Hellevi Arjavan Swanin tytöt (2007) on kulttuurihistoriallinen kertomus autonomian ajalta. Tässä kirjassa kerrotaan Suomen tunnetuimmasta sisarussarjasta, Swanin yhdeksästä tyttärestä (mustat joutsenet) ja heidän varttumisestaan nuoriksi naisiksi. Kirjan kansikuvassa (yllä) näkyy isä Carl Gustaf Swan, äiti Emmi ei näy kuvassa. Anni Swanin sylissä on hänen sisarenpoikansa Jussi Sibelius ja Annin oikealla puolella on hänen vanhempi sisarensa Elli. Kuvan on ottanut Otto Manninen juhannuksena 1906, jolloin hän ja Anni Swan kihlautuivat Hopeavuoressa Swanien kesäasunnolla.
Kertomus alkaa sanoilla: "Taaskin tyttö!", jolloin Anni Swan syntyy (1875) ja hän on järjestyksessä sisarusparven seitsemäs tyttö. Sen jälkeen syntyivät vielä Ilma ja Nelma. Isä Swan oli Snellmannilainen ja hänen kasvatus-ideologinaan oli isänmaallisuus ja suomalaisuus. Kotona piti puhua suomea ja tyttöjen tuli käydä suomenkielistä koulua. Tytöille annettiin suomalaiset, soreat nimet; Helmi Siveä, Aino Ilotar, Saimi Pia, Elli Ainamo, Toini Vellamo, Lyyli Armias, Anni Emilia, Ilma sekä Kaino Ihanelma. Jokaisella tytöllä oli myös omat lempinimensä ja esimerkiksi Annia sanottiin Nannaksi. Yhdeksän tyttären kouluttaminen ei ollut ihan helppoa tuona aikana, jolloin koulutus oli maksullista. Suomenkielisiä koulujakaan ei ollut kovin monta 1800-luvun loppupuolella, ja Swanin tytöistä suurin osa kävikin Helsingin suomalaista tyttökoulua, jolloin heidän täytyi asua Helsingissä. Muu perhe asui Lappeenrannassa, kun isä, maisteri Swan toimi siellä opettajana ja toimitti sanomalehteä Lappeenrannan uutiset. Lappeenranta ei ollut kuitenkaan ainoa paikka, jossa Swanit asuivat. He olivat kovia muuttamaan ja joutuivat monesti muuttamaan isän työn perässä.
Tytöt saivat ensin kotiopetusta ennen kuin siirtyivät kouluun. Heitä opettivat joko vanhemmat sisaret tai isä Swan itse. Tyttökouluun pääsemiseksi tyttäret oli valmennettava huolellisesti. Swanin perheellä oli rahasta tiukkaa ja sen takia oli mietittävä keinoja, miten kaikki tyttäret saadaan koulutetuiksi. Yhdessä vaiheessa viisi vanhinta tytärtä asui Helsingissä yhtä aikaa ja he perustivatkin yhteisen koulukodin, bolagin. Helmi aloitti jatko-opiston, josta valmistui opettajaksi, Aino kävi käsityökoulua ja hänestäkin tuli opettaja, myöhemmin veistonopettaja, Toini kävi tyttökoulua ja sitten Ellikin aloitti jatko-opiston. Toinista ja Ellistä tuli kielten opettajia ja Saimista näyttelijätär. Saimi oli kiinnitettynä Suomalaiseen teatteriin useamman vuoden ajan, kunnes avioiduttuaan lopetti näyttelemisen. Lyylikin kävi tyttökoulua ja hän suoritti lopulta sairaanhoitajakurssin ja perehtyi mielisairaanhoitoon ulkomaan-matkoillaan. Lyyli Swan oli ensimmäinen mielisairaanhoidon alalla toimiva koulutettu sairaanhoitaja ja häntä pidetään yhtenä Suomen mielisairaanhoidon uudistajista. Ilma taas tyttökoulun käytyään suoritti farmaseutin tutkinnon ja myöhemmin proviisorin tutkinnon ja perusti oman rohdoskaupan.
Anni poikkeuksena muista sisaristaan kävi Mikkelissä tyttökoulua. Anni halusi suorittaa ylioppilastutkinnon, joka siihen aikaan oli harvinaista tyttöjen kohdalla ja se herättikin hieman ihmetystä perheessä. Anni onnistui kirjoittamaan yksityisesti ylioppilaaksi. Sen jälkeen hän kirjoittautui Helsingin yliopistoon historiallis-kielitieteelliseen osastoon, mutta hänen oli anottava vapautta sukupuolestaan, koska silloin naisilla ei vielä ollut samoja opiskeluoikeuksia yliopistossa kuin miehillä. Anni kuitenkin meni töihin porvarilliseen ammattiin pankkineidiksi, mutta opiskeli myöhemmin lisää ja pätevöityi Jyväskylän seminaarista kansakoulunopettajaksi. Anni opetti monta vuotta Helsingin kansakoulussa ennen kuin siirtyi vapaaksi kirjailijaksi. Nuorin sisarista Nelma kirjoitti myös yksityisesti ylioppilaaksi. Nelma avioitui Jean Sibeliuksen veljen Christian Sibeliuksen kanssa. Miehensä kuoleman jälkeen hän opiskeli ammatin ja hänestä tuli piirustuksen opettaja ja kirjailija myös.
Kaarina Kolun toimittamassa teoksessa Suomalainen satu 2 (2010) esitellään satukirjailijoita ja kerrotaan Anni Swanin ja Nelma Sibeliuksen satutuotannosta tarkemmin. Nelma aloitti satukirjailijanuransa vasta 59-vuotiaana ja hän julkaisi kahdeksan satukokoelmaa, suomensi nuortenkirjoja ja avusti sisarensa Annin toimittamaa lastenlehteä. Kolun mukaan Nelma Sibeliuksen satutuotanto on jäänyt isosiskon Anni Swanin satu- ja nuortenromaanituotannon varjoon. Anni Swan loi suomenkielisen taidesadun. Nelma Sibeliusta on taas luonnehdittu sanoin "viimeisiä aitoja sadunkertojia" ja hänen satunsa ovat olleet kautta aikojen lasten suosikkeja. Nelma kirjoitti myös yhden nuortenromaanin Vanha verraton Pääskyranta (1950), joka sisältää omaelämäkerrallisia aineksia. Minä luin sen ja se oli tyttökirjamaisen hurmaava. Arjavan innoittamana luin samanaikaisesti Anni Swanin Pikkupappilassa (1922) sekä Ullan ja Markin (1924). Ne sisältävät myös omaelämäkerrallisia aineksia Swanin perheestä ja elämästä. Kirjat ovat aivan ihania vanhan ajan kuvauksia ja olen elänyt nyt jonkinlaisessa Swanin tyttärien hurmoksessa.
