torstai 10. lokakuuta 2013

Vetoomus Selja-sarjan puolesta!

Rauha S. Virtanen
Kävin henkilökohtaisesti viemässä kirjailija Rauha S. Virtaselle uuden kirjani: Rasavillejä ja romantikkoja. Rakkaat suomalaiset tyttökirjat. Kirjani esittelee suomalaista tyttökirjallisuutta ja tutustuttaa mm. kirjailija Rauha S. Virtaseen ja hänen tuotantoonsa. Eri-ikäisille lukijoille, tytöille ja naisille Rauhan tyttökirjat ja erityisesti Selja-sarja ovat olleet merkityksellisiä ja ovat edelleen. Siitä kertovat lukijoiden omat henkilökohtaiset ja koskettavat kertomukset. Selja-kirjat ovat olleet suosittuja tyttökirjoja useiden vuosikymmenten ajan ja lukijatutkimukssani ne saivat runsaasti mainintoja.

Kahvipöydässä keskustellessani kirjailijan kanssa, meinasi minulla mennä pulla väärään kurkkuun. Rauha on saanut hiljattain kirjeen kustantamoltaan WSOY:ltä, että koko Selja-sarja poistetaan varastosta. Se tarkoittaa kirjojen makuloimista. Kirjailijalla on mahdollisuus lunastaa koko loppuerä tai osa, kirjoja pyritään myymään alennettuun hintaan ja jäljelle jääneet kappaleet tuhotaan. Käytännössä se merkitsee, että Selja-sarjaa ei voi enää ostaa kirjakaupoista tämän jälkeen. Kustantamon perusteluna on, että ennen vuotta 2012 julkaistut teokset poistetaan. Kuusiosaisen Selja-sarjan päättävä osa Seljan Tuli ja Lumi on ilmestynyt 2009. Vanhemmista sarjan kirjoista on otettu viimeksi uusintapainos 2000-luvun alussa.

Päivi Heikkilä-Halttunen kirjoitti kaksi vuotta sitten blogissaan, että lasten- ja nuortenkirjailijoille makulointi on arkipävää, mutta siitä ei puhuta. Monet lasten- ja nuortenkirjat lakkaavat olemasta, kun niitä tuhotaan. Onko makulointi sitten juuri yleisempää lasten-ja nuortenkirjallisuudessa, joka kertoo edelleen sen toisarvoisesta asemasta kirjallisuudessa? Tämä on kiinnostava kysymys. Olen huolestunut tilanteesta, koska kirjassani tulee ilmi, että monet kotimaiset tyttökirjallisuuden klassikot ovat häviämässä nykylukijoilta ja uusilta sukupolvilta, kun niitä ei enää edes saa kirjastostakaan. Ja tämä varmasti koskee muutakin lasten- ja nuortenkirjallisuutta kuin pelkästään tyttöjen kirjallisuutta.

Selja-sarja on meidän vahvaa perinteistä tyttökirjallisuuttamme osana nuortenkirjallisuutta. Se on meidän suomalaisten kirjallisuushistoriaamme ja minusta on aivan kamalaa, että se tuhotaan. Tytöillä ei ole enää mahdollisuutta lukea kirjoja tulevaisuudessa. Ja kyllähän aikuisetkin kirjoja lukevat, kuten muutenkin nuortenkirjallisuutta. Voin vain kuvitella, miltä kirjailijalta itsestään mahtaa tuntua tällainen päätös hänen uraauurtavalle työlleen nuortenkirjallisuudessa.

Minä vetoan nyt tällä kirjoituksellani suoraan WSOY:hyn Aleksis Kiven päivänä, suomalaisen kirjallisuuden päivänä. Pelastakaa Seljat! Antakaa myös uusille sukupolville mahdollisuus kirjojen lukemiseen! Toivon myös teiltä lukijat kannanottoja Selja-kirjojen puolesta!

43 kommenttia:

 1. Kyllähän Selja-sarja on ihan mielenkiintoinen sarja. Kuulostaa jotenkin oudolta, että kaikki ennen vuotta 2000 llmestyneet kirjat häviäisivät, eikä niistä mistään enää otettaisi uusia painoksia. Ei se maailma nyt niin paljon ole muuttunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino, ennen vuotta 2012 julkaistut kirjat eli yli vuoden ikäiset kirjat ovat jo vanhoja!

   Poista
  2. Pelastakaa Selja! Kahlitsisin itseni WSOY:n oveen, jos tietäisin missä se nyt on.

