tiistai 4. elokuuta 2009

Britta Munkin ihana Hanne-sarja


Olen viime aikoina lukenut aivan ihastuttavaa Britta Munkin Hanne-sarjaa, jotka ovat perinteisiä tyttöromaaneja. Löysin Hanne-kirjat sattumalta antikvariaatista ja en ole koskaan aikaisemmin niitä lukenut. Ensimmäinen kirjasarjan osa Hanne on ilmestynyt suomeksi vuonna 1958. Hanne on tanskalainen 15-16-vuotias tyttö, joka muuttaa tätinsä luokse Ranskan Rivieralle. Hanne auttaa tätiään hotellin pitämisessä ja järjestää yleensä asiat kuntoon. Välillä Hanne voi piipahtaa ostoksille Monacon Monte Carloon. Hannella on salapoliisin taipumuksia ja hän yleensä ratkaisee mysteerit, joita hänen ympärillään tapahtuu. Hannen paras ystävä on Eve, jonka luokse hän matkustaa Englantiin kirjojen jatko-osissa. Englannissa on myös etsivä Tom Hilton, johon Hanne on ihastunut.Hannen jälkeen ovat ilmestyneet järjestyksessä jatko-osat Hotelli Hanne (1958), Hanne ja hotellivaras (1959), Kädet ylös, Hanne (1959), Hanne ja Hillsiden arvoitus (1960), Hanne, älä hellitä (1960), Hanne saa ystävän (1961) ja Hanne pinteessä (1961). Lisäksi 70-luvulla ovat vielä suomennettu Hanne merihädässä ja Hanne päätekohdassa, joita yritän metsästää itselleni. Kirjoja ei kirjastosta löydä kuin jonkun osan sieltä sun täältä. Yritin etsiä myös tietoa kirjojen tekijästä itsestään Britta Munkista, mutta laihoin tuloksin. Yhden tanskalaisen sivuston katsoin, jossa oli bibliografiaa Hanne-kirjoista ja sen mukaan niitä olisi kirjoitettu kaiken kaikkiaan kuusitoista ja kaikki ovat ilmestyneet jo 50-luvulla.Kirjoissa on oma viehätyksensä ja aivan oma (tyttökirjamainen) tunnelmansa, jossa tosiaan voisi kuvitella itsensä kävelevän sinisen veden äärellä Välimeren rannalla kukkivien mimoosien tuoksuessa ympärillä. Jatkan kirjojen parissa lukemista ja elän Hannen seikkailuissa mukana Englannin nummilla.

4 kommenttia:

 1. Hei,

  sattumalta löysin nämä kiintoisat sivusi :)
  Luin lapsena näitä Hanne-kirjoja 70-luvulla pokkareina ja tykkäsin todella paljon! Tässä pari vuotta sitten muistin ne ja aloin etsiä näitä kirjoja; se ei ollutkaan ihan helppoa. Olen saanut nyt koottua 11 kirjaa, melkein kaikki huonokuntoisia. Tuosta listastasi puuttuu sarjan 6. osa Hanne ja kalpeanaama.
  Britta Munkista yritin hakea tietoa silloin - yhtä laihoin tuloksin kuin sinäkin - ja yleensäkin siitä, montako osaa sarjaan kuuluu.
  Tällä hetkellä luen ihastuneena L. M. Montgomeryn kirjoja :)

  VastaaPoista
 2. Hei Hanne-kirjojen ystävä!

  Kiva, kun kuulee joltain toiseltakin näistä kirjoista! Minä olen myös löytänyt tuon kirjoitukseni jälkeen Hanne-kirjoja pokkareina ja nyt tosiaan huomasin, kun katsoin takakantta, että minulta puuttuu tuo sama Hanne ja kalpeanaama. Noiden pokkariversioiden nimet on joissain kirjoissa suomennettu eri lailla kuin aikaisemmissa kovakantisisa painoksissa, joita minulla on verkkokaupassanikin myynnissä. Esimerkiksi Hanne pinteessä on pokkariversiossa Hanne kiipelissä. Minkä niminen on se 11:sta kirja? Siitä minulla ei ole mitään tietoa...

  VastaaPoista
 3. Hups, eihän niitä olekaan kuin kymmenen! Tarkistin äsken, ja tosiaan kun nuo pokkarit ovat osin eri nimellä kuin aiemmin painetut kovakantiset, niin tuo Hanne ja kalpeanaama onkin kovakantisena Hanne, älä hellitä.
  Minulla kun on osa kumpanakin versiona; tarkistin niistä alkuperäisnimet.
  Nämä kirjat ovat tainneet jotenkin jäädä 'piiloon', en tiedä kenenkään muun niitä lukeneen. Itse olin silloin aikoinaan jo perustamassa hotellia lapsen innokkuudella :)

  VastaaPoista
 4. Hyvä, kun selvisi, minullakin taitaa olla sitten kaikki osat! Toivottavasti viehättävät Hanne-kirjat vielä löytäisivät uusia lukijoita..!

  VastaaPoista