perjantai 18. marraskuuta 2011

Mary Marck: Nanna

Tänään ehtii vielä vastata vaikuttavin suomalainen tyttökirjallinen hahmo-kyselyyni! Tyttökirjapakettiin olen vielä lisännyt muutaman kirjan. Vastausajan olin laittanut klo 18.00 asti, mutta pidennetään sitä keskiyöhön saakka.

Mary Marckin (oik. Kersti Bergroth) tyttökirjat ovat tuttuja monelle ja niistä varsinkin tunnetuin on Eeva-sarja. Bergrothin klassikkokirjoja kutsutaan myös koululaiskertomuksiksi, sillä ne sijoittuvat yleensä koulumaailmaan. Kirjailijan esikoistyttökirja oli Nanna (1915), joka ehkä tunnetaan vähiten. Osallistun samalla Marian Tuntemattomat tyttökirjat-haasteeseen. Kirjaa on ollut todella hankala saada, mutta vihdoinkin onnistuin sen löytämään. Kuvassa on kirjan toinen painos vuodelta 1956 ja se on Otavan Tyttöjen kirjastosarjaa. Fennicasta katsoin, että kirja on ilmestynyt alunperin ruotsinkielisenä Nanna: berättelse för unga flickor. Suomenkielinen ensimmäinen painos on ilmestynyt 1922 ja haluaisin joskus senkin löytää, koska minua kiinnostaa alkuperäinen kansikuva.

Nannakin sijoittuu koulumaailmaan, jossa päähenkilö, koulutyttö Nanna Scott on muuttanut Helsinkiin Tampereelta ja aloittaa oppikoulun kuudennnen luokan uudessa koulussa. Nanna joutuu istumaan luokan suosituimman tytön Riitta Mannerin vieressä ja tämä ei hyväksy Nannaa. Nanna tutustuu vähitellen muihin luokkakavereihin ja Veerasta tulee hänen hyvä ystävänsä. Nanna on varakkaasta perheestä, kun taas Veera on köyhemmistä oloista. Yhdessä pienen tyttöporukan kanssa Nanna ja Veera suunnittelevat näytelmän, jonka esittävät ja tytöt kirjoittavat omaa lehteäkin. Riitta suhtautuu Nannaan välillä ystävällisesti ja välillä hyvinkin ilkeästi.

Kirjassa on erittäin hyvin kuvattu tyttöjen ystävyyssuhteita, niiden kiemuroita, selän takana puhumista ja myös henkistä kiusaamista. Marckimaiseen tapaan liikutaan Helsingin Esplanadilla. Kirja on viehättävä tyttökirja, mutta kepeyden alla kätkeytyy vakavampiakin teemoja.

11 kommenttia:

 1. Ihana löytö! Pitääpä lisätä tämä Tuntemattomat tyttökirjat listaan. Miksiköhän tästä ei ole otettu uutta painosta, vaikka monista muista Mary Marckin koululaisromaaneista on? Otavan Tyttöjen kirjastossa on paljon muitakin suloisia, unohdettuja kirjoja. Kaikki eivät tietenkään ole klassikkoainesta, mutta Marckin kirjat olisi kaikki kiva lukea ja omistaakin ihan kirjailijan takia.

  VastaaPoista
 2. Hei Maria, Marcin kirjoista otettiin 80-luvulla uusintapainoksia, mutta ei tosiaan tästä Nannasta. Jännä, kun tämäkin kuuluu samaan sarjaan niihin koululaiskertomuksiin. Otavan tyttöjenkirjasto on kyllä ihana sarja!

  VastaaPoista
 3. Minäkin totesin joskus, että Nannaa on hyvin vaikea löytää, mutta sitten äitini löysi kirpputorilta minulle kappaleen tuota samaa painosta kuin sinulle. Harmillinen juttu on se, että kirja on (Saaren) kirjaston poistokappale, eli siinä on kirjaston tarrat mukana. Pidän siis silmiäni auki toista kappaletta varten!

  VastaaPoista
 4. Hei Karoliina ja mahtavaa kun äitisi on löytänyt tämän sinulle! Minusta kirja oli yllättävän tuore ja eläväinen näin tyttöyden näkökulmasta ajatellen. Voisin vielä lisätä: Tytöt ovat tyttöjä!

  VastaaPoista
 5. Minulle tämä on aivan tuntematon kirja, vaikka Marckia innokkaasti lapsena luinkin. Toivottavasti tämä tulee jossain joskus vastaan - haluaisin kovasti lukea tällaisen itselleni aivan uuden Mary Marckin kirjan.

  VastaaPoista
 6. Marckin kirjat ovat minulle totaalisen outoja. Mikä ihme niitä on piilottanut, kun luulin lukeneeni koko Luvian kirjaston läpi, paitsi en sotakirjoja.

  (Vahvistussana 'ressi'...;-)

  VastaaPoista
 7. Mitä, ihan tuntematon Marck, vaikka luulen olevani jonkinsortin "tuntija"! Tuotahan pitääkin ruveta metsästämään. Kesällä juuri lueskelin taas Luokan merkkihenkilöitä ja Luokan ikävintä tyttöä ja muita. :)

  VastaaPoista
 8. Hei Liisa ja Kaisa, toivotaan, että löydätte kirjan!:) Kansikuva on erilainen ensimmäisessä painoksessa, kun tässä toisessa.

  Hei Leena, ehkäpä teidän kirjastossa ei sitten niitä ollut. Kansikuvat ovat kyllä ihania ja mieleenjääviä kirjoissa. Joskus sinun täytyy lukea yksi Marck ihan ajankuvauksenkin takia :)

  VastaaPoista
 9. Hei, kesällä 2010 olin ostamassa tätä kirjaa, ja lupailit etsiä sitä & ilmoitella kun löytyisi. Olisikohan tätä nyt saatavana ja ostettavissa? Lähetin jo s-postia, mutta kyselen myös näin blogisi välityksellä.

  VastaaPoista
 10. Minulla on Nanna ruotsinkielisenä ja lukemisesta on jo aikaa, mutta muistelen että näytelmähanke jotenkin toi mieleeni Räsäsen "Juoniemeä ei voi unohtaa" -touhun. Sinänsä hyvin klassisia elementtejä näyttelemiset ym. tietysti aina Alcottista alkaen... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. anulah, pitäisikin palata noihin Juoniemi-kirjoihin uudestaan! En muista niistä juurikaan mitään enää.

   Kyllä, näytelmän tekemistä ja harjoituksia on lukuisissa tyttökirjoissa ja koululaisromaaneissa!

   Poista