   Poista
 2. Höh. Makulointiuutisia on aina ikävä lukea, etenkin kun kyse on nuortenkirjallisuuden kotimaisesta klassikosta. Uudet painokset sarjan kirjoista tuskin kuitenkaan ovat poissuljettuja? Ilmeisesti niitä ei kuitenkaan ihan lähivuosina ole tulossa.

  Todella harmi, jos Selja-sarjasta tulee vaikeasti saatavilla oleva sarja monien muiden tyttökirjojen tapaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskinpa uusi painos on poissuljettu tulevaisuudessa tai jos siirrytään sähköisten kirjojen maailmaan kokonaan, niin avaahan se taas mahdollisuuksia. Mutta, nyt tehtävä poisto on laajuudessaan niin suuri, että en jaksa uskoa painettuna enää sarjan uusintaan. :(

   Poista
 3. Tämä on tätä suomalaista kustannuspolitiikkaa. Onkohan mitään toista maata, jossa olisi niin vaikea löytää kirjakaupasta klassikoita, perinteisiä tyttökirjoja jne.? Onneksi on edes toimiva divarikulttuuri, mutta silti tämä vihloo. Esim. Itävallassa asuvat ystäväni eivät ymmärrä tätä pienen kielialueen ongelmaa ollenkaan, siellä klassikoista otetaan uusintapainoksia koko ajan.

  VastaaPoista
 4. Karmeaa. Itse olen parin viime vuoden aikana pelastanut niitä ensipainoksia divareista ja kirjastojen kierrätyshyllyistä, koska omani ovat kierrättyneet vuosien saatossa sukulaistytöille. Ja kauhean vaikea niitä on löytää hyväkuntoisina mistään, ovat niin rikkirakastettuja.

  VastaaPoista
 5. En uskalla edes kuvitella, kuinka pahalta tämä uutinen kirjailijasta itsestään tuntuu, kun jo satunnaista lukijaa kouraisee näin pahasti. :(
  Toki varastotilaa on rajoitetusti, mutta voisiko näitä tuhoamisuhan alla olevia kirjoja yrittää ensin kaupata _näkyvästi_ johonkin ihan näennäiseen hintaan? Luulisi, että edes 1€/kirja olisi kustantamolle parempi vaihtoehto kuin iso kasa paperiroskaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjatori-ketju oli aiemmin tätä tarkoitusta varten mutta lopettivat, ja tuossa mallissa on ongelmana kanssa että josko useampi ihminen jää sitten kyttäämään niitä euron myyntejä varsinaisen oston sijaan, jolloin lopulta kokonaistuotto laskee...iso kasa roskaa voi joskus olla parempi kustantajalle.

   Mutta varaston tyhjennys kirjoista jotka on julkaistu ennen vuotta 2012? 2012? Oikeasti, niinkö lyhyt on elinikä?

   Poista
  2. Totta varmaan tuokin. Mutta karua silti.

   Poista
  3. Hurjan lyhyeltä vaikuttaa kirjan elämänkaari nykyään!

   Poista
 6. En ymmärrä tuota tuhoamista minäkään, voisi tarjota vaikkapa kirjastoille alehintaan huonokuntoisten kappaleiden tilalle...

  VastaaPoista
 7. Rauha S Virtaselta olen lukenut vain Ruususen josta bloggasin joulukuussa 2012 ja Lintu pulpetissa, josta bloggasin elokuussa 2013.
  ***
  Totta kai yksittäisiä kirjoja aina säilytetään, mutta Saran kanssa olen siitä mieltä, että monet tyttö- ja poikakirjat "unohtuvat" uusintapainoksista, näitä löytyisi Nuorten toivekirjaston listoilta,
  Kun uusi painos sitten julkaistaan, aika vähälle huomiolle se monesti jää, eli pitää sitten markkinoida uusintapainoksia.
  Olen muutaman kerran kirjakaupassa katsonut mitä nuorten osastolla myydään, ja aika fantasia-painotteista kirjaa siellä on.
  ***
  Selja-kirjoja en tunne, mutta kirjat, jossa nuorten näkökulmasta tarkastellaan nuorten kasvamista, ongelmia ja niiden ratkaisua ovat minusta tervehenkisiä.
  ***
  Minusta Harry Potterien yksi voima on siinä, että siinä tulee aika hyvin näitä koulukiusaamis-, ja ristiriitatilanteita esiin ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke tuli vaan mieleeni, että onkohan ennen vuotta 2012 ilmestyneet Harry Potteritkin menossa makuloitavaksi? Toisaalta kirjoista on tänä vuonna otettu uusi nidottu painos.

