maanantai 17. huhtikuuta 2017
Lapsuuteni Havukoski (Koivukylä) - Elmeri Vehkalan Älykuvio K
Älykuvio K (2017, Nastamuumio) on omaelämäkerrallinen muistelmateos lapsuutensa viettäneen Elmeri Vehkalan ensimmäisestä vuodesta Vantaan Havukoskella. Elmeri muuttaa seitsemänvuotiaana perheensä kanssa Tampereelta Vantaalle kerrostalolähiöön, jota rakennetaan kovaa vauhtia 1970-80-lukujen taitteessa. Lähiö tunnetaan parhaiten nimellä Koivukylä, mutta virallisesti kyseessä on kaksi erillistä kaupunginosaa Havukoski ja Koivukylä, joiden keskinäiset rajat puhuttavat edelleen.
Elmerin äiti on saanut työpaikan kulttuurisihteerinä Vantaalta ja Elmerin perheeseen kuuluvat lisäksi pikkusisko ja ajoittain hermonsa menettävä juopotteleva isäpuoli. Elmerin uusperhe on poliittisesti aktiivinen ja kommunistisen aatteen kannattajia. Elmeri käy viikoittain pioneerikerhossa. Kasvavassa lähiössä on paljon lapsiperheitä ja Elmeri tutustuu pian uusiin kavereihin. Tiivis poikaporukka kiertää Havukosken metsät, kalliot ja paskakuopat, joissa he voivat yhdessä vapaasti leikkiä. Elmeri aloittaa myös koulunkäynnin Rekolassa, koska Havukoskelle valmistuva ala-aste on vielä rakentamisvaiheessa.
Vehkala kirjoittaa elävästi ja lämpimästi lapsen näkökulmasta lähiöelämästään, johon kuuluu sekä onnellisia että vaikeita aikoja. Koskettavasti Vehkala kuvaa myös ongelmallista suhdetta isäpuoleensa. Alkoholismi pilaa monen lähiöperheen elämän, mutta yhteisöllisyys on se vastavoima, jonka avulla oman onnensa nojaan jätetyt lapset saavat apua toisiltaan. Kirja pursuaa lämmintä huumoria ja toivoa paremmasta huomisesta kasvukipuilusta huolimatta. "Miks kaikki oli tehty just lapsille niin saatanan vaikeeks. Helppoohan se oli olla aikuinen ja tehdä ihan mitä vaan itse haluu, mut entäs just sit se, et lapsilla ei vaan ollut mitään valtaa mihinkään...Me ollaan niin PIENIÄ, ettei me voida vielä itse päättää. Haistakaa paska kaikki, se meidän elämä on täynnä ihan samanlaisia asioita kuin aikuistenkin, mutta me vaan törmäillään niissä asioissa kipeesti toisiimme, kun se valta on jossain sellaisilla tyypeillä, jotka jo tekee niin saatanan oikein tai väärin ja joka tapauksessa kaikki kusee ja tulee kuolio PÄÄHÄN." (s. 225)
Olen sukeltanut omaan lapsuuden maailmaani Elmerin kirjan myötä ja kulkenut mukana tuttujen paikkojen ja samankaltaisten muistojen läpi. Minäkin olen kasvanut Havukoskella. Itse asiassa en ole sieltä koskaan todella lähtenyt pois ja se on osa sielunmaisemaani. Jos Elmeristä Elannon ranskanleipä oli taivaallista, niin minun mielestäni se oli taas polakka ja entäs ne Elannon lihapullat... Miksi en muista Harakkalinnaa - kummitustaloa? Ja siis se Havukosken raja kulkee siitä, että ison mäen jälkeen alkaa Koivukylä eikä vasta pääradan jälkeen! Miksi muuten Havukallion koulun kaunis nimi on muutettu nykyään niin tylsäksi kuin Kytöpuiston koulu? Suosittelen tätä Elmeri Vehkalan kirjaa erityisesti Havukoski-Koivukylä-alueilla lapsuutensa viettäneille ja kasvaneille!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Onko Havukallion koulu Kytöpuiston koulu?
VastaaPoistaMeneekö Havukosken ja Koivukylän raja ns. Rautkallionkentän kohdalla?
Ennen Koivukylän koulu ja Havukosjken koulu olivat lähekkäin?
Koivukylän kouluhan oli kaiketi alkujaan Rekolan yhteiskoulu, eikö totta?
Luultavasti nuoruusmuistot ovat oikeita, mutta kyllä seudulla on ollut myöhemmin ns. lieviä ongelmiakin, jopa kirjastonkin nurkilla.
Hei Jokke, en tiennytkään että Havukosken ja Koivukylän alueet ovat sinulle tuttuja. :)
PoistaHavukallion koulun on nimi muutettu nykyään Kytöpuiston kouluksi.
Havukosken ja Koivukylän raja on minun mielestäni juuri siinä Rautkallion kentän läheisyydessä tai ison mäen päällä. Ihmisillä on tästä erilaisia näkemyksiä.
Koivukylän koulu ja Havukosken koulu ovat edelleen samoissa paikoissa. Olisiko niiden välillä alle kilometri?
Koivukylän koulun aikaisempaa nimeä en tiedä, mutta sinä tiedät ehkä paremmin.
Alueen levoottomuudesta on kirjoitettu viime aikoinakin lehdissä.
Totta, Rautkallion kenttä on raja. Itsekin olen kuullut, että levotonta on ollut.
PoistaTsiigatkaa tota kirjan kantta... Ei kai kukaan oo niin skutsissa ettei hiffaa tota vedätystä. 2010-luvun flikistä ei tuu kasaria sillä että se vedetään reikäreunoihin ja mustavalkoseks. Liikaa siltoja, liikaa Pizza Servicen kylttejä ja just Lidli rajattu kuvasta pois.
VastaaPoistaDiggaan tätä kirjaa ja oli kyl todellinen nostalgiatrippi.