sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Kaunein suomalainen tyttökirjan kansi: Musta Pekka

Kauneimman suomalaisen tyttökirjaklassikon kansikuvan äänestyksessä eniten ääniä sai Rauni Karhian "Musta Pekka" - Tyttökoululaisromaani vuodelta 1935. Kannen on kuvittanut Martta Wendelin. Toiseksi eniten ääniä sai jännittävässä äänestyksessä Leena Härmän Pieni tuittupää ja kolmanneksi sijoittui Helga Nuorpuun Ruusulan tytöt.

Musta Pekka jatkaa 30-luvun koululaiskertomuksen perinnettä, jonka aloitti Kersti Bergroth alias Mary Marck Eeva-kirjoillaan, jotka ovat monelle meistä tuttuja. Mustan Pekan päähenkilönä on 17-vuotias Heli, joka pitää päiväkirjaa ja nimeää sen Mustaksi Pekaksi. Päiväkirjassaan Heli vuodattaa tuntojaan ja kirjoittaa viimeisestä vuodestaan helsinkiläisessä tyttökoulussa. Heli kertoilee koulustaan, opettajista ja ystävistään, joista tärkeimpiä ovat paras ystävä Lelle ja abiturientti Ippa. Kirja on viehättävä ja pirteä ajankuvaus 30-luvun helsinkiläisestä koululaiselämästä.

Tein hieman salapoliisityötä ja selvitin, että Rauni Karhia on oikealtaan nimeltään Ilona Komppa. Toisen koululaiskertomuksen hän kirjoitti vuonna 1940 nimeltä Yhteiskoulun yliveto. Myöhemmin hän on julkaissut Ilona Kompan nimellä aikuisten romaaneja. Muita tietoja en kirjailijasta löytänytkään, mutta jatkan etsintää. Lastenkirjahyllyssä todettiin osuvasti tyttökirjojen kuuluvan kesään ja vinkattiin samalla radion tyttökirjojen kesäsarjasta, jota ilman muuta alan seuraamaan.

4 kommenttia:

 1. Ihana kansi voittikin! Ja kiva, että valotit Karhian kirjan taustoja, koska ainakin minulle kirja on entuudestaan tuntematon, vaikka lapsuudenkodissani on saman sarjan kirjoja (mm. juuri paljon Mary Marckia).

  Mietin äänestäessäni tämän ja Tuntemattoman Mariannan välillä. :)

  VastaaPoista
 2. Nuo kanneet oli kyllä kaikki niin ihania... Olipa mielenkiintoista lukea Mustasta Pekasta, minäkään en ollut kirjaan aiemmin törmännyt. Tyttökirjat tosiaan kuuluvat kesään, mutta noita koululaisromaaneja on kaikista ihaninta lukea syksyllä.

  VastaaPoista
 3. Onpa tämä kaunis! En minä ole tätä ikinä edes nähnytkään...ja mikä nimi kirjalla onkaan. Miksi minä en ole koskaan tähän kirjaan tai kirjailijaan törmännyt...

  VastaaPoista
 4. Hei Leena

  Ne suomalaisten tyttökirjojen kansikuvat, joista äänestettiin on tuossa yläpalkissa suomalaisia tyttökirjaklassikoita nimellä. Siellä on paljon kauniita vanhoja kansikuvia.

  VastaaPoista