perjantai 1. tammikuuta 2016

Kate mainostoimittajaSeuraavaksi aion perehtyä tyttöjen ammatteja kuvaaviin vanhempiin tyttökirjoihin ja luin Isojen tyttöjen kirjastosarjasta vuonna 1957 ilmestyneen Ann Bartonin Kate mainostoimittaja (Otava, suom. Sirpa Kauppinen). Alkukielinen teos Kate in Advertising on julkaistu kaksi vuotta aikaisemmin. Kirjan kirjoittajasta en löytänyt mitään tietoja ja onkohan tämä hänen ainokaiseksi teoksekseen jäänyt vai onko hän kirjoittanut jollain muulla nimellä.

21-vuotias Kate haluaa vaihtaa tylsän konttorityönsä jännittävälle mainosalalle. Hänet palkataan isoon mainostoimistoon tekstinlaatijaksi ja hänen tehtävänään on oppia myymään sanojensa välityksellä. Kate saa mainostettavakseen kolme tuotetta: Näpsä-pesujauheen, Loiste-kengänkiillokkeen ja Beacherin villalangan. Katen pohjakoulutuksena mainitaan ylioppilastutkinto kielilinjalta. Tässä kohdassa olisin halunnut lukea alkukielisestä kirjasta tarkemmin hänen koulutuksestaan.

Kate perehdytetään mainostoimiston eri osastoihin ja toimintoihin perusteellisesti. Lukija tutustuu Katen mukana markkinointiin, suunnitteluun, ilmoitusvälineihin, taiteilijoihin (jotka piirtävät mainoskuvat), tutkimusosastoon ja jopa näköradioon. Kate tekee myös kuluttajatutkimusta ovelta ovelle ja vierailee pesujauhetta valmistavassa tehtaassa. Kate onnistuukin hyvin tuotteidensa mainoskampanjoissa ja lopuksi hänelle aukenee ura ulkomaille.

Kirja antaa asiantuntevan ja myönteisen kuvauksen tuon ajan mainostoimistotyöskentelystä. Se kuvaa myös realistisesti mainostoimiston hektisyyttä ja tiimityöskentelyä. Voisin jopa kuvitella, että näin olisi vielä nykyäänkin, vaikka mainostamisen välineet ovatkin osittain muuttuneet. Kate tekee joustavasti ylitöitä ja hänen esimiehenään toimii pätevä neiti Fordyce, joka kuvataan hyvin työlleen omistautuneena hahmona.

Tytöille suunnattuna ammattikirjana mukaan on ripoteltu myös hieman romantiikkaa. Katen työtoverit menevät keskenään naimisiin ja naispuolinen kollega jää työstään pois, ainakin väliaikaisesti. Katen sydänystävä Jenny, joka on jo aviossa, jää lopullisesti pois toimestaan, kun hän tulee raskaaksi. Kate itse keskittyy työhönsä, vaikka eräs taiteilija häntä kiinnostaa enemmänkin kuin ystävänä.

Kate mainostoimittajana oli nopealukuinen ja viihdyttävä tyttöromaani, jota voisi suositella ajankuvauksensa takia jollekin mainosalalla työskentelevälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti