keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Annukka Salama: Käärmeenlumooja ja arvonta

Yliluonnollinen romantiikka on nyt kovaa vauhtia rynnistämässä kotimaiseen nuortenkirjallisuuteen. Viimeisen kuukauden sisällä on ilmestynyt kaksi uutta suomalaista esikoiskirjaa, jotka ovat kumpikin nuorten fantasiasarjojen avausosia. Kesäkuussa ilmestyi Elina Rouhiaisen Kesytön (Tammi, 2012) Susiraja-sarjan ensimmäinen osa ja tänään ilmestyy Annukka Salaman Käärmeenlumooja (WSOY, 2012). Olen lukenut kummatkin kirjat, ja Kesytöntä käsittelen sitten seuraavassa postauksessani.


Käärmeenlumooja tipahti minulle yllättäen postiluukusta ja en ole aikaisemmin saanutkaan lukukappaletta, jossa lukee: ei myyntiin. Kesyttömän luettuani tartuin saman tien Käärmeenlumoojaan, joka veti minut mukaansa ja luin sen "yhtä pötköä". Samoin kävi myös Sallalle. Esikoiskirjailija Annukka Salaman tyyli on vetävää ja helppolukuista. Muutamassa tekstikohdassa harppasin, kun en jaksanut aina kiinnostua nuorten läpänheitosta ja kännäämisestä. Hieman minua kirpaisi positivinen kuva alkoholin juomisesta koko ajan rentouttavana hauskanpitona. Noh, kirjan päähenkilöt ovat nuoria aikuisia 16 vuodesta ylöspäin.


Unna on parkourtyttö, taitava skeittaaja, joka kykenee sellaisiin suorituksiin, joihin tavalliset ihmiset eivät ikinä pystyisi. Tyttö kiipeilee ketterästi taloja ja puita pitkin, hyppää huimia loikkia ja nukkuukin mieluusti paljaan taivaan alla. Unnan aistit ovat terävät ja kirkkaat. Hän on säikky luonteeltaan ja aina varuillaan. Yksinäinen ja erakkomainen, mutta kiltti perhetyttö tapaa kaltaisensa hieman pelottavan, mutta seksikkään Rufuksen. Rufus kertoo heidän olevan faunoideja, ihmisen ja eläimen sekoituksia. Faunoideilla on voimaeläin, ja Unnan voimaeläin on orava. Erikoisen Unnasta tekee sekin, että hän on ainoa naaraspuolinen faunoidi. Faunoideja uhkaavat myös monet vaarat kuten metsästäjät, jotka saalistavat voimaeläimiä. Unna tutustuu Jooneen, Vikkeen ja Ronniin ja alkaa liikkua faunoidijengin mukana. Rufuksen ja Unnan välillä roihuaa kuuma intohimo heti alusta lähtien.


Pidin tarinan ideasta ja tekstikin oli visuaalisesti toimiva. Pystyin näkemään hyvin elävästi mielessäni jotkut kuvaukset kuten Unnan paniikinomaisen pakenemisen. Mietin myös sanan faunoidi alkuperää. Faunithan ovat puoliksi ihmisiä ja puoliksi vuohia. Sana fauna taas tarkoittaa tietyn alueen tai ajan eläimistöä. Odotan kiinnostuksella sarjaan jatkoa, koska mysteeri Unnan ympärillä on kutkuttavasti kesken. Kirjan kansikuva ei ole ihan mieleeni ja olisin kaivannut siihen enemmän vauhdikkuutta, mitä taas kirjatraileri ilmentää hyvin.

Jos teitä kiinnostaa kirja, niin ilmoittakaa siitä kommentoimalla tähän postaukseen, niin pidän kirjasta arvonnan sunnuntaina 15.7.

16 kommenttia:

 1. En nyt osallistu arvontaan, vaikka kirja kuulostaakin ihan hyvältä. Kannesta tulee mulle mieleen 90-luvun karaokevideot :)

  VastaaPoista
 2. Minullakin tämä on odottamassa. En uskaltanut kaikkea nyt lukea, mutta sen verran kuitenkin, että hyvää on luvassa. Kiva!

  Palataan kirjaan myöhemmin! :-)

  Maija, kansi on minustakin erikoisia konnotaatioita herättävä! :-)

  VastaaPoista
 3. Minäkään en osallistu arvontaan, koska sain saman kirjan. Aion lukea sen, koska nykynuortenkirjallisuus kiinnostaa, tämä lajityyppi on vieras ja pääsin kerran myös kuulemaan, kun Annukka Salama puhui kirjastaan.

  VastaaPoista
 4. Minä taas osallistuisin mielelläni arvontaan :) Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja aion ehdottomasti lainata tämän kirjastosta, jos arpaonni ei suosi.

  Kirjan kansi ei iske ollenkaan minuun, mutta kirjatraileri oli huikea! Kirjatrailerit ovat mielestni todella hyvä keksintö, toivottavasti ne yleistyisivät :)

  VastaaPoista
 5. Mielenkintoiselta kuulostaa, ehdottomasti mukana arvonnassa! :)

  Ada
  adalmiinan@wippies.fi

  VastaaPoista
 6. Laitoin tästä kirjasta juuri pari päivää sitten kirjastoon varauksen. Jo ennen tätä sinun arviotasi kirja vaikutti todella kiinnostavalta ja nyt kiinnostaa vielä enemmän! :)

  VastaaPoista
 7. Kiinnostais ja mukana arvonnassa. Ei oo ehkä tyypillisin kirja, jonka valitsisin, mutta siksipä :D

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommenteistanne! Laskin, että sunnuntain arvontaan osallistuisi neljä teistä. Palataan asiaan silloin!

  VastaaPoista
 9. Minäkin osallistuisin mielelläni arvontaan! Paranormaali romantiikka-leiman alle lätkäistävissä kirjoissa kiinnostaa aina se, onko niissä mitään uutta - vai kierrätetäänkö taas sitä pirun Twilightia...

  Olen lukenut jonkinverran tämän genren yhdysvaltalaisia teoksia, ja joissakin niistä sujuva kieli ja vauhdikas kerronta ovat pelastaneet vähemmän originellin tarinan. Tähän asti lukemani genren kotimaiset edustajat taas eivät ole juuri vaikutusta tehneet.

  Ainakin tässä kirjassa on jo pienen esittelyn perusteella jonkin verran uutta - parkourin mukanaolo on mielenkiintoista, ja tuntuu istuvan hyvin juonikuvioon. Skeittaritytöstäkin bonusta!

  VastaaPoista
 10. Minäkin olisin mielelläni mukana arvonnassa jos vain vielä kerkeää mukaan. Pikkusisko minulle tästä kirjasta mainitsi että haluaisi lukea ja kirjoituksesi perusteella kiinnostuin itsekkin. :)

  VastaaPoista
 11. Hei Oona ja Aletheia, ilman muuta ehditte arvontaan mukaan!

  VastaaPoista
 12. Mukana kirjan arvonnassa minäkin; itse en taida ihan kohderyhmässä olla, mutta perheessä on niitä, joiden uskon sitä olevan..

  VastaaPoista
 13. Mukana arvonnassa, kiinnostava kirja. Vaikka saattaapi olla, että kannen perusteella olisi saattanut jäädä valitsematta..

  VastaaPoista
 14. Minutkin kirja koukutti sen verran hyvin, että odotan kovasti seuraavaa osaa :) Pidin myös kannesta, taidan olla vähemmistönä tässä ;)
  En osallistu arvontaan, minäkin sain kirjan ennakkokappaleena.

  VastaaPoista
 15. Hei! Tämän verran pitää päteä, että pojan nimi on Joone, ei Jonne.

  VastaaPoista
 16. Elina, kiitos! Korjasin sen.

  VastaaPoista