maanantai 12. syyskuuta 2011

Mitä Rauhalle kuuluu?

Kävin viikonloppuna tapaamassa kirjailija Rauha S. Virtasta ja keräsin samalla taustatietoja tulevaa tutkimustani varten. Rauha on vastikään muuttanut Tampereelta Helsinkiin ja muuttamisessa on ollut paljon työtä. Monista kirjalaatikoista löysimme Rauhan kaikki kirjoittamat kirjat, joista nappasin kuvan. Kirjailijalla on paljon pitkältä ajalta säilytettynä laatikoita, joissa on omia muistiinpanoja, käsikirjoituksia, kirjoitelmia yms. materiaalia, mihin voi palata aina uudelleen. Tällä hetkellä pirteä 80-vuotias kirjailija tutkii materiaalia ja kirjeenvaihtoaan sosialististisissa maissa tehdyistä matkoistaan 70-luvulla ja suunnitteilla on kirjoittaa aiheesta kirja. Nykyään kirjoittaminen käy kätevästi tietokoneella eikä paperiakaan tarvitse kuluttaa enää samalla lailla.

Rauha alkoi jo 7-vuotiaana kirjoittamaan runoja. Äidin kehoituksesta Rauha siirtyi kirjoittamaan proosaa ja äiti oli tärkeä henkilö kirjoittamisen tukemisessa. Perheessä sisarukset kertoivat tarinoita toisilleen ja tarinat siirtyivät paperinukkeleikkeihin. Näistä tarinoista kirjailija ammensi myöhemmin kirjoihinsakin. Rauha kirjoitteli lapsena satuja ja tarinoita myös lehtiin ja sai palkintoja. 24-vuotiaana julkaistu Seljan tytöt saavutti heti suuren suosion. Rauha kävi edelleen palkkatyössä, kirjoitti kirjoja ja hoiti samalla kahta lastaan. Kymmenen vuotta myöhemmin hänestä tuli täysipäiväinen kirjailija.

Rauha on alusta lähtien saanut fanipostia lukijoiltaan ja kirjeitä on kertynyt tuhansia ja tuhansia. Toisista faneista on tullut ystäviä ja kirjeenvaihto on jatkunut monta vuosikymmentä. Eräs faneista sai aikaan sen, että kirjailija kirjoitti vielä Selja-sarjan kaksi jatko-osaa 2000-luvulla. Minun oli otettava kuva näistä Rauhan ihanista villasukista, jotka on tehnyt yksi faneista ja yhdyn täysin sydämin näihin kiitoksiin.

Olen lukenut viime aikoina kirjailijan teoksista Ruusunen, Luumupuu kukkii, Lintu pulpetissa ja tällä hetkellä on menossa Tuletko sisarekseni. Ei voi olla kuin ihailematta kirjailijan luomia maailmoja, joihin lukijana tempautuu mukaan ja sitä tyyliä, miten hän osaa kirjoittaa. Vaikka kirjat ovatkin fiktiota, on niissä myös todellisesta elämästä dokumentoitua, josta Lintu pulpetissa on yksi esimerkki. Kiurut laulavat teos perustuu myös lapsuuden kokemuksiin. Jos koko maailmalla on Lucy Maud Montgomery, niin ihanaa, että meillä suomalaisilla on oma tyttökirjailijaklassikkomme Rauha S. Virtanen, jota miehetkin lukevat.

Mitkä kirjat ovat teidän suosikkejanne Rauhan tuotannosta?

15 kommenttia:

 1. Olipa ihanaa lukea tätä, Sara. Erityisen mielenkiintoista kuulla Virtasen uudesta kirjahankkeesta, jonka aihepiiri kiinnostaa ja kiehtoo minua.

  Mutta mikä olisi oma suosikkini kirjailijan erinomaisesta tuotannosta... Vaikea, vaikea kysymys. Se on Virva Seljan yksityisasia tai Tuletko sisarekseni, luulen.

  Ruususen aion uudelleenlukea nyt syksyn mittaan.

  VastaaPoista
 2. Vau, olipa kiinnostavaa! Miten upea juttu Sara :-)

  En vielä tiedä suosikkia, kun vasta yksi on luettuna... mutta vakaana aikeena on lukea kyllä muitakin!

