lauantai 28. tammikuuta 2012

Anne Frankin näyttelyssä


Anne Frankin (1929-1945) traaginen elämä ja kohtalo ovat koskettaneet minua siitä asti, kun luin 12-vuotiaana Nuoren tytön päiväkirjan. Muistan vieläkin lapsuudestani tarkan ajan ja paikan, missä luin päiväkirjaa. Silloin oli kevät. Anne antoi päiväkirjalleen nimeksi Salainen siipi, joka julkaistiin 1947, kaksi vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Päiväkirjasta on otettu lukuisia painoksia, käännetty yli 60 kielelle, ja miljoonat ihmiset ovat lukeneet sitä ympäri maailmaa.


Kävin eilen katsomassa Anne Frank – historiaa nykypäivälle -näyttelyä Helsingin kaupungin, Pasilan kirjastossa. Tippa oli linssissä, kun näyttelyä kiersin. Kuvat ja tekstit herättivät sen verran voimakkaita liikutuksen tunteita. Näyttelyssä kerrotaan Anne Frankin elämästä, toisen maailmansodan tapahtumista, juutalaisvainosta ja holokaustista. Esillä on otteita Anne Frankin päiväkirjasta ja valokuvia hänen perheestään ja läheisistä.


Kansainvälinen näyttely on kiertänyt eri puolilla maailmaa ja sen pääjärjestäjä on Amsterdamin Anne Frankin talo. Suomessa näyttely alkaa Helsingistä, ja Pasilan kirjastossa se on esillä ajalla 30.1.-22.2. Helsingin lisäksi näyttely kiertää Turussa, Hämeenlinnassa, Raahessa, Vaasassa, Kokkolassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Rovaniemellä ja Espoossa tämän vuoden aikana.


Anne Frankin näyttely on suunnattu erityisesti nuorille ja nuoret toimivat myös näyttelyn oppaina. Suosittelen tutustumaan näyttelyyn, ja nyt opettajilla on erinomainen tilaisuus käydä koululuokkien kanssa historiallisessa näyttelyssä. Lisätietoja saa kaupunginkirjaston sivuilta.


Carol Ann Lee on kirjoittanut elämäkerran Anne Frankista. Anne Frank 1929-1945. Nuoren tytön elämä (Avain, 2010) kertoo Annen ja hänen perheensä tarinan ja myös siitä ajasta, mihin päiväkirja päättyy, kun Anne joutuu Berger-Belsenin keskitysleirille. Suosittelen kirjan lukemista, jos näyttelyyn ei ole mahdollisuuksia päästä.


"Sellaiselle kuin minä on päiväkirjan pitäminen omituinen kokemus. Ei vain siksi, etten ole koskaan ennen kirjoittanut mitään vaan myös siksi, että minusta tuntuu, etten itse eikä sen puolesta kukaan muukaan olisi kiinnostunut siitä, mitä kolmetoistavuotias koulutyttö mielestään purkaa. Mutta mitä väliä sillä on? Haluan kirjoittaa, ja sen lisäksi haluan saada ulos kaikenlaisia asioita, jotka ovat hautautuneita syvälle sydämeeni." (Anne Frank, s.8)

4 kommenttia:

  1. Uskon, että oli koskettava näyttely.
    Me luimme kirjan koulussa joskus 60-70-luvulla.
    Koskettava tarina ja nythän se tuli telkkaristakin sarjana.

    VastaaPoista
  2. Hei Hanne minulta meni ohi tuo telkkarista tullut Anne Frankin elämästä kertova sarja. Toivottavasti se tulisi uusintana!

    VastaaPoista
  3. Tämä oli erittäin vahva kokemus aikanaan ja ehkä liiankin, kun luin tämän suunilleen 10-12 -vuotiaana.

    Minä näin televisiosta sellaisen ohjelman, jossa esiintyi haastattelussa nainen, joka toi perheelle ruokaa. Hän taisi olla Otto Frankin entinen sihteeri...Ja sitten siinä oli paljon kuvamateriaalia etc.

    VastaaPoista
  4. Hei Leena, samanikäisinä olemme lukeneet kumpikin Anne Frankin päiväkirjan. Nuo lapsuuden- ja nuoruuden lukukokemukset ovat kyllä hyvin vahvoja ja jäävät syvälle mieleen. Tässä myös voi vaikuttaa sekin voimakkaaseen kokemukseen, kun Anne Frank oli itse suunnilleen samanikäinen kuin me lukijatkin.

    VastaaPoista