lauantai 27. lokakuuta 2012

Mahtavaa nuorta voimaa ja nuortenkirjailijoita Helsingin kirjamessuilla!

Mila Teräs

Terhi Rannela

Salla Simukka

Seita Vuorela

Laura Lähteenmäki

Siiri Enoranta
Kirjamessut on panostanut tänä vuonna vahvasti nuorten lukemiseen. Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaat ovat haastatelleet Louhi-lavalla nuortenkirjailijoita ja juontaneet ohjelman. Lukiolaiset päivittävät myös messutapahtumia sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookista löytyy sivusto KirjaKallio. Olen kolmena päivänä ollut kuuntelemassa ja bongaamassa kirjailijoita. Vaikutuksen minuun on tehnyt nuorten perehtyminen haastattelemiensa kirjailijoiden kirjoihin ja todella asiantuntevat ja napakat kysymykset.

Louhen tilassa on otettu huomioon nuorten viihtyminen ja löhöilytyynyillä on voinut oleskella vapaammin. Graffitiseinään jokainen kirjailijavieras on kirjoittanut nimensä haastattelun jälkeen. Kuten kuvista näkyy niin torstaina nimiä oli huomattavasti vähemmän kuin tänään lauantaina. Miltä seinä näyttääkään huomenna messujen jälkeen?

Mila Teräs puhui Perhosen varjo (Otava, 2012) kirjastaan, joka käsittelee rankkaakin aihetta syömishäiriötä, mutta fantasiaelementein. Kirja onkin minulla odottamassa jo hyllyssä. Terhi Rannela taas kertoi Korkea puoliso (Karisto, 2012) romaanistaan ja siitä, miten hyvin heillä sujuu yhteistyö Anneli Kannon kanssa yhdessä kirjoittaessa. Terhi kertoi oppineensa paljon Kannolta ja ikävöi jo nyt Kuparisaari-trilogian kirjoittamisen päättymistä. Hauskasti lukiolaiset olivat virittäytyneet kirjan maailmaan pukeutumistyylillään. Dystopia-keskusteluihin en ehtinyt mukaan, mutta Salla Simukalta kuulin, että seuraavaksi hän aloittaa trillerimäisen nuortenkirjasarjan. Kuulostaa jännittävältä!

Osallistuin tänään myös WSOY:n järjestämään kirjabloggaajien aamiaiseen, jossa oli mukana mm. nuortenkirjailijoita kertomassa kirjoistaan. Seita Vuorelalta on juuri ilmestynyt Karikko (WSOY, 2012), jota jo heti aloin lukea kotimatkalla. Koskettavassa haastattelussa Vuorela kertoi nuortenkirjastaan, joka kertoo menetyksestä ja surusta maagisen realismin keinoin. Laura Lähteenmäki taas kertoi dystopisesta romaanistaan Niskaan putoava taivas (WSOY, 2012), joka aloittaa tulevaisuuden asuinpaikasta North Endistä kertovan nuortenkirjasarjan. Kirja kuvatessaan tuli ihan hytisyttävä olo, sillä niin kylmältä talvet kuulostavat ilmastonmuutoksen jälkeen. North Endin jatko-osa kuulosti kiinnostavalta, sillä sitten onkin kevät ja tulva yllättää asuinympäristön. Toinen osa ilmestyy ensi vuonna. Lähteenmäeltä on tulossa myös uusi nuortenromaani Iskelmiä ensi vuoden maaliskuussa, joka taas käsittelee parisuhdeväkivaltaa.

Viimeiseksi kävin kuuntelemassa Siiri Enorannan haastattelua, jossa käsiteltiin hänen Painajaisten lintukoto (WSOY, 2012) romaaniaan. Enoranta puhui unista ja siitä miten hän on nähnyt paljon painajaisia parin viimeisen vuoden ajan. Edes romaanin ilmestyminen ei ole saanut niitä loppumaan. Enorannan mielestä ihmiset näkevät unia niin kuin ennenkin, mutta eivät muista niitä, koska eivät ehdi miettimään uniaan kaikessa kiireessään. Herkällä kirjailijalla on työn alla kiinnostava uusi dystooppinen nuortenkirja, joka kertoo kahden pojan rakkaustarinan tulevaisuuden uhkakuvamaailmassa. Toivotan Siirille tsemppiä ja painajaisten päättymistä!

Huomenna, sunnuntaina Louhessa on vaikka mitä mielenkiintoista keskustelua ja kirjailijavierailuja mm. Annukka Salamaa, Venla Saaloa, Hanna van der Steeniä, Magdaleena Haita jne. Menkää ihmiset kuuntelemaan todella hyviä keskusteluja! Messut ovat nyt minun kohdaltani ohi ja lepään huomisen päivän. Olo on haikea, mutta tyytyväinen. Mukavaa oli tavata toisia kirjabloggareita ja lämpimät kiitokset vielä WSOY:n kustantamolle tilaisuuden järjestämisestä! Ja tottakai, kirjahankintojakin tuli tehtyä niitä tyttökirjamaisia enimmäkseen, mutta vähän muutakin!

8 kommenttia:

 1. Nämä messuraportit ovat kivoja, koska jokaisella on ollut ihan omanlaisensa messut ;) Siellä tosiaan on tarjolla jokaiselle vaikka mitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on Kirsi! Jälkeen päin ajattelee, että olisi siellä ja sielläkin pitänyt käydä, mutta eihän sitä kaikkea millään ehdi. Onneksi ensi vuonna on taas uudet! :)

   Poista
 2. Minäkin ihastelin, miten lasten- ja nuortenkirjallisuus oli esillä. Ihastuin suuresti kummankin WSOY:n tilaisuudessa olevan nuortenkirjan ideaan - kirjailijat kertoivat teoksistaan niin hyvin.

  Oli hauska nähdä messuilla! Me aloittelimme eilen ekaluokkalaiseni kanssa oman lapsuuteni kirjaa (mistähän sen ostinkaan ;), Lindqvistin Tuutia. Lapsi tykkää, olen niin iloinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hauska tavata Katja! Kiva, että Tuuti on mieluista lukemista. :)

   Poista
 3. Messut olivat tänä vuonna antoisat! Nyt vaan lukemaan messuilta napattuja vinkkejä!

  VastaaPoista
 4. Multa jäi tuo Louhi-lava (kuten aika moni muukin messujen nurkkaus) ihan kokonaan kokematta ja näkemättä, mutta kiva lukea ohjelmasta täältä. Oli kiva nähdä, pikaisestikin!

  VastaaPoista
 5. Blogissani on sinulle jotakin :)

  http://maailmanaareen.blogspot.com.au/2012/10/a-blog-with-substance-tunnustus.html

  VastaaPoista