sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Ihania ja koskettavia hetkiä kirjamessuilla

Katja, Sara, Vappu ja Leena

Sofi Oksanen

Liza Marklund signeeraamassa
Leena Krohn

Terhi Rannelan ja Hellevi Salmisen kanssa

Oma kirja varsin järeässä seurassa
Viimeiset kolme päivää olen viettänyt ja viihtynyt Helsingin kirjamessuilla. Perjantaina messupäiväni alkoi bloggari- kirjailija- ja tutkijakollegoiden tapaamisella. Kirjabloggarit Katja Jalkanen ja Leena Lumi olivat kahvilassa, jonne suunnistin Montgomery-tutkija Vappu Kannaksen kanssa. Kaikkia meitä yhdistää bloggaaminen ja L. M. Montgomery. Tyttökirjat nousivatkin puheenaiheeksemme muun muuassa. Leenan "lumimies" otti meistä tämän onnistuneen valokuvan. Kiitos siitä! Pejantaina en juurikaan päässyt kirjoja tapaamaan vaan päivä jatkui muiden tuttujen ja bloggareiden tapaamisella.

Lauantaina ehdoton tärppini oli kuunnella dekkaristi Liza Marklundin haastattelu, joka olikin todella välitön ja hauska. Marklund jopa lauloi meille yleisölle Lyckliga gatan-laulua, jonka mukaan hänen uusin kirjansa Annika Bengtzon dekkari, Ajojahti on saanut nimensä. Ajojahti kuulostaa aika rajulta kirjalta, mutta vastapainona luin lauantaiyönä hänen Vastalauseita-kolumnikirjaansa. Kirjailijan suosikkityttökirjoja lapsuudessa olivat Neiti Etsivät. Niinpä! Lizan haastattelun jälkeen omistin aikani kirjoille ja tein mm. ihania tyttökirjalöytöjä. Niistä teen vielä oman erillisen postauksen.

Tänään sunnuntaina tapasin taas paljon tuttuja ja kuuntelin kirjailijoiden haastatteluja. Takauma-lavalla kirjailijat haastattelivat kollegoitaan Suomen Kirjailijaliiton järjestämänä. Koskettavin hetki oli, kun Terhi Rannela haastatteli pitkän linjan nuortenkirjailijaa Hellevi Salmista, joka julkaisi esikoiskirjansa Baby vain 19-vuotiaana vuonna 1962. Tänä vuonna Helleviltä on ilmestynyt nuortenromaani Hello, I Love You (Otava), josta kirjailija luki meille otteen. Haastattelu oli todella hieno ja niin yleisöllä kuin kirjailijoilla oli tippa linssissä. Hellevi on tehnyt uraauurtava työtä kotimaisessa nuortenkirjallisuudessamme ja kirjoittanut hyvin radikaaleista aiheista, jotka ovat nykyäänkin edelleen ajankohtaisia. Minulla oli kunnia päästä Terhin ja Hellevin kanssa samaan valokuvaan.

Jatkoin kirjailijahaastattelujen kuuntelemista myöhemmin, kun Kaari Utrio haastatteli Sofi Oksasta ja Rosa Liksomia. Aiheena oli kirjan markkinointi ja sen vaikeus. Haastattelu oli hyvin hauska ja ideoita lenteli suuntaan jos toiseen. Kirjailijoiden täytyy nykypäivänä hoitaa itse oman kirjansa markkinointi ja Liksom oli aloittanut tämän homman vasta Hytti nro 6-romaanin ilmestymisen jälkeen, vaikka kirjailijanura onkin kestänyt melkein kolmekymmentä vuotta. Kirjoittaminen ja luovuus eivät riitä, vaan markkinointi on osa kirjailijan työtä. Ongelmallisena kirjailijat pitivät sitä, että perä- ja syrjäkylissä kirjakauppoja ei ole edes tarjolla ja kirjan ostaminen on hankalaa, koska kaikki eivät osaa käyttää nettikirjakauppoja. Miten saada kaikille kirjoja edes tarjolle Suomessa? Yhtenä ideana esitettiin esimerkiksi R-kioskeja, kyläkauppoja ja huoltoasemia, jotka ottaisivat kirjoja myyntiin.

