torstai 12. lokakuuta 2017

Kylässä tyttökirjailija Rauha S. Virtasen luona

Vierailin viime viikolla pirteän Rauhan luona Helsingissä. Meillä riitti juttua, kun viime tapaamisestamme oli jo ehtinyt vierähtää tovi. 86-vuotias kirjailija on tunnettu Selja-sarjastaan, ja tyttökirjallisuuden klassikko Seljan tytöt (1955) on myös Ylen 101 kirjan listalla. Ylen sivuilta voi kuunnella 'tyttökirjallisuuden grand old ladyn' tuoreimman haastattelun. 'Gran old lady' ei ole kuitenkaan minun keksintöäni, vaan jutellessani Rauhan kanssa selvisi, että myös Panu Rajala on kirjassaan käyttänyt Rauha S. Virtasesta nimitystä 'nuortenkirjallisuuden gran old lady'! Seljojen lisäksi hän kirjoittanut muitakin nuortenkirjoja, kuten Tuletko sisarekseni, Ruusunen, Joulukuusivarkaus, Lintu Pulpetissa. Rauhan kirjalaatikoista löytyikin Joulukuusivarkaus sekä unkariksi että saksaksi käännettyinä, joista sain mukaani saksankielisen version nimeltä Der Weihnachtsbaumdiebstahl.

Rauhalla on kuusi lastenlasta, joista yksi on jatkanut isoäitinsä viitoittamalla kirjailijan polulla. Juhana Pettersonilta on äskettäin ilmestynyt toinen kirja Tuhannen viillon kuolema (Into, 2017), joka kiinnostaa minua ilmastonmuutosteemansa puolesta. Rauha on kirjoittanut aktiivisesti päiväkirjaa, jo nuoresta tytöstä asti. Olin hämmästynyt, miten monta muistikirjaa hän kirjoittaa käsin vuodessa. Rauha tykkää keräillä erilaisia muistikirjoja päiväkirjamerkintöihinsä. Kirjailija on myös kirjoittanut muistelmia matkoiltaan vieraillessaan sosialistisissa maissa 1970-luvulla. Rauha pitää matkustamisesta edelleen ja viime vuonna hän kävi Italiassa.

Rauha lukee mielellään kirjoja ja tykkää erityisesti ranskalaisen kirjailijan Jacques Prévertin runoista. Niiden heijastumia voi lukea Lintu Pulpetissa-kirjasta. Ajattelin seuraavaksi lukea kirjailijan tuotannosta Tuletko sisarekseni tai Joulukuusivarkauden. Mitä Rauhan kirjoja te olette viimeksi lukeneet? Hyviä uutisia myös Seljoista! Kirjoja voi nykyään myös saada sähköisinä tai äänikirjoina.

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus!OwO

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi kirjatoukkatyttö! :)

  VastaaPoista
 3. Virva Seljan yksityisasia on kirja, jonka Virtasen kirjoista viimeksi luin. Luumupuu kukkii ja Tuletko sisarekseni ovat kirjoja, joita teksi mieleni lukea piakkoin uudelleen.

  VastaaPoista
 4. Tämä ihastuttava postaus! Muistan sinun tavanneen Rauha S. Virtasen aiemminkin - ja nyt uudelleen! ♥ Olen vähän Rauha-fani. Seljan tytöt tietenkin suosikkini, mutta myös Tuletko sisarekseni (kiva, jos luet sen!) ja Ruusunen ovat kovasti mieleeni. Joulukuusivarkaus on tosi kiinnostava, aika poliittinen.

  VastaaPoista
 5. Kiitos mukavasta postauksesta ♥
  Tuo Juhana Petterssonin kirja kuulosti mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista
 6. Oletpa ihanaan kylään päässyt, kiitos kun päästit kurkistelemaan ♥

  Seljan tytöt ovat tärkeitä, mutta Ruususesta pidän vielä enemmän. Paljon on Rauhalta kyllä lukemattakin ja toisaalta hyvä niin, on aina ihanaa sekin, kun saa lukea ihan ennenlukematonta :)

  VastaaPoista
 7. Rauha S. Virtasen kirjat ovat olleet todella tärkeitä minulle - ja ovat edelleen. ❤ Kaikkea hyvää Rauhalle. Kuin myös Saralle, joka ilahduttaa tällaisilla postauksilla!

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille kommenteista ja välitetään Rauhalle terveisiä! :)

  VastaaPoista
 9. Ihana postaus - mahtavaa tällainen kirjabloggaaja tapaa kirjailijan -yhteistyö!

  Minä en ole vielä ikinä lukenut Rauha S. Virtasen tyttökirjoja. Ehkä voisin harkita sitä seuraavaksi uudeksi tuttavuudeksi. Viime aikoina olen innostunut Anni Swanin kirjoista, mistä saan oikeastaan kiittää sinua. Siitä asti, kun luin sinun Rasavillejä ja romantikkoja -opuksesi olen haaveillut Anni Swaniin tutustumisesta. Näin kauan kesti tehdä haaveista totta! Samalla muistan ajatelleeni, että ehkä minun pitäisi vielä joskus laajemminkin antaa uusi mahdollisuus kotimaisille tyttökirjoille, joita olen vähän karttanut ja vieroksunut. Swan on nyt ollut ensimmäinen etappini sillä tiellä, ja toivon, että ajan mittaan matkani vielä jatkuu.

  VastaaPoista
 10. Olipas mielenkiintoinen juttu. Minäkin luin nuorempana kaikki Selja-kirjat ja pidin niistä kovasti.

  VastaaPoista