keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Marja-Liisan oma koti


Naistenpäivän lähestyessä esittelen teille hiljattain lukemani harvinaisemman tyttökirjan nimeltä Marja-Liisan oma koti. Kirjailija Tyyni Tuulion nimimerkillä Tuulia kirjoittama kirja ilmestyi alun perin Kotilieden jatkokertomuksena ja saavutti laajan lukijakunnan nimenomaan naisten joukossa (ainakin takakansitekstin mukaan). Jatkosodan aikaan sijoittuva kertomus ilmestyi kirjana 1945 ja se on jatkoa teokselle Marja-Liisa harjoittelee 1943. En ole lukenut ensimmäistä osaa eikä se haitannut mitään, vaan kirjan voi lukea itsenäisenä erillisteoksena.

Tarina alkaa siitä, kun parikymppinen Marja-Liisa on ollut naimisissa neljä viikkoa sotarintamalla invalidisoituneen Harrin kanssa. Harri tekee väitöskirjaa, mutta vain yhdellä kädellä. Rakastavaiset ovat perustaneet oman kodin ja asuvat pienessä kaksiossa Helsingissä. Marja-Liisa laittelee onnellisena kotiaan ja kokkailee miehelleen. Joka aamu hän käy hakemassa päivittäisen maitoannoksen, joka on säännösteltyä sodan aikana. Helsingissä asuva Harrin isä on uudestaan avioitunut itseään paljon nuoremman naisen kanssa, ja Tuire-anoppi käy välillä katsastamassa Marja-Liisan harmistukseksi "pikkurouvan" onnistumista kodinhoidossa .

Touhukas Marja-Liisa on ylioppilas. Hän päättää jatkaa opintojaan, kun yliopisto avataan sen ollessa suljettuna sodan vuoksi. Marja-Liisan mielestä avioliitto ei estä opiskelua ja hän tuntee vastuuta siitä, että opillinen sivistys on naisten varassa miesten ollessa rintamalla. Marja-Liisa kirjoittautuu Helsingin yliopiston historiallis-kielitieteelliselle osastolle sekä Sibelius-Akatemiaan, koska hän on myös lahjakas soittaja. Marja-Liisalta otetaan kuitenkin heti luulot pois pianonsoittotaidoistaan. Marja-Liisa käy iloisena luennoilla ja soittotunneilla, osallistuu osakuntaelämään sekä hoitaa kotiaan samalla. Aviomies ei halua, että kodinhoito rajoittaa Marja-Liisan elämää.

"Mutta perjantaina vietämme oikean koti-illan, syömme myöhästyneen päivällisen emmekä lähde enää minnekään. Koti-iltamme ovat sellaisia, että Harri istuu väitöskirjatyönsä ääressä ja minä 'kahahtelen', hyörin pikkuhiljaa keittokomerossa, järjestelen kaikenlaista, istahdan sitten parsimaan sukkia tai ehkä lukemaan latinaa." (35)

Marja-Liisa saa myöhemmin myös siivousapua, kun aika ei aina riitä kaikkeen. Sota-aika näkyy ihmisten arjessa: pimennetyissä ikkunoissa,  hälytyssireenin soimisena, pommisuojissa sekä ravinnon niukkuutena. Nuoripari on laihtunut ja he saavat maalta ruokapaketteja. Marja-Liisa tulee "omaksi suureksi yllätyksekseen" raskaaksi ja hänen maitoannoksensa nousevat. Marja-Liisa kokee myös lähiomaisen kaatumisen rintamalla. Kirjassa kuvataan reilun vuoden ajan Marja-Liisan elämää iloineen ja murheineen. Suurta onnea perheeseen tuo kesällä syntyvä vauva jos toinenkin.

Marja-Liisan oma koti on herttainen ja idyllinen kuvaus nuorikon perhe- ja opiskeluelämästä. Harri on vallan ihanteellinen vaimoaan tukeva aviomies. Yleensä perinteiset tyttökirjat päätyvät romanttiseen lopputulemaan ja aika harvoin jatkavat tarinaa ensisuudelman jälkeen. Maailmankuulu toki on Montgomeryn Anna-sarja, joka jatkaa Annan nuoruusvuosista varsin pitkälle Annan elämästä kertomista. Yllättävää tässä tyttökirjassa on Marja-Liisan opintojen jatkuminen vielä vauvankin syntymisen jälkeen. "Minulle opinnot ovat kuin eräänlainen oma huone, johon joskus on hyvä vetäytyä." (124) Kirjailijalle oli ehkäpä jo tuohon aikaan tuttu Virginia Woolfin Oma huone. Joka tapauksessa eräänlaisena naisten opiskelemisen ja kouluttautumisen puolestapuhujana tämän Tuulion  kirjan voi nähdä. Kuten takakannessa lukeekin: "Valoisa, kodikas kirja, miellyttävää lukemista varsinkin niille lukemattomille nuorille naisille, jotka opintojensa vielä jatkuessa ovat rohkeina perustaneet oman kodin."

p.s. Sinisen linnan- ja Sheferijm-blogeissa on kirjoitettu tästä kirjasta myös.

3 kommenttia:

  1. Minä luin tämän kirjan jokin aika sitten ja postasinkin siitä. Postaus löytyy kirjailijan nimellä blogistani. Kirja oli ihan kiva ja olisi mukava lukea se ensimmäinenkin osa.

    VastaaPoista
  2. Aino, miten hauska sattuma, kun sinäkin olet aika äskettäin kirjan lukenut! Kävin lukemassa postauksesi ja linkitin sen myös tuohon tekstiini. Täytyypä katsoa, mitä muuta viime aikoina lukenut. :)

    VastaaPoista
  3. Tämä löytyy hyllystä, tosi kiva tyttökirja. Ekaa osaa en ole mistään löytänyt.

    VastaaPoista