Leena Krohnia haastatteli taas Tiina Raevaara ekologisista teemoista. Krohn on internetin käyttäjänä edelläkävijä, sillä hän käytti sitä ennen kuin internet varsinaisesti tuli yleiseen käyttöön. Somessa kirjailijaa ei kuitenkaan näy. Krohn pitää ihmistä parvieläimenä ja hän perusteli sen hyvin ja muutenkin puhui viisaita. Hän käsittelee monissa kirjoissaan teknologian ja ihmisen välistä suhdetta ja pitää sitä luonnollisena kuulumisena evoluutioon. Samantyyppisistä aiheista jatkoin ystäväni kanssa, jonka tapasin kirjamessujen jälkeen. Tai hänkin puhui viisaita ja minä kuuntelin.

Valitettavasti kaikki ottamani valokuvat eivät oikein onnistuneet, joten harkitsen vakavasti valokuvaamisen peruskurssia. Hieno kokemus oli kuitenkin nähdä oma kirja muiden kirjojen joukossa. Jonkilainen uusi ideakin alkoi kyteä mielessä antoisien kirjamessujen aikana...

p.s. Tiesittehän, että kirjailijat tosiaan kuuntelevat julkisissa kulkuvälineissä ihmisten keskusteluja ja niistä seuraa jotain omiin kirjoihin. Tämä tuli ilmi ainakin Hellevin haastattelussa.

15 kommenttia:

 1. Pitäisköhän mun lisätä tämäkin kuva: On paljon armollisempi kuin se toinen;)

  Minusta on aivan selvä, että kirjailijat 'imevät' ympäristöstään. Julkisissa kulkuvälineissä voi kuulla mitä ihmeellisimpiä asioita.

  Kiitos viimeisestä eikä vähiten Woolfista♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena se toinen kuva on myös hyvä! Kiitos myös sinulle! :)

   Poista
  2. Laitan tämän nyt tänne Otaksun, että erään tyttökirjakirjailijan teoksesta tulee joulun hitti! Ilmassa on väreitä...

   Poista
 2. Ah, tulen myös sinne valokuvauksen peruskurssille! Messupäiviisi mahtui paljon mukavaa. Harmi, ettei satuttu tällä kertaa nenäkkäin, vaikka Marklundin liepeillä ainakin taidettiin olla samaan aikaan, vai oliko sittenkin eri päivä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsi, huomasin blogissasi Heli Laaksosen kuvan ja olemme todella olleet sitten lähekkäin, koska samaan aikaan Markund signeerasi Laaksosen vieressä. :)

   Poista
 3. Sinun kirjasi on Rosebudin osastolla sai kyllä hyvän paikan ja järeää seuraa. Hienoa!

  Oli mukava tavata messuilla. <3 Ja muutenkin kirjamessut olivat tänäkin vuonna niin innostava tapahtuma. Kolmen messupäivän jälkeen väsytti, mutta hyvällä tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, mukavaa kun tavattiin ja hienoja kokemuksia messut antoivat! :) Minua harmitti, kun olin sotkenut kellonajan sinun, Taikan ja Aholan keskustelusta jaetun lukemisen lumosta ja se meni sitten minulta ohi.

   Poista
 4. Kivoja messumuisteloita! Minä en tällä kertaa ennättänyt mukaan, mutta kaikenlaista mielenkiintoistahan siellä tuntuu olevan vuodesta toiseen. Ehkä ensi vuonna sitten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja messuista on nyt toivuttu ja arkinen aherrus päällä! :)

   Poista
 5. Kiitos tästä, tunnelmallinen raportti! Olisi ollut mahtavaa kuulla tuo Kaari Utrion vetämä keskustelu markkinoinnista. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Booksy! Odotan sitten raporttiasi Seinäjoelta! :)

   Poista
 6. Oli kyllä kiva nähdä ensimmäistä kertaa livenä! :-) Ostin sun kirjankin, mutta vielä en ole ehtinyt lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reeta, nyt vasta huomasin tämän kommenttisi! Oli oikein mukava tavata! :)

   Poista