keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Modesty Blaisea


Kesällä kun luin "hulluna" kirjoja, tutkimuksia, artikkeleita ym. kaikkea kivaa kirjaani liittyen, niin nollaamiskeino minulla oli sarjakuvien lukeminen. Tutustuin kuuluisaan naistoimintasankariin Modesty Blaiseen. Ostin muutaman Agentti X9:n (2010 Egmont)  antikvariaatista ja lainasin kirjastosta lisää sarjakuva-albumeja. Viime aikoina olen taas lukenut Modesty Blaise-tarinoita, koska kirjojen lukemiseni on vähän keskittymätöntä. Ties miksi.

Peter O'Donnell loi klassikkohahmon Modesty Blaisen ja kirjoitti kaikki sarjassa ilmestyneet tarinat. Hän myös kirjoitti Modesty Blaisesta erillisiä kirjoja, joihin en ole vielä tutustunut. Sarjakuvahahmo ilmestyi ensimmäisen kerran 1963 brittiläisessä sanomalehdessä Evening Standard aina vuoteen 2001 asti. Jännittävää sarjaa Modestyn seikkailuista piirsi aluksi Jim Holdaway ja myöhemmin mm. Enrique Romero. Sarjakuvatarinoita on ilmestynyt kaikkiaan 96, joista olen nyt lukenut kymmenkunta. Kotikirjastossani on aika vähän saatavilla Modesty Blaise-albumeita. Kustannus Jalava on uudelleen hankkinut Suomessa Modesty Blaisen julkaisuoikeudet albumeihin ja julkaissut pari uutta sarjakuva-albumia äskettäin.

Kymmenen Modesty Blaisen jälkeen en vielä tiedä oikein, mitä mieltä olen. Tutkimuksellisesti kiinnostavan Modestysta tekee hänen naistoimintahahmonsa ja minkälaista naiskuvaa sarjakuva luo. Modesty on hyvin salaperäinen, joka vain vihjaa kovia kokeneesta lapsuudestaan. Hän on kaunis, kova, seksikäs ja maskuliininen yhtäaikaa, tehokas taistelija, ylivoimainen supersankari ja minusta aika tunteeton nainen. Onko hänessä inhimillisyyttä? Tappaminen ei ainakaan tunnu missään. Modesty ei myöskään sure, vaikka hänen miesystävänsä kuolee tarinassa Punainen kotka. Modestyn kasvojen ilmeissä ei juuri kuvata tunteiden näkymistä. Ainoastaan näistä lukemistani tarinoista Helvetin lähettiläissä Modesty osoittaa surun ja ahdistuksen merkkejä silloin, kun hänen paras ystävänsä Willie Garvin kaapataan ja tämä joutuu "helvetillisen" kidutuksen kohteeksi. Modesty tietenkin pelastaa Willien. Modesty ja Willie tekevät keikkoja yhdessä ja he voittavat aina pahat tyypit. Heillä ei ole romanssia keskenään vaan hyvin tasa-arvoinen ja lämmin ystävyyssuhde. Kumpikin on valmis kuolemaan toisen puolesta. Huomasin, että Modesty Blaisesta on tehty kaksi opinnäytetyötä, mutta valitettavasti niitä ei ole verkossa luettavissa. Kvaakin sivuilta olen hakenut lisää tietoja Modesty Blaisesta.

Henkilökohtaisesti pidän enemmän näistä Jim Holdawayn piirtämistä tarinoista. Nuo muut tarinat, joita olen lukenut ovat Romeron piirtämiä ja taso on laadultaan huonompi. Romero piirtää Modestyn välillä hyvin seksisymbolimaiseksi, rinnat paljaina ja hahmot ovat jotenkin kulmikkaita. Tehtävä Lapissa oli minulle pettymys. Vaikka tarinat ovat väkivaltaisiakin, niin joku näissä jännittävissä sarjakuvissa kiehtoo. Haluaisin lukea lisää Modesty Blaiseja ja varsinkin sellaisia, joissa valotettaisiin naisen rikollista menneisyyttä ja traagista lapsuutta. Miten Modesty ja Willie tapasivat? Oletteko lukeneet Modesty Blaisea ja voitteko suositella mielestänne hyviä sarjan tarinoita?

Luetut Modesty Blaiset::

La Machine
The Gapriel Set-Up (Gabrielin ansa)
The Mind of Mrs. Drake (Meedio rouva Drake)
The Stone Age Caper (Kivikautinen keikka)
Kaleeriorjat
Punainen kotka
Helvetin lähettiläät
Tehtävä Lapissa
The Vampire of Mavescu (Malvescuen vampyyri)
The Young Mistress (Nuori mestarioppilas)

6 kommenttia:

  1. Minä bongasin kesällä kirpparilta pari Modesty pokkaria, sen ihan ensimmäisen (joka on nimeltään simppelisti Modesty Blaise) ja sellainen kuin 'Modesty Blaise ja kadonnut rakastaja'. Molemmat aivan kelpo riippumattolukemista, kivan kevyttä kesähelteisiin (tai sateisiin..). Modesty on huippumimmi. :) Tuo ensimmäinen sisältää jonkin verran juttua Modestyn menneisyydestä ja siitä, miten Willie ja Modesty tapasivat. Minä olen nähnyt näitä kirjastossakin, joten kannattaa kurkata sieltäkin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistäsi! Arvelinkin, että tuossa ensimmäisessä kirjassa varmaan kerrotaan juuri Modestyn menneisyydestä ja Williestä myös. Haluan varmaan hankkia sen omaksi, jos jostain kirpparilta minäkin sen bongaisin. :)

    VastaaPoista
  3. Olen jo jonkun aikaa halunnut sellaisen mustavalkoisen Modesty Blaise -matkalaukun, vaikka en ole edes lukenut Modestya :D Jokin tässä kuitenkin kiehtoo sen verran, että olen vähän lukenut netistä taustatietoa ja julkaisutietoja sun muuta Modestysta. Mielenkiintoinen tapaus, eli pakko varmaan käydä katsastamassa joku päivä kirjaston tarjonta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suvi, kävin katsomassa niitä Modesty Blaise-laukkuja. Hauska idea! Minä voisin haluta jonkun tyttökirjamaisen laukun tai iPad-kotelon vaikkapa Montgomeryn Annasta. :)

      Poista
  4. Hei.
    Minäkin olen ollut Modesty-fani ja lukenut kaiken mitä käsiini sain.. :)
    Täältä löydät jotain tietoa englanniksi tuosta Modestyn taustasta:
    http://www8.cs.umu.se/~kenth/Modesty/mbintro.html
    Kikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kikka! Luin tämän informatiivisen linkin, joka valaisi hyvin Modestyn taustaa. :)

      Poista