maanantai 12. lokakuuta 2015

Satu Mattila-Laine: Parantola


Parantola (Karisto, 2015) on tämän syksyn raikkaita kotimaisia nuortenkirjauutuuksia. Romaani on kirjastonhoitajana toimivan Satu Mattila-Laineen esikoisteos. Kirjan päähenkilö on epilepsiaa sairastava 15-vuotias Elisa, joka aikamatkustaa epileptisen kohtauksensa aikana nykyajasta 1930-luvulle. Elisa herää menneen ajan parantolassa, jossa hoidetaan siihen aikaan kutsuttuja, kaatuvatautisia potilaita. Elisa tutustuu parantolan hoidokkiin Annaan, joka avustaa parantolan töissä muiden potilaiden tapaan. Hoitomenetelminä käytetään mm. suolatonta kasvisruokavaliota, joka ei kiihdytä potilaan mieltä, bromkali-lääkettä ja ajoittain myös eristystä. Parantolassa valtaa pitää lääkäri Groman, joka päättää potilaiden kotouttamisesta. Hän haluaa steriloida naispotilaat laitoksessa ennen heidän kotiin pääsyä.

Kirjassa kerrotaan uskomuksista ja ennakkoluuloista, mitä sairauteen (kaatumatautiin) liitettiin ennen. Elisa ja Anna ovat vaarassa lisääntymiskykyisinä naisina ja mahdollisina äiteinä. Heillä ei ole valtaa omaan ruumiiseensa. Kirja sattui sopivaa saumaan, jolloin olin juuri lukenut Jutta Ahlbeckin pakkosterilisaatiota käsittelevää artikkelia. Suomen ensimmäinen sterilisaatiolaki vuonna 1935 antoi kunnille ja valtioille mahdollisuuden poistaa suvunjatkamiskyky mielenvikaisilta, vajaamielisiksi katsotuilta, potentiaalisilta rikollisilta ja lisäksi myös epileptikoilta. Moni naisista pakkosteriloitiin Suomessa ilman heidän omaa suostumustaan lain tultua voimaan.

Parantola kuvaa myös Elisan häpeän tunteita omasta sairaudestaan. Elisa haluaa takaisin omaan aikaansa ja vanhempiensa luokse. Kotona odottaa myös Elisan ihastuksen kohde Santtu. Nuortenromaanille tyypillisesti Elisalle käy hyvin ja hän vapautuu kokemuksiensa myötä. Kirja on kiinnostava tematiikaltaan ja rohkea avaus nuorten krooniseen sairastamiseen. Olen aikaisemmin lukenut Maria Aution Varjopuutarhan, joka käsitteli nuoren tytön autismia. Mitä muita nuortenromaaneja teille tulee mieleen nuoren sairastamisen aihepiiristä (muita kuin syömishäiriöitä käsitteleviä)?

Olisin toivonut Mattila-Laineen romaanin olevan sivumäärältään vielä pidempi, sillä menneestä parantolan arjesta ja elämästä olisin lukenut enemmänkin ja tarina jäi hieman ohueksi.

Parantolaa on luettu myös Ullan ja Yöpöydän kirjat -blogeissa.    

12 kommenttia:

  1. Minulla tulee mieleen joskus lukemani John Branfieldin Sokerihiiri niminen kirja (WSOY). Kertoo tytöstä, joka sairastaa sokeritautia. Muistan kirjasta vain, että hän löytää koiranpennun, josta saa ystävän, mutta sitten tämä koirakin saa sokeritaudin. Koiranhoitaminen kuitenkin saa tytön miettimään omaa hoitotasapainoaan.

    VastaaPoista
  2. Aino, Sokerihiiri kuulostaa tutulta! Olenkohan lukenut kirjan lapsuudessani? Muistan tytön kansikuvasta...

    VastaaPoista
  3. Kaija Pakkasen Sebastianin tytär kertoo myös epilepsiaa sairastavasta tytöstä. En ole itse kirjaa lukenut, nimi vain muistui mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aino, hyvä kun muistit! Minun pitäisikin ottaa lukulistalle tuo Sebastianin tytär!

