lauantai 29. kesäkuuta 2013

Mustanaamio - Dianan kuolema

Mustanaamio tuli tutuksi minulle vasta aikuisiällä, kun löysin miehen sarjakuvalehtipinon kesämökkilomalla. Sen jälkeen olenkin innokkaasti fanittanut Lee Falkin luomaa salaperäistä sankarihahmoa. Tilasin välillä sarjakuvalehteä kotiin kannettuna, mutta suru tuli puseroon, kun Suomessa 60-luvulta lähtien ilmestynyt Mustanaamio-lehti lopetettiin syksyllä 2010.

Vaeltava aave ei kuitenkaan kuole koskaan ja uusi ilmestyminen tapahtui lukijoiden pyynnöstä jo seuraavana vuonna spesiaalinumeroina lehtipisteissä. Spesiaalit ovat muutaman kerran vuodessa ilmestyviä tuhteja lukupaketteja mustavalkoisella kuvituksella. Viimeisin spesiaali on toukokuussa ilmestynyt Dianan kuolema (Egmont Kustannus, 2013), joka on 120 sivuinen jännittävä kolmiosainen tarina. Se on Tony De Paulin kirjoittama ja Paul Ryanin piirtämä tarina, joka on julkaistu Mustanaamion päivästrippeinä alun perin vuosina 2008-2011. 

Suomalaista julkaisua on muutettu sen verran, että Bengalin presidenttinä on Singh-merirosvojen johtaja, vaarallinen nainen Sandal Singh (joka on ihastunut Mustikseen, kukapa nainen ei olisi!), kun taas amerikkalaisessa tarinoissa presidenttinä esiintyy vielä Lamanda Luaga. Luaga toimii nykyään lääkärinä Bengetessä. Aikoinaan Luagahan toimi viidakkosairaalan lääkärinä. Muutokset julkaisuun on piirtänyt ruotsalainen Hans Lindahl.

Dianan kuolema
21. Mustanaamio eli "Kit" Walker on tunnetusti naimisissa kauniin Diana Palmer-Walkerin kanssa ja heillä on vilkkaat kaksoset Kit ja Heloise. Diana on jo pitkään työskennellyt YK:ssa ihmisoikeuksien hyväksi. Chatu niminen terroristi keksii keinon, miten kostaa Mustanaamiolle. Hän on joutunut vankilaan tämän takia ja johtaa sieltä käsin pommi-iskun Morristownissa, joka tuhoaa rakennuksen, missä Diana työskentelee. Kaikki luulevat Dianan kuolleen.

Mustanaamio suree vaimoaan ja lapset äitään. "Kitin" on lähdettävä pois viidakosta ja kaksoset menevät tohtori Luagan ja hänen vaimonsa luokse, koska Mustanaamion täytyy olla itsekseen suuren tragedian kohdattua. Hän suuntaa merelle ja kohtaa siellä naisen Savarnan, joka taistelee myös merirosvoja vastaan. Mustanaamiothan ovat taistelleet merirosvoutta, julmuuksia ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan aina siitä lähtien kun ensimmäisen Mustanaamion isä kuoli merirosvojen hyökkäyksessä. Savarna on tietysti ihastunut Mustanaamioon ja suunnittelee jo yhteistä tulevaisuutta.

No, oikeasti Diana ei ole kuollut vaan Chatu on järjestänyt hänet naapurimaan Rhodian pahamaineiseen vankilaan. Dianan karateiskuista ja judopotkuista huolimatta hän ei pääse karkuun Chatun apulaisilta vaan vankilan selli odottaa ja kaiken kukkuraksi hiuksetkin kynitään. Diana on aina ollut sisukas ja vahva nainen, joka onnistuu pääsemään pakoon vankilastaan ja kertomaan sijaintinsa ennen kuin jää kiinni. Mustanaamion on jälleen kerran pelastettava vaimonsa, mutta eihän tämä ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun Diana on kaapattu sarjan historiassa.

Mustanaamio vastaan vampyyrit
Dianan ulkonäkö on muuttunut aina jonkun verran eri piirtäjien myötä. Ensimmäisessä jännittävässä spesiaalissa  Mustanaamio vastaan vampyyrit (2011) Felmangin & Ferrin piirtämä Diana on minusta viehättävämpi hahmo. Nykyinen Dianan hahmo on kulmikkaampi kasvoiltaan ja lyhyttukkainen olemus onkin sitten ihan uutta Mustanaamion historiassa.

