1. Mary Marck (Kersti Bergroth): Luokan merkkihenkilöitä
Eeva-sarja on Mary Marckin nimerkillä kirjoittaneen Kersti Bergrothin koululaisromaaneista tunnetuimpia ja suosituimpia. Tuntemattomampi on taas Bergrothin esikoistyttökirja Nanna (1915), johon tykästyin pari vuotta sitten. Kirjaa ei enää saa oikein mistään, joten joulun lukuvinkiksi suosittelen Luokan merkkihenkilöitä (1938). Oppikoulumaailmaan sijoittuva tyttökirja on viehättävä ja hyvin valoisa kuvaus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista ja unelmista.
2. Anni Swan: Pikkupappilassa
Iris rukan (1916) tavoin Pikkupappilan Ulla on lukijoiden suosima tyttökirjallinen hahmo. Metsän tyttöön ja hänen perheeseensä sekä orpoon Markiin päästään tutustumaan Pikkupappilassa-teoksessa (1922). Kirjassa on kiehtovaa vanhanajan ja säätyläiselämän kuvausta. Tarina sai vielä jatkoa pari vuotta myöhemmin, kun Ulla ja Mark ilmestyi 1924. Onpa Ullassa vähän kirjailijaa itseäänkin mukana!
3. Helga Nuorpuu: Ruusula-sarjan ensimmäinen osa Anjan onni
Anjan onni (1926) aloittaa Ruusulan tytöistä kertovan neliosaisen sarjan. Kirjan voi lukea myös itsenäisenä erillisenä teoksenaan. Anja Somero muuttaa Ruusulan ihanaan, lämminhenkiseen koulukortteeriin ja käy tyttökoulua. Tyttöjen ystävyysuhteita ja romantiikkaa sisältävä tyttöromaani sopii hyvin joulun tunnelmaan. Seuraavissa Ruusula-sarjan osissa seikkaileekin kirjoittamista harrastava Pirkko ja romanttista virettä on lisää luvassa. Harmi, kun näitäkin kirjoja nykyään on niin vaikea saada mistään!
4. Aili Konttinen: Inkeri palasi Ruotsista
Koskettava ja herkkä tyttökirja, joka saa paatuneemmankin lukijan silmät kostumaan. Tärkeä sotalapsi-teema, jota suosittelen kaikille, joita aihe kiinnostaa. 6-vuotias Inkeri palaa takaisin Suomeen Ruotsista jatkosodan loputtua ja sopeutuminen ei ole helppoa, kun on kaksi perhettä. Tästä kirjasta pitäisi myös tehdä elokuva! Kirja on ilmestynyt 1947 ja sitä on käännetty eri kielille. Jos joku omistaa englanninkielisenä Kirsti comes home: the story of a Finnish girl tai Kirsti comes home, niin olisin valmis hankkimaan sen tutkimustarpeisiini.
5. Salme Sadeniemi: Pension Grunérin tytöt
Pension Grunérin tytöt (1950) tempaa mukaansa 1850-luvulle sääty-yhteiskunnan aikaan. Fennomaaneja ja suomen kielellä puhumista kauhistellaan ja rautatie on tulossa. Päähenkilönä on Eva, joka käy mamselli Grunérin tyttökoulua. Hänen hyviä ystäviään ovat Sofie, Olivia, Aline ja Ernestine. Historiallinen tyttöromaani, jonka ajankuvaus on onnistunut ja kirjailijan mukaan kirja perustuu tositapahtumiin. Suosittelen Kaari Utrion historiallisista romaaneista pitäville!
6. Rebekka Räsänen: Anneli Juoniemen kartanossa
Räsäsen Juoniemi-sarja on ollut aikanaan tyttöjen suosikkeja. Anneli Juoniemen kartanossa (1952) on sarjan viihdyttävin ja jännittävin avausosa, vaikka ei kakkososakaan ole hassumpi. Kartanoromantiikkaa, salaperäisiä maanalaisia käytäviä ja kavalia sukulaisia. Mikäs sopisikaan parhaiten joulupäivien viettoon?
7. Anni Polva: Tiina
Ensimmäinen Tiina (1956) on mainio kirja, joka tutustuttaa pelottomaan rasavilli Tiinaan ja hänen perheeseensä. Tiina muuttaa uuteen kotiin ja talon lapset ihmettelevät tulokasta, joka tappelee kuin pojat. Tyttö tekee myös urotyön. Urotöitä tyttö tekee kaikkiaan 29 kirjassa. Koska Tiina on kaikkien aikojen suosituin tyttösankarihahmo ja ollut esikuvana monelle lukijalle, niin olisiko jo aika kohottaa hänet ihan kansallissankariksi?
