lauantai 24. lokakuuta 2015

Kapinaa ja kaipuuta - Helsingin Kirjamessuilla

Torstai-messupäivä
Helsingin kirjamessuille suunnistin torstaina hyvin jännittyneessä tilassa. Esiinnyin ensimmäistä kertaa messuilla ja Avaimen kustannustoimittaja Katja Jalkanen haastatteli minua uudesta kirjastani. Ihanaa, kun paikalle tuli kuuntelemaan tyttökirjallisuuden ystäviä ja haastattelun jälkeen pääsin kirjoittamaan omistuskirjoituksia! Ystäväni Helin kanssa piipahdimme nyt jo rentoutuneena viini- ja ruokamessujen puolella ja sitten törmäsimmekin Sofi Oksaseen. Tyttökirjataajuudella edelleen virittyneenä puhuin Sofille Kadrin päiväkirjasta- Viron suosituimmasta tyttökirjasta.
Perjantai-messupäivä
Perjantaina menin kaksospoikieni kanssa messuille, mutta meillä oli hieman eri ohjelmat. Kävin kuuntelemassa Anni Polvan syntymästä 100 vuotta! Kirjailijasta ja hänen kirjoistaan keskustelivat Anni Polvan entinen kustannustoimittaja Anneli Kivelä, hänen pikkuserkkunsa Anneli Mäkelä-Alitalo sekä kirjallisuudentutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen. Keskustelu oli oikein eläväistä ja antoisaa ja sain sellaista tietoa Tiinasta, jota minun vielä täytyy selvittää...

Lisäksi näin Nopolan kirjailijasiskokset ja Risto Räppääjän. Risto haastatteli Sinikkaa ja Tiina oikein sutjakkaasti. Kävin kuuntelemassa myös mielenkiintoista Anna Kortelaisen tekemää haastattelua Riitta Mäkisen ja ja Elise Garritzenin toimittamasta Naisten Aika-kirjasta. Tietysti minun piti hankkia kirja myös itselleni varhaisista suomalaisista oppineista naisista.

Kuten muistanette naistoimintasankari Modesty Blaise on yksi suosikkisarjakuvistani ja kävin kuuntelemassa sarjakuvaneuvos Asko Astalan haastattelua Modesty Blaisen monista miehistä...
Lauantai-messupäivä
Lauantaina suunnistin kirjamessuille varhain aamulla ja osallistuin Suomen tietokirjailijoiden Uudenmaan aluetilaisuuteen. Keskustelemassa olivat mm. FILI:n johtaja Leena Majander-Reenpää, Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen ja Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacis. Tilaisuus oli myös antoisa ja sain paljon uutta tietoa, kuten esimerkiksi suomalaiset miehet lukevat toiseksi eniten maailmassa Viron jälkeen. Tällaisia uutisia pitäisi myös korostaa, kun aina vähän negatiivisesti puhumme poikien lukemisesta!

Launtai-päivän päätteeksi, kun olin jo lähdössä ulkotakki päällä, törmäsin Sitruuna Kustannuksesta tuttuun ihmiseen ja hän alkoi vinkkaamaan minulle norjalaisen JØrn Lier Horstin uudesta nuortendekkarista. Siinä kun juttelimme itse kirjailija (ks.kuva yllä) ilmestyi paikalle ja juttelimme tietenkin poikien lukemisesta hih! Salamanterin arvoitus lähti mukaani ja olen aivan innoissani tästä kirjavinkistä.

Kirjabloggaajia
Kirjamessut ovat siitä niin mukavat, kun on ihania uusien ihmisten kohtaamisia ja vanhojen tuttujen tapaamisia! Tietysti kysytte, no missä ne tyttökirjahankinnat oikein ovat? Kyllä! Tyttökirjalöytöjä tuli taas tehtyä antikvariaattiselta puolelta. Niistä sitten juttua toinen kerta! Tuli hieman kaihoisa olo, kun kirjamessut ovat tältä erää ohi minun kohdaltani...mutta onneksi ne ovat taas ensi vuonna.

12 kommenttia:

 1. Aivan. Suomalaiset miehet lukevat paljon kirjoja. Myös silläkin perusteella, että eilen ihan hämmästyin, kuinka paljon miehiä oli liikenteessä yksin tai puolison tai kavereiden kanssa kirjoista innokkaasti keskustellen. Hieno juttu, että kirjat kiinnostaa.

  VastaaPoista
 2. Melkoista hulinaa oli messut. Minä tein vain pari antikvariaattista löytöä ja tulin tulokseen, että on helpompaa etsiä kirjoja netistä, kuin pyöriä tukka putkella sitä paljoutta tutkimassa. Mukavampi varmasti olisi kuunnella mielenkiintoisia kirjailijakeskusteluja, tuo Tiina-keskustelu olisi varmaan ollut minunkin mieleeni, jos olisin voinut olla perjantaina paikalla. Oma ostaukseni messuista on tulossa, kunhan tässä ehdin...

  VastaaPoista
 3. On hauska lukea näitä messupäivityksiä, ja huomata, miten paljon messujen aikana oikein on tapahtunut ja harmitella samalla, miten vähän sitä loppujen lopuksi itse ehti nähdä ja kokea. Tai paljon tuli nähtyä, mutta minä en päässyt ollenkaan paikalle torstaina, ja esimerkiksi juuri tuo sinun haastattelusi jäi kuulematta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kia! Kyllä messuilla oli niin paljon ohjelmaa ja nähtävää, mutta kaikkea kiinnostavaa ei vain ehdi. On kiva sitten lukea muiden messupäivityksistä keskusteluista ja tapahtumista, missä itse ei ollut mukana. :)

   Poista
 4. Jään odottamaan mielenkiinnolla tyttökirjalöytöjäsi. Ensimmäistä kertaa olin Helsingin kirjamessuilla ja täytyy sanoa, että antikvariaattien tarjonta oli suuri pettymys. Todella huonot valikoimat tyttö/nuortenkirjoja. Vai olitko jo kuorinut parhaat päältä? ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nipre! Antikvariaatteja oli mielestäni vähemmän tänä vuonna kuin aikaisemmin. Tyttökirjoja oli minunkin mielestäni vähän tarjolla ja yritin kyllä jotain bongata, mutta esimerkiksi Vihreän kirjastosarjan tyttökirjoja en nähnyt missään.

   Poista
 5. Oli kiva tavata ja mukavaa, että ehdittiin vähän jutellakin :) Minun pitääkin joskus tutustua Modesty Blaseen.

  VastaaPoista
 6. Kiitos messuajasta: oli mukava haastatella sinua ja nähdä muutenkin. Paljon kiinnostavaa ehdit kuunnellakin!

  Jään odottamaan juttua tyttökirjalöydöistäsi. Mitähän kaikkea hankit?

  VastaaPoista
 7. Modesty Blaise on mahtava! Ja oli kiva nähdä messuilla, myös haastattelusi, joka Katjan perusteellisin kysymyksin avasi hyvin tyttökirjojen maailmaa - ja hei, onnea eilisestä hienosta Hesarin arviosta Kapina ja kaipuu -kirjasta! Blogissani on sinulle tunnustus ja haaste .-) http://www.kulttuurikukoistaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista