääkylmältä - ihanasti!

  VastaaPoista
 8. PS. Unohdin viimeksi jo sanoa, että upeat kuvat olet tähän postaukseesi saanut.

  VastaaPoista