tiistai 23. huhtikuuta 2013

Saran Kirjat Top10 koko blogiajalta!

Halusin tehdä oman kymmenen kirjan suosikkilistani blogiaikana luetuista kirjoista. Kun Jäljen äänen Penjami heitti Top10-haasteen eteenpäin kaikille seuraajilleen, niin tuumasta toimeen. Ajattelin ensin listata blogini aikana luetuista tyttökirjoista kymmenen suosikkia, mutta koska tämän reilun neljän blogivuoden aikana olen kokenut uusia ja vaikuttavia lukuelämyksiä muustakin kirjallisuudesta, niin kymppilistani on sekalainen. Olen rajannut pois listalta sellaiset kirjat, jotka olen lukenut uudestaan jo nostalgisista syistä. Kaikista lukemistani kirjoista en ole aina kirjoittanut blogiini, mutta niitä ei sitten listalla olekaan. Kirjat eivät ole paremmuusjärjestyksessä ja ne toimivat vaikkapa hyvinä vinkkeinä näin Lukuviikon kunniaksi.

Kate Chopin: Herääminen (22.5.2011)


Tämä oli upeimpia kirjalöytöjäni blogini aikana ja oli aivan mahtavaa, että tätä unohdettua klassikkoa innostuivat muutkin lukemaan. Toivottavasti kirja saa myös uusia lukijoita!

L.M. Montgomery: Sininen linna  (6.7.2010)


Valancy on voimaannuttava!

Rauha S. Virtanen: Selja-sarja  (9.5.2010)


Vasta aikuisena tuli Seljat luettua ja se oli tällaiselle tyttökirja-fanille menoa!

Virginia Woolf: Menomatka (4.3.2012)



 Woolfin ääni taas puhui minulle...

Dodie Smith: Linnanneidon lokikirja (1.9.2012)


 Niin tyttökirjamainen ja ihana miljöö!

Maria Gripe: Varjo-sarjasta kolme ensimmäistä osaa ja varsinkin ...ja metsän valkeat varjot (15.4.2012)


Elin niin toisessa todellisuudessa kuin voi vain elää...

Immi Hellén: Aune (17.6.2011)


Ensimmäisiä suomalaisia tyttökirjoja ja oli aivan uskomatonta, että sain kirjan käsiini. Aunen tarina on niin surullinen. Nyyh!

Leena Krohn: Tainaron (16.7.2009)


Koskettava teos ja tässäkin on jotain niin surullista...

Hellevi Arjava: Swanin tytöt (7.10.2010)



Erittäin kiinnostava ja hyvä kulttuurihistoriallinen teos Anni Swanista ja hänen sisaristaan!

Terhi Rannela: Taivaan tuuliin (23.8.2012)


Tämä kirja voi järkyttää ja jää mieleen pysyvästi...

Hyvää Kirjan ja Ruusun päivää kaikille ja bloggaajat tarttukaa tähän haasteeseen!

25 kommenttia:

  1. Ehditkin vastata tähän jo ennen kuin sait haasteeni :)

    Listallasi on vain yksi kirja, jonka olen itse lukenut Swanin tytöt (pidin kovasti) ja monta jotka haluaisin lukea, kuten esimerkiksi Herääminen ja Menomatka. Tuo Aunekin kiinnostaisi ihan kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana tulen kurkkaamaan blogiisi! Olisi muuten hienoa, jos lukisit Aunen ja kirjoittaisit siitä. Kirjaa saa tilattua Immi Hellén Seuralta.

      Poista
  2. Hyvää Kirjan ja ruusun päivää!

    VastaaPoista
  3. Sininen linna ja Menomatka ehdottomasti!

    Enstäs Jean Rhys?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jean Rhys oli uusintakerta ja siksi se oli uusi vanha lukuelämys blogiaikanani! Olen ajatellut palata taas Rhysiin ja yksi hänen teoksistaan minulla on kokonaan lukematta.

      Poista
  4. Olipas hurmaavan oloisia kirjoja listallasi! =D Linnanneidon lokikirja on ollut lukulistallani pitkään, ehkä joskus vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa Irene, kun kiinnostuit listastani! Linnanneidon lokikirja oli minullakin pitkään lukulistallani ja sitten sain sen kirjaston poistomyynnistäni omakseni! Mutta luin juuri sitä ennen siitä ensimmäistä painosversiota (kirjastosta lainasin), joka on ilmestynyt Rauniolinna-nimellä.

      Poista
  5. Sininen linna oli minullekin hyvä lukukokemus, kansikuvasta en vain tykkää ollenkaan... :)

    Linnanneidon lokikirja on tulossa lukuun minulla asap.

    Ja Terhi Rannelaltakin lukisin mielelläni jotain lähitulevaisuudessa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sonja, Sinisestä linnasta olen nähnyt ainakin kolme erilaista kansikuvaa! Pidätkö enemmän siitä perinteisemmästä, josta otettiin uusin painos? Kiva kuulla sitten, mitä tykkää Linnanneidon lokikirjasta! :)

      Poista
  6. Ihana lista ja aivan sinun näköisesi. Seljan tytöt on iki-ihana ja Herääminen oli todellinen helmi.

    VastaaPoista
  7. Listasi sopii 'tyttökirjablogiin'. Sininen linna on ihana. Toisenlaisesta kirjallisuudesta salaperäinen Tainaron on hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Margit, olen pidemmän aikaa haaveillut, että lukisin Tainaronin uudestaan. Haluan ensin sen omakseni, kun annoin jo yhden lahjaksi heti kirjan luettuani ja välillä kaipailen sitä salaperäistä tunnelmaa!