   Poista
  2. Potterit olivat pitkään kovakantisina myynnissä noin 28 euroon, eli hyvä tuote, joka osoittaa, että kuluttaja viime kädessä on "se" joka ratkaisee, mitä kirjakaupat myyvät.
   Luulen poikkeavani valtavirrasta: ostan vaatteita ja kirjoja, mutta en osta muotivaatteita vaan vaatteita käyttötarkoituksen mukaan, samoin ostan kirjoja, jotka kiinnostavat, en kirjoja joita tyrkytetään "uutuuksina".

   Poista
 8. Todella suututtavan lyhytnäköistä toimintaa! Selja-sarjalla on mielestäni suorastaan ikoninen paikka suomalaisessa tyttökirjallisuudessa. Itse olen lukenut ne uudelleen aikuisenakin useaan kertaan.

  VastaaPoista
 9. Kiitos kaikille kommenteistanne! Jos tänne kertyy kommentteja lisää vielä, niin lähetän kustantamolle meidän terveisiämme ja mahdollisia ehdotuksia!

  Yksi asia, mikä tuli itselleni mieleen kirjastoista puhuttaessa, niin koulukirjastot voisivat olla hyviä paikkoja, minne kirjoja voisi hankkia ja näin saataisiin kohderyhmälle, nuorille kirjoja. Lahjoittaahan kirjoja (kustantamo) ei voi - näin olen ymmärtänyt - vaan ne pitää ostaa. Kirjailija saa onneksi edullisella kirjan kappalehinnalla kirjojaan ostaa, mutta on niitä paljon. Ehkä kouluillekin voisi tarjota edulliseen kappalehintaan!

  VastaaPoista
 10. Makulointi on tosiaan varastotilan kallistumisen vuoksi kustantamoissa nykyisin karua arkipäivää.

  Toimittamani Matka mielikuvitukseen. Lasten- ja nuortenkirjailijat kertovat teostensa taustoista (Tammi 2004) oli myös menossa makuloitavaksi muutama vuosi sitten. Yhdessä teoksessa mukana olleiden kotimaisten lasten- ja nuortenkirjailijoiden kanssa yritimme masinoida hanketta, jonka avulla jäljelle jäänyt painos saatettaisiin koulukirjastoihin, missä se olisi esim. oppilaiden kirjailijaesitelmien teon tukena. Tämäkin hanke tyssäsi erilaisista logistisista toimista aiheutuviin kustannuksiin, joihin ei oltu valmiita investoimaan.

  Kirjailija/ kuvittaja ei voi omia kirjojaan määräänsä enempää varastoida kotiinsa tai työhuoneelle, vaikka niitä saisikin ostaa nimelliseen hintaan ennen makulointia.

  VastaaPoista
 11. Virtasen kirjat ja erityisesti Selja-sarja ovat kyllä sellaisia tyttökirjoja, joiden toivoisi kulkevan sukupolvelta toiselle. Minulle Virtasen kirjat ovat olleet ja ovat edelleen todella tärkeitä, ja tuntuu surulliselta ajatella, etteivät tulevaisuuden runotytöt pääsisikään helposti tutustumaan Seljojen nostalgiseen, tunnelmalliseen ja hauskaan maailmaan.

  VastaaPoista
 12. Hei! Tosi surullinen uutinen. Olen itse kirjoittamassa artikkelia Runotyttöjen käännöksistä ja esim. vielä 50-luvulla Inkeri Makkonen WSOY:ltä otti asiakseen oottaa uudet painokset kaikista nuorten- ja lastenkirjojen klassikoissa. Tosin vähän lyhennettyinä versioina, mutta ainakin ne tulivat siten uusien lukijasukupolvien tietoisuuteen. Tuntuu lyhytnäköiseltä WSOY:ltä että sellainenkin klassikko kuin Selja-sarja vain tuhotaan! Lähetä Sara ihmeessä näitä kommentteja kustantamoon ja minäkin ajattelin kirjoittaa sinne kirjeen. Vappu ps. Olin itse jonkin aikaa WSOY:n kirjakaupassa töissä ja mietin usein että millään muulla suomalaisella kustantamolla ei ole niin hienoa lasten- ja nuortenkirjavalikoimaa (siis varsinkin klassikkojen suhteen). Harmi jos se ajetaan nyt alas.

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Tuntuu tosi pahalta. Aivan äsken löysin divarista yhden ja olin haltioissani. Kyllä varmasti jostain löytyisi hyvä koti Seljoille.

