lauantai 2. marraskuuta 2013

Ihanat ensipainokset ja kirja-arvonnan tulos!







Helsingin kirjamessuilta tein vavisuttavia kirjalöytöä antikvariaattiselta puolelta. Eräässä antikvariaatissa (jonka nimeä en muista) oli ensipainoksia L.M. Montgomeryn Anna-kirjoista. Raaskin ostaa vain yhden Anna ystävämme (WSOY), joka ilmestyi Suomessa ensimmäisen kerran 1921 Hilja Vesalan suomentamana. Anne of Avonlea ilmestyi alunperin 1909. Tätä kirjan kansikuvaa en ole aikaisemmin nähnyt missään. Anna-kirjojen ensipainoksia kansikuvitti Martta Wendelin, mutta minusta tämä ei ole Wendelinin kuvittama. Vai mitä mieltä olette? Vapun blogista löytyy myös kuvia Montgomeryn suomalaisista ensipainoksista.

Louisa Alcottin Sireenien alla (WSOY) ilmestyi Suomessa ensimmäisen kerran 1923. En löytänyt kirjaa Helsingistä vaan muistaakseni kirpparilta tänä vuonna. En ole lukenut ollenkaan Sireenien alla, koska lapsena en saanut sitä mistään kirjastosta, missä kävin ja muistan aina haaveilleeni sen lukemisesta. Toisesta kirjamessujen antikvariaatista löytyi suomalaisen Terttu Järvilehto-Forsselin  tyttökirja Sininen sävel vuodelta 1950. Kansikuva on Maija Karman kuvittama. Kirja on ilmestynyt Tammen tyttöjen sarjassa. Erittäin kiehtova tyttöromaani musiikkia opiskelevasta tytöstä ja tästä aarteesta en luovu!

Marjatta Kurenniemi julkaisi esikoiskirjansa Pukke punamuurahaisen seikkailut 1946. Kirjasta on viimeksi otettu uusi painos Gummeruksella 1970-luvulla. Ihana kirja, jonka on kansikuvittanut Rudolf Koivu. Oli aivan mahtavaa löytää se Tuomo Oinosen antikvariaatista, joka on keskittynyt lasten- ja nuortenkirjallisuuteen. Antikvariaatilla ei ole toimipistettä, mutta Helsingin kirjamessuilla he ovat kuulemma joka vuosi. Aion lukea Pukkea pian perheemme pienimmille.

Ja sitten Selja-kirjojen arvonnan tulokseen. Tyttöni toimi onnettarena ja veti arpajaislipun, jossa luki nimi: Culturelle. Onnea voittajalle!

13 kommenttia:

  1. Ihastuttavia löytöjä. Hieman art noveau vaikutteita tuossa Annan ensipainoksen kannessa. Kuvittajaa en osaa minäkään arvata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Niina kommentistasi! En ole kovinkaan paljon perehtynyt taiteen tyylisuuntauksiin, jotta osaisin sanoa mitään art noveau-tyylistä. Taidemaalareitahan nuo kansikuvittajat monesti olivat näissä vanhemmissa lasten- tai nuortenkirjoissa. Kannet olivat niin kauniita silloin! :)

      Poista
  2. Ei ole Anna varmastikaan Wendeliniä. Huomiota herätti ei-punainen tukka kannen tytöllä, hän näyttää ennemmin Dianalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta Kaisa! Ei ole punaisia hiuksia, vaikka Annan nuoruusvuosien ja Annan unelmavuosien ensimmäisissä kansissa tytöllä on punertavat hiukset ja ne ovat Wendelinin käsialaa.

      Poista
  3. Kerrassaan ihania kansikuvia ja kirjoja.
    Minäkin ostin nettiantikvariaatista vuoden 1921 Annan unelmavuodet. Kun sitä hieman vilkaisin, niin huomasin, että jos muistiini on yhtään luottaminen, niin muutoksia on verrattuna 60-luvun uudistettuun painokseen. Kiitos linkistä Montgomery-tutkijan sivuille, josta luin, että ensipainokset eroavat myöhemmistä painoksista.
    Mahtaisikohan tuo Pukke punamuurahainen olla kirja, jota olen pähkäillyt, muistikuvissa on kummitätini luota jokin muurahaisiin (?) liittyvä kirja, josta on vain hämärä kuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aino, Annan unelmavuosissa on ihana kansikuva ja jonain päivänä ehkä hankin senkin... Joo, täytyy näitä vanhempia versioita lueskella ja katsella, miten ne eroavat toisistaan.

      Toivottavasti saat Puken jostain käsiisi ja voit palauttaa mieleesi, onko se lapsuutesi kirja!

      Poista
    2. Minun vanhassa painoksessani on savunsiniset kannet, ei kuvia. Ilmestynyt koululaiskirjasto-nimikkeen alla.

      Poista
  4. Tätä postausta jo uteliaana odottelinkin! :) Aivan ihania löytöjä; katselin noita Annojen ensipainoksia messuilla minäkin, mutta en sitten edes kiireessä kysynyt hintoja (kirjat olivat muovitaskuissa eikä niiden päällä lukenut hintaa, en tiedä olisiko sisäkannessa ollut merkintää), arvelin sen verran hintaviksi kuitenkin, ja se tilanpuute, mutta kauniita ovat... <3 Sen sijaan tuon samanlaisen kauniin Sireenien alla -ensipainoksen sorruin ostamaan Huutiksesta, kun en löytänyt omaa myöhempää painostani niitä "ensimmäisiä tyttökirjoja" pohtiessani.

    Tuo Sininen sävel näyttää ja kuulostaa ihanalta, täytyypä katsoa jos sitä löytyis kirjastosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria hauskaa, että sinäkin näit ne Anna-kirjat messuilla. Ne ovat kyllä harvinaisuuksia, joita harvoin näkee missään. Oli toisaalta harmi jätttää ne sinne, mutta kaikkea ei pysty.

      Odotan Sireenien alla-kirjan lukemista kovasti. Kukakohan sen kansikuvan on mahtanut kuvittaa? Voisi olla Wendeliniä!

      Poista
    2. Voisi kyllä, kannet siis olla Wendeliniä, minulle tulee kuitenkin mieleen myös Rudolf Koivu. Voi myös olla, että kansikuvat ei ole suomalaisen taiteilijan. Noissa kansissa tulee hyvin mieleen ajankuva, joka monesti on paljon innostavampi kuin nykyisissä.

      Poista
    3. Minulle tuli tuosta tytön profiilista mielleyhtymä Wendelinin tyyliin. Se on harmi, kun tuossa kansikuvassa ei valitettavasti ole kenenkään suomalaisen taiteilijan nimikirjaimia. Ehkä onkin sitten ulkomainen...

      Poista
  5. Mitä ihmettä, en ole ikinä voittanut tällaisissa arpajaisissa! Kiitos todella paljon, ihana yllätys! :D

    VastaaPoista
  6. Huimaavia löytöjä! Alcottin Sireenien alla on melkoinen aarre. Sinisessa sävelessä on kaunis kansi. Jotenkin niin suomalainen.

    Kuvittele: Minä olin kirjamessuilla kaksi päivää, enkä ehtinyt vanhoihin kirjoihin ollenkaan. Yleensä minulla on kotiintuomisina jokin hyvin vanha runoteos.

    VastaaPoista