      Poista
  8. Todellakin erilainen lista. Tainaronin olen lukenut jo nuorena ja sitten opiskeluiden ja töiden takiauseammankin kerran. Rannelan kirjaa ovat oppilaanikin lukeneet ja Woolf tietysti, vaikka tuo käännös mietitytti, se kun sai jonkin verran kritiikkiä. Mutta kyllä omassa lukukokemuksessani taso riitti: en lähtenyt vertailemaan alkukieliseen (Arto Virtanen kritisoi käännöstä Kiiltomadon kritiikissään, joku toinenkin). Sympatiani ovat silti suomentajan puolella, sillä Woolfin teokset ovat haasteellisia suomennettavia. - Oletko lukenut Woolfilta Runoilijan koira? Ajattelin ensin tehdä blogiini "positiivisten yllätysten listan", ja sinne olisin nostanut tuon ehdottomasti. En tunnista itseäni "koirakirjojen"kohderyhmäksi, mutta pidin kovasti kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin Kiiltomadon kritiikin, kun olin jo lukenut Woolfin kirjan ja minusta oli ärsyttävää, että Virtanen ei ollut edes vaivautunut lukemaan koko suomennosta. Epäselväksi minulle jäi, oliko hän lukenut edes alkuperäistä teosta kokonaan. Woolf on haasteellinen ja kirjan sisältö oli se tärkein, ainakin minulle.
      Runoilijan koiraa en ole lukenut, koska juuri tuo koiran näkökulma ei ole niin kiinnostanut, mutta eipä sitä tiedä, jos joskus innostuisin. Suosittelen Penjami lukemaan Woolfin novellin Täplä seinässä (Mark on the Wall), jolla aloitin kirjailijan tuotantoon tutustumisen. Englanninkielisenä novelli löytyy myös netistä. Itse asiassa se on aika mainio, mutta ei kannata lukea loppua ensin!

      Poista
    2. Hienoa, en ole tuota lukenutkaan! - Täytyy katsoa. Jos Woolfin mielenmaisema kiinnostaa, kannattaa tutustua hänen kirjeisiinsä. Kirjastosta (ainakin Jyväskylässä) löytyy koottuna useampaan niteeseen, toimitettuna. Harrasti paljon kirjeenvaihtoa, kuten tuohon aikaan monet kirjailijat tuntuvat tehneen. Erästä kirjettä innostuin joskus suomentamaankin blogissani, siinä tulee niin hauskasti esille Woolfin suhde anoppiinsa. Löytyy täältä: http://penjami.wordpress.com/2011/02/17/yksinaisyyden-kaivo-24-en-ole-koskaan-kuullutkaan-sellaisesta/

      Poista
  9. Ja vielä: komppaan Leenaa - olet näköjään kirjoittanut Jean Rhysin romaanista Siintää Sargassomeri. Sen olisin itsekin voinut ostaa jollekin listalle. Hieno, monitahoinen teos. Kotiopettajattaren romaanin kanssa nautittuna tietenkin ... - Itse olen vuosien varrella harrastanut paljon sellaista, että olen klassikkokirjailijoiden tunnetuimpien teosten lisäksi tutustunut aina johonkin tuntemattomampaankin. Brontën sisarusten kohdalla sellaiseksi käy hyvin heidän runonsa. En tiedä, onko suomennettu, mutta esimerkiksi Gutenbergista löytyy englanniksi. Ihan hyvää materiaalia tyttökirjojen ystävälle, esimerkiksi vaikkapa kuvaus kirjeen kirjoittamisesta, alkaa näin:

    "What is she writing? Watch her now,
    How fast her fingers move!
    How eagerly her youthful brow
    Is bent in thought above!
    Her long curls, drooping, shade the light,
    She puts them quick aside,
    Nor knows that band of crystals bright,
    Her hasty touch untied."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana runo Penjami! Gutenbergistä runokokoelma löytyikin helposti. Kiitos tästä! :)

      Poista
  10. Voi ei! Tuo "Ja metsän valkeat varjot" herätti muistoissani jotakin, josta en saa kiinni. Tunteen, että tämä on merkinnyt jotakin suurta, mutten edes muista, olenko lukenut Varjo-kirjoja vai en! Todella turhauttavaa. Katsoin tuon kirjoituksesi Varjo-sarjasta, (katsoin vain kannet - kyllä! ne ovat tuttuja! - ja luin hieman sieltä täältä, sillä en halua pilata tätä tunnetta, sillä minusta tuntuu että minun pitää lukea nuo kirjat pian) etenkin tuo "Salaisuus varjossa" vaikuttaa todella tutulta. Pitäisiköhän minun hakea kirjastosta nuo kirjat ja lukea ne... Jos se avaisi muistojeni lokeroita.

    Olin lukenut varmuudella vain kaksi listaamistasi kirjoista. Heräämisen sekä Tainaronin. Tainaron on aivan ihana, etenkin juuri tuo kuvitettu laitos. Pidin siitä huikean paljon. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marissa, kirjastoon vaan lainamaan Varjo-sarjaa, kun siltä nyt tuntuu! Odotan mielenkiinnolla, mitä muistoja sinulla herää...

      Poista
  11. Heippa! Sinulle on blogissani haaste. :)

    Blogisi saa aikaan himon lukea enemmän tyttökirjoja. :)

    VastaaPoista
  12. Kiinnostavia kirjoja. Swanin tytttöihin tekisi mieleni tutustua ja tuohon Immi Hellenin teokseen. Sininen linna on kyllä niin iki-ihana kirja, sen voisi taas jossain välissä lukeakin.

    VastaaPoista
  13. Oi, miä lista. En taida olla lukenut listalta yhtäkään teosta! :-) Osa kirjailijoista sentään on tuttuja. Nyt sain taas kimmokkeen mm. Montgomeryn pariin. Siinä olisi nimittäin paikattava aukko!

    VastaaPoista