  VastaaPoista
 3. Ihana juttu, Kiitos Sara! <3

  Suosikkini on Selja-sarja kokonaisuudessaan, myös uusimmat osat.

  VastaaPoista
 4. Kiinnostava postaus! Minun suosikkini on Virva Seljan yksityisasia.

  VastaaPoista
 5. Voi että, Rauha S. on kyllä tosiaan meidän oma Montgomerymme.

  Minun suosikkejani ovat Selja-sarjan neljä ensimmäistä osaa (ja erityisesti Virva Seljan yksityisasia) sekä Lintu pulpetissa.

  Nyt tuli hirveä halu lukea joku Virtasen kirja.

  VastaaPoista
 6. Ihana kirjakasa - ja ihanat villasukat! Kiitos tästä huippujutusta.

  Suosikkia on vaikea valita... Nostalgiannälässä luen joskus Seljoja (ykkösosa on tainnut mennä useimmin), mutta juuri nyt hinkuan eniten Ruususen pariin. Viimeaikaiset kirjablogikeskustelut kirjasta palauttivat kaukaisen lukukokemuksen elävästi mieleen.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaikille kommenteista! Hienoa, jos saitte kimmokkeen lukea Rauhan kirjoja uudestaan tai aiotte tutustua hänen tuotantoonsa. Meillä oli oikein mukava juttutuokio. :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos kiinnostavasta kirjoituksesta! En ole sitten nuoruusaikojen lukenut Rauha S:n kirjoja, mutta Seljat kyllä löytyvät, ehkä uusinta lukuunottamatta, kirjahyllystä. Enkä valitettavasti muista olenko hänen muita kirjojaan koskaan lukenut, mutta pitää kyllä ottaa ne "työn" alle jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 9. Ruusunen on hieno aikuistumiskuvaus, ja Virva Seljan yksityisasia kirjana mielestäni paras RSV:n tuotannossa. Vaikea kuitenkin valita, nuorena pidin eniten Selja-kirjoista, mutta myöhemmin olen kiintynyt Ruususeen ja muihinkin vähän ´vaikeampia´ asioita käsitteleviin teoksiin Virtasen tuotannossa. Joka tapauksessa olen lukenut kaikki niistä moneen kertaan, ja vähän vuodenaikojen mukaan (esim. Tapaamme Seljalla on ehdottomasti syyskirja jne.)

  VastaaPoista
 10. Nuorena luin kaikki Rauhan kirjat varmaan kymmeniä kertoja, ja ne löytyvät yhä hyllystäni. Minulle läheisimmät ovat Kiurut laulavat ja Tuletko sisarekseni, ensimmäinen varmaan siksi, että siinä Rauha todella on kuvannut omaa lapsuuuden elämäänsä ja aitous tuntuu väkevästi. Tuletko sisarekseni taas siksi, että avioerolapsena joskus haaveilin uusperheestä ja myös pelkäsin ajatusta sisarpuolista. Tuija L

  VastaaPoista
 11. Olipas ihana postaus sinulta. Minä sain vasta vuosi sitten tietää kuka on Rauha. S. Virtanen. Luin apu-lehdestä hänen haastattelunsa ja siltä seisomalta lähdinkin kirjastoon lainaamaan Selja- kirjoja. Vielä en ole muita hänen kirjojaan lukenut. Ihanat nuo Rauhan villasukat. Fanilahjoja on varmasti kertynyt. Tykkään blogistasi tosi paljon. Keräilen itsekkin vanhoja nuorten kirjoja
  -Niina

  VastaaPoista
 12. Rauha S Virtanen oli suosikkini ja on vieläkin!!! Rakkaat terveiset vain kestoihailijalta! Lintu pulpetissa ehdottomasti:) Tuletko sisarekseni oli kyllä toinen, luin sen varmaan ensimmäiseksi silloin kauan, kauan sitten, avioerolapset olivat teemoina ja se uusi isä:)

  VastaaPoista
 13. Sara, voi miten ihastuttava postaus! Kiitos.

  Kun pidän syyslomaa tai muuten ehdin, luen Rauhalta 'sen yhden'...

  VastaaPoista
 14. jännä aihe tutkimukseesi, minullakin on hyllyssä hänen kirja.

  VastaaPoista