  VastaaPoista
 15. Järkyttävää. Itse tutustuin Seljaan vasta pari vuotta sitten (yli kaksikymppisenä) ja rakastuin oitis - kuinka todennäköisesti tämän jälkeen joku muu enää löytää tämän sarjan sattumalta? Ei voi ymmärtää.

  VastaaPoista
 16. Voi kunpa näitä tarjottaisiin kouluille! Onhan kustantajalle varmaan parempi saada vaikka pari euroa kirjasta kuin tuhota klassikkoja.

  VastaaPoista
 17. Varastojen kalleudesta ei makulointi johdu. Se olisi lienee noin 10 senttiä kirja. Ei haluta, että asiakkaat ostavat mieluumin vanhoja kuin uusia kirjoja.
  Täällä on hyvä kirjoitus aiheesta.
  http://karohamalainen.wordpress.com/2011/02/24/makuloinnin-vaistamattomyydesta/

  VastaaPoista
 18. Surullista. Luokittelisin Selja-sarjan yhdeksi nuortenkirjojen sukupolviklassikoksi, siksi sarja tulisi säilyttää.

  VastaaPoista
 19. Nuo makuloinnit ovat aina kurjia, mutta ne ovat ikävä kyllä ihan tavallista kirjaelämän arkipäivää, eivätkä liity mitenkään nuortenkirjallisuuteen. Makuloitava kirja ei myöskään katoa mitenkään kovin dramaattisesti. Ne varastossa makaavat kirjat eivät ole olleet kaupoissa, vaan tosiaan ihan vain siellä varastossa pölyttymässä, kaupat eivät ole niitä enää pitkään aikaan hankkineet, joten eivät ne ole olleet muutenkaan ns. liikkeellä. Vaikka kirja makuloitaisiin, siitä saatetaan joskus ottaa myöhemmin uusi painos (esim jos se tulee uudestaan ajankohtaiseksi elokuvan, kirjalijan uuden teoksen tai muun syyn takia). Yhden minun tekemäni kirjan kovakantisen painoksen jämät menivät juuri tässä samassa puhdistuksessa kuin Seljat ja kaikki muutkin ja samaista kirjaa myydään parasta aikaa pokkarina. Selja-kirjoilla ei ole ollenkaan niin huono tilanne kuin useimmilla muilla makuloinnin "uhreilla". Kun jonkun esikoiskirjailijan vähän tunnettu ja vähän myyty kirja makuloidaan, niin se tosiaan melkein katoaa maailmasta. Klassisilla nuortenkirjoilla on paikka lukijoiden sydämissä ja niteitäkin on liikkeellä ihan toisella tavalla, niitä löytyy divareista, äitien hyllyistä jne, joten niillä ei ole ollenkaan niin kurja tilanne. Terveisin Miina S, WSOY:n kirjailija ja Selja-fani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miina, ikävältä tilanne vaikuttaa kirjailijoiden kannalta. On harmi, että kauppojen hyllyillä kirjoja ei ole, vaikka varastossa niitä onkin! Nuorilla on mahdollisuus löytää kirjastosta kirjoja, mutta valitettavasti klassiset nuortenkirjat ovat häviämässä niistäkin hyllyistä poistojen myötä! Uusia ei välttämättä hankita huonokuntoisten tilalle ja eihän niitä saakaan sitten kuin antikavariaattien kautta. Antikvariaatteja meillä Suomessa on vielä hyvin, vaikka antikkoja on toki lopettanut jonkin verran viime vuosina. Nuorille se on kuitenkin hankala tapa hankkia kirjoja luettavaksi! Aikuiset on taas asia erikseen, koska he voivat helposti etsiä sitä nuoruuden aikaista suosikkikirjaansa netistä. Äitien ja vanhempien kirjahyllyistä tulee kovin tärkeitä, mutta kaikilla niitä kirjahyllyjä ei ole. Minä vain näen tämän tilanteen kovin yksipuolisena nuorille ja tytöille, kun toiminta keskittyy vain uutuuskirjoihin ja hetkellisesti uusien painoksien ilmestymiseen.

   Poista
 20. KIrjailijaliitto neuvoo, miten kirjailija voi pyytää makuloidun kirjansa oikeudet itselleen virallisella tavalla.

  VastaaPoista
 21. Pidin paljon Selja-sarjasta nuoruudessani ja surettaa todella, jos sarjan kirjojen kohtalo on tuollainen. Olen huomannut, miten viime aikoina olen halunnut hankkia nuoruuteni suosikkeja omaan hyllyyn, ja jos tämä on yleinenkin käytäntö, pian niitä ei sitten ilmeisesti saakaan itselleen ostettua, jollei jostakin satu löytämään käytettynä.

