keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Lastenkirjastoauton kyydissä

Pääsin tänään lastenkirjastoauto Snadin kyytiin aurinkoisessa Helsingissä. Snadi kiertelee aamupäivisin helsinkiläisissä päiväkodeissa ja kouluissa. Tänään oli viimeinen päivä ennen kirjastoauton kesätaukoa. Lomista johtuen toiminta oli jo hiljentynyt, ja päiväkodeista enimmäkseen palauteltiin kirjoja. Koululaiset ovatkin jo kesälaitumella, mutta lukukausien aikana on vilkasta, kun monet luokat käyvät kirjastoautossa ja oppilaat täyttävät auton. Snadi kiertää yli 50 päiväkodissa ja 25 alakoulussa. Se käy niissä keskimäärin kerran kuukaudessa.


Lastenkirjastoauton aineisto on tietenkin pääasiassa lasten ja nuorten aineistoa. Valikoimaa on runsaasti, jota vaihdetaan tietyin väliajoin. Uutuuksiakin löytyy kivasti. Nuorten suosikkilukemista on fantasiakirjallisuus, ja pojat tykkäävät erityisesti lukea tietokirjoja sekä sarjakuvia.
Enimmillään lastenkirjastoauto käy viidessä kohteessa aamupäivisin, mutta jatkaa sitten iltaisin lähiöissä kiertelyä yhdessä toisen kirjastoauton Staran kanssa. Tänään ehtii vielä käydä, jos joku teistä liikkuu Helsingin suunnalla. Aikataulusta näkee kirjastoautojen kellonajat ja pysäkit. Seuraavan kerran kirjastoautot palaavat liikenteeseen 30.7.


Kirjastosta ei tietenkään voi lähteä ilman kirjoja ja niitä minulle kertyikin kassillinen, kun sain niin hyviä vinkkejä! Innostuin äänikirjoista ja saduista, kun ajattelin että niitä on kiva kesällä kuunnella pitkillä automatkoilla lasten kanssa. Lisäksi luontokirjat tekivät kauppansa ja odotan malttamattomana pääseväni tutkimaan lintukirjaa, josta voi kuunnella 150 eri linnun ääntä.


Suomessa on tällä hetkellä reilut 150 kirjastoautoa ja yksi kirjastovenekin. Ei voi muuta kuin ihmetellä, miten hienoa palvelua suomalainen kirjastolaitos tarjoaa. Eikös se olekin maailman paras! Marjis on myös hiljattain käynyt Snadissa ja siitä käynnistä voitte lukea täältä.

7 kommenttia:

 1. Olen pohtinut pääni puhki mikä tuon äänitteellä varustetun lintukirjan nimi on. Juuri tuo Linnut äänessä se on! Kiitos siis infosta! . Vihdoin sain kirjan varaukseen :)

  VastaaPoista
 2. Oi ihana! Lastenkirjastoauto!

  Pitää koettaa ehdottomasti varata aikaa kesälomalta kirjastoautovierailuun lasten kanssa.

  VastaaPoista
 3. Onpa symmpis! Olen kirjastoautofani, johtuu varmaan siitä että koko lapsuuteni ja nuoruuteni ajan juuri "kirjabussi" piti minut kirjoisssa. Hienoa että niitä vielä ajelee maamme teillä :)

  VastaaPoista
 4. Hei pihi nainen, Linnut äänessä on kyllä todella hyvä kirja ja äänet ovat todella aidon tuntuiset. Tänä aamuna kuuntelin pääskysiä! :)

  VastaaPoista
 5. Hei Paula ja Elma Ilona! Suosittelen käymään kirjastoautossa, sillä siinä on ihan oma kotoinen tunnelmansa. Muistan, kun odotin lapsena joka viikko kirjastoauton tuloa, vaikka kävin kirjastossakin :)

  VastaaPoista
 6. Olipas kiva raportti! Kiitos Sara! Kirjastovene kuulostaa kovin romanttiselta, mutta taitaa todellisuudessa olla aika arkista työtä. :D

  VastaaPoista