maanantai 16. tammikuuta 2012

Nuortenkirjoja - poimintoja kevään tarjonnasta

Sunnuntai-päivä meni mukavasti kustantamojen uutuuskatalogeja selaillessa. Tähän innosti Helsingin Sanomien listaamat keväällä 2012 ilmestyvät kauno- ja tietokirjat. Kevään uutuuksissa ei ollut mukana lasten- ja nuortenkirjoja ollenkaan. Tein oman listan tänä vuonna ilmestyvistä minua kiinnostavista lasten- ja nuortenkirjauutuuksista. Lista on siis subjektiivinen, ja kaikkien kustantamojen uutuuksista minulla ei ole tietoa tai en ole välttämättä löytänyt.



Kirsti Kuronen: Omenapuu laulaa, Karisto, (helmikuu). Lukio takana, elämä edessä - tarina haaveista ja heittäytymisestä.


Kirsti Ellilä: Majavakevät, Karisto, (maaliskuu). Maagisrealistisia sävyjä saava lastenromaani, joka osuu ajankohtaisiin teemoihin: Kenellä on oikeus asua täällä? Kuka on vieras maahanmuuttaja, kuka suomalainen? Kumpi väistyy: luonto vai ihminen?


J. S. Meresmaa: Mifongin perintö, Karisto, (huhtikuu). Uuden kotimaisen fantasiasarjan ensimmäinen osa.


Hanna van der Steen: Kirous, Karisto (huhtikuu). Se on fantasiaseikkailun toinen osa ja jatkoa romaanille Ennustus.

Tuija Lehtinen: Yllätysten ysi, Otava, (huhtikuu). Rebekka-tyttökirjasarjan seitsemäs osa.


Aleksi Delikouras: New game – Nörtti, Otava (tammikuu). Nuori mies raportoi elämäänsä vimmaisella nörttiliturgiallaan koneella 24/7 ja kommentoi hankaliakin asioita: koulukiusaamista ja pelimaailman tarjoamaa pakoa.


Colin MeloyCarson Ellis: Sysimetsä, Otava, (maaliskuu). Magiikkaa, viisautta ja villiä seikkailua – suurten saturomaanien perillisessä on kaikki klassikon ainekset.


Holly Goldberg Sloan: Näkymätön poika, WSOY, (helmikuu). Nuortenromaani, jossa rakkauden ja itsenäistymisen kaipuu näyttäytyvät uudesta suunnasta.

Laura Lähteenmäki: North End – Niskaan putoava taivas, WSOY, (huhtikuu). Yläkouluikäisen nuortenkirjasarjan avaus. Kuvaa haasteita tulevaisuuden maailmassa, joka toiselle on toiveiden täyttymys, toiselle ahdas ja pelottavakin.


Eija LappalainenAnne Leinonen: Hiekkasotilaat, WSOY, (toukokuu). Itsenäinen jatko dystopiasarjalle Routasisarukset.


Siiri Enoranta: Painajaisten lintukoto, WSOY, (elokuu). Kauniisti kerrottu fantasiaromaani nuoren Lunnin unenomaisesta vaelluksesta

Delphine de Vigan: No ja minä, WSOY, (tammikuu). Rehellinen ja älykäs romaani kodista ja kodittomuudesta. Ranskassa kirja on saavuttanut suosiota nuorten aikuisten ja aikuisten parissa. (Aikuistenkirjojen luokitus)

L.M. Montgomery: Hedelmätarhan Kilmeny, Minerva, (tammikuu). Sisko
Ylimartimon suomentama romaani tyttökirjojen kuningattarelta. (Aikuistenkirjojen luokitus)


Michael Morpurgo: Sotahevonen, Gummerus, (tammikuu). Hevosen silmin kerrottu tarina on koskettava, unohtumaton kuvaus ihmisen ja hevosen ystävyydestä.


Kitti Marko: Oliivityttö, Tammi (maaliskuu). Klassinen "boy meets girl"-tarina. Vavahduttava nuoren rakkauden kuvaus.

Maria Turtschaninoff: Helsingin alla, Tammi, (huhtikuu). Urbaani fantasia, jossa Helsinki herää eloon huikeassa tarinassa.

Ally Carter: Suloinen huijari, Bazar, (helmikuu). Nimi: Katarina Bishop. Ikä: 15. Ammatti: Mestarihuijari.

10 kommenttia:

  1. Minäkin kiinnostuin tuosta Omenapuu laulaa -kirjasta. Muutenkin tulossa hyvä nuortenkirjakevät!

    VastaaPoista
  2. Tuo Sotahevonen kiinnostaa minua niin kovasti! Mietityttää vain kun se on nuortenkirja, ei kai vain hirveän paljon nuoremmille kuin minä, liian "lapsellinen"? Elokuvaversion trailerin nähtyäni kuvittelin sen olevan aikuisille :--o

    VastaaPoista
  3. Hei Maria ja Laura, hyviä ja kiinnostavia uutuuksia on tosiaan tulossa kotimaisessa ja ulkomaisessa nuortenkirjallisuudessa!

    En usko, että Sotahevonen voi olla kovin lapsellinen, koska tapahtumapaikkana on ensimmäinen maailmansota. Spielpergin elokuva kirjasta kyllä kiinnostaa myös minua!

    VastaaPoista
  4. Sota ei ole mun juttu, silti jostain kumman syystä tuo sotahevonen kuulostaa minun silmiin/korviin kiinnostavalta, pitäisi päästä lukemaan takakansi ja hieman selata, että pystyisi sanomaan enempi...

    VastaaPoista
  5. Kiitos, kiinnostava lista! Sotahevonen ja Helsingin alla ainakin kiinnostaisivat. Juuri luin jotain englanninkielistä juttua tuosta Sotahevosesta, enkä ymmärtänyt silti, että se on nuortenkirja.

    VastaaPoista
  6. Hei linkkaan tuon Sotahevosen esittelyn tähän, joka on Gummeruksen sivuilta.

    http://www.gummerus.fi/page.asp?sivuID=280&component=/PublishDB/Kirjat_kirjaesittely.asp&recID=9099

    VastaaPoista
  7. Ai Kilmeny on aikuistenkirjaluokitus...joskus olisi nämä hyvä huomata ja tietää, joskus taas ei. Esimerkiksi Bolšoin perhoen oli minun mielestäni luokitettu väärin.

    Omenapuu laulaa on kaunis jo kanneltaan.

    Lumen valoa!

    VastaaPoista
  8. Hei Leena, Omenapuu laulaa kirjalla on kaunis kansi ja nimikin.

    Valoa valoa valoa! :)

    VastaaPoista
  9. Omenapuu laulaa -kirjan lumoava kansi on Laura Valojärven taidetta.

    VastaaPoista
  10. Minkä ikäisille kirjat on suunnattu?

    VastaaPoista