      Poista
  4. Minusta kirja oli oikein mukavaa luettavaa, ja luulisin, että se kiinnostaa nuoria, vaikka näillä ei olisikaan henkilökohtaista kokemusta epilepsiasta. Vaikka se onkin iso teema kirjassa, on siinä paljon muutakin kiinnostavaa. Minusta kirja oli passelin pituinen, jos ajattelee, että sen lukijakuntaan kuuluvat sellaiset 6.-9.-luokkalaiset nuoret.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kia, kyllä kirja oli mukaansatempaava, jonka lukee sujuvasti. Aion vinkata tästä kirjasta yläkoululaisille! :)

      Poista
  5. Vaikuttaa tutustumisen arvoiselta kirjalta. Paljon on viime vuosina tullut näitä aikamatkailutyttökirjoja. Tai no, paljon ja paljon, mutta kaksi olen ihan viime vuosina ostanut. Kummankaan nimeä en nyt muista (olen eri paikassa kuin kirjat), mutta toinen oli suomalainen kirja, jossa päähenkilö siirtyi nykypäivästä äitinsä lapsuuteen ja tapasi äitinsä lapsena. Toinen kirja taas sijoittui Englantiin ja sisäoppilaitokseen. Nykypäivän tyttö ja joku entisajan (tai no, muutama vuosikymmen taaksepäin) tyttö vaihtoivat paikkoja ja tarinassa seurattiin nykypäivän tytön sopeutumista entisajan sisäoppilaitokseen.

    Mutta vastauksena varsinaiseen kysymykseesi. Sokerihiiri ja Sebastianin tytär löytyvät molemmat hyllystäni. Siitä on kyllä pitkä, kun olen Sokerihiiren lukenut, mutta aikoinani pidin siitä kovasti, vaikka päähenkilön ensimmäiselle koiralle kävikin huonosti.

    Mielestäni olen lukenut paljonkin nuortenromaaneja aiheena sairastuminen, mutta nyt tulee mieleen vain muutama. Pitää käydä lapsuudenkodin kirjahyllyt läpi, josko sairastumisaiheisia romaaneja sieltä löytyisi useampiakin. Nämä muistan suoralta kädeltä:
    - Taru Mäkinen: Ninna -sarja. Päähenkilö Ninnan paras ystävä Säde sairastaa diabetesta ja vaikka diabetes ei olekaan pääosassa sarjassa, tuodaan sitä kuitenkin esiin. Välillä Sädettä luullaan jopa huumeiden käyttäjäksi, kun hänellä on neuloja. Kirjat ovat sen verran vanhoja (kirjoitettu muistaakseni 70- tai 80-luvulla), että diabeteksen hoito on ollut hyvin erilaista kuin nykyään.
    - Taru Mäkisen Jade-sarjassa päähenkilö Jannin paras ystävä Reija sairastuu perinnölliseen silmäsairauteen, joka tulee johtamaan sokeutumiseen. Tässäkään sarjassa sairastuminen ei ole pääosassa. Sarjassa kuitenkin käydään läpi, miten eri tavalla ihmiset suhtautuvat Reija sairauteen.
    - Gunnel Beckman: Juhlaan pääsy. Tämä löytyy hyllystäni, mutta olen lukenut sen vain kerran. En siitä oikein pitänyt. Muistan vain, että kirjan päähenkilöllä oli joku vakava sairaus, mahdollisesti leukemia
    - Francine Pascal: Jäähyväiset rakkaimmalle. Sweet Valley High -sarjan kirja, jossa päähenkilöiden isoveljen tyttöystävä sairastuu leukemiaan ja kuolee.
    - Maria Eränen: Kastanjan ratsumajatalo -sarjan alussa päähenkilöiden paras ystävä Rosalie sairastaa leukemiaa. Varsinkin sarjan ensimmäinen osa (Ratsulomalla Ranskassa), jonkin verran myös toinen osa (Hevostytöt vaarassa) käsittelevät Rosalien leukemiaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nipre ihanan perusteellisesta vastauksestasi! <3

      Poista
    2. Kate Saundersin "Lumottu lukukausi" -kirjassa päähenkilö vaihtaa paikkaa 30-luvun sisäoppilastytön kanssa :)

      Poista
  6. Myron Levoyn Keltainen lintu voisi olla myös sairastamisesta kertova, vaikka onkin enemmän psykologisella puolella operoiva tarina.

    Myron Levoy

    VastaaPoista