  VastaaPoista
 22. Toivottavasti ainakin e-painos otetaan. Sehän pidentäisi kirjojen elinikää. Muistaakseni E-painos Oy (tms) tekee e-painoksia myös suoraan kirjailijan kanssa sopimalla, kustantajan lupaa ei tarvita jos oikeudet ovat kirjailijalla itsellään.

  VastaaPoista
 23. Makulointia parempaa PR:ää kustantamoille olisi lahjoittaa ne kappaleet, joita kirjailija ei halua lunastaa, vaikkapa kpulujen kirjastoille ympäri Suomen.

  VastaaPoista
 24. Kirjastolainen täällä hei. Tämän luettuani ajattelin heti, että täytyypä tilata omaan kirjastoon uudet kappaleet, ennen kuin katoavat. Mutta eivät ole enää tilattavissa :( Jos olisin tiennyt tästä, olisin tilannut aiemmin. Kustantajat voisivat kyllä varsinkin klassikkosarjojen kohdalla vähän aiemmin mainostaa kirjastoille, että nyt ois viimeinen tilaisuus täydentää! Ja kummitytöllekin oisin ostanut varastoon, odottamaan että kasvaa oikeaan ikään, mutta nyt jään siis antikvariaattejen armoille.

  VastaaPoista
 25. Voi ei! Tuntuu kyllä hurjalta (ja surulliselta), että kaikki ennen vuotta 2012 ilmestynyt on jo kaatopaikkakamaa.... Pitänee rynnätä Selja-ostoksille ennen kuin viimeisetkin muuttuvat silpuksi!

  VastaaPoista
 26. Seljan tytöt eivät ole vain nuorisokirjoja. Ne ovat tarkkaa ajan kuvausta ja samalla osoitus siitä mkiten samanlaisena nuoren naisen sisin olemus pysyy vuosikymmenestä toiseen.

  VastaaPoista
 27. Seljan tytöt ovat ihan parasta suomalaista tyttökirjallisuutta!

  VastaaPoista
 28. Niin väärin! Todella surullista kuultavaa..

  VastaaPoista
 29. Kamalaa! Olen kymmenenvuotias Selja-fani. Onneksi äiti osti minulle kaikki Seljat jo pari vuotta sitten.

  VastaaPoista
 30. Surullinen uutinen... Toivottavasti saavat uuden elämän edes sähköisenä...
  Täältä löytyy ainakin pari: https://kirja.elisa.fi/kirjailija/rauha-s-virtanen

  VastaaPoista
 31. Lämpimät kiitokset kaikille kommenteistanne ja ehdotuksistanne! Valitettavasti emme ehtineet, sillä Selja-kirjat on jo hävitetty kustantamon varastosta. Toivotaan, että kirjoista otetaan uusi painos lähitulevaisuudessa ja myös sähköisessä muodossa kirjoja olisi saatavilla!

  VastaaPoista
 32. Hei! Tuhat kiitosta aktiivisuudestanne ja myötätunnostanne! Sekä Saralle että kirjoittajille. Kyllä ilahdutti. Mutta ei auta, "Ne jyrää meitin", Väinö Linnaa lainatakseni. Toisaalta - yrittänyttä ei laiteta. Terveisin Rauha S.V.

  VastaaPoista
 33. Nyt vasta löysin tämän jutun, kun googletin kys. kirjasarjan.. Voi miten harmillista!!!

  Tein itse juuri Facebook-haasteen, missä piti listata kymmenen kirjaa, jotka ovat jotenkin erityisesti vaikuttaneet, ja Selja-sarja pääsi omalle listalleni. Olen lukenut ne alkuperäiset neljä kirjaa moneen otteeseen vuosien varrella, ja äitini on lähettänyt minulle ne uudemmatkin osat.

  Vaikka Selja-kirjojen maailma on toki kaukana nykynuorten elämästä, ne ovat kuitenkin kirjaklassikoita, joiden kautta pääsisi tutustumaan nuorten arkeen sen ajan Suomessa. Ja meille vanhemmille lukijoille kirjoissa on ihanaa nostalgiaa =)

  Surullista kuulla miten lyhyen aikaa nykyisin annetaan kirjoille..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Stella, tiedoksesi kustantamossa tehtiin päätös, että Selja-sarjaa saa nyt tarvepainatuksena. Kirjakaupoista pitäisi pystyä tilaamaan Selja-kirjoja, kun niitä tarvitsee ostaa. :)

   Poista