Hellevi Arjavan isoäiti oli Anni Swan ja Swanin tytöt perustuu autenttiseen aineistoon ja Swanin sisarusten kirjeenvaihtoon. Swanin tytöt ovat olleet ahkeria kirjeiden kirjoittajia ja kirjeistä on julkaistu aikaisemminkin valikoimia. Swanin tytöissä Arjavan kerronta on sujuvaa ja teos on romaanimainen. Suurin osa lapsuusmuistelmista perustuu Anni Swanin teksteihin. Swanin sisarukset ovat olleet hyvin pitkäikäisiä ja vanhimmaksi heistä eli Lyyli melkein 102-vuotiaaksi. Sisaruksista neljä avioitui ja perheellistyi. Minusta tämä kirja on merkittävä siinä mielessä, koska se kertoo tärkeän tarinan suomalaisten naisten kouluttautumisesta. Kiitos ja kummarrus isä Swanille, joka kouluttaa perheen yhdeksän tytärtä 1800-luvun Suomessa. Missä muualla tällainen olisi mahdollista? Swanin kodin kultturinen perintö siirtyi heidän tyttärilleen ja isän koulutus periytyi lapsilleen. Vielä nykyäänkin vanhempien koulutustausta vaikuttaa heidän lastensa koulutustasoon. Opettajien lapsista tulee todennäköisemmin opettajia myös. Suomalaisen tasa-arvoisen koulutus-poliitikan tavoitteena on, että kaikilla on mahdollisuus kouluttautua sosiaalisesta asemasta riippumatta. Suomalaiset nuoret ovatkin hyvin koulutettuja kansainvälisesti verrattuna ja suomalaisten koulutustaso on parantunut selvästi viime vuosikymmeninä. Suomalaiset naiset ovat innokkaita opiskelemaan ja ovat koulutetuimpia kuin miehet tänä päivänä. Esikuvinamme toimivat tällaiset naiset kuin Swanin tytöt, jotka ovat olleet uranuurtajia luodessaan tietä suomalaisten naisten kouluttautumiselle.
Mielenkiintoinen kirja varmasti, kun on yhdistetty suomalaista kulttuurihistoriaa, naisen opiskelua ja elämänvaiheita romaanimuotoiseksi.
VastaaPoistaSara, tämä kirja on se, jonka olen suunnitellut lukevani joulunalusaikaan. Swanin perheen elämä ja sisarukset ovat kiinnostaneet minua lapsuudesta saakka. Annin ohella Saimin elämästä olisi mukava saada lisätietoa. Millainen kulttuurisuku Swanit olikaan! Ja totta, kuten kirjoiti, kuinka hienoa, että he yhdeksän tyttöä saivat opiskella.
VastaaPoistaIhailen myös tyttöjen nimiä. Oman tyttäreni ensimmäinen ja toinen nimi löytyvät näköjään Swanin siskosten nimissä (tosin eri nimissä).
Kiitos tästä!
Kiitos mielenkiintoisesta ja perusteellisesta kirjoituksesta! Olen lukenut tämän kirjan itsekin ja pidin siitä kovasti, oli tosi kiinnostava ja monipuolinen. Kirjan luettuani tilasinkin nettiantikoista vinon pinon Anni Swaneja ja vietin yhden kesäloman vain niitä lukien. :)
VastaaPoistaKiitos kirjaesittelystä! Olen joskus selaillut tätä kirjaa kirjastossa ja esittelysi antoi lisäpontta tähän kirjaan tutustumiseen. Mielenkiintoista lukee kirjaa tuollaisesta kulttuuriperheestä. Ja Lumiomenan tavoin myös minä jäin ihailemaan noita nimiä...
VastaaPoistaHei Tomomi, nimenomaan Suomen historiasta ja kulttuurista on kiinnostavaa lukea, kun se sijoittuu kansallisen heräämisen aikakauteen. Kirjassa kerrotaan myös sortovuosista ja miten Swanin tyttäret osallistuivat salaa henkiseen vastarintaan.
VastaaPoistaLumiomena ajattelin jo, että olet ehkä lukenut tämän, mutta nyt sinulla on hyvää odottamassa. Saimista kerrotaan enemmän vielä kirjassa. Hauskaa että lapsellasi on samoja nimiä. En tiedä, mikä on suosikkini noista ehkä Ihanelma...
Hei Jenni, minä luin Swanin nuortenkirjoja (tyttökirjoja) lapsena, kun perheelläni oli melkein koko sarja hyllyssä ja olen saanut ne myöhemmin omakseni. Isoäitini keräsi niitä. Nyt aikuisena olen kerännyt saman sarjan puuttuvia osia, yksi taitaa uupua vielä!
