tiistai 8. syyskuuta 2015

Nokkela Neiti Etsivä valokuva-arvoituksen kimpussa


Tänä vuonna Neiti Etsivä täytti kunnioitettavat 85 vuotta! Ensimmäinen Neiti Etsivä: The Secret of the Old Clock (Neiti Etsivä ja kadonnut testamentti) debytoi vuonna 1930. Vaikka alkuperäinen Neiti Etsivä-sarja onkin jo lopetettu 2000-luvun alkupuolella, niin silti tämän punatukkaisen (tai blondin) etsivätytön seikkailut kiehtovat edelleen eri lukijapolvia. Onneksi olkoon ihana Paula Drew!

Neiti Etsivä ja valokuvan arvoitus (The Mysterious Image) ilmestyi Yhdysvalloissa vuonna 1984 ja seuraavana vuonna Suomessa. En ole aikaisemmin kirjaa lukenut ja nykyään se onkin harvinaisuus, josta  ei ole otettu uusia painoksia, kuten monista muista sarjan kirjoista. Paulan apua pyytää asianajaja-isä Carson Drew, jonka asiakasta kuuluisaa mainosvalokuvaajaa syytetään toisten valokuvaajien idoiden varastamisesta eli kuten nykyään sanottaisiin plagioinnista. Dallas Curry vakuuttaa syyttömyyttään, vaikka onkin tehnyt samankaltaisia mainoskuvia ja ikään kuin kopioinut muiden valokuvaajien ottamia töitä. Paula alkaa selvittää mysteeriä ja samalla hänellä on toinenkin arvoitus ratkaistavanaan, kun syytetyn valokuvaajan valokuvassa esiintynyt nuori naisnäyttelijä katoaa.

Paulan apureina ovat tutut tytöt Bess ja George. Paulan poikaystävä Ned Nickersonkin vilahtaa sivuilla ja he käyvät yhdessä syömässä. Romantiikkaa ei kyllä löydy tästä Neiti Etsivästä tippaakaan, kun tapaaminenkin lähinnä mainitaan. Sitä ennen Ned hyppää Paulan siniseen urheiluautoon kesken kaiken tämän jännittävän takaa-ajon ja tietenkin pilaa sen! Muistatteko jonkun Neiti Etsivän, jossa Paula ja Ned olisivat peräti suudelleet? Mysteeri vie Paulan välillä myös New Yorkiin, jonne hän sujahtelee kevyesti lentokoneella. Jotenkin hänen huoleton vapautensa on ihailtavaa tai kadehdittavaa...

Neiti Etsivä ja valokuvan arvoituksen on kirjoittanut James Duncan Lawrence. Kirjassa on ovela loppuyllätys ja päädyin samaan loppuratkaisuun Paulan kanssa. Plagioinnille on annettu myös uskottava selitys. Minusta tämä oli aika näppärä ja nokkela Neiti Etsivä!

Hyvät lukijat! Toivottavasti löydätte taas blogini, sillä nyt aktivoidun kirjani pitkän kirjoitusurakan jälkeen. Seuraavaksi aion lukea ei-tyttökirjan.

18 kommenttia:

 1. Näissä on oma viehätyksensä, vaikka en ole juuri enää lukenutkaan. Ne kirjat, jotka aikoinaan hankin ja tulin myyneeksi olen kuitenkin ajatellut, että voisi lukea ja hankkia uudestaankin.
  Tuosta plagiointiteemasta tuli mieleeni, tapaus, joka sattui minulle. Olin kirjoittanut runon ja pidn sitä omanani, idea oli iskenyt kerran päähäni, kunnes kului vuosia ja luin yhden (en muista kenen) toisen kirjoittaman ajatuksen, joka oli hyvin samankaltainen enkä muista, että olisin aiemmin lukenut sitä. Pois se kuitenkin vei "kunniaa omasta runosta. Ei ole sanottu, ettei useammalle ihmiselle toisistaan tietämättä ja eri aikakausilla , eri paikoissa, tilanteissa voisi tulla samankaltainen ajatus, ei yksi yhteen, mutta samansuuntainen.
  Herätit kyllä uteliaisuuden tuon loppuratkaisun suhteen.

  VastaaPoista
 2. Neiti Etsivät ovat tosiaan puoleensavetäviä, mutta en usko että sellaisen aikuislukijan mielestä, joka ei ole niitä aikaisemmin lukenut, vaan sillä lapsuuden lukukokemuksella on oma merkityksensä. :) Plagiointiselityksessä on hieman psykologiaa mukana...

