keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

50 mieskirjailijaa - haaste


Nuoren Wertherin kärsimyksiä lukemassa. Kuva wikipediasta.


Vuoden alussa lanseeramani 100:n naiskirjailijan lista-haaste on kiertänyt aktiivisesti blogeissa ja on ollut hienoa seurata bloggaajien omia listoja. Nyt Sinisen linnan kirjaston Maria haastaa tekemään mieskirjailijoista listaa tasapuolisuuden nimissä. Totta kai vastaan tähän haasteeseen, mutta supistan lukumäärän puoleen. Tämä siitä syystä, että minun oli todella vaikeaa tehdä mieskirjailijoista listaa, koska olen lukenut enimmäkseen naiskirjailijoita muutaman viimeisen vuoden aikana. Sen takia minun on pitänyt kaivella muistilokeroitani, käydä kirjahyllyjäni läpi, selailla Hesarin klassikkoautomaattia ja pohdiskella. Apunani on ollut myös Marian lisäksi Katjan, Kirsin ja Leenan tekemät omat mieskirjailijalistansa. Tässäpä nämä ovat aakkosjärjestyksessä:

1. Juhani Aho: Rautatie


2. Hans Christian Andersenin ihanat sadut


3. Richard Bach: Lokki Joonatan


4. Samuel Beckett: Huomenna hän tulee


5. Dan Brown: Da Vinci-koodi


6. Albert Camus: Sivullinen


7. Raymond Chandler (kovaksikeitetyn dekkarin uranuurtajia)


8. Wilkie Collins: Valkopukuinen nainen


9. Robin Cook (sairaalatrillerit olivat joskus suosikkejani)


10. Danie Defoe: Moll Flanders


11. Charles Dickens


12. Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmesin seikkailut, Baskervillen koira


13. Alexandre Dumas: Kolme muskettisoturia, Monte Christon kreivi


14. Euripides: Medeia


15. Lee Falk: Mustanaamio (suosikkisarjakuvani)


16. Gustave Flaubert: Rouva Bovary


17. Henry Fielding: Tom Jones


18. Johan Wolfgang von Goethe: Nuoren Wertherin kärsimykset


19. William Golding: Kärpästen herra


20. John Grisham


21. Grimmin veljesten sadut


22. Thomas Harris


23. Ernest Hemingway: Vanhus ja meri


24. Hergé: Tintti-sarjakuvat (toinen suosikkini)


25. Herman Hesse: Narkissos ja kultasuu


26. Heinrich Hoffmann: Jörö-Jukka


27. Homeros: Odysseia (Saarikoski suom.)


28. Kari Hotakainen: Sydänkohtauksia


29. Franz Kafka: Muodonmuutos


30. Stephen King


31. Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä


32. Yrjö Kokko: Pessi ja Illusia


33. Milan Kundera: Identiteetti


34. Arto Melleri


35. Molière


36. George Orwell: Vuonna 1984


37. Caryl Phillips: Veren velka


38. Edgar Allan Poe


39. Antoine de Saint-Exupéry: Pikku prinssi


40. William Shakespeare


41. Bernhard Schlink: Lukija


42. Sofokles: Antigone, Kuningas Oidipus


43. Georges Simenon: Maigret-sarja


44. John Steinbeck


45. Robert Louis Stevenson: Aarresaari


46. Mark Twainin nuortenkirjat


47. Leon Uris: Mila 18


48. Mika Waltari


49. Evelyn Vaugh: Mennyt maailma (tv-sarjana huippu)


50. Émile Zola: Ansa


Koska suomalaisia mieskirjailijoita löytyy aika vähän listaltani, niin teenpä jatkohaasteen bloggaajille. Haastan teidät tekemään omat suosikki Top10-listanne suomalaisten mieskirjailijoiden kirjoista! Tämä olisi huviksi ja hyödyksi sekä samalla voisin paikata omaa kirjallista aukkoa elämässäni. Kaikki on kuitenkin hyvin subjektiivista tälläisten listojen tekemisessä.

9 kommenttia:

 1. Tein myös tämän listan ja kun nyt nopeasti muistelen, niin sieltä taitaa löytyä enemmän kuin 10 kotimaista mieskirjailijaa. Sinun mainitsemistasi Waltari ja Hotakainen.

  Tuon Schlinkin "Lukijan" haluaisin lukea. Pidin paljon elokuvasta, mutta uskon, että kirjana olisi vielä parempi.

  VastaaPoista
 2. Kiva kun teit tämän! :) Listaasi lukiessani huomaan, että en ole lukenut oikeastaan ollenkaan miesten kirjoittamaa viihdettä (trillereitä, jännäreitä, vampyyrikirjoja). Ja apua - olin unohtanut Yrjö Kokon Pessin ja Illuusian! mutta sinun ansiostasi lisään sen listaani.