Hei Susa, minä ajattelin, että tämä olisi juuri sinulle ja sitten vaan valistamaan tulevana äikän opena nuoria lukemaan Anni Swanin kirjoja! :)
Loistokirjoitus erittäin kiinnostavasta aiheesta! Tästä kirjasta taisin lukea lehtiarvioita sen ilmestymisen aikaan. Mun Anni Swan -kokemukset rajoittuu joihinkin lapsena luettuihin kirjoihin - muistan vain tunteen, etten kauheasti välittänyt niistä. Ehkä aikuisena kannattaisi lukea uudestaan.
VastaaPoistaTiedoksi teille, jotka olette innostuneet "Swanin tyttöjen" maailmaan. Kannattaa ehdottomasti tarttua Hellevi Arjavan teokselle hiljattain kirjoittamaan – ei jatkoosaan – vaan "etko-osaan". "Merkillinen isoisä ja muita kertomuksia Wegeliuksista ja Swaneista" kertoo nimittäin suvun vaiheista ennen tätä sisarussarjaa. Teos hahmottelee koko sen elämänpiirin, jossa aiemmat sukupolvet, Wegeliukset, Swanit, Schroderukset, von Essenit, Stenbäckit, Runebergit ja von Numersit muodostivat tiiviin verkoston. Suositukseksi sopii hyvin kirjaan painettu vanhan kansan sanonta: "Tunne juuret, ymmärrät latvan."
VastaaPoistaHei Salla ja kiitos! Sinun kyllä kannattaisi kokeilla lukea aikuisena jokin teos esim. Pikkupappilassa, luulen että lukukokemus on aivan erilainen.
VastaaPoistaHei A-K, kiitos tiedosta! Menin heti katsomaan Tammen sivuille kirjaa ja haluaisin ilman muuta lukea sen. Minulle saa lähettää postia!
Kiitos isä-Swanin, Annin ja siskojen koulutus mahdollistui aikana jolloin tytöt laitettiin Porvoon naisopistoon tai talouskouluun opettelemaan 'rouvataitoja'. Koska olen todella kiinnostunut Sibeliuksesta, muistan heidän 'sukulaisuutensa' avioliiton kautta.
VastaaPoistaKiitos Sara, erittäin syvällisestä aiheen käsittelystä! Teeppä joskus Bronten sisaruksista, hekin kiinnostavat minua. Syrjästäkatsojan tarina, Kotiopettajattaren romaani ja Humiseva harju...ja miten he kykenivätkään moiseen mielikuvituksen lentoon eläen itse hyvinkin suljettua elämää, kuten usein oli naisten kohtalona tuolloin.
Mukavaa viikonloppua, Sara♥ Yllätys on jo matkalla!
Hei Leena ja Kiitos! Ihmettelinkin jo, missä sinä luuraat! Laitanpas korvan taakse tuon Brönte-jutun...
VastaaPoistaHyvää viikonloppua sinullekin! Yllätystä odotellessa :)
tuosta en ole kuullut
VastaaPoistaSwanin sisarukset ja erityisesti Anni ovat todella kiinnostavia, kiitos lukuvinkistä! Vuosisadan vaihteeseen ja kirjailijuuteen liittyvä kiinnostava väikkäri on Aino Kallaksesta ja Krohnin suvusta Maarit Leskelä-Kärjen Kirjoittaen maailmassa. Krohnin sisaret ja kirjallinen elämä. Suomalaisen kirjallisuuden seura. Helsinki 2006.
VastaaPoistaHei Hannele, tämä kirja kannattaa lukea, koska se kertoo yhden tarinan meidän suomalaisten kulttuurihistoriasta!
VastaaPoistaHei Minna ja kiitos uudesta lukuvinkistä! Katsoin Fennicasta kirjan tietoja ja kirjan aihe naisten kirjailijaksi tuleminen ja naishistoria Krohnin sisarusten kautta on todella kiinnostava! Väikkärillä oli paksuuttakin ihan mukavasti...
kirjastosta löytyy kaikkea täälläkin
VastaaPoistaHei Hannele, löysitkö tämän kirjan Göteborgista kirjastosta? Olen todella hämmästynyt!
VastaaPoista