8. Rauha S. Virtanen: Seljan tytöt
Uusimmassa Kirjailija-lehdessä on Rauha S. Virtasen haastattelu Selja-kirjojen makuloinnista. Seljoja tuhottiin 1966 kappaletta tänä syksynä! Mutta me lukijat emme halua unohtaa meidän omaa suomalaista "Pikku naisiamme". Kris, Margarita, Virva ja Dodo persoonalliset sisarukset, joista kukin lukija löytää omat suosikkinsa. Kuusiosaisen Selja-sarjan aloittava Seljan tytöt (1955) on ehdottomasti joulun tyttökirjaklassikko!
9. Marjatta Kurenniemi: Kesälintu
Rainnan perhe muuttaa kaupungista maalle isoon huvilaan Kesälintuun. Herttaisessa tyttöromaanissa on hauskoja toiminnan kuvauksia: koulun ja nuorten yhteisiä retkiä, puutarhanhoitoa ja
ruuanlaittoa, pyykinpesua ja tapetoimista, kaikkea yhdessätekemisen
iloa. Päähenkilöä on oppikoulua käyvä Kirsti, mutta myös hänen äitinsä näkökulma on vahvasti läsnä romaanissa. Suosittelen lämpimästi joulun välipäiville ja kirjasta voi innostua vaikka oman kodin kunnostustöihin!
10. Merja Otava: Priska
Priska (1959) muutti perinteistä kotimaista tyttökirjallisuuttamme moderniin suuntaan. Herkkä tyttökirja 14-vuotiaasta koulutytöstä, jonka sisäistä maailmaa kuvataan kesästä kesään 1950-luvun tunnelmissa. Kieli on hyvin kaunista. Kansikuva on kirjailijan itsensä tekemä. Tämäkin kirja on "katoava luonnonvara" kirjastoista, joten kipin kapin kirjastoon varaamaan!
11. Terttu Järvilehto-Forssell: Sininen sävel
Tämän tyttökirjan hankin ja luin ihan äskettäin. Sininen sävel (1950) kertoo Hannelesta, jonka perhe muuttaa maalta kaupunkiin, jotta tytölle avautuvat paremmat opiskelumahdollisuudet. Hannele nimittäin haluaa konserttipianistiksi. Kunnianhimoista työskentelyä ja paljon antaumuksellista harjoittelua! Pidin kirjasta, koska se kertoo musiikin innoittavasta maailmasta ja avaa tytölle perinteisen unelmamiehen odotusten sijaan uranäkymän. Tätä harvinaisuutta ei ehkä nyt saa jouluksi, mutta pistäkäähän korvan taakse!
Kivoja ! Osan olen lukenut. Anni Swanin Pikkupappilassa ja sen sarjan muutkin osat jopa useaan kertaan ennen kuin yhtenä vuonna myin ne kirpparilla. Tiina-kirjoista tykkäsin lapsena ja Rauha S. Virtasesta. Pitääkös tästä nyt lähteä kirjastoon kun teit niin hauskan postauksen ? :)
VastaaPoistaRita, ilman muuta kirjastoon! Kirjat sopivat hyvin aikuislukijoille jo nostalgiankin takia. Vanhempia Tiinoja on kiinnostavaa lukea nykyään ajankuvauksena. :)
VastaaPoistaHarmi että kirjat ovat varastokirjoja, niitä ei taida suoraan hyllystä saada. Onneksi omissa kokoelmissa on montakin, aikaa hiukan uupuu. Ruusulan tytöistä minulla ei ole mitään muistikuvaa, mutta varaan niin saan luettavakseni.
VastaaPoistaSirpa, suurempi osa vinkeistäni taitaa olla kirjaston varastokirjoja, mutta varaamallahan niitä saa. Omaan kotikirjastoon voi tilata Kuopion varastokirjastosta kirjoja eikä se maksa mitään. Huomasin, että esimerkiksi Sininen sävel ja Anjan onni on varastokirjaston Vaari-tietokannassa. :)
PoistaPriska on kummitellut mulle usein kirjaston kirjojenkierrätyskärrystä. En siis itse tykkää siitä kauheasti, niin tulee sitten harmiteltua, että miksei kukaan laita koskaan kiertoon sellaisia tyttökirjoja, jotka mulle kelpaisi :P
VastaaPoistaIhanaa, ihanaa että listasit Kesälinnun. Se muuten sopii hyvin jouluna luettavaksi, koska vaikka kirja sijoittuu pääosin kesään ja syksyyn, tapahtuu jouluna tärkeitä. Ja Priska ja Seljan tytöt! Ne ovat suursuosikkejani.