Mustanaamiosta kertovat vanhat viidakon sanonnat ovat tunnettuja, kuten tässäkin julkaisussa niitä esiintyy: "Kun Mustanaamio liikkuu, on salamakin hidas kuin etana.", "Mustanaamio hiipii äänettömämmin kuin viidakkokissa." tai "Herätä pimeässä ja nähdä Mustanaamio - mikä kaamea kohtalo konnalle." Onko teille jäänyt Mustanaamion sanonnat mieleen? Ja luetteko muuten Mustanaamio-tarinoita?

Minä suosittelen Mustanaamiota kaikille seikkailun ja jännityksen ystäville hyvän taistelussa pahaa vastaan. Nyt voin näyttää vihdoinkin tämän uuden spesiaalin miehelle, kun olen sen ensiksi lukenut (ja salaa)!

10 kommenttia:

  1. Olen lukenut Mustanaamiota lähinnä aikakausilehdistä, ja juuri sanonnat ovat parhaita, ja olemme kavereiden kanssa näitä viljelleetkin joskus nuorempana, ja ne olivat usein luultavasti hieman muunnettujakin "vanhan viidakon sanonnan mukaan" ... :)

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla Jokke ja viidakon sanontanne ovat olleet varmasti hauskoja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ja koululaishuumoriin kuuluu sanojen väännökset ja nastamuumio oli niitä ensimmäisiä joita muistan :)

      Poista
  3. Mustanaamiot kiinnosti joskus 70-luvulla, mutta sitten kiinnostus lopahti, muun muassa liika nykyaikaistaminen vei mehuja. Jonkun vanhan mustis-tarinan voisin ehkä lukea nostalgianälkään. Täytyy ihmetellä, mitä virkaa tuollaisella juoneen liittyvällä vaihdoksella on? Ei oikein mene mun tajuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aino, vaihto johtuu siitä, että Suomessa julkaistuissa Mustanaamio-tarinoissa tämä Sandal Singh on jo Bengalin presidenttinä. En tiedä, miten amerikkalaisissa tarinoissa juoni kulkee ja miksi siellä on vielä Luaga presidenttinä.

      Poista
    2. Amerikkalaisissa päiväsarjoissa on paikallista tuotantoa juonet. Suomalainen Mustanaamio-lehti oli yhteispohjoismaalaista tuotantoa eli sama sisältö kuin Ruotsin Fantomenissa. Ruotsissa kirjoitetaan edelleen itse osa tarinoista, ja heidän juonikuvioissaan 2000-luvun puolivälissä Luaga syrjäytettiin ja Bengalin presidentiksi nousi Dogai Singhin tytär Sandal, josta amerikkalaiset tuskin tulevat koskaan tietämään mitään. Egmont yrittää pitää juonta jotenkin yhtenäisenä suomaisille lukijoille, olisi ollut kummallista nähdä Luaga presidenttinä nykyhetkeen sijoittuvassa tarinassa.

      Poista
  4. Luin veljen Mustanaamioita 80-luvulla, mutta en sen jälkeen. Mitään sanontoja ei jäänyt mieleen mutta muistan kyllä sinänsä pitäneeni niistä. Kiva postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirjanainen! Mieheni silmät pöyristyivät, kun hän näki tämän uuden Mustanaamion ja otsikkona Dianan kuolema. Heti lähti sitä lukemaan! :)

      Poista
  5. Mustista on tullut luettua 1991 vuodesta alkaen. keräily alkoi aika pian ja nyt hyllystä löytyy n.970 lehteä ja n.100 albuumia, pokkaria, speciaalia jne. viimeisimmän laskun mukaan puuttuisi enää 23 sarjakuvalehteä täydestä kokoelmasta. Eli edelleen vaikka ikää on jo 34 tulee lehteä luettua ja samalla etsittyä josko löytyisi puuttuvia numeroita kirppiksiltä/divareista/netistä. Dianan Kuolema -tarina oli mielestäni hieno, itse luin alkuperäistä versiota Ilkka-lehdestä ja ja speciaalissa oli aikapaljon poikkeamia ja karsittu jonkin verran strippejä jotta se oli saatu mahtumaan 120 sivun albuumiin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella mahtava kokoelma sinulla Mustiksia! Olen niitä itsekin kerännyt jonkin verran, mutta ei lähelläkään tuota lukumäärää. Oletko muuten katsonut huutonetistä noita puuttuvia numeroita?

      Poista