keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Blogistanian Globalia 2011 ehdokkaani

Osallistun Blogistania Globaliaan, jonka Karoliina Kirjavasta kammarista on ideoinut yhdessä muiden kirjabloggareiden kanssa. Äänestämme käännöskirjallisuudesta mielestämme parhaita vuonna 2011 Suomessa ilmestyneitä aikuisten kaunokirjallisia teoksia. Minun lukemiseni on paljolti keskittynyt vanhempaan kirjallisuuteen sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuteen, mutta kokosin pari kirjaehdokasta, jotka viime vuonna ovat olleet minulle tärkeitä ja vaikuttavia lukuelämyksiä.


1. Annabel Lyon: Aleksanterin opettaja (Avain, 2011, suom. Jaakko Kankaanpää)


Luin viime vuoden puolella Aleksanterin opettajan ja lukukokemuksena kirja on painunut syvälle mieleeni. Aleksanterin opettaja on historiallinen romaani filosofi Aristoteleesta, joka toimii nuoren prinssin Aleksanteri Suuren opettajana. Kirjassa kuvataan hyvin realistisesti arkista elämää antiikin Kreikassa. Vaikka Aristoteles edustaakin minulle jotain suurta, henkistä oppi-isää, niin Lyonin kirjassa Aristoteles ajatuksineen tulee lähelle tavallista ihmistä. Lyon kertoo historiallisesta ajanjaksosta kiehtovasti modernilla kielellä, ja filosofiaa opiskellut kirjailija on tehnyt tarkkaa taustatyötä. Tapasin esikoiskirjastaan palkitun Lyonin kirjamessujen yhteydessä ja teokselle on tulossa myös jatko-osa, joka kertoo Aristoteleen tyttärestä. Tyylikkäästä kansikuvasta vastaa Satu Kontinen ja sujuvasta suomennoksesta Jaakko Kankaanpää.

2. Lucy Maud Montgomery: Sara ja kultainen tie (Minerva, 2011, suom. Sisko Ylimartimo)


Olen blogannut kirjasta jo aikaisemmin täällä. Huom! kirjalla on aikuisten kirjojen luokitus! Viime vuonna ensimmäistä kertaa suomennettu The Golden Road on jatkoa Sara tarinatytölle, joka on tehnyt minuun lumoavan vaikutuksen ja tullut jopa uniini. Tyttökirjojen kuningatar L.M. Montgomery kuvaa hyvin vahvasti ja koskettavasti lapsuuden ja nuoruuden kultaisia päiviä, joita värittää surumielisyys ja kaipaus. Kauniista kansikuvasta vastaa Päivi Veijalainen. Sisko Ylimartimo on tehnyt upeaa työtä kääntäessään Montgomeryn tuotantoa 2000-luvulla.


Erikoismaininta: Jenny Jägerfeld: Oli kerran äiti, joka katosi (Karisto, 2011, suom. Sirkka-Liisa Sjöblom)



Vaikka tänä vuonna lasten- ja nuortenkirjat eivät vielä olekaan mukana Blogistanian Globalia- tai Finlandia - äänestyksissä (toivottavasti sitten ensi vuonna!), niin haluan tuoda esille käännöskirjallisuuden oman nuortenkirjaehdokkaani. Oli kerran äiti, joka katosi on erikoinen ja koskettava nuortenkirja tytär-äitisuhteesta. Taitavasta suomennoksesta vastaa Sirkka-Liisa Sjöblom. Lue lisää täältä!

5 kommenttia:

  1. Ihana nähdä Aleksanterin opettaja listallasi. Se on minulle hyvin tärkeä kirja, mutta omaani en voinut sitä ottaa mukaan. :)

    VastaaPoista
  2. Enpä tajunnut, että Montgomeryn Saralla on aikuisten kirjojen luokitus! En muutenkaan muistanut kirjaa, koska luin sen ennen blogia ja sen julkaisustakin taitaa olla jo vuosi, mutta hienoa että nostit sen esiin <3

    VastaaPoista
  3. Tuota Montgomeryä minäkin mietin, mutta koska se ei läpäissyt käännöksen tasolla tiukkoja mittareitani, jätin sen ulkopuolelle. Muuten se olisi kyllä ansainnut olla listalla. :)

    VastaaPoista
  4. Aleksanteri opettajassa on huikea kansi!

    Tähän kisaa ei mielestäni hyväksytty myöskään elämänkertoja eikä tietokirjoja...

    Kuvittele: Luin viime vuonna 89 käännöskirjaa.

    VastaaPoista
  5. Hei Hanna harmi, kun et voinut ottaa kirjaa omaan listaasi! Aleksanterin opettaja on sellainen kirja, jonka luen vielä uudestaan, koska siinä on paljon annettavaa ja ajateltavaa!

    Hei Maria, kiva kun olet lukenut Saran ja kultaisen tien! Noille Montgomeryn uusille suomennoksilla on järjetelmällisesti kaikille annettu aikuisten kirjojen luokitus.

    Hei Marjis, vaikka tässä käännöksessä voi olla muutama kohta, jossa suomennos ei ole täysin onnistunut, niin silti teksti välittää onnistuneesti Montgomeryläisen maailman ja tunnelman, joka viipyilee edelleen mielessäni...

    Hei Leena huikean määrän olet lukenut käännöskirjallisuutta!:) Josko sitten ensi vuonna kategorioita tulisi enemmän!

    VastaaPoista