torstai 2. toukokuuta 2013

Judy Blume: Tiikerisilmä


Yhdysvaltalaisen Judy Blumen nuortenkirjat ja aikuisten kirjat ovat olleet suosittuja ympäri maailman. Kirjailija on saanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja ja tunnustusta merkittävästä panoksestaan nuortenkirjallisuuteen. Blumen realistiset nuortenkirjat kuvaavat teini-ikäisten elämää ja kiperiäkin aiheita. Olen aikaisemmin lukenut  Ei maailma tähän kaadu, jossa käsitellään vanhempien eroamista lapsen näkökulmasta. On harmi, että Blumen nuortenkirjoja ei ole suomennettu kovinkaan monta, sillä kirjojen aiheet vaikuttavat edelleen ajankohtaisilta, vaikka varhaisimmat niistä on julkaistu 70-luvulla. Kirjailijan kotisivuilla voi tutustua tuotantoon parhaiten.

Tiikerisilmä (WSOY, 1985) kertoo 15-vuotiaasta Davey-tytöstä, jonka elämä järkkyy, kun hänen isänsä ammutaan. Isä surmataan perheen kauppaan tehdyn ryöstön yhteydessä. Davey on pelosta suunniltaan ja öisin hän pitää leipäveitseä tyynynsä alla. Äiti masentuu eikä pysty huolehtimaan tyttärestään ja tämän pikkuveljestä. Apuun tulee isän sisko fyysikkomiehensä kanssa. Perhe muuttaa väliaikaisesti heidän luokseen New Mexicoon pieneen vuorien ja kanjonien ympäröimään Los Alamosin kaupunkiin. Kaupunki on tunnettu ja tunnetaan edelleen ydinaseiden suunnittelusta. Kuuluisimmat niistä tekivät tuhojälkeä Hiroshimassa ja Nagasakissa.

Amerikkalaisessa pikkukaupungissa, missä kaikki tuntevat toisensa, näkyvät selkeimmin etniset kulttuuri- ja luokkaerot. Daveyn kautta kyseenalaistetaan amerikkalaista unelmaa ja vanhempien koulutususkoa, mikä heidän lapsilleen on parasta. Vaikka kirjassa sivutaan tärkeitä aiheita, kuten nuorten oireilua, yhteiskunnallisia epäkohtia ja ydinaseiden moraalista oikeutusta, niin samalla Blume kuvaa herkkyydellä menetystä ja selviytymistä tragedian jälkeen. Pala palalta avataan isänsä kuolemasta traumatisoituneen Daveyn tarinaa, joka on tytön kasvutarina.

Yli kolmekymmentä vuotta sitten julkaistu Tiikerisilmä (Tiger Eys, 1981) on kestänyt hyvin aikaa, vaikka kännyköitä ei vielä olekaan ja taskulaskimia pidetään vyössä roikkumassa. Jos joku teistä kiinnostuu Tiikerisilmästä, niin laitan kirjan mielelläni kiertoon. Oletteko lukeneet Blumea?

7 kommenttia:

  1. Hauskaa että kirjoitit tästä! :) Juuri vähän aikaa sitten totesin eräässä haasteessa, että tämä oli yksi lapsuuteni tärkeistä kirjoista. (Tai ehkä paremminkin varhaisnuoruuden) Luin moneen kertaan myös Hetulan.

    Ehkä vuosi sitten kirjastossa oli poistomyynnissä muutama englanninkielinen Blumen nuortenkirja, mutta jostain syystä en ostanut. Nyt harmittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija voi harmi, mutta, joistain kirjastoista voisi saada lainaankin noita englanninkielisiä Blumen kirjoja tai tilata varastokirjastosta. Se on muistaakseni ilmaista silloin! Katsotaan, jos itsekin innostun niitä hankkimaan jossain vaiheessa. Tänään tein juuri Blumen uuden löydön kirjaston kierrätyshyllystä ja jatkan siitä Liisan kommentissa!

      Poista
  2. Hetula oli lapsena yksi suosikkikirjojani, ja tekisikin mieli lukea se uudelleen näin aikuisena. Siinä on kuvattu koulukiusaamista hienosti ja mustavalkoisuutta välttäen. (Ainakin näin muistelen.)

    Olen melko varma, että olen lukenut myös Ei maailma tähän kaadu -kirjan, mutta en muista siitä mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, tänään kävin kirjastossa ja sieltä sain poistokirjana Hetulan! En ole sitä aikaisemmin lukenut ja kirja alkoi kiinnostaa juuri tuon aiheensa, koulukiusaamisen takia. Luin siitä eilen juttua Blumen kotisivuilta!

      Poista
  3. Oih, taisin löytää oman nuoruuteni kirjan <3. En muista nimittän montaakaan lukemaani kirjaa, mutta tämä vaikuttaa niin tutulta, että todennäköisesti tässä on yksi! Kiitos, Sara! :-)

    Heitin sinulle tunnustuksen blogissani :-)! Kurkkaathan siis sinne?

    VastaaPoista
  4. Myös minä tykkäsin Judy Blumesta tosi paljon ja olen lukenut kaikki kolme suomennettua kirjaa. Avioerolapselle taisi se tärkein kirja olla avioerosta kertova "Ei maailma tähän kaadu".

    VastaaPoista