sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Kerstin Johansson i Backe: Näkymätön Elina


"Heidän riidellessään Elina istui liikkumatta. Opettajan sanat kaikuivat hänen päässään. 'Uppiniskainen sukukunta.' 'Suomalaiskakarat.' Sellaisia he olivat opettajan mielestä. Huonompaa väkeä."

Näkymätön Elina on ruotsalaisen Kerstin Johansson i Backen yksi tunnetuimmista teoksista, joka julkaistiin Som om jag inte fanns nimellä 1978. Suomessa kirja ilmestyi Kirsti Johanssonin suomentamana samoihin aikoihin kuin kirjaan perustuva Klaus Härön elokuva vuonna 2002. Elokuvaa en ole nähnyt, mutta nyt tämän hienon ja koskettavan kirjan luettuani haluaisin senkin katsoa.

Näkymätön Elina kertoo koulua käyvästä ruotsinsuomalaisesta Elinasta, joka eräänä päivänä ottaa rajusti yhteen opettajansa kanssa. Monet koulun oppilaat ovat köyhistä perheistä ja sosiaaliavun varassa. Koulussa saa puhua vain ruotsia ja Elinalle kielen oppiminen on vaikeaa. Opettajan pilkkaaminen saa tytön vetäytymään kuoreensa yhä enemmän. Nuorempi sisko Irma osaa paremmin ruotsia ja pärjää muutenkin hyvin koulussa. Hänellä on ystäviä, mutta Elina tykkää mieluiten leikkiä itsekseen suolla mielikuvitusystäviensä kanssa. Isänsä kuoleman jälkeen Elina on löytänyt paikan, missä hän voi puhua isänsä hengen kanssa. Uskovaisen perheen tytär Elina on hiljainen ja usein puhumaton kotonaan. Hän auttaa ahkerasti äitiään koti- ja navettatöissä, mutta äiti ja sisaretkaan eivät aina tiedä, mitä pienen tytön päässä liikkuu. 

Elina nousee vastarintaan epäoikeudenmukaista kohteluaan koulussa. Kieltäytymällä kouluruuasta hän järisyttää koko koulun järjestystä ja auktoriteettia. Vaikuttavampaa kohtausta en ole lukenut pitkään aikaan, kun jokaisen on lopulta valittava puolensa. Se antaa uskoa siihen, että yksikin tavallinen ihminen voi saada toiminnallaan muutoksen aikaan. Kirja on lyhyt, mutta hyvin tiivis kertomus tärkeistä aiheista: koulukiusaamisesta, yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta, kaksikielisyydestä, ennakkoluuloista, yksinäisyydestä, surusta, mutta ennen kaikkea sisukkuudesta. Hienosti kirjailija kuvaa eri henkilöiden näkökulmia ja tuntemuksia. Asiat eivät ole mustavalkoisia. Vaikka opettajan kohdistama kiusaaminen oppilaaseen on vakavaa, niin vaikuttavinta on kuitenkin anteeksipyytäminen ja -antaminen. Näkymättömästä Elinasta tulee näkyvä!

Kirjasta ovat vaikuttuneet minun lisäkseni myös Tintti, Elma Ilona, Luru ja Kaisa.

"Irma istui Elinan vieressä ulkona kiviportailla. Satoi. Tytöt pitivät toisiaan kädestä kiinni. Heidän alapuolellaan koulun pihalla seisoivat muut lapset. He seisoivat aivan lähekkäin, kuin etsien turvaa toisistaan. He olivat uhmanneet opettajia, mutta omasta mielestään he olivat tehneet oikein. He eivät tienneet, mitä nyt seuraisi. Heistä tuntui vain, että jotain ennennäkemätöntä oli tapahtumassa."

4 kommenttia:

  1. Tämä on yksi koskettavimpia suomalaisia elokuvia, jonka olen nähnyt. Kerrassaan upea filmi ja se on paljon sanottu minulta, sillä uudemmat suomalaiset elokuvat eivät juuri saa minulta kannatusta.
    Kirjaa en ole lukenut, olisi mielenkiintoista kyllä lukea teoskin.
    Kansi on upea syksyn väreissään ja sehän on elokuvasta.

    VastaaPoista
  2. Aino, olisi hienoa nyt nähdä elokuva ja minkä verran kirja eroaa siitä. Ainakin ajankuvassa on eroa. Kirjan tapahtumien sanotaan sijoittuvan 1930-luvulle, kun elokuvassa on 1950-luku.

    VastaaPoista
  3. Olen nähnyt elokuvan, joka oli toki hyvin tehty, mutta josta minulle tuli sellainen olo, että siitä jäi jotain puuttumaan. Kirjoituksesi luettuani alkoi tehdä mieli lukea kirja. Se menee luultavasti paljon syvemmälle kuin mihin elokuva pystyi.

    VastaaPoista
  4. Minäkin olen nähnyt tämän koskettavana elokuvana. Kirja alkoi nyt kiinnostaa.

    Sinulle on haaste. :)

    VastaaPoista