  VastaaPoista
 3. Neiti Etsivä ja Siniparran huone -kirjassa kerrottiin Nedin ja Paulan periaatteessa seurustelevan mutta tapaavan myös muitakin, sillä he olivat sopineet näin. Muita Neiti Etsiviä en oikein olekaan lukenut :)

  Ihanaa että jatkat taas bloggaamista! Tutustuin blogiisi ekan kerran varmaan kaksi vuotta sitten ja rakastan lukea kirjoituksiasi tyttökirjoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pearl Clover! :) En ole vielä lukenut Siniparran huonetta ja se on kyllä aikomukseni. Tuon kertomasi jälkeen - mikä on varsin epätavanomaista tyttökirjassa - kirja nousi nyt korkealle Neiti Etsivien lukulistallani! ;)

   Poista
 4. Täällähän me lukijat toki ollaan (ja odotetaan jo kovasti uutta kirjaasi!) :) Tätä Neiti Etsivää en varmaankaan ole lukenut, mutta postauksestasi tuli nostalginen olo – oi niitä aikoja, kun perjantaisin kävin kirjastoautossa ja lainasin pinon Neiti Etsiviä viikonlopuksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Maria! :) Neiti Etsivien lukemisessa on kyllä nostalgiaa ja toisaalta se on kivaa, kun ne yllättävät välillä aikuista minääni. Pitäisi lukea myös jossain vaiheessa lisää alkukielisiä Neiti Etsiviä, joita sain silloin Maijalta ja varsinkin niitä suomentamattomia...

   Poista
 5. Muistelisin, että tämä oli yksi Neukkari- suosikeistani. Niitä oli kyllä useampi... Pitäisi lainata muutama Neiti Etsivä ihan jo nostalgian vuoksi! =D Useasti on käynyt mielessä, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Irene, yhden Neukkarin kyllä lukee silloin tällöin sujuvasti, koska niitä ei ainakaan pituudella ole pilattu. :) Tosin kirjojen taso voi vaihdella kirjoittajasta riippuen. Pitää poimia jyvät akanoista!

   Poista
 6. Itse luin kokeeksi yhden tästä sarjasta, pitäisi lukea vielä joku alkupään juttu.

  Useimmat ideat pistetään kiertoon ja teknisiä vimpaimia vertaillaan ja koitetaan saada paremmiksi. Jos lakeja noudatetaan asia on minusta kunnossa. Minusta pelkkä ideaa ei voi suojata.

  Itse asiassa ei kenellekään ole yksinoikeutta myöskään kirjabloggaukseen vaan kenttä on avoin.

  Mukavaa, että teit come backin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jokke, oletko tehnyt lukemastasi Neiti Etsivästä blogipostauksen? Tuli myös mieleeni, oletko lukenut Hardy-pojat-sarjaa? Molempia etsiväsarjoja tuotti sama kirjatehdas. Olen lukenut kauan sitten jonkun Hardy-pojat-kirjan ja voisin joskus uudistaa lukukokemuksen.

   Poista
  2. En ole lukenut Hardy-poikia, mutta blogannut yhden neiti Etsivän.

   http://joklaaja.blogspot.fi/2013/04/carolyn-keene-neiti-etsiva-ja.html

   Poista
 7. Minäkin olen Neiti Etsiviä lueskellut, varsinkin kakkos- ja kolmosluokalla :D kyllä muistelisin Paulan joskus Nediä suudelleen..

  Mutta Neiti Etsivät ovat hyviä kirjoja, pidemmän päälle (kun on näitä liki varmaan 30 lukenut) niin nämä hiukan alkavat toistaa itseään... :( Se on yksi huono puoli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Lizaahh, joo Neiti Etsivät toistavat itseään, kun niissä on se tietty kaava, miten ne kirjoitetaan ja niiden taso vaihtelee. On ilo aina löytää hyvin kirjoitettu Neiti Etsivä ja varsinkin jos siinä on riittävästi jännitystä! :)

   Poista
 8. Hei!
  Ihan vain tiedoksi, että minulla olisi taas arvonta, mukana pari tyttökirjaakin, jos niin kuin yhtään kiinnostaa.

  VastaaPoista
 9. Oi, nämä kirjat ovat aivan ihania! Luin näitä lapsena sekä muutaman nostalgian vuoksi aikuisena. Näiden arvosteluja lisää! :D

  VastaaPoista
 10. Hei Katriina, mukava kuulla! Neiti Etsivistä olen kirjoittanut täällä blogissani aikaisemminkin, löydät niitä postauksia Tunnisteet-palkista Carolyn Keeneä klikkaamalla. :)

  VastaaPoista
 11. Löysin tämän kirjan kirjaston poistomyynnistä ja täytyihän se ostaa. Oma postaukseni löytyy uudesta kirjablogistani. Tässä oli todella mielenkiintoinen teema taustalla.

  VastaaPoista