perjantai 25. maaliskuuta 2011

Helen Moster: HylkyHelen Mosterin merellinen esikoisteos Hylky ilmestyi viime viikolla ja olin mukana Avaimen järjestämässä lämminhenkisessä tilaisuudessa, missä kirjailija kertoi kirjastaan. Luin aluksi kirjaa oikovedoksena tietokoneen ruudulta, mutta halusin lukea sen loppuun perinteisessä painetussa muodossa. Jo ensimmäisestä sivusta lähtien tempauduin mukaan matkalle vedenalaiseen maailmaan ja kun minulla oli kirja viimein kädessä, niin minä sukelsin siihen syvälle ja annoin virtauksen viedä mukanaan. Mosterin kieli ja kerronta on erinomaista. Kirja rakentuu kolmesta tarinalinjasta eri ajanjaksoina. Sukelsin Venäjän historiaan ja vanhenevan keisarinna Katariina Suuren elämään, toisaalla uppouduin hollantilaisen nuoren ja herkän pojan Arne Arnessenin taiteeseen ja nykyajassa vajosin suomalaisen ja sinnikkään Antonin kanssa meren alle etsimään kadonnutta hylkyä.Vaikka kirja rakentuu hetkellisistä, välähdyksenomaisista tilanteista, niin vivahteikkaat kertomukset punoutuvat luontevasti yhteen ja niitä yhdistää pieni ruusuinen posliinikuppi. Kirjan kiinnostavissa historiallisissa osuuksissa pääsin matkustamaan saksalaisiin kaupunkeihin, tutustumaan posliininmaalaukseen, kurkistamaan Katariinan makuhuoneeseen ja purjehtimaan merelle aaltojen tyrskeessä. Keskeistä kirjassa on myös kiperät ihmissuhteet ja pääpaino on Arnen ja hänen isänsä Willemmin ongelmallinen isä-poikasuhde. Isä pakottaa esikoispoikansa kulkemaan samoja jalanjälkiä niin kuin hänenkin isänsä oli tehnyt merikapteenina. Kirjan henkilöt pohtivat myös kasvatusta ja lasten ja vanhempien välistä suhdetta eri tarinoissa aikakaudesta toiseen. Rousseaun Émile herättää keskustelua Arnessenien ruokapöydässä. Mosterilla on teoksessaan myös viittauksia saksalaiseen kirjallisuuteen kuten Goethen Nuoren Wertherin kärsimyksiin ja Faustiin. Tämä varmasti juontaa kirjailijan omasta työstä saksalaisen kirjallisuuden kääntäjänä.Helen Moster kertoi kirjoittaneensa kirjaa monta vuotta. Idean kirjaansa hän sai todellisesta elämästä meren pohjalla makaavasta hylystä Vrow Mariasta. Aarrelaivassa arvellaan olevan oikeastikin Katariina Suuren tilaamia taideaarteita. Mosterin innoittamana minä jään odottelemaan suurella mielenkiinnolla hylyn nostamista, mutta sukeltelemaan en minäkään lähde. Kirjailija on tehnyt oivallista taustatyötä kirjansa eteen ja Helen Mosterista voi lukea lisää hänen omilta kotisivuiltaan. Booksy on kirjoittanut myös blogissaan hienon arvion Hylystä ja Jennin ja Hannan blogeista löytyy lisää juttua Helen Mosterista.

10 kommenttia:

 1. Voi että. Olen lukemassa tätä kirjaa parhaillaan. En tavallisesti lue arvioita sellaisista kirjoista, jotka ovat jo valmiina odottamassa lukemistaan, mutta nyt en voinut lopettaa lukemista. Luulen, että tulen olemaan aika samanmielinen kanssasi. Kirja on nyt puolivälissä ja menenkin jatkamaan sen lukemista. :)

  VastaaPoista
 2. Kauniisti kirjoitettu! Pakko aina ihailla kun joku osaa kirjoittaa kattavasti JA lyhyesti ;-)
  Nimimerkillä miksi-tyytyisin-sataan-sanaan-jos-voin-törsätä-tuhat...
  Ai niin ja kiitos linkityksestä :-)

  VastaaPoista
 3. Hei Katja/Lumiomena minäkin aina vain nopeasti vilkaisen sellaisia kirjojen arvioita, joita olen juuri lukemassa tai aikeissa lukea. Saitkohan luetuksi jo? Kiva kuulla sitten sinun näkemyksiäsi Hylystä! :)

  VastaaPoista
 4. Hei Booksy ja kiitos sinulle! Sinun arviosi ovat kiinnostavia, analyyttisia eikä yhtään liian pitkiä :) Minä julkaisin tämän jutun aamulla ja sitten, kun kirjauduin ulos, niin koko postaus hävisi. Sitten julkaisin uudelleen postauksen ja ilmeisesti sitten se vasta tuli näkymään muille. Ihan uskomatonta ja tuo päiväyskin on väärin nyt. Wordpress on temppuillut nykyään ja välillä en pääse ollenkaan tänne sivustolle kääk!

  VastaaPoista
 5. Kiitos paljon linkityksestä!
  Mie ostin tämän ja odotan, että pääsen vähän myöhemmin sitä lukemaan. Nyt on varmaan tulossa paljon Hylky-juttuja blogeihin, enkä malta olla lukematta niitä. Kiitos arviostasi. :)

  VastaaPoista
 6. Kävin jo toistamiseen lukemassa kirjoituksesi. Ihanasti kirjoitettu ja ihanan kuuloinen kirja! Toivottavasti minäkin pääsen pian sukeltamaan tähän kirjaan. Kiitos houkuttelevasta arviosta!:)

  VastaaPoista
 7. Hei Hanna, on kiinnostavaa nyt lukea toisten arvioita ja näkemyksiä tästä! Minä aika harvoin kuitenkin bloggaan jostain uutuudesta. Odotan innostuneena myös sinun ja Jennin arvioita tästä! Saa nähdä tuleeko erilaisia näkemyksiä? :)

  VastaaPoista
 8. Hei Jenni ja kiitos kauniista sanoista! Nyt vaan sukeltelemaan :)

  VastaaPoista
 9. Kirjoitinkin tästä Katjan blogiin, että kuka voisi vastustaa historiallista seikkailua ja tähän nyt lisään, että 'vielä kun se tapahtuu merellisessä ympäristössä niin...'

  Kuvittele: En ole koskaan edes kuullut tämän nimisestä kirjailijasta;-)

  Olen hulluna historiaan, joten tuo Katariina Suurikin aiheuttaa väreitä. Erityisesti Venäjän historia on kiintoisa ja luulenpa, että minulta tulee kohta asiasta kirja.

  Kiitos hienosta arvostelusta!

  VastaaPoista
 10. Hei Leena ja netin äärellä taas! Kiitos sinulle! Tämähän oli Helen Mosterin esikoinen ja toivottavasti saamme lukea häneltä lisää jatkossakin! :)

  VastaaPoista