VastaaPoistaHyvää joulua, Sara!
Kesälintu ja Priska, nepä pitäisi lukea.
VastaaPoistaSuloista joulua sinulle, Sara!
♥
Kirsti comes home löytyi ainakin vielä joku vuosi sitten Turun kaupunginkirjastosta. Olen sen kerran lukenut. En muista enää kuinka paljon se eroaa alkuperäisestä Inkeristä. När Inkeri kom hem löytyy omasta kirjahyllystä (samoin kuin koko sarja suomeksi) ja on kiva tehdä vertailuja noiden sarjan ensimmäisten kirjojen osalta. Esimerkiksi suomenkielisessä versiossa käytetään Suomen-vanhemmista nimityksiä äiti ja isä ja Ruotsin-vanhemmista mamma ja pappa. Ruotsinkielisessä versiossa Ruotsin-vanhemmat ovat myös mamma ja pappa, mutta Suomen-vanhemmat mor ja far. Muistelisin (mutta en ole varma), että englanninkielisessä versiossa olisi jopa käytetty suomea tai ruotsia. Olisivatko Ruotsin-vanhemmat olleet myös englanniksi mamma ja pappa vai Suomen-vanhemmat äiti ja isä.
VastaaPoistaLuin samoihin aikoihin Kirsti comes homein kanssa jonkun toisenkin (en enää muista minkä) suosikkikirjani englanniksi, kun sen sattumalta löysin, joten voi olla, että sotken nuo ei-englannistetut nimitykset siihen kirjaan.
Nipre, miten jännää, että olet lukenut Inkerin enkuksi ja vieläpä ruotsiksi! Pääkaupunkiseudun ja Helsingin yliopiston kirjastosta (paitsi kansalliskirjastossa ei-kotilainaan) Kirsti comes home-kirjaa ei ole yhtään saatavana. Yritän vielä hankkia muita reittejä, sillä haluaisin kirjan ihan ikiomaksi. Täytyy yrittää jäljittää myös Turusta...
PoistaEn tiennytkään, että Inkeri-kirjoja on käännetty. MInulla on muutama Inkeri-kirja, yhtä vielä etsiskelen. Swanin Pikku Pappilassa ja sen jatko-osa Ulla ja Mark ovat suosikkikirjojani Swanin tuotannosta.
VastaaPoistaInkeri palasi Ruotsista on tosiaan käännetty usealle kielelle. Olisi todella hienoa saada siitä englanninkielinen versio. Ilmoittelen täällä jos tärppää! Jatko-osat Inkerin kesä ja Inkerin talvitouhut minulla on, mutta vain yhdet kappaleet. Niitä ei mielestäni ole käännetty muille kielille. Kumpi sinulta puuttuu? Ilmoittelen, jos tulisi jostain vastaan...
PoistaKyllä minulla on nuo molemmat, muistelen vain, että sarjasa olisi ollut vielä Inkerin kevätkin, mutta taidan sitten muistaa väärin.
PoistaAmazonilla näyttää Kirsti comes home -kirjaa olevan. http://www.amazon.com/kirsti-comes-home-aili-konttinen/dp/B0000CKV1U
VastaaPoistaItse en ole koskaan Amazonilta mitään tilannut, mutta olen kuullut, että pitäisi olla luotettava paikka.
Nipre, huomasin tuon kirjan myös vähän aika sitten Amazonilla ja tilasin sen! Toimitusaika on todella piiitkä ja jännityksellä odotan saanko kirjan. Kirjoitan kyllä blogiini, jos siitä tulee totta!
PoistaMulla on Inkeri-trilogian eka osa ruotsiksi, eka ja kolmas suomeksi. Vielä puuttuu se keskimmäinen, nimi taisi olla Inkerin kesä.
VastaaPoistaTiinat, Seljat jne... fanitan!!
Deena mahtavaa! :)
PoistaKesälintu, Priska ja Ruusulat pitäisi varmaan lukea... Harmi että niitä on nykyään niin hankala löytää... Olen lukenut lähes kaikki Rauha S. Virtasen kirjat ja vielä moneen kertaan myös Tiinat ja Pikku pappilassa on tuttuja. Pitääpä katella jos osuisi joku noista kohille!
VastaaPoista