  Tämän haasteen myötä olen löytänyt muita, jotka ovat pitäneet Vanhuksesta ja merestä, ihanaa! Monet blogisti ovat maininneet sen tylsänä tai "yliarvostetuimpana" kirjana, kiva että sinä ja muutamat muut kuitenkin pidätte :).

  Haasteesi on innostava ja mukavan pienimuotoinen. Vastaan siihen pian, ensin kuitenkin eräs tyttökirjapostaus :).

  VastaaPoista
 3. Sara, minua jaksaa aina ilahduttaa, että sinussa, tyttökirjafanissa, asuu tuo dekkarien ystävä. Ja sinun syytä täysin, että paljastin salaisuuteni eli Kay Scarpettan blogissani;-) En vieläkään tajua miten se tapahtui...

  Maigretit olen lukenut, ja myönnän, myönnän: Da Vinci -koodin ja pidin. Tietenkin MonteCriston kreivi ja myös Kolme muskettisoturia.

  Pikku Prinssiä luen jopa saksaksi...Ja tietenkin Rouva Bovary, eikä sen lukemisesta ole pitkääkään aikaa.

  Oi, olin aivan unontanut Valkopukuisen naisen! Muistan vieläkin miten koin tämän kirjan kun luin sen eka kerran. Eihän sinun liikkeessäsi kai tätä ole? Minun kirjastosta se uupuu.

  (Mika Waltari,Kaarlo Sarkia,Yrjö Kaijärvi, Hannu Mäkelä, Kari Hotakainen, Jussi Siirilä, Joel Haahtela, Bo Carpelan, Pasi Ilmari Jääskeläinen, Tommy Tabermann.)

  VastaaPoista
 4. Hei Jaana tulen kurkkaamaan blogiisi! Lukijan luin muutama vuosi sitten ennen kuin elokuvaa oli tehtykään. En ole vielä sitä elokuvana nähnyt, mutta kirja oli kyllä hyvä.

  Hei Maria ja kiitos sinulle! Tulen sinunkin blogiisi käymään. Minulla oli yksi vaihe sellainen, että luin jännäreitä ja kauhua tosi paljon. Viime aikoina taas en ole juurikaan lukenut, mutta kyllä kesällä taas pitää.

  Hei Leena ja hyvä, että paljastit sisäisen Scarpettasi! Voi kun olisin tiennyt tuon Valkopukuisen naisen, kun olen nähnyt sitä, mutta en nyt muista missä. Mutta nyt tiedän toiveesi:) Kehumasi Jääskeläinen odottaa hyllyssäni hyvää hetkeä... Mitä teosta Bo Carpelanilta suosittelet erityisesti?

  VastaaPoista
 5. No NYT voin kommentoida! Päätin, etten avaa kommentointilomakketta ennen kuin olen tehnyt 10 suomalaisen mieskirjailijan listan, ja kylläpä sen tekeminen oli vaikeaa. Siis olenhan minä (kai) lukenut vaikka ketä, mutta että ihan listalle kelpuuttaminen... Ja yritin ottaa mukaan nykykirjailijoita. Lopputulos on on-off-lista, jossa on vain klassikkokirjailijoita ja uusia. Ilmeisesti välimuodot eivät kelpaa mulle. :)

  Juhani Aho
  Petri Tamminen
  Risto Rasa
  Markus Nummi
  Pasi Jääskeläinen
  Väinö Linna
  Joel Lehtonen
  Aleksis Kivi
  Eino Leino
  Riku Korhonen

  Mutta miettiminen oli mielenkiintoista, kiitos hyvästä jatkohaasteesta!

  VastaaPoista
 6. Hei Jenni ja kiva, kun vastasit haasteeseen ja teit listan. Mitä teoksia suosittelet Risto Rasalta ja Riku Korhoselta?

  VastaaPoista
 7. Hei! Risto Rasalta suosittelen mitä tahansa runokirjaa. :) Tai kokoomateosta, se ilmestyy syksyllä pokkarinakin.

  Riku Korhonen ei ole mikään suosikkini, mutta kahden luetun teoksen perusteella (Lääkäriromaani, Hyvästi tytöt) hän on kuitenkin sillä lailla noteerattava kirjailija, että kirjat jäävät mieleen, eroavat muusta (tietämästäni) nykytuotannosta. Korhonen sai jonkun ison eurooppalaisen palkinnonkin, joten häneeen kannattaa tutustua ihan mielenkiinnostakin.

  VastaaPoista
 8. Aivan tosi kaunis uusi blogipohja sinulla, Sara. Onnea uuteen osoitteeseen. Harmittaa, että missasin muuttoarvontasi reissuni vuoksi;)

  VastaaPoista
 9. Hei Sanna ja kiitos sinulle! Minä vielä näitä bloggerin toimintoja harjoittelen. Hämäävää tässä on, kun tulee kommentteja, niin niitä ei näy niin selkeästi bloggerin hallintapaneelissa kuten wordpressissä ja sitten sähköpostista vasta oikeastaan hoksaa paremmin.

  VastaaPoista